Hoeveel calorieën zitten er in een clementine?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Rond, geurig, makkelijk te pellen en vol van smaak, clementines zijn een van de meest populaire vruchten die tijdens de koude wintermaanden gegeten worden. Ze hebben een breed scala aan eigenschappen, te beginnen met hun ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, dankzij hun hoge vitamine C-gehalte. Deze stof ondersteunt het immuunsysteem en stimuleert de collageenproductie. Maar hoeveel calorieën bevatten clementines?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat een clementine?

100 g clementines leveren 47 kcal (192 kJ). Daarmee zijn clementines vergelijkbaar met sinaasappels, meloenen en abrikozen. Het is dus een middel-energetische vrucht.

calorie clémentine

Clementine: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

Clementines bevatten eiwitten, koolhydraten en vetten. Het is bijzonder rijk aan antioxidanten zoals hesperidine, narirutine en bètacaroteen, die ontstekingen helpen verminderen, een gezonde celgroei bevorderen en de suikerstofwisseling ondersteunen.

Tabel met voedingswaarden voor clementines

Voedingsstoffenclementine: inhoud per 100 gram
Koolhydraten12 g
-waarvan suikers9,18 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels1,7 g
Eiwit0,85 g
Vet0,15 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0 g
Kalium177 g
Natrium1 mg
Water86,6 g
Alcohol0 g

Hoeveel wegen clementines gemiddeld?

Een gemiddelde clementine weegt 74 g en levert ongeveer 35 kcal. De hoeveelheid calorieën van een clementine van gemiddelde grootte is vergelijkbaar met de hoeveelheid calorieën van bijvoorbeeld een halve appel of 1,5 theelepel suiker. Om deze calorieën (35 kcal) te verbranden, moet je bijvoorbeeld minstens 5 minuten fietsen, 4 minuten zwemmen of 4 minuten hardlopen. De calorieën in clementines zijn afkomstig van 6% eiwit, 91% koolhydraten en 3% vet.

Vitaminegehalte van clementines

Clementines zijn lekker en gezond. Ze zijn rijk aan veel vitaminen. Volgens Apritel (Agence pour la Recherche et l’Information en Fruits et Légumes) bevat een portie clementines van 100 g :

 • 49,20 mg vitamine C;
 • 27,60 ug vitamine B9;
 • 0,20 mg vitamine B5;
 • 0,21 mg vitamine E;
 • 0,23 mg vitamine B3;
 • en 24,5 ug vitamine A-equivalent.

Omdat clementines veel vitamine C bevatten, verbetert het eten ervan niet alleen de gezondheid, maar ook de conditie van de huid. Deze stof ondersteunt de synthese van collageen, een eiwitcomplex dat de huid stevigheid, rondheid en structuur geeft. Dankzij vitamine C ziet de huid er gezonder en jonger uit en worden rimpels minder zichtbaar. Acneletsels, roodheid en verkleuringen worden gekalmeerd dankzij vitamine C.

Mineraalgehalte van clementines

Clementines bevatten een aantal mineralen. Deze omvatten :

 • zink
 • magnesium
 • mangaan
 • kalium
 • natrium
 • calcium;
 • ijzer.

Bevatten clementines levensmiddelenadditieven?

Nee, clementines bevatten geen voedingsadditieven.

Word je zwaarder van clementines?

Als je op dieet bent, stel je jezelf vragen over elk voedingsmiddel en zelfs over het kiezen van clementines als alternatief of snel tussendoortje. Je vraagt jezelf af: “Maken clementines je dik?

Clementines bevatten weinig calorieën. Maar door de hoeveelheid fructose die ze bevatten, staat het eten van 300 gram clementines gelijk aan het drinken van een blikje frisdrank. Daarom moeten ze in kleinere porties worden gegeten dan appels, peren en kiwi’s, vooral als je diabetes hebt of overgewicht.

Dat gezegd hebbende, behoren clementines tot de rijkste vruchten op het gebied van vitamine C, mineralen en vezels. De aanwezigheid van ascorbinezuur geeft je energie. Clementines zijn daarom uitstekend om seizoenskwaaltjes tegen te gaan en sporters energie te geven. Uiteindelijk zijn clementines niet dikmakend als je ze verstandig eet.

Clementines: waarom eten?

Klinische studies hebben aangetoond dat de consumptie van citrusvruchten in verband wordt gebracht met het voorkomen van bepaalde soorten kanker, zoals slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker, mondkanker en keelkanker. Matige consumptie van citrusvruchten (1 tot 4 porties per week) vermindert het risico op kanker van het spijsverteringskanaal en de bovenste luchtwegen. Het is aangetoond dat de consumptie van clementines hart- en vaatziekten voorkomt. De antioxidantverbindingen in clementines (limonoïden) hebben in vitro en in diermodellen anti-tumoractiviteit aangetoond. Ze kunnen de proliferatie van kankercellen in de borst, maag, longen, mond en dikke darm verminderen.

Het drinken van sinaasappel-, grapefruit- en clementinesap verlaagt het cholesterol en de triglyceriden in het bloed. Het voorkomt het proces dat leidt tot atherosclerose. Een onderzoek onder vrouwen toonde aan dat regelmatige consumptie van clementines in de winter een positief effect heeft op de lipidenbalans. Bij kinderen met hypercholesterolaemie zou het sap de oxidatie van lipiden en eiwitten in het bloed verminderen en de antioxiderende werking verbeteren.