Hoeveel calorieën bevat een aubergine?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Aubergines hebben zacht, soepel en zeer sappig vruchtvlees. De aubergine is zeer veelzijdig en kan op allerlei manieren worden bereid: gekookt, gebakken, gestoofd, geroosterd of gepaneerd. Het kan gebruikt worden om verschillende specialiteiten te garneren, zoals couscous, pannenkoeken, taarten en salades. Het kan zelfs pasta vervangen in lasagne of pizza, waardoor het recept veel minder calorieën bevat en gezonder is. Ze zijn ook een uitstekende begeleider van geroosterd of gegrild vlees. Laten we eens kijken hoeveel calorieën aubergines bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat een aubergine?

100 g aubergine komt overeen met 24 kcal. Dit komt overeen met ongeveer 3% van de dagelijkse caloriebehoefte van een volwassene met een gemiddeld gewicht en gemiddelde lichaamsbeweging.

calorie aubergine

Koolhydraat-, eiwit- en vetgehalte van aubergines

Aubergines bevatten 1 g eiwit per 100 g. Een middelgrote aubergine (250 g) bevat ongeveer 2,5 g eiwit. Aubergines bevatten 5,7 g koolhydraten per 100 g. Een middelgrote aubergine (250 g) bevat ongeveer 14,3 g koolhydraten. Aubergines bevatten 3,4 g vezels per 100 g. Een middelgrote aubergine (250 g) bevat ongeveer 8,5 g vezels. Dit komt overeen met ongeveer 28% van de dagelijkse behoefte van een volwassene.

Tabel met voedingswaarden voor aubergines

VoedingsstoffenAubergine: gehalte per 100 gram
Koolhydraten5,88 g
– waarvan suikers3,53 g
– zetmeel0 g
– voedingsvezels3 g
Eiwit0,98 g
Vet0,18 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,1 g
Kalium957 mg
Natrium8,4 mg water
Water92,3 g
Alcohol0 g

Hoeveel weegt de gemiddelde aubergine?

De gemiddelde aubergine (het eetbare deel na het schillen) weegt 250 g en levert ongeveer 60 calorieën (kcal). Deze hoeveelheid calorieën die een middelgrote aubergine (250 g) aan het lichaam levert, is vergelijkbaar met de hoeveelheid calorieën van een appel, een half plakje kaas, een half sneetje brood of 3 theelepels suiker.

Om deze calorieën kwijt te raken, moet je minstens 9 minuten fietsen, 7 minuten zwemmen of 6 minuten joggen. De calorieën van aubergine komen voor 14% uit eiwitten, 80% uit koolhydraten en 6% uit vet.

Maakt aubergine dik?

Van aubergines word je niet dikker, omdat het een caloriearm product is. Het eten van aubergines lijkt een goede keuze te zijn voor wie een vermageringsdieet volgt.

Vitamines

Ondanks de vele positieve eigenschappen, bevat aubergine niet veel vitaminen. Het is een vrij bescheiden bron van B-vitamines, evenals vitamine C en A. Het is dus onwaarschijnlijk dat aubergines helpen bij het aanvullen van vitaminetekorten.

Mineralen

Aubergines zijn rijk aan mangaan (70% ADH), ijzer (22% ADH) en kalium (36% ADH). De meest interessante stof die in aubergines is gevonden, is chlorogeenzuur. Aubergines bevatten ook flavonoïden zoals anthocyanen.

Mangaan, dat het meest voorkomt in aubergines, is betrokken bij de opbouw van enzymen die glucose en vetzuren metaboliseren. Het is ook een structureel element in botten en huid. Mangaan is zeer belangrijk in het voortplantingsproces en in de goede werking van het centrale zenuwstelsel.

Kalium, dat direct gekoppeld is aan natrium, zorgt voor een goede waterhuishouding in het lichaam. IJzer is op zijn beurt het belangrijkste bestanddeel van hemoglobine. Het is een bestanddeel van veel enzymen en eiwitten die betrokken zijn bij de stofwisseling.

Chlorogeenzuur is een plantaardig bestanddeel dat bekend staat om zijn sterke antioxidantwerking. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen een schadelijk proces dat cellen beschadigt en bijdraagt aan verschillende ziekten. Chlorogeenzuur is ook antimutageen, wat betekent dat het cellen beschermt tegen ongecontroleerde veranderingen.

Anthocyanen zijn in water oplosbare pigmenten met talloze voordelen voor de gezondheid. Aubergines danken hun donkere kleur aan anthocyanen.

Heilzame eigenschappen van aubergines

Aubergines werken heel goed in afslankdiëten omdat ze heel weinig calorieën bevatten. Bovendien verrijkt het het lichaam met waardevolle voedingsstoffen. Aubergines helpen bij constipatieproblemen. Het versnelt de darmtransit en verhoogt de belasting van de darmen dankzij de voedingsvezels. Je moet echter voorzichtig zijn met de hoeveelheid groenten die je eet, want aubergines kunnen moeilijk te verteren zijn. De schil van paarse aubergines zit vol waardevolle bestanddelen.

Aubergines zijn een uitstekende bron van vezels, die de spijsvertering reguleren en beschermen tegen type 2 diabetes. De B-vitamines in aubergines zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel: ze verlichten nerveuze spanning, hebben een positief effect op de stemming en verbeteren intellectuele prestaties. B-vitamines spelen ook een belangrijke rol in stofwisselingsprocessen.