Phentermine: gevaar!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Eetlustremmers zijn erg populair omdat ze je helpen afvallen zonder je dieet of lichaamsbeweging te beperken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Sommige zijn zeer effectief, terwijl andere zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Phentermine is een van de gevaarlijkste.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over dit middel, inclusief een korte presentatie, hoe het werkt, de bijwerkingen en waarom je het beter niet kunt nemen.

Amfetamine

Het is belangrijk om precies te weten wat amfetamine is om beter te begrijpen waarom het innemen van phentermine gevaarlijk is.

Phentermine
Phentermine is een afgeleide van amfetamine en daarom is het zo gevaarlijk.

Wat is fentermine?

Amfetamine, dat rond 1887 werd ontdekt, wordt in de meeste landen geclassificeerd als drug, maar het is een psychostimulerend middel dat op korte termijn energie geeft. Net als fentermine is het lid van de familie van fenylethylamine.

In feite wordt het vaak gebruikt als slaapmiddel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen deelnemers het bijvoorbeeld in, zodat de gevechten ook ’s nachts door konden gaan.

Het zit ook vaak in medicijnen tegen morbide obesitas, roken en hyperactiviteit bij kinderen of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), hoewel de meeste hiervan niet meer op de markt worden gebracht vanwege de ernstige bijwerkingen die ze veroorzaken.

Hier zijn de schadelijke effecten van amfetamine op de menselijke gezondheid.

Verslaving en anorexia

De anorexigene eigenschap van fentermine wordt boven alles uitgebuit, maar het kan dodelijk zijn.

Bij lage doses, d.w.z. voor korte periodes, vermindert amfetamine de eetlust. Maar op de lange termijn leidt het tot ernstige anorexia, waardoor het verlangen om te eten volledig verdwijnt. Sommige mensen sterven er zelfs aan.

Het probleem is dat het ook afhankelijkheid veroorzaakt. Het stimuleert de overproductie van bepaalde neurotransmitters zoals dopamine, adrenaline en zelfs serotonine, die verantwoordelijk zijn voor gedrag en welzijn.

Als gevolg daarvan voelen consumenten een bepaald soort geluk en tevredenheid en willen ze steeds meer, wat leidt tot verslaving.

Van het een komt het ander en de persoon vergeet te eten en neemt alleen nog maar de stof.

Depressieve toestand

Velen vragen zich misschien af waarom het een depressie zou veroorzaken als het de afgifte van gelukshormonen stimuleert.

Bij langdurig gebruik zijn er op een gegeven moment niet genoeg neurotransmitters meer over, omdat de productie zo overmatig is.

Als de effecten van de reeds afgescheiden stoffen afnemen, zijn de hersenen niet meer in staat om ze te produceren en begint de gebruiker zich geleidelijk minder goed te voelen, wat uitmondt in een depressie.

Maar het gevaarlijkste is dat het gebruik van amfetaminen en de gevolgen ervan een vicieuze cirkel vormen die zeer moeilijk te doorbreken is.

Neem bijvoorbeeld het geval van iemand die wil afvallen en besluit om phentermine (afgeleid van amfetamine) te nemen.

Het duurt ongeveer 10 weken voordat de behandeling aanslaat, dus ze heeft genoeg tijd om verslaafd te raken. Aan het einde van haar behandeling wilde ze nog steeds meer. Ze heeft de keuze om door te gaan of te stoppen.

Als ze besluit door te gaan, zal ze waarschijnlijk eindigen met een ernstige eetstoornis. Als ze dat niet doet, is het eerste wat ze riskeert een depressie door het gebrek aan een dosis. In dit stadium vallen de meeste verslaafden terug op hun oude demonen.

Uiteindelijk krijgt ze opnieuw te maken met een depressie omdat haar voorraad neurotransmitters die haar een goed gevoel geven is uitgeput. Je kunt zeker de gevaren zien van het nemen van dit soort middelen, zelfs voor medische doeleinden.

Schade aan vitale cellen en organen

In het lichaam beschadigt amfetamine ook cellen en verstoort hun goede werking. Meestal zijn deze acties zeer ernstig en onomkeerbaar.

Phentermine
Fentermine is niet alleen verslavend, maar ook gevaarlijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Hierdoor lopen misbruikers het risico sneller te sterven en te lijden aan min of meer ernstige hersenaandoeningen en gedragsstoornissen:

 • Delirium ;
 • Angstaanvallen ;
 • Autisme;
 • Slaapstoornissen;
 • Ernstige prikkelbaarheid en vele andere.

Bovendien is het lichaam niet in staat om deze stoffen en hun effecten te elimineren wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Het heeft niet eens de tijd om te reageren op de oude stoffen voordat de nieuwe stoffen zijn ingenomen.

Als gevolg hiervan moeten belangrijke organen zoals de nieren en de lever veel sneller werken om alle gifstoffen te elimineren. Op een gegeven moment raken ze uitgeput en functioneren ze niet meer normaal. Zo ontstaan symptomen van nierfalen, hartaanvallen of urineweginfecties.

Wat is phentermine?

Phentermine is lid van de familie van de fenylethylamine, in de chemische industrie bekend als 2-methyl-1-fenylpropan-2-amine of 2-methylamfetamine.

Het wordt over het algemeen gebruikt bij de productie van de krachtigste afslankcapsules. Het wordt alleen aanbevolen voor mensen met morbide obesitas die zeer snel moeten afvallen vanwege gezondheidsproblemen.

Het kwam voor het eerst op de markt in 1959 met toestemming van de FDA (Food and Drugs Administration). In die tijd werd het vooral voorgeschreven om de eetlust van mensen met overgewicht te stillen.

Na vooruitgang in het onderzoek werd het rond februari 2012 in Europa op de lijst van verdovende middelen geplaatst.

Medicijnen die het bevatten zijn momenteel verboden in Frankrijk zonder doktersrecept. Omdat het in sommige landen over de toonbank wordt verkocht, is het mogelijk om het via internet te verkrijgen.

Als je echter betrapt wordt op het in bezit hebben van dit soort middelen, loop je het risico vervolgd te worden door de vele bevoegde instanties.

Hoe werkt phentermine om de eetlust te verminderen?

Phentermine werkt in op neuronen om de productie van catecholamines te stimuleren, neurotransmitters die een soort schok signaleren.

Het lichaam ziet dit overtollige hormoon als het resultaat van stress over voedsel, en de eetlust wordt automatisch verminderd.

Door deze manier van werken is deze stof gevaarlijk. De persoon verkeert gedurende de hele kuur voortdurend in een staat van angst en krijgt naarmate de kuur vordert te maken met talloze mentale en cardiale stoornissen.

Wat zijn de gevolgen van het gebruik van phentermine?

Gewichtsverlies

Phentermine is zo populair omdat het snel en effectief gewichtsverlies bevordert zonder dat er een dieet of sport aan te pas komt.

In de meeste gevallen wordt overgewicht veroorzaakt door te veel eten. Iemands calorie-inname is afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteiten.

Als je weinig eet, kun je dat niet compenseren en zul je uiteindelijk afvallen; als je dat wel doet, wordt je energie omgezet in vet en zul je aankomen.

Zonder vet te verbranden, vermindert fentermine het hongergevoel, waardoor de patiënt minder gaat eten. Op deze manier, als de oorzaak van zijn zwaarlijvigheid overeten is, zal hij sneller gewicht verliezen. Zelfs de kleine trekjes midden op de dag zullen verdwijnen.

Phentermine
Phentermine wordt gewaardeerd om zijn eetlustremmende eigenschappen.

Toen het nog te koop was, getuigden veel mensen dat ze dankzij dit middel ongeveer 1,5 kg per week afvielen.

Maar in ruil voor deze werking veroorzaakt het aanzienlijke bijwerkingen waardoor het van de markt is gehaald.

Stress en angst

Korte, vluchtige momenten van angst en stress veroorzaakt door problemen van welke aard dan ook overkomen iedereen en zijn normaal. Als de aandoening chronisch wordt, wordt de situatie ingewikkelder.

De patiënt loopt een hoog risico op hart- en vaatziekten. Volgens een 4-jarig onderzoek onder bijna 500 mensen hebben mensen met een hoog stressniveau 1,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten.

Aan de psychologische kant leiden stress en angst vaak tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, het onvermogen om op één plaats te blijven en in sommige gevallen zelfs tot waanzin. Deze situatie heeft een enorme impact op het sociale leven van de persoon.

Zoals hierboven vermeld, veroorzaakt fentermine een voortdurende staat van stress bij zijn gebruikers. Het vormt daarom een reëel gevaar in alle aspecten van het leven.

Verslaving

Net als de drug zelf is fentermine verslavend, omdat het een isomeer van methamfetamine is.

Een kuur met phentermine als hoofdbestanddeel duurt ongeveer 10 weken, hooguit 12 weken.

Als patiënten stoppen met innemen, ervaren ze ontwenningsverschijnselen zoals angst, opvliegers, slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs depressie. Sommige mensen nemen het zelfs opnieuw om hun ontwenningsverschijnselen in te halen.

Andere bijwerkingen van phentermine

De hierboven genoemde gevolgen zijn het gevaarlijkst, maar er zijn nog andere belangrijke bijwerkingen:

 • Abnormale versnelling van de hartslag;
 • hoge bloeddruk
 • misselijkheid en braken
 • Droge mond;
 • Problemen met het gezichtsvermogen: progressief verlies van gezichtsvermogen of onvermogen om kleuren te onderscheiden;
 • Huidirritatie (acne, eczeem, enz.);
 • hoofdpijn.

In de ernstigste gevallen kunnen patiënten na de eerste paar doses zwelling van de lippen of ademhalingsmoeilijkheden merken. Dit komt doordat ze allergisch of intolerant zijn, dus ze moeten snel naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of de hulpdiensten bellen.

Een onderzoek naar phentermine

Dit onderzoek werd uitgevoerd in Amsterdam. Ongeveer 750 mensen met een body mass index tussen 30 en 45 namen deel. Het doel was om de effectiviteit van phentermine bij gewichtsverlies te bepalen.

Sommigen kregen phentermine, terwijl anderen placebo’s kregen. Noch de artsen noch de patiënten werd verteld hoe de pillen werden verdeeld. Het experiment duurde ongeveer 6 maanden.

Na deze periode bleek dat degenen die phentermine namen tussen de 5,5 en 6 kg waren afgevallen, ongeacht de dosis die ze namen. Aan de andere kant verloren degenen die placebo namen ongeveer 1,5 kg.

Een heel andere groep mensen (van de 750) combineerde fentermine met topiramaat. Na dezelfde periode werd een afname van 8,5 tot 9 kg waargenomen, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheden.

Phentermine
Onderzoeken hebben aangetoond dat phentermine effectief is voor gewichtsverlies.

Wanneer is het gebruik van phentermine toegestaan en onder welke voorwaarden?

Het is duidelijk dat phentermine in veel gevallen niet wordt aanbevolen. Het feit dat het in Europa niet meer zonder recept verkrijgbaar is, bewijst dit. Het is echter nog wel verkrijgbaar op doktersvoorschrift.

Het leven van sommige mensen loopt ernstig gevaar door obesitas, dus het is van vitaal belang dat ze zo snel mogelijk afvallen.

In dit geval blijft fentermine de beste oplossing, omdat na zes maanden, zoals het bovengenoemde onderzoek aantoonde, de afname van de lichaamsmassa aanzienlijk is.

Het is echter essentieel om de voorgeschreven hoeveelheden tot op de letter te volgen om mogelijk fatale overdoses te voorkomen.

Het is ook essentieel dat de behandeling streng wordt gecontroleerd door een professional om de risico’s van afhankelijkheid en overdaad te beperken.

Tot slot is het formeel verboden om het te nemen als je een vorm van allergie, hoge bloeddruk, glaucoom, hyperthyreoïdie, hartziekte of een verslaving aan drugs of tabak hebt.

Conclusie

Hoewel phentermine het perfecte medicijn lijkt om snel af te vallen, is het in feite een zeer gevaarlijke stof die op de lange termijn ernstige lichamelijke en/of psychische problemen veroorzaakt, soms fataal en onomkeerbaar. Daarom is het in Frankrijk alleen op recept verkrijgbaar en hoewel sommige buitenlandse websites het aanbieden, moet je weten dat de aankoop of het bezit van dit soort middelen bij wet verboden is en strafrechtelijk vervolgd kan worden. Als je effectief maar gezond wilt afvallen, waarom kies je dan niet voor natuurlijke middelen, zoals een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging, citroenwater en vele andere? Kies op zijn minst voor medicijnen die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten als je echt geen toevlucht wilt nemen tot dieetbeperkingen en sport.