Groenten en fruit beginnend met M

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit spelen een fundamentele rol in de gezonde werking van het lichaam. Door hun relatief lage gehalte aan energie, vet en koolhydraten spelen ze een belangrijke rol bij het verminderen van het risico op veel ziekten. Dankzij hun hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en antioxidanten hebben ze een gunstig effect op het behoud van het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Hun hoge vezelgehalte bevordert een gezonde darmwerking, geeft je een vol gevoel en heeft een gunstig effect op de vet- en koolhydraatstofwisseling van het lichaam. Om je te helpen optimaal te profiteren van de heilzame effecten van deze voedingsmiddelen, is hier een lijst van groenten en fruit die beginnen met M.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Cassave

Maniok is een wortelgroente. Het is de verknolde wortel van Manihot esculenta, een tropische plant die behoort tot de botanische familie Euphorbiaceae. Cassave lijkt op een aardappel en groeit tot 8 cm in diameter en 1 m in lengte. Elke wortel weegt tussen de 3 en 10 kg. Deze wortelgroenten bevatten veel zetmeel. Rauwe wortels zijn zeer giftig en worden alleen gekookt of gebakken gebruikt. Rauwe cassave wordt gebruikt om tapioca te maken, een geliefde delicatesse in vele delen van de wereld.

manioc

Gedroogde cassave wordt vermalen tot bloem. Dit meel wordt gebruikt om fijne cakejes te maken die bekend staan als cassavebrood. De bladen worden ook gebruikt om soepen te maken. Cassave is een rijke bron van koolhydraten (ongeveer 90%). Het bevat 20-40% zetmeel, ongeveer 5% enkelvoudige suikers en ongeveer 2% proteïne. Deze groente bevat ook vitaminen (A, B1, B2, B3, B6, B9 en C), mineralen (kalium, calcium, magnesium) en resveratrol. 100g maniok levert ongeveer 159 kcal. Cassave heeft een lage glycemische index en is glutenvrij. Het wordt daarom vaak aanbevolen in verschillende diëten.

Veldsla

Veldsla is een bladgroente. Het wordt geoogst uit Valerianella locusta L., een kruidachtige plant die behoort tot de Caprifoliaceae familie. Veldsla is een sla-achtige plant met kleine bladeren. Vergeleken met slasoorten onderscheidt hij zich echter niet alleen door de grootte van de bladeren, maar ook door zijn uitzonderlijke voedingswaarde. Hij wordt het best rauw gegeten. Veldsla wordt gebruikt in verschillende soorten salades. Je kunt veldsla ook toevoegen aan groentesmoothies. Het gaat even goed samen met fruit en groenten. Het is een uitstekende toevoeging aan vlees zoals kip.

Veldsla versterkt de smaak van kazen zoals feta. Veldsla bevat weinig calorieën. Het is daarom ideaal voor mensen die extra kilo’s willen verliezen. Veldsla is rijk aan bètacaroteen en minerale zouten. Het bevat vitaminen (A, B6 en C) en mineralen zoals zink, calcium, natrium, ijzer, kalium, magnesium en fosfor.

Blauwe bosbes

De bosbes, ook wel bekend als blauwe bes, is de vrucht van Vaccinium corymbosum, een struik die behoort tot de Ericaceae familie. De vrucht is een bes van 5-16 mm in diameter met een uitlopende kroon aan het uiteinde. Blauwe bosbessen zijn eerst lichtgroen, dan roodpaars en uiteindelijk egaal blauw als ze rijp zijn. Ze zijn bedekt met een beschermende laag epicuticulaire was. Als ze rijp zijn, hebben ze over het algemeen een zoete smaak met verschillende zuurgraden.

Blauwe bosbessen zijn een populair en veelzijdig ingrediënt in de keuken, dankzij hun zure smaak. Ze worden gebruikt in zowel zoete als hartige recepten. De vrucht wordt vers gegeten of verwerkt in jam, sap of taart. In Frankrijk en Italië worden bosbessen gebruikt als basis voor likeuren en zijn ze een populaire smaakmaker voor sorbets en andere desserts. In Bretagne worden ze vaak gebruikt als smaakstof voor crêpes.

In de Vogezen en het Centraal Massief is bosbessentaart een erg populair traditioneel dessert. De grote voedingswaarde van bosbessen is ook te danken aan de aanwezigheid van vitamine A en C, evenals vitamine B1, B2 en PP, en essentiële mineralen voor ons lichaam (calcium, fosfor, ijzer, natrium en kalium). Deze voedingsstoffen, geholpen door anthocyanosiden, remmen effectief de vorming van vrije radicalen.

Braam

Moerbeien zijn de vruchten van soorten uit het geslacht Morus. De moerbei behoort tot de Rosaceae familie. De braam is een zoete, sappige vrucht met een roodzwarte kleur die meestal glanzend is. Hij heeft een zoetzure smaak en is volledig rijp in de zomermaanden. In de keuken is de braam een zeer veelzijdige vrucht. Van jam tot heerlijke zelfgemaakte taarten, deze bessen worden veel gebruikt om zoete en hartige recepten te verrijken, van de meest klassieke tot de meest originele. Gekweekte bramen vallen op door hun hoge gehalte aan voedingsvezels, vitamine C en vitamine K. Een portie rauwe bramen van 100 gram levert 180 kilojoules (43 kcal) en 5 gram voedingsvezels.

Bramen bevatten een goede hoeveelheid foliumzuur, wat essentieel is voor zwangere vrouwen, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Al in de oudheid werden moerbeibladeren gebruikt voor de bereiding van kruidenthee en afkooksels om maagzweren te bestrijden en gastro-intestinale aandoeningen te verzachten. De thee verkregen uit wortelextract is een natuurlijk tegengif tegen darmproblemen en een krachtige bondgenoot in de strijd tegen diarree.

Wonderpruim

De mirabelpruim is de vrucht van de Prunus europea subsp. insititia, een ondersoort van de pruimenboom. De mirabelpruim is een specialiteit van de Franse regio Lotharingen, waar het klimaat en de bodem ideaal zijn voor de teelt van de vrucht. De regio produceert 15.000 ton mirabellen per jaar, goed voor 80% van de wereldproductie.

Mirabellen hebben een middellange tot lange steel en geen steelholte. Hun toppen zijn afgerond, net als hun staartbasis. De hechtingslijn is ook afwezig. De kleur van de schil is goudgeel, met roodachtige reflecties in de zon. Het vruchtvlees is goudgeel als het volledig rijp is en heeft altijd een hoge consistentie. Het vruchtvlees, dat goed loskomt van de pit, is erg sappig en licht aromatisch. De smaak is aangenaam zoet en zuur.

Mirabellen worden vooral verkocht in augustus en september. Mirabellen zijn goede bronnen van vitamine B en C, en zijn ook rijk aan kalium en magnesium. Net als pruimen hebben ze een hoog pectinegehalte en bevorderen ze de spijsvertering.

Meloen

Meloenen zijn de vruchten van Cucumis melo, een eenjarige klimplant uit de Cucurbitaceae familie. De meloen is een grote, ronde of ovale vrucht. De schil van de meloen is glad of licht gerimpeld en de kleur varieert van lichtgeel tot groenig. Het vruchtvlees, dat in kleur varieert van wit tot oranje, is sappig en zeer aromatisch als het rijp is. In het midden van de vrucht zit een vezelige holte gevuld met zaden. Meloenen worden in principe rauw gegeten, in plakjes gesneden en zonder schil.

De meloen wordt ook gedroogd of verwerkt tot meloenhoning, jam en gekonfijt fruit. De zaden van sommige variëteiten worden gebruikt om meloenolie van te maken. Sommige meloenvariëteiten worden geteeld voor hun aangename geur. In Japan worden likeuren met meloensmaak geproduceerd. Meloen is een caloriearme vrucht, met slechts 34 calorieën per 100 gram. 100 gram meloen levert meer dan 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Meloenen zijn ook rijk aan caroteen en foliumzuur.

Mango

De mango is de vrucht van de mangoboom(Mangifera indica), een plant die behoort tot de Anacardiaceae familie. De vrucht is een steenvrucht die varieert in grootte, vorm, kleur en smaak, afhankelijk van de cultivar. De vrucht kan geel, oranje, rood of groen zijn. De vrucht kan enigszins rond, ovaal of niervormig zijn. Ze variëren in grootte van 5 tot 25 centimeter en wegen van 140 gram tot 2 kilogram.

mangue

Mango heeft een zoete smaak die doet denken aan perziken en ananas, met een vleugje sinaasappel. De mango kan worden gebruikt in verschillende recepten voor ijs, granita’s, frisdranken, snoep en desserts. Je kunt ook een heerlijk sap uit mango extraheren. Mango bestaat voornamelijk uit water (83%) en bevat een goede hoeveelheid vezels (1,6%). Het is rijk aan mineralen, met name kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Het bevat vitamine B en E, maar is vooral rijk aan vitamine C.

Mangosteen

De mangosteen is de vrucht van de mangosteenboom(Garcinia mangostana), een tropische groenblijvende boom die behoort tot de Clusiaceae familie. De eetbare vrucht heeft een ronde vorm, ongeveer 5-7 cm in diameter. Het vruchtvlees is een aril die verdeeld is in 4 tot 8 eetbare, geurige, romige lobben. Het is melkwit van kleur en heeft een vage perzik- en lycheesmaak. Manggistans zijn vers, ingeblikt en bevroren verkrijgbaar in Westerse landen. De vrucht kan geserveerd worden als dessert of

jam van gemaakt worden. In Vietnam wordt de rijpe vrucht ook gebruikt als ingrediënt in salades. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels en koolhydraten, evenals vitaminen, calcium, kalium en ijzer. Het is een uitgesproken caloriearme vrucht, met een zeer laag vet- en eiwitgehalte. Het is cholesterolvrij. Dankzij de digestieve eigenschappen wordt deze tropische vrucht aanbevolen bij een opgeblazen gevoel in de buik of om de vorming van darmgas tegen te gaan. Het helpt ook tegen diarree en darmconstipatie.

Mandarijn

De mandarijn is de vrucht van de Citrus reticulata, een fruitboom die behoort tot de Rutaceae familie. De vrucht is sferoïdaal van vorm, lichtjes afgeplat aan de wortel en gemakkelijk te plukken. Het vruchtvlees is licht oranje van kleur. Het bestaat uit gemakkelijk te scheiden, zeer sappige en zoete partjes waarin veel zaden zitten. De schil is oranje, subtiel en geurig. De schil is dun en los, met een fijn wit mesocarpium.

Mandarijnen zijn daarom meestal gemakkelijker te pellen en in partjes te verdelen. Mandarijnen worden meestal geschild en vers gegeten of gebruikt in salades, desserts en hoofdgerechten. De schil wordt vers, heel, geraspt of gedroogd gebruikt. Het kan worden gebruikt als specerij in koken, bakken, dranken of snoep. De mandarijn is zeer rijk aan vitamine C en is ook rijk aan vezels en caroteen. Hij bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B en A, evenals een aanzienlijk percentage ijzer, magnesium en foliumzuur.