Is ontbijten essentieel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Als je na je vakantie weer aan het werk bent, denk je misschien dat het moeilijk wordt om de tijd te nemen om te ontbijten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar is ontbijten echt essentieel?

Het antwoord kan je verrassen.

Een snelle theoretische les om mee te beginnen: het ontbijt moet 1/4 van de T.E.A. (Totale Energie Inname voor de dag) dekken.

De lunch moet 40% van de T.E.A. dekken, tussendoortjes 5% en het avondeten 30%.

Het ontbijt moet bestaan uit een zuivelproduct (melk, yoghurt, fromage frais, enz.), een graanproduct (brood, beschuit, ontbijtgranen, enz.), een stuk fruit (fruit, compote, enz.) en een drankje (water, kruidenthee, koffie, thee).

Dit ontbijt verbreekt het vasten ’s nachts…

En geeft het lichaam de energie die het nodig heeft om de dag door te komen.

Vandaag de dag ontbijten 30% van de volwassenen en 12% van de kinderen niet. Hebben ze gelijk? Hebben ze ongelijk?

De vraag of het ontbijt al dan niet essentieel is, verdeelt voedingsdeskundigen: er zijn 2 stromingen, maar mijn antwoord vandaag is dat, naar mijn mening, nee, het ontbijt niet essentieel is.

Er zijn zelfs 2 onderzoeken, gepubliceerd in The American Journal Of Clinical Nutrition, die beweren dat het overslaan van het ontbijt enerzijds “geen invloed zou hebben op gewichtstoename”, maar ook “dat het weinig of geen verschil zou maken voor de cholesterol- of bloedsuikerspiegel”.

fromage blanc et fraise

Mijn advies is om jezelf niet te forceren als je niet echt honger hebt!

Maar je kunt bijvoorbeeld wel een handig tussendoortje meenemen, zoals een suikerarme mueslireep +/- een stuk fruit of een handje amandelen +/- een pak melk of zelfs een portie individuele kaas.

Gelukkig weet het lichaam hoe het zijn energie-inname gedurende de dag moet reguleren.

Met andere woorden, als je bij de ene maaltijd minder eet, zul je bij de volgende meer eten. De truc is om naar je lichaam te luisteren zonder je te laten verstoren door andere factoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat leptine, het verzadigingshormoon dat wordt afgescheiden door wit vetweefsel, soms wat tijd nodig heeft om te verdwijnen als je wakker wordt, zodat je weinig of geen honger voelt. Sterker nog, mijn advies als je geen hongergevoel hebt als je wakker wordt, is om te beginnen met aankleden, douchen, etc…. en te eindigen met het ontbijt, omdat je lichaam dan de tijd heeft gehad om ‘wakker’ te worden en dit beroemde hormoon waar ik het over heb de tijd heeft gehad om af te scheiden.

En als je je afvraagt of het gevaarlijk kan zijn voor kinderen om met een lege maag naar school te gaan?

Maak je geen zorgen, er is geen gevaar als het kind geen ziekte heeft zoals diabetes.

Maar het is wel een goed idee om een kleine snack mee te nemen om in de pauze op te eten, zodat ze zich niet meer concentreren op hun honger dan op wat de leerkracht zegt.

Het heeft ook geen invloed op gewichtstoename als je de maaltijd overslaat omdat je geen honger hebt. Aan de andere kant, als je jezelf hebt gedwongen om deze maaltijd over te slaan, loop je het risico dat je ’s ochtends gaat snoepen van calorierijk voedsel, wat bijdraagt aan gewichtstoename.

Om op dit punt terug te komen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen knabbelen en voedsel splitsen.

Knabbelen is eten buiten de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) wanneer het lichaam op dat moment geen behoefte heeft aan energie.

Met andere woorden, je eet zonder honger te hebben!

Je geeft je lichaam extra energie die het niet nodig heeft, wat onder andere bijdraagt aan gewichtstoename.

Tussendoortjes zijn altijd gekoppeld aan een emotioneel aspect zoals stress, vermoeidheid, verveling of een negatief gevoel.

soupe

Ik zal je meteen een tip geven over hoe je kunt zien of je echt honger hebt of gewoon zin om te knabbelen.

Als het gaat om de noodlottige handeling van tussendoor eten, vraag jezelf dan af of je een kom soep zou eten.

Als het antwoord ja is, heb je honger, en als je veel aarzelt of nee zegt, dan ga je waarschijnlijk knabbelen.

Als je echt honger hebt, raad ik je aan om te oefenen met wat men voedsel splitsen noemt.

Dit houdt in dat je de 3 hoofdmaaltijden “verdeelt” in 4-5 of zelfs 6 maaltijden. En dan, ja, eet die beroemde kom soep, want je hebt ECHT honger.

Het is een fysiologische behoefte.

In feite eet je de hele dag door veel “kleine” maaltijden, maar wel kleine, uitgebalanceerde maaltijden!

Als je bijvoorbeeld ’s ochtends wakker wordt, neem je 2-3 beschuiten met boter bij een kop koffie, dan rond 10 uur een banaan, dan rond lunchtijd je hoofdgerecht, maar je besluit dat je geen honger meer hebt dus bewaar je een zuivelproduct en een stuk fruit voor de middag.

Hetzelfde geldt voor het avondeten, waarbij je de toetjes kunt bewaren als avondsnack.

Het goede nieuws is dat dit er zelfs voor zorgt dat we meer energie ‘verbranden ‘, dus het draagt bij aan gewichtsverlies.

Het is dus belangrijk om onderscheid te maken tussen knabbelen en je eten verdelen, want het ene is slecht voor je gezondheid en het andere helemaal niet.

Denk eraan : heb je trek? Zou je een kom soep eten? Als het antwoord nee is, eet dan niet, knabbel niet!

Kortom:

  • Eet geen ontbijt als je geen honger hebt.
  • Als je een evenwichtig tussendoortje nodig hebt: een energierijke mueslireep + 1 portie kaas + 1 stuk fruit.
  • Vermijd snoep en chocoladerepen.