Denk voor een lichte, verfijnde oudejaarsmaaltijd aan zeevruchten en schaaldieren!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Fijne gerechten, rijk aan eiwitten (gemiddeld 20% per 100 gram) en mineralen, met heel weinig vet (slechts 2%), zeevruchten en schaaldieren bieden een breed scala aan smaken en bereidingen. Warm of koud, ze zullen je smaakpapillen verrukken!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dit is afslankvoedsel dat snel vult, goed is voor je gezondheid en dus met mate gegeten kan worden!

Maar wees voorzichtig met de sauzen en de wijn die erbij worden geserveerd!

Welke schaal- en schelpdieren moet ik kiezen?

Schaal- en schelpdieren

Ze zijn rijk aan jodium, fosfor, selenium en fluoride, en ook rijk aan vitamine A en een goede bron van vitamine D.

Ze zijn vetarm en bevatten voornamelijk omega 3.

Dit is het geval bij oesters (0,5 g per 100 g), mosselen (0,7 g) en garnalen (0,3 g). Sommige schelpdieren, zoals krab, hebben echter ook een hoog cholesterolgehalte.

Ze vullen snel en zijn ideaal als voorgerecht met een kleine salade van avocado en grapefruit met een licht gekruide citroenvinaigrette.

Er zijn 3 families schaaldieren:

 • met een schelp: zoals garnalen, krabben, langoustines en kreeften, die gekookt worden gegeten;
 • Zeeslakken: alikruiken en wulken, die gekookt in een korte bouillon worden gegeten;
 • stekelhuidigen: zee-egels kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Schelpen en weekdieren

Ze leveren ook talrijke sporenelementen zoals jodium, magnesium en vitamine B12. Ze kunnen warm of koud worden gegeten.

Er is een grote verscheidenheid aan schelpdieren beschikbaar:

 • schelpen: oesters, mosselen, wulken, kokkels, sint-jakobsschelpen, scheermessen, vernissen, amandelen, garnalen, sint-jakobsschelpen en tellin clams. Ze worden het best gegeten als hoofdgerecht, vergezeld van een assortiment lichte sauzen met kruiden (gehakte sjalotten, dille, dragon, enz.) en citroen;
 • Weekdieren zonder schelp: inktvis, inktvis, octopus. Ze kunnen ook als hoofdgerecht worden gegeten, bijvoorbeeld gestoofd in een kleine Armoricaanse saus (tomaten, knoflook, uien, enz.).
huitres

Een paar tips om versheid en kwaliteit te garanderen

Om zeker te zijn van de kwaliteit van je zeevruchten, is het belangrijk om het vis- en eetseizoen te kennen en te respecteren om de soorten te beschermen en de versheid te garanderen.

In deze periodes zijn ze ook het goedkoopst.

December is het seizoen voor sint-jakobsschelpen, garnalen, kreeft, oesters en mosselen.

Januari is het seizoen voor alikruiken, wulken, sint-jakobsschelpen, garnalen, oesters, mosselen en kokkels.

Hoe weet je of je zeevruchten echt vers zijn?

De herkomst van schelpdieren moet zeker zijn, want ze filteren een aanzienlijke hoeveelheid water en kunnen daardoor zeer pathogene microben, bacillen, salmonella, infectieziekten of zelfs het hepatitisvirus ophopen…

Als je oesters koopt, moet je waakzaam zijn: de verpakkingsdatum, de plaats van herkomst en het nummer van het verpakkingsbedrijf moeten duidelijk worden vermeld.

 • Oesters, sint-jakobsschelpen en mosselen moeten goed gesloten en moeilijk te openen zijn. Ze sluiten automatisch zodra je ze aanraakt en trekken zich terug zodra je de rand aanraakt met de punt van een mes. Als je ze wast, mogen ze niet naar het wateroppervlak stijgen.
 • Langoustines en garnalen moeten glanzen en kronkelen. Hun ogen moeten zwart en glanzend zijn en hun spieren moeten stevig zijn. Tot slot moeten ze weinig of geen geur hebben.
 • Het beste is om je krabben, spinkrabben, kreeften en kreeft levend en krachtig te kopen, met hun poten onder hun lijf en hun ogen bewegend.

Voor dezelfde grootte kun je beter het zwaarste schaaldier nemen.

 • Voor octopussen, inktvissen, pijlinktvissen en andere kleine octopussen geldt: het vlees moet stevig, parelwit en glanzend zijn, de tentakels moeten sterk zijn, de geur aangenaam en eventuele bloedvlekken moeten vrij rood zijn.
plateau de fruits de mer

Hoe lang kunnen ze worden bewaard?

Oesters kunnen tot tien dagen (nadat ze uit het water zijn gehaald) worden bewaard in de groentelade. Andere levende zeevruchten kunnen tot 48 uur in de koelkast worden bewaard.

Idee voor een licht en verfijnd oudejaarsavondmenu

 • Canapé van gerookte zalm op een sneetje roggebrood met fromage frais saus en verse bieslook
 • Gegratineerde oester met kruiden
 • Gebakken kreeftenstaart met kruiden en fondue van prei en wortel met venkelzaadjes
 • Mignardises en mandje vers exotisch fruit

Fijne feestdagen!