Hoeveel calorieën zitten er in een artisjok?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ze zijn een kostbaar geschenk uit de tuin. De geliefde artisjokken komen midden in de winter op tafel, klaar om ons weekmenu te verrijken met veel smaak. Deze groenten, die behoren tot de familie van de Asteraceae, hebben ook een aantal interessante gezondheidsvoordelen die hen uniek maken. Artisjokken (Cynara scolymus), rijk aan fenolzuren en flavonoïden, zijn ook een bron van tannines, inuline, B-vitamines en vitamine C en K. Artisjokken leveren ook mineralen zoals kalium, magnesium, calcium, natrium, zink, koper en mangaan. Eenmaal gekookt hebben artisjokken een malse textuur en een zoete smaak. Ze smaken niet alleen goed, maar hebben ook uitstekende voedingseigenschappen. Laten we eens kijken naar de voedingswaarden en het aantal calorieën van artisjokken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat artisjok?

Artisjokken zijn erg licht qua calorieën en hebben een vrijwel perfecte voedingstabel. Rauwe artisjokken gebruikt in salades hebben een zeer lage caloriewaarde, tussen 18 en 22 Kcal per 100 gram product.

calorie artichaut

Uiteraard varieert de caloriewaarde van gekookte artisjokken, afhankelijk van de gekozen methoden. Voor 100 g gekookte artisjokken hebben we het over 50 Kcal. Voor dezelfde hoeveelheid product gebakken in beslag met ei, bloem en olijfolie kan het caloriegehalte oplopen tot 208 Kcal. Dus van de totale hoeveelheid calorieën in 100 g gekookte artisjokken is 8% afkomstig van vet, 43% van koolhydraten en 49% van eiwitten.

Bedenk dat de hoeveelheid calorieën van een middelgrote artisjok (35 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van een halve theelepel suiker. Om deze calorieën te verbranden, moet je bijvoorbeeld minstens 2 minuten fietsen, 2 minuten zwemmen of 2 minuten hardlopen.

Eiwit-, vet- en koolhydraatgehalte van artisjokken

Artisjokken bevatten 3,27 g eiwit per 100 g. Een middelgrote artisjok (35 g) bevat ongeveer 1,1 g eiwit. Artisjokken bevatten 10,51 g koolhydraten per 100 g. Een middelgrote artisjok (35 g) bevat dus ongeveer 3,7 g koolhydraten. Artisjokken bevatten 5,4 g vezels per 100 g. Een middelgrote artisjok (35 g) bevat ongeveer 1,9 g vezels. Dit komt overeen met ongeveer 6% van de dagelijkse behoefte van een volwassene.

Tabel met voedingswaarden voor artisjokken

VoedingsstoffenArtisjok: gehalte per 100 gram
Koolhydraten10,5 g
-waarvan suikers0,99 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels5,4 g
Eiwit3,27 g
Vet0,15 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,036 g
Kalium370 mg
Natrium94 mg
Water84,9 g

Wat is het gemiddelde gewicht van een artisjok?

De gemiddelde artisjok weegt 35g na het schillen. Bij het schillen van een artisjok worden de staart en de minder malse bladeren verwijderd.

Mineralen en vitaminen

Artisjokken bevatten verschillende mineralen (kalium, ijzer, magnesium, calcium, fosfor, koper, zink) en een kleine hoeveelheid vitaminen. De meest voorkomende mineralen zijn ijzer en koper. Maar de stof die deze groente kenmerkt is zeker cynarine, dat verantwoordelijk is voor veel van haar eigenschappen.

IJzer

Dit element stimuleert verschillende organen zoals de lever, milt en darmen. Het zorgt voor de juiste toevoer van zuurstof naar de lichaamscellen door de aanmaak van hemoglobine te stimuleren. IJzer is ook belangrijk voor de neurologische functie. IJzertekort veroorzaakt bloedarmoede, vermoeidheid, verhoogde vatbaarheid voor infecties en depressie.

Koper

Koper is essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart. Koper speelt een cruciale rol bij het omzetten van ijzer in zijn beschikbare vorm en is ook belangrijk voor het immuunsysteem, omdat het het niveau van de witte bloedcellen op peil houdt. Vanwege deze belangrijke functies leidt een kopertekort tot degeneratie van het zenuwstelsel, hartfalen, bloedarmoede en een verzwakt immuunsysteem.

Cynarine

Dit is een stof die afgeleid is van cafeïnezuur en verantwoordelijk is voor de karakteristieke bittere smaak van de artisjok. Cynarine kan het slechte cholesterolgehalte verlagen. Het bevordert ook de diurese en galafscheiding.

Bevat artisjok levensmiddelenadditieven?

Artisjokken bevatten geen toegevoegde kunstmatige voedingsadditieven. Wel bevat het, net als veel andere planten, organische zuren.

Heilzame effecten van artisjokken

Artisjokken zijn een echt wondermiddel tegen darmproblemen, omdat ze de bacteriële flora in evenwicht brengen en het prikkelbare darmsyndroom tegengaan. Bovendien helpt deze groente om indigestie te behandelen en spijsverteringsprocessen te versnellen.

Het bekendste gebruik van artisjokken is echter om de lever te ontgiften van opgehoopte gifstoffen. Sinds de oudheid is een behandeling op basis van artisjokbladextract dé remedie om de lever te zuiveren en de galproductie te verhogen, en het orgaan te beschermen tegen weefselstress, dankzij de werking van antioxidanten zoals luteoleïne.

Het zuiverende effect is ook voelbaar op de huid, zozeer zelfs dat een behandeling op basis van artisjokextract vaak wordt voorgesteld aan mensen die acne en dermatitis willen bestrijden. Artisjokken zijn ook uitstekend om een hoge bloeddruk op afstand te houden.

Een hele artisjok bereiden als een pro