Hoeveel calorieën zitten er in een dadel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Dadels zijn een vrucht waarvan de voedingseigenschappen bijzonder gewaardeerd zullen worden door sporters. Dadels, zowel gedroogd als rauw, zijn een schat aan eenvoudige suikers, die een bron van energie zijn tijdens intensieve inspanningen. Ze vullen ook het tekort aan glycogeen en kalium aan. Bovendien voorkomen dadels atherosclerose, verlichten ze symptomen van de menopauze en helpen ze je tegen constipatie. Laten we eens kijken welke andere eigenschappen dadels hebben en hoeveel calorieën ze bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Calorieën in dadels: 290 kcal per 100 g

Het lijkt erop dat je gezonde snacks kunt eten zonder beperkingen. Niets is minder waar. Matiging moet altijd worden gehandhaafd, zelfs als het product dat zo gulzig wordt geconsumeerd een mijn van vitaminen en voedingswaarden is. Ben je op dieet en vraag je je af hoeveel calorieën gedroogde dadels bevatten?

calorie datte

15 kcal is de gemiddelde calorische waarde van elk stuk dadel. Een pak gedroogde dadels van 100 gram bevat 290 kcal. Ter vergelijking: een reep chocolade van ongeveer 50 gram bevat gemiddeld 250 kcal.

Omdat het caloriegehalte van deze vruchten relatief laag is, kun je elke dag een paar gedroogde dadels eten. Ik garandeer je dat als je het met mate doet, je figuur er niet onder zal lijden.

Dadels: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

Dadels bevatten weinig eiwitten en geen vet.

Dadels zijn een uitstekende bron van koolhydraten, vooral suikers en voedingsvezels. Dadels zijn rijk aan eenvoudige suikers die niet verteerd hoeven te worden, maar onmiddellijk door het lichaam worden opgenomen. Daarom zijn ze een goede energiebron voor sporters voor en na de training. Ze vullen ook een tekort aan spierglycogeen aan.

Tabel met voedingswaarden voor dadels

VoedingsstoffenDadels: gehalte per 100 gram
Koolhydraten75 g
-waarvan suikers66,5 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels6,7 g
Eiwit1,81 g
Vet0,15 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0 g
Kalium696 mg
Natrium1 mg
Water21,3 g
Alcohol0 g

Wat is het gemiddelde gewicht van een dadel?

Hoeveel wegen gedroogde dadels? De gemiddelde gedroogde dadel weegt 5 g en levert gemiddeld 14,5 kcal. Een handje gedroogde dadels weegt ongeveer 45 g en bevat ongeveer 130,5 kcal.

Hoeveel vitaminen en mineralen bevatten dadels?

Gedroogde dadels bevatten veel vitamines, zoals A en B, en mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer, calcium, boor, zink en mangaan. Bijna geen enkele andere vrucht is zo rijk aan voedingsstoffen. Dadels bevatten grote hoeveelheden kalium. Daarom worden ze aanbevolen na intensieve inspanning en zweten.

Het individuele gehalte aan vitaminen en mineralen hangt echter af van de variëteit. Sommige soorten bevatten zelfs andere vitaminen. Zo heeft de Deglet Noor-variëteit een beetje vitamine C in haar samenstelling. De Medjool-variëteit bevat dan weer geen vitamine C, maar wel veel vitamine A en vitamine B6. Deze variant bevat ook meer calcium en magnesium dan de Deglet Noor variant, en minder foliumzuur.

Dadels zijn ook een rijke bron van vezels. Daardoor verbeteren ze de darmperistaltiek en kunnen ze mensen helpen die last hebben van constipatie. Dadels helpen ook om maagzuur te neutraliseren, daarom worden ze aanbevolen voor mensen die lijden aan hyperaciditeit.

Dadels bevatten ook tryptofaan, een bron van serotonine die de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom vermindert.

Bevatten dadels levensmiddelenadditieven?

Dadels bevatten geen levensmiddelenadditieven.

Word je zwaarder van dadels?

Dadels kunnen heel goed gegeten worden, zelfs als onderdeel van een dieet. Het geloof dat je van dadels aankomt is onjuist. Het is waar dat gedroogde dadels meer calorieën bevatten dan verse dadels, maar ze bevatten weinig vet.

In het algemeen is het altijd een goed idee om niet te veel dadels te eten. Je moet rekening houden met de hoeveelheid suiker in de dadels die je koopt. Ze moeten daarom met voorzichtigheid gegeten worden, want ze kunnen erg calorierijk zijn. Mensen met diabetes of een hoge bloedsuikerspiegel moeten hun arts raadplegen voordat ze dadels in hun dieet opnemen. Mensen die lijden aan nikkelintolerantie moeten voorzichtig zijn met het eten van dadels. Dadels bevatten deze stof en kunnen maagklachten en darmirritatie veroorzaken bij mensen die geen nikkel kunnen verdragen.

Dadels zijn niet dikmakend, maar je moet voorzichtig zijn met het eten ervan. Je moet er ook voor kiezen om ze op het meest geschikte moment van de dag te eten.