Word je dik van gluten?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel voedingsmiddelen worden in twijfel getrokken wat betreft de voedingswaarde van hun ingrediënten. Gluten zouden wel eens kunnen bijdragen aan gewichtstoename of -afname, zonder dat consumenten zich daar echt bewust van zijn. Dus wat is er echt aan de hand? Maakt gluten je zwaarder?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Gluten

Wat zijn gluten?

Wetenschappelijk gezien is gluten het viskeuze stikstofhoudende materiaal dat overblijft nadat het zetmeel uit graanbloem is verwijderd. Met andere woorden, het is een soort lijm die verschillende voedingsstoffen aan elkaar bindt als ze nat zijn.

De rol ervan is water te absorberen en fermentatie mogelijk te maken tijdens het koken van een bloemig product. Zonder gluten zou een deeg niet opzwellen en niet kunnen worden gekneed.

Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn: tarwe, tarwe, rogge, gerst, mout, zetmeel, gehydrolyseerde plantaardige eiwitderivaten, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, sojasaus, poedersuiker en vele andere.

Le gluten fait-il grossir?
Gluten is de stof die meel zijn kleverige uiterlijk geeft wanneer het in contact komt met water.

Voedingswaarde

100g gluten levert 405 kcal, dat is 20% van de referentie-inname. Als tarwe-eiwit wordt gluten vaak geconsumeerd als vervanging voor dierlijk eiwit. Deze stof is ook erg populair bij vegetariërs.

De voor- en nadelen van gluten

Gluten eten

Gluten is een mengsel van 2 soorten eiwitten: gluteninen en prolaminen. Beide bestaan uit aminozuren.

Zelfs als het lichaam in staat is om ze te produceren, is het nodig om voedsel te eten dat ze bevat om hun effecten te optimaliseren. Gluten is een van de elementen die het metabolisme helpen om goed te functioneren.

Gluten verbannen

Hoewel gluten nuttig kunnen zijn voor het lichaam, zijn ze ook allergeen, net als alle andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Bovendien kan het ontstekingen in de dunne darm veroorzaken. Meer dan 500.000 mensen in Frankrijk lijden aan deze gevoeligheid.

Het is ook de oorzaak van coeliakie, een chronische darmaandoening die zich uit in spijsverteringssymptomen zoals diarree en een opgeblazen gevoel.

Gluten veroorzaken ook een aantal andere symptomen:

 • Neurologisch: chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst, paniekaanvallen, enz;
 • Gewrichtsaandoeningen: artrose, reumatoïde artritis, enz;
 • Huid: eczeem, psoriasis, enz;
 • Immuunsysteem: diabetes type 1, multiple sclerose, dermatitis herpetiformis, enz.

Maakt gluten dik?

Omdat gluten vooral in zetmeelrijk voedsel zitten, denken veel mensen dat je er dik van wordt. Maar maakt gluten dik? De waarheid is dat gluten geen effect hebben op het gewicht. Het is het soort voedsel waarmee het over het algemeen wordt geassocieerd dat dit effect kan hebben.

Er moet wel worden opgemerkt dat er nog steeds een risico is dat je aankomt als je te veel gluten eet, omdat gluten een bepaald aantal calorieën leveren. Zoals met alle voedingsmiddelen is een teveel altijd schadelijk.

Het heeft in ieder geval geen zin om jezelf volledig te onthouden. Je loopt het risico dat je je lichaam niet genoeg energie geeft, omdat glutenvrije voeding vaak weinig calorieën bevat.

Een idee voor een glutenvrij recept

Sommige mensen kunnen geen gluten verdragen en moeten het zonder doen. Om de voedingsbehoeften in balans te brengen en toch gluten te vermijden, zijn er verschillende heerlijke recepten. Hier is er een die je smaakpapillen zal verrukken.

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt

 • 200 g gerolde haver ;
 • 75 g gehakte walnoten;
 • 120 g pindakaas of amandelboter;
 • 35 g kokosolie;
 • 60 g gehakte dadels ;
 • 60 g witte quinoa ;
 • 50 g pure chocolade.

Bak de quinoazaadjes enkele minuten in een pan op lage temperatuur. Smelt de kokosolie, honing en pindakaas in een steelpan en meng goed.

Leg het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm naar wens. Bak tot slot 20 minuten op 160°C en klaar is kees.

Een routine voor een ideaal gewicht

Of je nu gluten eet of niet, er zijn enkele goede gewoontes die je kunt aannemen om fit en slank te blijven.

Le gluten fait-il grossir?
Met of zonder gluten, het is belangrijk om een gezonde eetroutine aan te houden.

Eet regelmatig en op vaste tijden om de werking van je spijsverteringsstelsel te optimaliseren. Tegelijkertijd reguleer je je bloedsuikerspiegel en voorkom je daarmee samenhangende ziekten.

Eet slechts drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag, verspreid over de dag. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit: kies een suikervrije yoghurt in plaats van een te vette worst.

Sla geen maaltijden over. Het gaat er niet om jezelf te onthouden, maar om matig en verstandig te consumeren.

Drink niet te veel als je eet, want dat kan je spijsvertering verstoren. Bovendien kan dit leiden tot gewichtstoename.

Verminder je vetinname zodat je diezelfde vetten in de toekomst niet hoeft te verbranden. Eet meer vis dan vlees, meer gevogelte dan varkens- of lamsvlees.

Voedingsmiddelen die je gewicht reguleren

Om je gewicht te reguleren is het belangrijk om je voeding in de gaten te houden en te diversifiëren. Door goed en voldoende te eten bereik je je ideale gewicht. Hier zijn een paar voedingsmiddelen die je moet proberen om af te vallen met een afslankdieet:

 • Water: je lichaam heeft 2 liter per dag nodig;
 • Halfvolle melk: drink elke dag minstens een glas melk en eet een portie kaas, want voldoende calcium regelt je gewicht;
 • Precies de juiste hoeveelheid zetmeelrijk voedsel: zorg ervoor dat dit een kwart van elke maaltijd uitmaakt;
 • Fruit en groenten: eet zoveel als je wilt, maar bij voorkeur rauw of halfgaar.

Recente studies over gluten

Een recente studie in de Verenigde Staten bewijst dat glutenvrij eten zonder intolerantie consumenten blootstelt aan risico’s op ziekten en gebreken.

In Frankrijk eten 5 miljoen mensen glutenvrij en slechts 660.000 van hen zijn intolerant.

Volgens sommige vooroordelen verhogen gluten het risico op hart- en vaatziekten. Amerikaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet waar is. Ze hebben zelfs ontdekt dat als je jezelf gluten onthoudt, je geen granen meer eet en dus meer risico loopt op hart- en vaatsterfte.

Tot slot beweren ze dat glutenvrije producten niet per se gezonder zijn vanwege de voedingsadditieven. Vooroordelen en trends zijn soms verkeerd. Het beste is om meer te weten te komen over een voedingsmiddel voordat je het eet of zonder gaat. Gluten is een duidelijk voorbeeld, omdat het vermijden ervan blijkbaar tot een aantal gezondheidsrisico’s kan leiden. Als je ook maar de geringste twijfel hebt over je dieet, aarzel dan niet om een gezondheidsprofessional om advies te vragen.