Hoeveel calorieën zitten er in Emmentaler kaas?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Emmental is de bekendste Zwitserse kaas. Hij is meteen herkenbaar aan de karakteristieke gaten in de kaas. Hij ontleent zijn naam aan de Emme-vallei in het kanton Bern, het oorsprongsgebied van deze kaas, die nu niet alleen in andere regio’s van Zwitserland wordt geproduceerd, maar ook in andere landen. Emmental is niet alleen Zwitsers; het kan ook Frans, Beiers, Italiaans of Fins zijn.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Emmental calorieën: 383 kcal per 100 g kaas

100 g Emmentaler kaas bevat ongeveer 383 kcal. Vergeleken met andere voedingsmiddelen is dat veel. Deze kaas heeft een hoge caloriewaarde.

Emmental: Vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte

Het vetgehalte van 100g Emmental is ongeveer 30g. Het is dus een vetrijk voedingsmiddel. Helaas bevat deze kaas veel verzadigd vet. Met een eiwitgehalte van 29 g is het een eiwitrijk voedingsmiddel. Emmental is ook een koolhydraatarm voedingsmiddel, aangezien het aandeel energie uit koolhydraten ongeveer 0% is. Emmentaler heeft een laag vezelgehalte. Het is daarom een vezelarm voedingsmiddel.

calorie Emmental

Tabel met voedingswaarden voor Emmentaler kaas

VoedingsstoffenEmmentaler: gehalte per 100 gram
Koolhydraten0 g
-waarvan suikers0 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels 0 g
Eiwit29,94 g
Vet29,94 g
-waarvan cholesterol120 mg
-waarvan verzadigde vetzuren18,7 g
Kalium88,6 mg
Natrium240 g
Water37,6 g
Alcohol0 g

Hoeveel weegt Emmental gemiddeld?

Emmental Zwitserse kaas weegt gemiddeld 300 g en bevat bijna 1150 kcal.

Hoeveel vitamines bevat Emmental?

Emmentaler kaas is een product met een hoge voedingswaarde, omdat het een bron is van veel vitamines en mineralen die waardevol zijn voor het lichaam. Het bevat met name in vet oplosbare vitaminen zoals A en D. Vitamine A bevordert een goed gezichtsvermogen, houdt de huid gezond en heeft een kankerremmende werking. Vitamine D zorgt samen met calcium voor gezonde botten. Het is ook betrokken bij immuunprocessen.

Hoeveel mineralen bevat Emmentaler kaas?

Emmentaler kaas bevat vooral veel calcium, dat nodig is voor het goed functioneren van het skelet bij volwassenen en voor de botgroei bij kinderen. De kaas is daarom een heel goed alternatief voor kinderen die geen melk lusten.

Emmenthal bevat ook een hoge dosis zink. Dit mineraal verbetert het uiterlijk van haar, huid en nagels. Deze kaas voorziet ons lichaam ook van andere elementen, met name kalium en fosfor. Tot de positieve eigenschappen van deze kaas behoort ook zijn antidepressieve werking.

Bevat Emmental levensmiddelenadditieven?

Door de productietechnologie bevat het aanzienlijke hoeveelheden zout, die in onze dagelijkse voeding vermeden moeten worden.

Maakt Emmentaler zwaarder?

Veel lijners vragen zich af of ze wel kaas kunnen eten. Helaas bevat kaas veel calorieën. Kun je kaas eten tijdens een dieet en toch afvallen? Het belangrijkste is matiging. Een boterham met een plakje Emmentaler kaas zal je dieet niet verstoren omdat, zoals eerder gezegd, kaas een product is met een hoge voedingswaarde.

Je moet echter allerlei eenpansgerechten en andere gerechten vermijden waarin het Emmental vaak te hoog is (hoge calorische waarde). Een ogenschijnlijk gezonde groenteschotel kan een caloriebom blijken te zijn. Als je wilt afvallen, moet je grote hoeveelheden Emmenthal vermijden. Je kunt het echter wel in kleine hoeveelheden eten.

Als je wilt afvallen, is dit niet het moment om te veel Emmentaler te eten. Natuurlijk kan een plak Emmentaler van goede kwaliteit deel uitmaken van een gezond menu, maar vergeet niet dat de hoge caloriewaarde van deze kaas een zorgvuldige selectie vereist van de toevoegingen die erbij horen.

Als je calorieën telt, moet je je dieet heel zorgvuldig plannen. Het is dus het beste om af en toe Emmentaler te eten, en om het onbewerkt te eten. Als we op dieet zijn, kunnen we ons niet te buiten gaan aan toastjes met kaas, pizza’s of eenpansgerechten, maar als we af en toe volkorenbrood eten als ontbijt met een plakje Emmentaler en wat verse groenten, kan dat zeker geen kwaad.

Cholesterol, bloeddruk en Emmentaler consumptie

Een ander probleem met de negatieve effecten van kaas op het lichaam is de toename van cholesterol. Emmentaler kaas is een dierlijk product. Het is daarom een bron van verzadigde vetzuren, waarvan een overmaat leidt tot een verhoging van het niveau van het zogenaamde slechte cholesterol in het bloed. Dit leidt tot de ontwikkeling van atherosclerose en andere hartaandoeningen.

Net als bij gewichtsverlies zouden kleine hoeveelheden kaas van tijd tot tijd geen kwaad kunnen, vooral als je geen andere producten eet die dierlijke vetten bevatten. Aan de andere kant brengt het eten van grote hoeveelheden kaas in combinatie met de consumptie van boter, vet vlees, melk en volvette zuivelproducten het risico met zich mee dat de LDL-cholesterol fractie toeneemt.

Bovendien levert kaas ook aanzienlijke hoeveelheden zout (natrium), dat ook de bloeddruk kan verhogen en het hart kan beschadigen. Hierdoor is er een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.