Hoeveel calorieën bevat een courgette?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Gebakken, gegrild of gekookt, maar ook rauw zijn courgettes een van de populairste groenten, vooral in de zomer. Gezond, lekker en makkelijk te bereiden, courgettes kunnen het hele jaar door op verschillende manieren worden gegeten. En vergeet niet dat courgettes een waardevolle bron van mineralen en vitaminen zijn. Ze bevatten aminozuren die het lichaam gebruikt om eiwitten te vormen. Of je nu het geluk hebt dat je ze rechtstreeks uit je eigen tuin kunt plukken of dat je ze bij de groenteboer moet kopen, courgettes hebben een aantal belangrijke eigenschappen die je niet moet onderschatten. Laten we eens kijken naar de voedingseigenschappen en calorieën van courgettes.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat een courgette?

Een kleine courgette van 100 gram levert volgens deskundigen 17 kcal. Als je een hele grote courgette van 2000 g zou eten, zou dat alleen al 340 kcal opleveren! Uiteraard zijn de calorieën in courgettes ook afhankelijk van hoe de groente wordt gekookt en vooral gekruid. In dit geval moet je ook rekening houden met de calorieën in specerijen zoals olijfolie.

calories courgette

Courgettes bevatten niet alleen weinig calorieën, maar zijn ook licht verteerbaar: ze worden aanbevolen voor ouderen en kinderen, maar ook voor mensen met spijsverteringsproblemen of die last hebben van constipatie.

Courgette: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

Courgette voorziet het lichaam vooral van water, wat het hoofdbestanddeel is. En als je een courgette van 100 g eet, voorziet deze je lichaam van 3,11 g koolhydraten, 1,21 g eiwit en 0,32 g vet.

Tabel met voedingswaarden voor courgette

VoedingsstoffenCourgette: inhoud per 100 gram
Koolhydraten3,11 g
-waarvan suikers2,5 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels1 g
Eiwit1,21 g
Vet0,32 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,084 g
Kalium261 mg
Natrium8 mg water
Water94,8 g
Alcohol0 g

Hoeveel weegt een gemiddelde courgette?

Een gemiddelde courgette weegt ongeveer 560 g en levert ongeveer 95 calorieën (kcal). Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de calorieën in een gemiddelde courgette vergelijkbaar zijn met de calorieën in 1,5 appel, een half plakje kaas, een half sneetje brood, een half glas melk of 5 theelepels suiker.

Om deze calorieën (95 kcal) te verbruiken, moet je minstens 14 minuten fietsen, 11 minuten zwemmen of 10 minuten hardlopen. De calorieën in courgettes zijn afkomstig van eiwitten (24%), koolhydraten (62%) en vetten (14%).

Hoeveel vitamines bevat courgette?

Courgette is een bron van vitamines. Een portie van 100 g rauwe courgette levert 11 mg vitamine C en 6 µg vitamine A-equivalent.

Hoeveel mineralen bevat courgette?

Courgette is een goede bron van mineralen. Een portie van 100 g courgette levert het menselijk lichaam 22 mg natrium, 264 mg kalium, 0,5 mg ijzer, 21 mg calcium en 65 mg fosfor.

Bevat courgette levensmiddelenadditieven?

Nee, courgette bevat geen voedingsadditieven.

Nuttige eigenschappen van courgette

Courgette is een caloriearm voedingsmiddel dankzij het hoge watergehalte (94%) en het zeer lage vet- en eiwitgehalte.

Ze bevatten weinig natrium en zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, C en PP. Ze bevatten veel mineralen (vooral calcium, ijzer, fosfor en kalium). De schil, die vaak per ongeluk wordt weggegooid, is een uitstekende bron van foliumzuur en carotenoïden.

Om de vitamines in courgettes te behouden, is het aan te raden om ze rauw te eten. De verteerbaarheid is over het algemeen erg goed. Courgettes hebben vochtafdrijvende en verfrissende eigenschappen. Ze stimuleren de darmfuncties en hebben een licht kalmerend en laxerend effect.

Omdat ze geen verzadigde vetten bevatten en rijk zijn aan water en mineralen (waaronder kalium), zijn courgettes geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Kalium helpt zowel de bloeddruk als de hartslag te verlagen door de effecten van natrium tegen te gaan. Ze zijn ook een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen overtollig cholesterol.

Courgettes zijn perfect voor wie bijzonder bezorgd is om zijn figuur, want ze vullen goed. Ze gaan het vasthouden van vocht en cellulitis tegen. Dankzij hun zuiverende en vochtafdrijvende eigenschappen zijn ze een onvervangbare bondgenoot voor mensen die lijden aan ontstekingen aan de urinewegen.

En daar houdt het niet op. Courgettes zijn rijk aan antioxidanten, die de werking van vrije radicalen helpen bestrijden. Ze beschermen het lichaam tegen veroudering en kunnen, net als komkommers, worden gebruikt om donkere kringen, wallen onder de ogen en rimpels te verminderen.

Maken courgettes dik?

Courgettes zijn niet dikmakend. Integendeel, ze helpen je gewicht te verliezen. Waarom helpen courgettes om af te vallen? Omdat courgettes maar 17 calorieën per 100g bevatten. Dit betekent dat we veel kunnen eten, een vol gevoel hebben en heel weinig calorieën opnemen.

Een ander interessant feit is dat courgettes het metabolisme versnellen, wat helpt om vet te verbranden. Dit komt erop neer dat we energie krijgen en overtollig vet kwijtraken door het te verbranden. Dit komt door de aanwezigheid van vitamine A, die de lipide-oxidatie regelt.

Courgettes bevatten ook oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels ontgiften en vertragen het verschijnen van glucose in het bloed. Onoplosbare vezels daarentegen verbeteren de darmgezondheid. Ze voorzien ons van goede bacteriën die ons van binnenuit reinigen en helpen om gifstoffen en vetten uit te drijven.

Courgettes bevatten ook jodium, dat ons metabolisme helpt om op gang te komen en goed te functioneren.