Citroendieet: Hoe het werkt, menu’s en recensies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het citroendieet is een zeer populair eetplan waarmee je in een week kunt afvallen, te beginnen met een 3-daags crashdieet. Je kunt zelfs 3 kg afvallen in 7 dagen. Het is dus het perfecte dieet voor wie op het laatste moment een platte buik wil of op tijd wil afvallen voor de zwemkledingproef. Maar hoe werkt het citroendieet? Hoe introduceer je het in je menu? Wat zijn de voordelen? Zijn er contra-indicaties?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoe werkt het citroendieet?

Theresa Cheung uit het Verenigd Koninkrijk is de uitvindster van het citroendieet. Dit dieet is wereldberoemd geworden en verschillende sterren beweren het te gebruiken om af te vallen en in vorm te blijven. Dit dieet maakt gebruik van de drainerende en ontgiftende werking van citroenen. Op de juiste manier gebruikt, kan deze vrucht hongergevoelens afweren en cellulitis genezen.

régime citron
Meer in het algemeen helpt het citroendieet de stofwisseling te versnellen en gewichtsverlies te bevorderen. Het citroendieet belooft snel gewichtsverlies tot wel 3 kilo per week. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door veel citroenen te drinken in de vorm van waterdranken.

Tijdens het dieet mogen patiënten geen buitensporige hoeveelheden voedsel consumeren. Als onderdeel van zijn normale werking gebruikt het lichaam de koolhydraten in het voedsel dat het eet om de energie te leveren die het nodig heeft om zijn dagelijkse functies uit te voeren. Bij afwezigheid van deze koolhydraten begint het lichaam in het lichaam opgeslagen vet te verbranden om energie vrij te maken, wat leidt tot gewichtsverlies.

Tips om het citroendieet effectief te volgen?

Voordat je begint, moet je er rekening mee houden dat deze citrusvrucht niet uit zichzelf vet vernietigt of voorkomt dat het lichaam het opslaat. Het breekt de moleculen waaruit vet bestaat juist af, zodat het lichaam ze gemakkelijker kan elimineren.

Citroenwater, de basis van het dieet

Een van de eerste sleutels tot een gezond dieet is het drinken van een glas lauw water met citroen elke dag op een lege maag. Probeer geen zoetstoffen te gebruiken. Het enige wat je kunt doen als je merkt dat het citroensap te intens is, is de hoeveelheid sap verminderen.

Een alkalisch lichaam is gezonder en effectiever in het verbranden van vet. Het is een van de beste natuurlijke vetverbranders. Citroenen zijn alkalisch als ze eenmaal in het lichaam zijn. Daarom worden citroenen beschouwd als een essentieel voedingsmiddel om je pH-waarde in evenwicht te brengen en je lichaam alkalisch te maken. Aarzel dus niet om je salades aan te kleden door azijn te vervangen door een scheutje citroen.

Het heeft bijna onmiddellijk een vochtafdrijvend effect. Je gaat het vasthouden van water en constipatie tegen. Je verbetert de spijsvertering en optimaliseert de leverfunctie dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten. En als je een gezonde lever hebt, is dat een belangrijke factor om je te helpen gemakkelijker af te vallen.

thé au citron
Deskundigen raden aan om ’s avonds een heerlijke thee met citroen en kaneel te zetten. Het zal niet alleen je spijsvertering verbeteren en je metabolisme versnellen, het zal ook een ontstekingsremmend effect hebben. Je kunt het twee tot vier keer per week nemen.

Supplementen voor een succesvol citroendieet

Het citroendieet moet worden aangevuld met een gevarieerde en evenwichtige voeding, waarbij een adequate inname van eiwitten, vitaminen en mineralen essentieel is. Een actieve levensstijl is ook belangrijk. Je hoeft niet elke dag naar de sportschool, maar je moet je lichaam wel in beweging krijgen als je efficiënt en gezond vet wilt verbranden. Je hoeft geen streng dieet te volgen dat je gezondheid in gevaar brengt. Citroenen verbeteren gewoon je spijsvertering en zorgen voor de gezondheid van je lever. Citroenen helpen je ook om gifstoffen weg te spoelen, het vasthouden van water tegen te gaan, vetmoleculen te verzwakken en te elimineren.

Het citroendieet: wat te eten

Het bijzondere aan het citroendieet is dat je elke dag een speciale drank moet nemen die gemaakt is van de volgende ingrediënten:

 • 30cl water
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • Een snufje cayennepeper

De resulterende limonade moet worden gedronken zodra je wakker wordt, vlak voordat je gaat slapen, maar ook direct na een tussendoortje halverwege de ochtend of halverwege de middag. Het citroendieet bevat ook andere voedingsmiddelen gedurende de dag, voornamelijk yoghurt, vers en gedroogd fruit, havermout, groentesalade, volkorenbrood, soepen, peulvruchten, vis, kipfilet, eieren, volkorenbrood en pasta.

Dit is een caloriearm dieet waarbij je, kort samengevat, voornamelijk :

 • citroensap
 • yoghurt
 • vers fruit
 • gedroogd fruit
 • havermout
 • amandelen
 • soep
 • peulvruchten
 • Vis
 • avocado
 • Eieren
 • volkoren pasta
 • olijfolie
 • kipfilet;
 • volkorenbrood.

Pluspunten

Het citroendieet vermindert je dagelijkse calorie-inname aanzienlijk. Dit leidt tot gewichtsverlies op korte termijn. Het wordt daarom aanbevolen voor mensen in goede gezondheid die onder bepaalde specifieke omstandigheden zeer snel willen afvallen. Citroenwater of limonade werkt als een krachtige en effectieve eetlustremmer.

De voordelen van het citroendieet zijn nauw verbonden met die van de vrucht. In feite is de citroen een uitstekende bondgenoot, zozeer zelfs dat het een superfood genoemd kan worden. Een van de vele eigenschappen is de drainerende kracht: het helpt cellulitis te bestrijden. Citroenen zijn ook een van de meest ontgiftende voedingsmiddelen. Het is dus perfect voor het detox dieet, een snelle manier om het lichaam te zuiveren door het te regenereren. Dit verklaart waarom het citroendieet zo succesvol is.

Minus

Zoals alle snelle en trendy diëten heeft ook het citroendieet zijn nadelen. Meestal is het niet uitgebalanceerd. Het biedt snel gewichtsverlies dat op de lange termijn helaas niet vol te houden is.

Maar het echte probleem is dat dit dieet niet aanzet tot een goede voedingsopvoeding. Het stelt geen manier voor om gezond en duurzaam te eten op de lange termijn. Bovendien, als je het te lang volgt, voorziet het citroendieet je lichaam niet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, een slecht humeur, concentratieproblemen, hoofdpijn en andere symptomen.

Houd er rekening mee dat overmatig gebruik van citroensap uiteindelijk het tandglazuur kan beschadigen en reeds bestaande gastritis kan verergeren.

Beyoncé, actrice, chanteuse et danseuse américaine
Beyoncé is een van de beroemdheden die beweert het citroendieet te volgen.

Effectiviteit van het citroendieet

Het citroendieet is vele malen gewijzigd en staat al meer dan vijftig jaar prominent in tijdschriften. Het heeft vele namen en is weer in de mode omdat het door zoveel VIP’s wordt gevolgd. Er zijn veel variaties op het citroendieet. Deze variëren van extreme diëten die uitsluitend gebaseerd zijn op citroensap tot ‘acceptabele’ varianten die andere soorten voedsel bevatten.

Het citroendieet belooft snel gewichtsverlies in ongeveer een week. Het is geschikt voor sterren als Beyoncé die misschien een trucje of een zekere manier nodig hebben om snel af te vallen om een cachet te verdienen. Maar objectief gezien is er geen wetenschappelijk bewijs (in tegenstelling tot andere diëten zoals het Kretenzische dieet) dat een gunstig effect van dit type dieet op de gezondheid aantoont.

Vaak ligt de nadruk alleen op het resultaat: snel en spectaculair gewichtsverlies. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. In feite verlies je wel gewicht, maar geen lichaamsvet. Wat je zo snel verliest is voornamelijk water. En als het citroendieet, dat vasten nabootst, erg lang duurt, loop je het risico dat je een deel van je vetvrije spiermassa verliest, evenals vocht. Je verliest dus gewicht, maar ten onrechte. In feite is dit gewichtsverlies potentieel schadelijk omdat je lichaamsvet vrijwel intact blijft. En dat vet wil je juist verliezen door op dieet te gaan!

Duur van het dieet

Het citroendieet moet vijf dagen gevolgd worden. In sommige gevallen kan het tot zeven dagen duren. Je moet niet langer dan zeven dagen doorgaan, omdat dit een gebrekdieet is dat schade aan het lichaam kan veroorzaken als het langer wordt volgehouden. Het mag in geen geval langer dan twee maanden worden herhaald, omdat het gewicht na het stoppen snel weer kan toenemen.

Typische dag, weekmenu en recepten

OntbijtSnackLunchSnackDiner
Maandagongeveer een half uur voor limonade, dan yoghurt (ook plantaardig), 2 eetlepels havermout en fruitvers fruit en limonadegroentesoep met volkorenbroodgedroogd fruit en limonadevis met groenten op smaak gebracht met citroensap
Dinsdagongeveer een half uur voor limonade, dan fruitsalade, gerstkoffie en een paar amandelenrauwkost en limonadecitroenrisottogedroogd fruit en limonadekipfilet met groenten en citroensap
woensdagongeveer een half uur voor limonade, daarna fruitsalade en toastvers fruit en limonadebonensalade met groenten op smaak gebracht met citroensapfromage frais, rauwkost en limonadeomelet met groenten op smaak gebracht met citroensap en volkorenbrood
Donderdagongeveer een half uur voor de limonade, dan havermout, fruit en yoghurthandje amandelen en limonadevolkoren pasta met groentenvers fruit en limonadelinzen, salade en volkorenbrood
Vrijdagongeveer een half uur voor limonade, daarna vers fruit en volkorenbroodrauwkost en limonadevolkoren pasta met tonijn en groenten met citroensmaakgedroogd fruit en limonadevis met groenten op smaak gebracht met citroensap
Zaterdagongeveer een half uur voor limonade, dan yoghurt (ook plantaardig), 2 eetlepels havermout en fruitamandelen en citroensaptoast en groentesoepfromage frais en rauwkost, limonadewit vlees met groenten gegarneerd met citroensap
Zondagongeveer een half uur voor limonade, gevolgd door fruitsalade met citroengedroogd fruit en limonadezilvervliesrijst met groentenrauwkost en limonademagere kaas met groenten en volkorenbrood

Elke dag, voordat je naar bed gaat, moet je limonade drinken. Er zijn veel manieren om limonade te maken. Je vindt een paar ideeën aan het einde van deze Sympa-video.

Meningen van gezondheidsdeskundigen over het citroendieet

Gezondheidsprofessionals zeggen dat dit dieet erg beperkend is, erg laag in calorieën en onevenwichtig omdat het niet de juiste hoeveelheden macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) biedt. Nee, zodra je klaar bent met het dieet, kom je weer aan omdat het te rigide is.

Een ander niet te onderschatten punt is het ongemak dat dit ‘wonderbaarlijke’ dieet veroorzaakt. Je wordt gedwongen om dagenlang limonade te drinken en alternatieven voor vast voedsel (voor zover ze bestaan) zijn zeldzaam. Op zo’n dieet heb je waarschijnlijk voortdurend honger en ben je heel vaak moe. Sommige mensen riskeren zelfs minder prettige bijwerkingen zoals flauwvallen, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, schade aan het tandglazuur en zelfs een definitief afscheid van goed humeur.

Waarom zou je je zo ongemakkelijk voelen? Een dieet hoeft niet pijnlijk te zijn voor het lichaam. Een dieet kan niet simpelweg worden gereduceerd tot een berekening van calorieën en een resultaat dat in zeer korte tijd moet worden bereikt. Dezelfde doelen kunnen worden bereikt door samen te werken met een voedingsdeskundige die meer praktische alternatieven kan ontwikkelen. Een voedingsdeskundige kan je vragen beantwoorden en je helpen je beter te voelen over je lichaam. Samen kun je een reis beginnen die zal leiden tot een verbetering van je voedingspatroon en levensstijl.

Gezondheidsprofessionals raden dit dieet af, vooral voor mensen met medische aandoeningen en mensen in gevoeligere categorieën zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen.

Meningen van consumenten

Michaël uit de regio Rhône et Alpes zegt dat het citroendieet de beste verandering in levensstijl is die hij ooit heeft meegemaakt. Hij wijst erop dat zijn bloeddruk is gedaald tot een normaal niveau, hij is 5 kilo afgevallen in 3 maanden en zijn cholesterolgehalte is drastisch gedaald. Hij beweert dat het een beetje duur is om dit dieet te volgen, maar dat je met een beetje intelligentie geld kunt besparen op je boodschappen.

Op Youtube zegt Dorien (in reactie op de kritiek van Dr Cohen): “Het werkt, ik ben 6 kilo afgevallen in een paar weken”. Catherine, uit Auvergne, zegt dat ze 6 kilo is afgevallen sinds ze het citroendieet volgt. Haar arts heeft gemerkt dat haar cholesterolgehalte is verbeterd. Haar haar is veel langer geworden en ze voelt zich gezonder. Ze merkt op dat haar huid is opgeknapt en dat haar energieniveau aanzienlijk is toegenomen. Ze raadt iedereen die ziek is het citroendieet ten zeerste aan.

Lees ook: