Detox: effectief om af te vallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het detox dieet staat bekend om het zuiveren van je lichaam en is een kortetermijnkuur waarbij je je lichaam ontdoet van gifstoffen en afvalstoffen met behulp van sappen of een ontgiftingsmiddel. Er wordt gezegd dat het allerlei voordelen heeft voor de gezondheid en voor gewichtsverlies. Maar is het echt effectief?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ik geef je meteen het antwoord!

Wat zit er echt achter het woord detox?

Er zijn veel manieren om een detox-dieet te volgen, van intermitterend vasten tot het drinken van vruchtensappen, groenten en water gedurende de dag. Sommige detoxkuren schrijven ook kruiden, theeën en zelfs supplementen voor om de dikke darm te reinigen.

De argumenten die worden aangevoerd zijn dat de detoxkuur je organen tot rust brengt, gifstoffen uit de lever verwijdert, vrije radicalen elimineert, de bloedcirculatie verbetert en je helpt snel gewicht te verliezen!

Op planten gebaseerde sapkuren zijn bijvoorbeeld erg populair op dit moment. Er zijn nu twee formules: of je doet een sapkuur naast je dagelijkse voeding, of je eet alleen geperste sappen, voor een periode van 5 dagen tot 2 weken.

Hoe werkt het? Meestal schrijf je je in voor een aanbieding op internet en krijg je verschillende flessen sap toegestuurd met, laten we zeggen, originele recepten. Je vindt sappen gecombineerd met “spinazie, zeewier, abrikoos en gember” of nog sterker “komkommer, rode bes, paardenbloem en groene curry”. Ik verzin dit nauwelijks. Het maakt allemaal deel uit van de fantasie van een gezond, natuurlijk dieet. Al deze producten zijn respectabel en ze vertellen je dat het mengsel heilzaam is. Ze vertellen je dat deze sappen worden gemaakt met behulp van een revolutionaire techniek die ‘koude extractie’ heet.

Zelfs als je niet weet wat dat is, is het slim om dat te doen, en het is een wetenschappelijke garantie die je voor eens en altijd zal overtuigen.

Zoals je je kunt voorstellen, hangt er een prijskaartje aan deze sapkuur. Ik heb het even op een rijtje gezet om je een idee te geven: een driedaagse kuur van 24 sapjes en 3 snacks kost €119. Voor een tweeweekse kuur zijn dat 54 sapjes voor €239.

Kun je je de detoxbusiness voorstellen?

Allemaal fruit en groenten, en dat is toch precies wat we tegenwoordig aanraden?

Oh nee! Het is allemaal goed en wel om VERS fruit en groenten te eten, maar als ze geperst en gemengd zijn met wie weet wat, is dat helemaal niet goed!

fruits

Laat het me uitleggen: om deze fruitcocktails te maken, wordt het voedsel door een extractor gehaald om het sap van de vezels te scheiden. Detoxmerken beweren dat ze je spijsverteringsstelsel ontlasten door het te ontdoen van deze vezels. Maar deze vezels zijn heel nuttig: ze stimuleren de bacteriële activiteit in de dikke darm. We hebben ze nodig.

Bovendien geeft de afwezigheid van vezels je maag zeker geen rust. Ten tweede, single-food maaltijden: detox sappen voldoen niet aan je dagelijkse voedingsbehoeften.

Op de etiketten staat “monodieet”… Je dieet zal erg onevenwichtig zijn. Deze kuren bevatten weinig calorieën. Gelukkig duren ze niet lang genoeg om tekorten te krijgen. Tot slot, als je deze kuren volgt, zul je honger hebben, geloof me. En waarom zou dat zijn? Omdat het gevoel van verzadiging vooral wordt veroorzaakt door … kauwen. En als je vloeibaar eet, hoef je niet te kauwen, dus is het over en heb je een uur later weer honger.

Maar is dit waar of niet?

Nou, eerlijk gezegd worden claims voor dit soort diëten vaak gemaakt zonder de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. En dat is gevaarlijk.

In feite zijn de weinige onderzoeken die zijn gepubliceerd niet betrouwbaar genoeg om er solide conclusies aan te verbinden.

Gelukkig reinigt het lichaam zichzelf, dankzij de lever, zonder gevaarlijke bijwerkingen.

Er bestaan zelfs detoxproducten die beweren dat ze gifstoffen uit de lever verwijderen. Maar gezonde mensen hebben geen giftige stoffen in hun lever. De lever zet afvalstoffen om in niet-schadelijke stoffen, die vervolgens via de darmen kunnen worden afgevoerd. Je denkt misschien dat je gezonder bent dankzij het ontgiftingsmiddel, maar het is eigenlijk je levensstijl die verbeterd is.

Mijn advies: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, pas dan op!

jus detox

Maar wat is gevaarlijk?

Nou :

  • gewichtsverlies is van korte duur omdat je voornamelijk water en spieren verliest ;
  • een detox-dieet is zwaar voor het lichaam en laat je moe en prikkelbaar voelen, met een slechte adem en vitamine- en mineralentekorten. Detoxkuren zijn vaak gewoon draconische diëten, slim op de markt gebracht onder een andere naam;
  • er is een reëel gevaar van overdosering, omdat sommige detox-diëten de consumptie van grote hoeveelheden supplementen, water en zelfs laxeermiddelen aanmoedigen om het lichaam te ontgiften.

Ik wil echt dat je onthoudt dat je de indruk hebt gezonder te zijn dankzij de detox, terwijl het eigenlijk je levensstijl is die verbeterd is.

Is de citroendetox niet te zuur?

Citroenen hebben een zure pH-waarde door hun hoge citroenzuurgehalte. Maar in het lichaam wordt citroenzuur omgezet in citraat, wat betekent dat citroenen het bloed niet verzuren. Dus nee, het is niet zuur voor het lichaam.

Maar een teveel aan zuur op een toch al gevoelige maag of spijsverteringskanaal kan het ongemak verergeren, en een teveel aan zuur kan ook het tandglazuur aantasten.

Opmerking van Lucie: lees ons volledige dossier over Citroen Detox om verder te gaan over dit onderwerp! 🙂

Samengevat:

  • De lever kan je lichaam helemaal zelf ontgiften;
  • Een detox dieet zorgt er vooral voor dat je water en spieren verliest;
  • Een detox dieet kan schadelijk zijn;
  • Het is het verbeteren van je levensstijl dat je echt helpt.