Hoeveel calorieën zitten er in een amandel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Amandelen zijn een van de populairste ingrediënten in het mediterrane dieet. Niet alleen maakt hun smaak ze perfect voor zowel zoete als hartige recepten, maar deze zaden staan ook bekend om hun heilzame eigenschappen voor het lichaam. Maar hoeveel calorieën leveren ze bij regelmatige consumptie? Wat zijn hun voedingswaarden en welke eigenschappen zijn het meest heilzaam voor het lichaam?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevatten amandelen?

100g amandelen komt overeen met 579 kcal. Dit komt overeen met ongeveer 10% van de dagelijkse caloriebehoefte van een volwassene met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde fysieke activiteit. Een handvol amandelen (40g) bevat ongeveer 232 calorieën (kcal).

calorie amande

Om een idee te krijgen van het caloriegehalte van amandelen, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën in een handvol amandelen (40 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën in bijvoorbeeld 4 appels, 2,5 glazen cola, 2 plakjes kaas, 2 boterhammen, 1,5 glas melk en 12 theelepels suiker.

Om deze calorieën (232 kcal) te verbranden, moet je bijvoorbeeld minstens 33 minuten fietsen, 27 minuten zwemmen of 23 minuten hardlopen. De calorieën in amandelen zijn afkomstig van eiwit (14%), koolhydraten (14%) en vet (72%).

Amandelen: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

Amandelen bevatten 21,15g eiwit per 100g. Een handvol amandelen (40 g) bevat ongeveer 8,5 g eiwit. Amandelen bevatten 21,55g koolhydraten per 100g. Een handvol amandelen (40 g) bevat ongeveer 8,6 g koolhydraten. Amandelen bevatten 12,5 g vezels per 100 g. Een handje amandelen (40 g) bevat ongeveer 5 g vezels. Dit komt overeen met ongeveer 17% van de dagelijkse behoefte van een volwassene.

Tabel met voedingswaarden voor amandelen

VoedingsstoffenAmandelen: gehalte per 100 gram
Koolhydraten21,67 g
-waarvan suikers3,81 g
-waarvan zetmeel0,72 g
-waarvan voedingsvezels12,2 g
Eiwit21,22 g
Vet49,42 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren3,731 g
Kalium733 mg
Natrium1 mg
Water4,41 g
Alcohol0 mg

Wat is het gemiddelde gewicht van een amandel?

Een handvol amandelen weegt ongeveer 40g. Een eetlepel amandelen weegt ongeveer 15g. Een glas amandelen weegt ongeveer 95g. Het gemiddelde gewicht van een amandel is 0,92 gram.

Mineralen

Amandelen bevatten kalium (705 mg), dat essentieel is voor het behoud van de elektrolytenbalans van het lichaam. Het is ook betrokken bij spiersamentrekkingen en beschermt het werk van het hart en de hersenen. Een tekort aan kalium kan vermoeidheid, prikkelbaarheid en een hoge bloeddruk veroorzaken. Het product bevat ook magnesium (268 mg), dat een groot aantal biologische functies heeft. Het helpt bij de verbranding van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het beschermt het hart, verbetert het geheugen, versterkt de spieren en nog veel meer.

Het product is een bron van ijzer (3,72 mg). Dit mineraal is onder andere betrokken bij het transport van zuurstof naar de spieren. Daarom kan een laag ijzergehalte leiden tot bloedarmoede en een tragere stofwisseling. Dit product bevat calcium (264 mg), dat de stofwisseling stimuleert en botten en tanden versterkt. Het is ook betrokken bij het samentrekken van spieren en de bloedstolling. Amandelen bevatten mangaan (2,29 mg), dat de spijsvertering bevordert en het lichaam ontdoet van gifstoffen. Het is ook betrokken bij de vetverbranding en de glucosemetabolisme.

Vitaminen

Amandelen zijn rijk aan vitamine A, wat goed is voor de huid en het gezichtsvermogen. Ze zijn ook rijk aan groep B-vitamines, die nodig zijn voor een goede werking van de spieren en de ontwikkeling van intellectuele vermogens. Er is een overvloed aan vitamine E. Vitamine E is essentieel om celveroudering tegen te gaan, omdat het de werking van vrije radicalen tegengaat.

Word je dik van amandelen?

Amandelen lijken een goede keuze te zijn voor lijners. Amandelen zijn een heerlijk tussendoortje als je een afslankdieet volgt. Hoewel ze veel calorieën bevatten, voorzien ze het lichaam van belangrijke voedingsstoffen die de stofwisseling reguleren en vetophoping in het lichaam voorkomen.

Nuttige eigenschappen van amandelen

Amandelen zijn rijk aan goede vetzuren die de opbouw van slechte LDL-cholesterol neutraliseren. Bovendien helpen diezelfde vetzuren de binnenwanden van de slagaders te versterken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

De royale inname van vezels helpt de darmen actief te houden, stimuleert de peristaltiek en bevordert de afvoer van overtollig gas. Amandelen kunnen daarom worden aanbevolen als hulpmiddel bij constipatie.

Vezels verminderen de opname van eenvoudige suikers en koolhydraten, met een direct effect op de bloedsuikerspiegel. Deze zaden zijn rijk aan vitamine E en helpen de structuur van de huid te versterken. Amandelen helpen de huid haar elasticiteit terug te krijgen. Regelmatige consumptie stimuleert de productie van hyaluronzuur, wat essentieel is voor een compacte huid.

Mineralen zoals fosfor, magnesium en calcium helpen de botten te beschermen. Amandelen versterken ze, waardoor ze minder vatbaar zijn voor breuken of de gevolgen van osteoporose.