Hoeveel calorieën zitten er in een wortel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De wortel is een zeer populaire, goedkope en smakelijke groente. Hij kan in verschillende vormen worden gegeten en is altijd erg aantrekkelijk en populair. Het heeft ook veel voedings- en vitamine-eigenschappen. Wortelen zijn goed voor je gezondheid en schoonheid. Laten we eens kijken naar de voedingswaarde en het caloriegehalte van wortelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wortel calorieën: 40 kcal per 100 g

Wortelen zijn een caloriearm voedingsmiddel. Een portie van 100 g wortel levert ongeveer 40 kcal, volgens Apritel, het onderzoeks- en informatiebureau voor groenten en fruit.

calorie carotte

Jonge wortelen bevatten de minste calorieën. Ze bevatten meer water en minder suiker. De meeste miniwortelen, die in pakjes worden verkocht als kant-en-klare snacks, zijn echter over het algemeen stukken oude wortel, gesneden en gepolijst om op kleine exemplaren te lijken. Voor het verpakken worden ze soms behandeld met een chlooroplossing om bacteriën te inactiveren. Deze behandeling vermindert hun voedingswaarde.

Wortelen: koolhydraat-, eiwit- en vetgehalte

Tot 78% van de energie in wortelen is afkomstig van koolhydraten. 14% is afkomstig van proteïne en 7% van vet.

Tabel met voedingswaarden voor wortelen

Voedingsstoffenwortel: gehalte per 100 gram
Koolhydraten9,58 g
-waarvan suikers4,74 g
-waarvan zetmeel1,43 g
-waarvan voedingsvezels2,8 g
Eiwit0,93 g
Vet0,24 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,032 g
Kalium320 mg
Natrium69 mg water
Water88,3 g
Alcohol0 g

Hoeveel wegen wortelen gemiddeld?

Volgens Apritel weegt de gemiddelde wortel 125g.

Hoeveel vitamines levert een wortel?

Wortelen leveren tussen 4% en 7% van de benodigde hoeveelheid vitamine B1, B2, B5, E en C, evenals niacine en folaten. Het levert ook meer dan 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en vitamine B6. 100 gram wortel dekt meer dan 77% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A. Wortelen zijn ook een bron van molybdeen, een zeldzaam spoorelement in de voeding.

In het menselijk lichaam worden bepaalde soorten caroteen, zoals alfa- en bètacaroteen, omgezet in vitamine A of retinol. Ze worden daarom provitamine A genoemd. Wortelen zijn een van de meest geconcentreerde bronnen van carotenen. Wortelen bevatten de grootste hoeveelheid bètacaroteen. Sommige bevatten zelfs meer dan 1000 mg in 100 g wortel. Bèta-caroteen is gebonden aan pectines, die behoren tot de in water oplosbare vezelfractie.

Wortelen leveren ook andere antioxidanten zoals vitamine C en E, evenals flavonoïden, waaronder kaempferol, quercetna en luteoline. Wortelen leveren ook fenolverbindingen zoals chlorogeenzuur.

Hoeveel mineralen bevat een wortel?

Wortelen bevatten gezondheidsbevorderende stoffen zoals antioxidanten en vezels, maar ook mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, koper en zink. Een portie van 100 g levert 3-7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze afzonderlijke ingrediënten.

Bevatten wortelen levensmiddelenadditieven?

Nee, wortelen bevatten geen voedingsadditieven.

Word je dik van wortels?

Als lichte groente, rijk aan water en vezels, helpt de wortel het verzadigingsgevoel te verhogen, zodat de calorie-inname voor volgende maaltijden wordt verminderd. Op deze manier bevorderen wortelen gewichtsverlies.

Waarom worden wortelen dan uit veel diëten geweerd? Dit heeft te maken met de mythe die ontstond in het begin van de jaren 1980, toen de eerste tabellen met de glykemische indexwaarden van verschillende producten werden gepubliceerd. Wortelen kregen ten onrechte een glykemische index van 92, terwijl deze waarde in werkelijkheid meer dan 5 keer lager was.

Hoewel de fout in de daaropvolgende jaren werd gecorrigeerd, trok het nooit zoveel aandacht als de eerste onderzoeken en werd de onjuiste overtuiging in het publieke bewustzijn geconsolideerd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wortelen?

Regelmatige consumptie van wortelen verhoogt het niveau van antioxidanten in het bloedplasma. Antioxidanten zijn de basismiddelen om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Deze verbindingen beschermen het lichaam tegen degeneratieve veranderingen veroorzaakt door vrije radicalen. Epidemiologische studies hebben ook een verband bevestigd tussen een hoge consumptie van fruit en groenten en een lagere incidentie van hart- en vaatziekten.

De voordelen van wortelen zijn onder andere

 • ondersteunt het zenuwstelsel
 • heeft een positief effect op het geheugen en de concentratie;
 • versterkt haar en nagels
 • voedt de huid
 • vermindert het risico op kanker
 • versterkt het gezichtsvermogen;
 • vermindert de symptomen van veroudering
 • verbetert de immuniteit;
 • reinigt en ontgift het lichaam;
 • ondersteunt de bloedsomloop;
 • verlaagt het cholesterol en vermindert het risico op atherosclerose.

Wortelsap is een uitstekende manier om de voordelen van deze groente te benutten. Kant-en-klaar wortelsap kan echter bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Zij kunnen het beter niet drinken. Zelfgemaakte sappen verdienen de voorkeur.

De fel oranje kleur van wortels wordt geleverd door carotenoïden. Carotenoïden absorberen ultraviolet licht. Omdat ze zich ophopen in de huid en ogen, beschermen ze tegen de schadelijke effecten van UV-stralen. Ze beschermen ook de lever tegen de effecten van giftige stoffen.