Is boter de vijand van diëten?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Je bent gemotiveerd en je zegt tegen jezelf dat je wilt proberen een paar kilo af te vallen… Als je je hebt voorgenomen om het te doen, stel je jezelf de volgende vraag: mag ik boter eten of is het een vijand van diëten?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar wat is boter?

Boter maakt deel uit van een groep voedingsmiddelen die bekend staat als vetten, een zeer belangrijke groep voedingsmiddelen omdat het zonder vetten moeilijk zou zijn om te voorzien in onze behoefte aan vetzuren en vetoplosbare vitamines, d.w.z. vitamines die alleen in vet voorkomen, zoals vitamine A, D en E, die bijdragen aan een goed gezichtsvermogen, botgroei en de bescherming van het membraan van alle cellen in je lichaam.

Het is ook een goed idee om je vetten gedurende de dag af te wisselen, omdat ze allemaal verschillende vitamines en vetzuren leveren: vitamine E wordt het best geleverd door oliën, terwijl vitamine D het best wordt geleverd door boter, bijvoorbeeld.

Nou, ik neem aan dat jullie allemaal het antwoord al weten, maar je weet maar nooit, dus ik vraag het toch maar:

Waar wordt boter van gemaakt?

Ja, het wordt gemaakt van koemelk die we karnen, met andere woorden, we kloppen de melk mechanisch om de vetdeeltjes te scheiden totdat er boter ontstaat.

Het is dus van dierlijke oorsprong.

Het heeft een slechte reputatie vanwege het gehalte aan verzadigde vetzuren, dat het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen, en vanwege het vetgehalte, dat gewichtstoename zou veroorzaken. Ook het cholesterolgehalte baart zorgen.

lait

Is het dan juist om op onze hoede te zijn of om onszelf boter te ontzeggen?

Eerlijk gezegd zou je er verkeerd aan doen om het niet te eten, want boter bevat 82% lipiden (vet), vergeleken met 100% voor plantaardige oliën, maar de kwaliteit van de vetzuren in oliën is beter.

Het bevat ook vitamine D, waardoor calcium zich aan de botten kan binden, en vitamine A, dat bijdraagt aan de groei van botten en tanden en ook helpt bij het behoud van een goed gezichtsvermogen.

Ondanks het gehalte aan verzadigde vetzuren concludeerde een onderzoek uit juni 2016 dat boterconsumptie niet geassocieerd was met sterfte of hart- en vaatziekten.

Het hangt er natuurlijk allemaal vanaf hoeveel boter je elke dag eet!

Ik raad 10 tot 20 gram boter per dag aan, wat overeenkomt met 1 tot 2 kleine individuele voorverpakte porties.

Neem bijvoorbeeld een klontje boter bij het ontbijt op een sneetje boerenbrood en een hazelnoot om te smelten op een pastagerecht.

En wordt het rauw of gekookt gegeten?

Ik adviseer om het rauw te eten om de vitaminen te behouden, maar gekookte boter is niet verboden, zolang je het niet zwart laat worden vanwege het risico op de productie van kankerverwekkende stoffen.

Als boter zwart wordt, zit het namelijk vol met koolstof en sommige onderzoekers hebben aangetoond dat dit een kankerverwekkend element is, uiteraard als je dit dagelijks herhaalt.

Een eenvoudige techniek is om een beetje olie toe te voegen, zoals olijfolie, dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zodat de boter niet zo snel zwart wordt.

pain beurre

Maar als ik cholesterol heb, mag ik dan boter eten of niet?

Boter bevat inderdaad cholesterol, omdat het een dierlijk voedingsmiddel is, maar we weten nu dat 50 tot 80% van de cholesterol endogeen is, wat betekent dat we het zelf aanmaken, dus het heeft geen zin om het te elimineren in het geval van een hoog cholesterolgehalte.

Hoe moet boter worden bewaard?

Boter is 2-3 dagen houdbaar op kamertemperatuur en tot 3 weken in de koelkast.

Als het gezouten is, is het zelfs nog langer houdbaar.

Je kunt het ook invriezen: 3 maanden voor ongezouten boter en tot 1 jaar voor gezouten boter.

Zorg er wel voor dat je het goed inpakt in aluminiumfolie of plasticfolie.

Ik hoor dat je thuis je eigen boter kunt maken?

Ja, en het is heel eenvoudig: je kunt het met een mixer maken, maar ik geef de voorkeur aan de techniek waarbij minder apparatuur wordt gebruikt.

Alles wat je nodig hebt is een kleine lege waterfles, een briket hele room en veel ellebogenvet.

Doe de hele vloeibare room in de fles water, sluit de fles en schud ongeveer 6 minuten energiek. De room zal door een opklopfase gaan en dan boter worden. Het enige wat je moet doen is de boter uitknijpen en afspoelen met water om de karnemelk te verwijderen, waardoor de boter langer houdbaar blijft. En als ik er fleur de sel aan toevoeg, is het nog lekkerder!

Het voordeel van zelf boter maken is dat het minder kost, want een pakje industriële boter kost gemiddeld 1,80 euro tegenover 85 centimes voor zelfgemaakte boter, maar het grootste voordeel is de smaak. Persoonlijk vind ik die lekkerder.

Samengevat

  • Aanbevolen consumptie: 10 tot 20 g boter per dag
  • Aanbevolen consumptie: 10 tot 20 g boter per dag
  • Boter is niet verboden als je een te hoog cholesterolgehalte in je bloed hebt.