Plantaardig eiwitpoeder: wat heb je eraan en hoe kies je?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Als het gaat om voeding en proteïnepoeder, is er een hot topic op ieders lippen. Plantaardige proteïnepoeders hebben hun publiek gevonden, van sportliefhebbers tot fijnproevers die houden van gezonde, smakelijke gebakken producten. Plantaardige proteïnepoeders zijn bedoeld voor iedereen die er een gezonde levensstijl op na wil houden, synoniem met welzijn. Ze zijn ook ideaal voor fitnessfanaten, vegetariërs en veganisten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zijn plantaardige eiwitpoeders?

Je kent de melkeiwitpoeders, wei en caseïne. Plantaardige eiwitpoeders daarentegen zijn minder bekend bij sportliefhebbers of fans van eiwitrijk koken. Eiwitpoeders die ooit bestemd waren voor de sportvoedingsmarkt, zijn nu beschikbaar voor iedereen, vooral plantaardige bronnen zoals soja, erwten en hennep.

Ontwikkelingen in filtratieprocessen betekenen dat we nu proteïnepoeder kunnen winnen uit een breed scala aan voedingsmiddelen. Erwten, rijst, soja en hennep zijn de bekendste, maar lupinen en pompoen zijn ook interessant vanuit voedingsoogpunt. Wat betreft de voedingskwaliteit van deze eiwitten, worden ze vaak als inferieur beschouwd aan melkeiwitten, vooral in vergelijking met wei.

Lait d'amandes et protéine végétale

Zijn plantaardige eiwitten van dezelfde kwaliteit als dierlijke eiwitten?

Dit argument, dat vaak wordt bekritiseerd omdat het een lagere voedingskwaliteit zou hebben dan eiwitten uit bijvoorbeeld melk of rood vlees, gaat niet langer op. 30 of 40 jaar geleden was soja het enige plantaardige eiwitpoeder dat verkrijgbaar was. Soja-eiwitpoeder werd massaal geproduceerd door de voedingsindustrie en was eenvoudig te produceren, ondanks de vrij gemiddelde kwaliteit. Dit eiwit was onaantrekkelijk qua smaak en viel daarom niet in de smaak bij de massa. Gelukkig heeft de vraag van het publiek naar een gezonder dieet het aanbod van plantaardige eiwitten gediversifieerd.

Qua kwaliteit heeft soja inderdaad een hoge voedingswaarde, aangezien het alle essentiële aminozuren bevat. Andere plantaardige bronnen, zoals erwten, zijn echter niet jaloers op soja, integendeel. Rijst en hennep hebben ook een duidelijke aantrekkingskracht op de voedingswaarde, vooral voor veganisten, atleten en sedentaire mensen. Rijst- of hennepproteïnen missen misschien lysine of methionine, maar dat weerhoudt ze er niet van om bij te dragen aan de dagelijkse eiwitinname van mensen.

Aan de andere kant hebben mengsels van plantaardige eiwitten de neiging om dit nadeel tot nul te reduceren door elkaars relatieve tekorten in de aminozuren van elk eiwit aan te vullen. En zoals elk eiwitpoeder kunnen ze worden ingenomen in een shaker, net als wei of caseïne.

Erwteneiwit, uitzonderlijke voedingskwaliteit

Erwteneiwit is een speciaal geval in de plantenwereld, omdat het een werkelijk uitzonderlijke relatieve balans van aminozuren heeft. Het is een van de zeldzame plantaardige eiwitten die bijna alle essentiële aminozuren bevat, behalve cysteïne en methionine. Afgezien van deze relatieve tekortkoming, zijn erwten rijk aan BCAA’s (Branch Chain Amino Acids), arginine en zelfs leucine. Het is het ideale plantaardige eiwit voor veganistische bodybuildingatleten. Verpakt in poedervorm is de eiwitconcentratie minstens 80%, nog een uitzonderlijke score!

Hennep proteïne, een al even hoogwaardig plantaardig proteïnepoeder

Hennep is een plantaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat, wat vrij zeldzaam is in de plantenwereld. Het is rijk aan BCAA’s en vezels, evenals Omega 3 en 6 vetzuren. Hennep proteïne is relatief gemakkelijk op te nemen, maar heeft als nadeel dat het een relatief laag proteïnegehalte heeft van ongeveer 50%. Het is geschikt voor sporters en voor liefhebbers van gezonde recepten en eiwitgebak.

Muffins myrtille et protéine en poudre

Rijstproteïne, een sterk geconcentreerd plantaardig eiwit

Eerlijk gezegd is rijsteiwitpoeder nog relatief onbekend bij het grote publiek. Veganisten daarentegen zijn er bijzonder dol op. Het heeft het voordeel dat het een hoge eiwitconcentratie biedt (tussen 80 en 90%) en een zeer goede verteerbaarheid. Het aminozuurprofiel is niet perfect, waardoor het meer een plantaardig eiwit is dat gemengd moet worden met andere eiwitbronnen zoals erwten of hennep.

De plantaardige eiwitmix voor een betere balans

Een mix van plantaardige eiwitten is bijzonder interessant vanuit voedingsoogpunt, omdat het helpt om hun respectieve kleine tekortkomingen te compenseren. In dit geval heeft een eiwitmix van plantaardige bronnen een voedingswaarde die volledig vergelijkbaar is met die van dierlijke eiwitbronnen. Hun relatieve rijkdom aan vitaminen, mineralen en antioxidanten biedt ook een exclusief voedingsvoordeel ten opzichte van melkeiwitten en dierlijke eiwitbronnen.

En last but not least zijn plantaardige eiwitten bijzonder geschikt voor het maken van gebak en andere gastronomische recepten. Met een textuur die lijkt op die van fijn meel, zijn ze ideaal voor veel recepten voor taarten, muffins of ander zoet of hartig gebak. Sterker nog, deze eiwitten worden vaak beschouwd als ideale voedingsmiddelen op het gebied van gezondheid, welzijn en veganistische of vegetarische eiwitrijke diëten.