Groenten en fruit beginnend met een i

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit vormen de basis van een gezonde, evenwichtige voeding. Opvoeding in goede voeding moet bijdragen aan het groeiproces, zodat kinderen al op jonge leeftijd goede eetgewoonten aanleren. Dit zijn producten die, met hun waardevolle inhoud van water, vitaminen, mineralen, vezels en bioactieve stoffen, helpen om het welzijn van het lichaam te behouden en het immuunsysteem te versterken. Het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit voorziet ons lichaam van de micro-elementen en antioxidanten die het nodig heeft. Om je te helpen deze voedingsmiddelen beter te leren kennen, ga ik het vandaag hebben over fruit en groenten waarvan de naam met een “i” begint.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Fruit dat met een ‘i’ begint

Er is maar één vrucht waarvan de naam met een “i” begint. Het is de icaccia.

légume en i
Icacia’s zijn zo zoet dat ze worden gebruikt om siroop van te maken.

Icaque

De icaque is een steenvrucht die erg lijkt op de perzik, maar dan kleiner. De vrucht kan rood, wit, blauw of geel zijn. Ze hebben een erg zoete smaak en daarom worden ze voornamelijk gebruikt om siroop van te maken.

De icaque is de vrucht van de icaquierboom(Chrysobalanus icaco). Het is een langzaam groeiende boom die behoort tot de Chrysobalanaceae familie. De plant komt oorspronkelijk uit het binnenland en de kustgebieden van West- en Centraal-Afrika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika, West-Indië, Mexico en centraal en zuidelijk Florida.

De icaquier groeit op zandgrond of rotsachtige kuststroken. De plant gedijt goed in gematigde klimatologische omstandigheden en is zeer tolerant voor droogte, wind en zelfs zoute nevel.

Gezondheidsvoordelen van icaquier

Icakia biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Deze vruchten zijn uitstekend voor de gezondheid van je ogen. Ze bevatten namelijk een redelijke hoeveelheid bètacaroteen en vitamine A, die cruciaal zijn voor een gezonde oogfunctie. Bovendien helpen vitamine A en bètacaroteen ook om maculadegeneratie uit te stellen.

Behalve goed voor de ogen zijn icaques ook uitstekend voor de gezondheid van het hart. Het eten van gedroogde zeeanemonen helpt de vloeibaarheid van het bloed te verbeteren, waardoor het risico op hartaanvallen afneemt. Het eten van icaques kan ook atherosclerose helpen voorkomen en behandelen. Het kan ook helpen om het risico op een beroerte te verminderen.

Het gebruik van een crème op basis van icac zal helpen om je teint te verbeteren en het verschijnen van zonnevlekken en ouderdomsvlekken te verminderen. Icacci bevat ook veel vitamine C, wat erg goed is voor het immuunsysteem. Deze vitamine verhoogt ook de weerstand van ons lichaam tegen verschillende soorten irritatie en besmetting.

Icaccia kan kanker helpen voorkomen. Studies hebben aangetoond dat deze vrucht, net als pruimen, rijk is aan epicatechine, een stof die de groei van kwaadaardige kankercellen kan vertragen.

Groenten met namen die beginnen met “i

Er is maar één groente waarvan de naam met een “i” begint. Het is de yam.

Yams

Hoewel ze worden beschouwd als zetmeelrijke groenten (rijk aan zetmeel), bestaan yamswortels uit complexe koolhydraten en voedingsvezels, waardoor suikers langzaam worden opgenomen in de bloedsomloop. Deze eigenschap ligt aan de basis van hun succes als maaltijd met een lage glykemische index.

légumes en i
Yams leveren 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Goede bron van vitamine A

De vitamine A in yamswortels heeft functies zoals het behoud van gezonde slijmvliezen en huid. Deze vitamine helpt het nachtzicht te verbeteren, ondersteunt de ontwikkeling van het skelet en beschermt tegen long- en mondkanker.

Rijk aan vitamine C

Yamswortels zijn een goede bron van vitamine C. Ze leveren 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze vitamine is essentieel voor het bestrijden van infecties zoals verkoudheid en griep. Het helpt bij een snelle genezing, gaat veroudering tegen en helpt bij de opbouw van sterke botten. Het is ook betrokken bij de goede werking van het immuunsysteem.

B-vitamines

Yams leveren ook goede hoeveelheden vezels, kalium, mangaan en B-vitamines. Hun vitamine B6 gehalte is essentieel voor het verminderen van de effecten van homocysteïne, dat celwanden kan beschadigen en tot hartaanvallen kan leiden.

Andere voedingsstoffen in yams zijn thiamine (vitamine B1), riboflavine, foliumzuur, pantotheenzuur en niacine. Yam bevat ook koper, calcium, kalium, ijzer, mangaan en fosfor, allemaal nuttige mineralen voor het lichaam.

Chinese, Koreaanse en Japanse geneeswijzen maken al eeuwenlang gebruik van yamswortel. Yams bevatten allantoïne, een stof die het genezingsproces versnelt als het als kompres wordt aangebracht op steenpuisten en abcessen. Deze stof wordt ook gebruikt om de eetlust te stimuleren en bronchiale problemen te verlichten.

Als yamswortels niet geschild en gekookt worden, kunnen ze giftige stoffen bevatten zoals dioscorine, diosgenine en tri-terpenen. Gebruik ze dus met voorzichtigheid.