Na 75: geen pensioen voor vorken!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voeding is vaak een groot probleem in de verpleeghuizen van tegenwoordig. In een tijd waarin eetplezier een prioriteit zou moeten zijn, is ondervoeding een echt probleem.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Zoals studies van ARS en PNNS hebben aangetoond, helpt een goede voedingsstatus mensen om goed oud te worden en beperkt het de kans op afhankelijkheid.

Maar de realiteit is soms erg complex. De gemiddelde leeftijd waarop mensen in tehuizen terechtkomen is 85 jaar, en bewoners worden steeds afhankelijker en zijn vaak al ondervoed na een verblijf in het ziekenhuis of omdat ze niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Cijfers gepubliceerd door de HAS in 2007 toonden een ondervoedingspercentage tussen 15% en 38% in EHPAD’s in Frankrijk, en de laatste onderzoeken tonen een toename van deze prevalentie.

De kwaliteit van de catering en het algemene beheer van het voedsel zijn daarom van het grootste belang geworden.

Het belang van communicatie tussen afdelingen

Om deze zorg te verbeteren, is het belangrijk om alles in zijn geheel te bekijken en de communicatie tussen de afdelingen te stimuleren. Bijna alle medewerkers van de EHPAD hebben contact met de bewoners tijdens een van de eetmomenten van de dag. De Hotel Service Agents zijn vaak verantwoordelijk voor het uitdelen van het ontbijt, de verpleegkundigen en zorgassistenten zijn aanwezig tijdens de lunch en het diner, en de entertainers nemen deel aan het uitdelen van snacks. En niet te vergeten de keukenteams die de maaltijden bestellen, bereiden en uitdelen.

Tegelijkertijd werken andere paramedische professionals aan het behoud van onafhankelijkheid en spelen ze vaak een rol bij het heropvoeden van mensen in de handelingen van het dagelijks leven. Eten is zeker een van de belangrijkste van allemaal, omdat het plezier aan tafel soms het enige is dat overblijft. Fysiotherapeuten werken aan zelfstandig bewegen, ergotherapeuten passen apparatuur aan voor maaltijden en het dagelijks leven, en logopedisten passen de textuur van maaltijden aan en leren opnieuw spreken en slikken.

Een goede voedingszorg wordt dus geboden zodra de bewoner de instelling binnenkomt, door te zoeken naar indicatoren van ondervoeding (gewicht en geschiedenis, BMI, albumine, enz.) en ook door rekening te houden met zijn smaak, afkeer en eetgewoonten, zodat de geserveerde maaltijden zo persoonlijk mogelijk kunnen zijn, met inachtneming van de beperkingen van de gemeenschap.

Vervolgens moeten we tijdens hun verblijf de veranderingen in hun voedingstoestand, hun kauwvermogen, hun autonomie en de evolutie van hun voorkeuren opvolgen, die soms veranderen na het optreden van bepaalde ziekten of het ondergaan van bepaalde behandelingen.

equipe de cuisine en maison de retraite

Teamtraining: een grote uitdaging

Om dit te bereiken is het essentieel geworden om teams op te leiden om ondervoeding op te sporen aan de hand van protocollen die zijn afgestemd op de organisatie van de instelling. “De grondbeginselen van een evenwichtige voeding”, “Ondervoeding voorkomen, opsporen en beheren” en “Aanpassen van texturen bij slikstoornissen” zijn trainingen die aangeboden zouden moeten worden aan zowel zorg- als keukenteams. Diëtisten zijn nog te zeldzaam in verpleeghuizen, maar ze zijn onmisbaar. Ze zijn niet alleen de “voedingswaakhond” van de instelling, maar vaak ook de schakel en soms de bemiddelaar tussen het verzorgend personeel en de keukenteams.

Deze laatste hebben ook een rol te spelen in de preventie en het beheer van ondervoeding. Keukenpersoneel is zeker verantwoordelijk voor de smaakkwaliteit van de geserveerde maaltijden, maar ze moeten ook in staat zijn om texturen en porties aan te passen en menu’s te bereiden die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van senioren.

Daarom zijn er soms technische trainingen nodig om teams te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen. Het kan ook gaan om de bereiding van zelfgemaakte verrijkte bereidingen, die nu essentieel zijn geworden. Sinds enkele jaren wordt zelfs aanbevolen om de voorkeur te geven aan het op natuurlijke wijze verrijken van maaltijden met specifieke recepten voor soepen, puree of desserts, in plaats van het voorschrijven van orale voedingssupplementen zoals PhenQ, die vaak slecht worden geconsumeerd door de bewoners.

Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt en de balans opmaakt van zijn eigen praktijken als het gaat om het voorkomen, opsporen en beheren van ondervoeding in instellingen. Het volksgezondheidsbeleid en de huidige aanbevelingen zijn er vooral op gericht om het plezier in eten te bevorderen, door diëten of andere dieetbeperkingen die niet nodig zijn te beperken of zelfs te schrappen.