Chocolade zit vol vooroordelen!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ik weet dat jullie, die dit lezen, veel chocolade eten! Gemiddeld wordt er 400.000 ton chocolade per jaar geconsumeerd (Bron: Syndicat du chocolat 2017), wat neerkomt op 7,3 kg per hoofd van de bevolking per jaar.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

En we zijn er ook heel goed in om onszelf minder schuldig te laten voelen. Ze zeggen dat je er niet te dik van wordt, dat het je ontspant, dat het een antidepressivum is, dat je er gelukkig van wordt of niet… het is niet allemaal waar, en vandaag ga ik je de hele waarheid vertellen!

Maakt chocolade dik?

En nee, het is niet waar!

Chocolade lijkt misschien veel calorieën, vet en suiker te bevatten (100g chocolade staat gelijk aan 3 afzonderlijke doses boter + 10 vierkantjes suiker), maar het komt zelden voor dat je in één keer 100g chocolade eet!

Een klein vierkantje van 5g komt overeen met 28 Cal, het calorische equivalent van een halve tomaat; en dus, NEE, kan ik bevestigen dat het eten van chocolade in standaarddoses je niet dik maakt.

Ik vind het bijvoorbeeld interessant om chocolade toe te voegen aan snacks;

Bijvoorbeeld brood met een paar blokjes chocolade, een glas melk en een stuk fruit!

sucette au chocolat

Is het waar dat pure chocolade het gezondst is?

Ik denk het niet, want melkchocolade wordt gemaakt door melk en een beetje suiker toe te voegen aan de cacaomassa.

Melkchocolade is zelfs rijker aan calcium dan pure chocolade, wat het interessanter maakt vanuit voedingsoogpunt.

Natuurlijk bevat het iets meer suiker, dat geef ik toe, maar met de gebruikelijke hoeveelheden is er niets om je zorgen over te maken.

Aan de andere kant zal pure chocolade door zijn bitterheid en lagere suikergehalte je trek in chocolade gemakkelijker stillen dan melkchocolade, die met zijn zoetere smaak je eerder naar meer zal doen verlangen.

Pas alleen op dat je niet in een eindeloze valkuil van gulzigheid trapt… (en geen honger!).

Is chocolade een antidepressivum ?

U wilt vast dat ik ja zeg!

Nou, in feite veroorzaakt het een chemische werking die lijkt op die van antidepressiva: een toename van tryptofaan in het lichaam dat, wanneer het de hersenen bereikt, de afscheiding van serotonine veroorzaakt, het sereniteitshormoon.

Chocolade bevat ook amfetamineachtige stoffen: Tyramine en Fenylethylamine en vetzuurderivaten die op dezelfde receptoren werken als cannabis.

Maar het belangrijkste effect van chocolade is dat het zorgt voor genot, dus chocolade voelt goed… omdat het lekker is!

Een of twee vierkantjes per dag kunnen je alleen maar goed doen.

Is het waar dat chocolade constipatie veroorzaakt?

Het is niet waar!

Chocolade veroorzaakt geen constipatie, zeker niet als u pure chocolade eet, die gemiddeld 10 g vezels per 100 g bevat – evenveel als een bord groenten!

Wel is het zo dat er persoonlijke toleranties zijn en dat je misschien het gevoel hebt dat je juist van chocolade constipatie krijgt, maar in theorie zou dat niet zo moeten zijn vanwege de hoeveelheid vezels die het bevat.

Misschien vergis je je en heb je een ander voedingsmiddel gegeten dat verantwoordelijk is, dus het is aan jou om het te onderzoeken…

Samengevat

  • Chocolade maakt niet dik;
  • Pure chocolade is gelijkwaardig aan melkchocolade;
  • Chocolade is goed voor je humeur;
  • Pure chocolade is rijk aan vezels.