Is melk een vijand geworden?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Frankrijk produceert 24,6 miljard liter melk per jaar en is daarmee na Duitsland de grootste producent van Europa (2014). 63% van de Fransen drinkt melk (enquête van het Centre national interprofessionnel de l’Économie laitière) . Elke Fransman consumeert 49 liter melk per jaar, een enorm aantal voor een voedingsmiddel dat sterk uiteenlopende meningen oproept. Melk is “slecht voor je”, “goed voor je botten”… Je hoort het allemaal als het over melk gaat.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Is melk een vijand van ons dagelijks leven geworden?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat melk een voedingsmiddel is dat we van jongs af aan consumeren. Het is rijk aan calcium, eiwitten en vitaminen. En toch is melk al enige tijd het onderwerp van veel controverse.

Het is een onderwerp dat voedingsdeskundigen enorm verdeelt en zelfs controversieel is geworden!

Vandaag ga ik zeggen NEE, gezien de huidige wetenschappelijke kennis is melk niet gevaarlijk voor je gezondheid.

De argumenten tegen melkconsumptie hebben geen echte wetenschappelijke basis, ondanks het feit dat bijna 139 wetenschappelijke publicaties concluderen dat melk een gunstig effect heeft op botten.

In mijn ogen is het debat eerder ideologisch dan wetenschappelijk en daarom blijf ik bij mijn advies om 3 zuivelproducten per dag te consumeren.

Bovendien raadt het Franse nationale gezondheids- en voedingsprogramma (PNNS) ons aan om zuivelproducten te consumeren om ons lichaam ten minste 900 mg calcium per dag te geven, wat overeenkomt met 3 tot 4 zuivelproducten. Melk is rijk aan calcium. Het consumeren van melk helpt het calciumgehalte in onze botten op peil te houden, bevordert de groei bij jongeren en vertraagt de botveroudering bij minder jongeren.

Wat als je geen melk drinkt?

Maak je geen zorgen als je geen melk drinkt, want er zijn andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals groenten en oliehoudende zaden (amandelen, enz.).

Voor degenen die zeggen dat hun maag pijn doet als ze melk drinken, moet je weten dat het enzym dat kinderen in staat stelt om melk goed te verteren, lactase, verdwijnt als ze opgroeien. Als gevolg daarvan zijn sommige volwassenen gevoeliger voor de negatieve effecten en melden ze melkgerelateerde spijsverteringsproblemen. Maar dit blijft een minderheid.

Aan de andere kant neemt lactose af naarmate je ouder wordt, dus er zit vrijwel geen lactose in bijvoorbeeld Camembert kaas en boter.

amandes riches en calcium

Bevordert melk kanker?

Wat betreft de bewering dat melk kanker bevordert, moeten we niet vergeten dat melk van nature groeifactoren bevat, die lijken op boodschappen die naar ons lichaam worden gestuurd om zich te ontwikkelen, maar die bedoeld zijn voor kalveren (insuline-gemedieerde IGF, epidermale EGF en transformerende TGF-B).

Echter, “studies bij mensen hebben een verband aangetoond tussen bloedconcentraties van IGF-1, de groeifactor die de celdeling bevordert, en een risico op het ontwikkelen van kanker” (Bron: resultaten van de internationale conferentie over voeding en kanker, gehouden in Parijs in juni 2013), zoalsprostaatkanker, van ongeveer 12% (European Epic studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, 2013).

Uit de analyse van het Amerikaanse Women Health Initiative-onderzoek blijkt echter dat melk het risico op darmkanker met ongeveer 22% vermindert en geen invloed heeft op borstkanker.

De reden voor dit alles?

Bepaalde stoffen in melk zouden een gunstig effect kunnen hebben op darmkankercellen, terwijl andere schadelijk zouden kunnen zijn (groeifactoren).

Tot slot wil ik erop wijzen dat als je ervan overtuigd bent dat je melk uit je dieet moet schrappen, mijn advies als diëtist is dat je op zijn minst je calciuminname moet aanvullen door groenten, amandelen en sardines uit blik te eten.

En als je melk gaat drinken, zorg er dan voor dat het biologisch is!

SAMENGEVAT…

  • Melk is niet schadelijk voor je gezondheid.
  • Melk zou prostaatkanker bevorderen, maar het risico op darmkanker verkleinen.
  • Je kunt het calcium in melk ‘vervangen’ door groenten, amandelen en sardientjes uit blik.
  • Biologische” melk verdient de voorkeur.