Hoeveel calorieën zitten er in een ananas?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ananas is rijk aan mineralen, water en vitamines en is een van de populairste exotische vruchten voor zowel volwassenen als kinderen. Ananas is niet alleen een heerlijke en verfrissende snack, maar ook een schat voor de gezondheid. Deze discrete vrucht heeft rijke voedende, reinigende en helende eigenschappen. Het kan je helpen afvallen, maar ook bepaalde ziekten behandelen. Laten we meer te weten komen over de eigenschappen, voedingswaarden en calorieën van deze vrucht.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat ananas?

Een portie ananas van 100 gram levert je 50 kcal. 100 gram verse ananas op siroop levert 70 kcal. Maar 100 gram gedroogde ananas levert 332 kcal. Aan de andere kant levert 100 gram ananas uit blik 84 kcal. En 100 gram bevroren ananas levert 86 kcal.

calorie ananas

Ananas: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

De calorieën van ananas zijn afkomstig van 4% eiwit, 94% koolhydraten en 2% vet. Ananas bevat 0,54 g eiwit per 100 g. Een middelgrote ananas (700g) bevat ongeveer 3,8g eiwit.

Tabel met voedingswaarden voor ananas

VoedingsstoffenAnanas: inhoud per 100 gram
Koolhydraten13 g
-waarvan suikers10 g
– zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels1,4 g
Eiwit0,5 g
Vet0,1 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0 g
Kalium109 mg
Natrium1 mg
Water86 g

Hoeveel weegt een gemiddelde ananas?

Een gemiddelde ananas weegt 700 g en levert ongeveer 350 calorieën (kcal). Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een gemiddelde ananas (700 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van bijvoorbeeld 6,5 appels, 4 glazen Cola, 3,5 plak kaas, 3 sneetjes brood, 2,5 glazen melk en 18 theelepels suiker.

Om deze calorieën (350 kcal) kwijt te raken, moet je minstens 50 minuten fietsen, 41 minuten zwemmen of 35 minuten hardlopen.

Mineralen

Mineralen geven ook hun aanwezigheid aan. Allereerst is er mangaan, dat je helpt om de andere voedingsstoffen in ananas op te nemen. Het zorgt voor je botten en wordt gewaardeerd bij het voorkomen van osteoporose. De vrucht levert ook calcium, koper, kalium, ijzer en zink.

Vitaminen

Wat vitamines betreft, bevat ananas 17 mg vitamine C en 7 µg vitamine A-equivalent. Vitamine C helpt de opname van ijzer te bevorderen. Het bevat ook vitamine B1, B2, B6 en PP.

Maakt ananas dik?

Het lage caloriegehalte van ananas plaatst het in de groep caloriearme vruchten. Ananas eten lijkt een goede keuze voor lijners. Er zijn echter ook caloriearmere producten onder de fruitsoorten te vinden.

Ananas is rijk aan eenvoudige suikers, maar bevat weinig calorieën. 100 gram ananas bevat slechts ongeveer 50 kcal. Dat is een kleine hoeveelheid, maar niet de kleinste. Er zitten bijvoorbeeld minder calorieën in fruit zoals watermeloenen en limoenen. Eetbare ananas is een uitstekende keuze voor mensen die ongewenste kilo’s kwijt willen raken. De vrucht bevat het enzym bromelaïne, dat spijsverteringsprocessen ondersteunt.

Ananas is voornamelijk een bron van koolhydraten, die een belangrijk onderdeel van je dieet vormen. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van je lichaam. Ze moeten daarom 45 tot 65% van je dagelijkse calorieën uitmaken. Net zo belangrijk is het feit dat het product vezels bevat (1,4 g), die helpen bij het afvallen, de darmwerking reguleren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en een verzadigd gevoel bevorderen. Het bevat ook weinig natrium (1 mg).

De heilzame eigenschappen van ananas

Ananas is ook goed voor onze botten omdat het een bron is van mangaan, ijzer en koper. De vrucht kan daarom worden gebruikt als preventieve maatregel tegen osteoporose. Het wordt ook aanbevolen voor kinderen van wie het skelet zich snel ontwikkelt.

De vrucht wordt ook gebruikt als hulpmiddel bij jichtaanvallen. Het heeft een pijnstillende werking en helpt ook om overtollig urinezuur uit het lichaam te verwijderen. Ananas helpt bij een keelontsteking. Spoelen met vers vruchtensap verzacht hoest. Vanwege zijn antistollingseigenschappen zou het een effectieve behandeling voor astma kunnen zijn.

Waar komt ananas vandaan?

De thuisbasis van de ananas is Brazilië. Alleen daar komt de vrucht in het wild voor. Europeanen danken de ontdekking van de ananas aan Christoffel Columbus, die naar verluidt de eerste ananas vanuit Guadeloupe naar het oude continent bracht. Tegenwoordig zijn de grootste ananasplantages te vinden in onder andere Hawaï, Mexico en het eerder genoemde Brazilië.

Bevat ananas levensmiddelenadditieven?

Ananas bevat heel weinig levensmiddelenadditieven. Ze bevatten met name 0,7 gram organische zuren per 100 gram vers fruit.