Hoeveel calorieën bevat spinazie?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Spinazie is een caloriearme bladgroente met een hoge voedingswaarde. Diepvries- en verse spinazie is het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel. In de volgende regels vertel ik je hoeveel calorieën spinazie levert, welke mineralen en vitamines spinazie bevat en welke gezondheidsvoordelen het biedt. Ik zal ook uitleggen wie er baat heeft bij het eten van spinazie en wie er voorzichtig mee moet zijn.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat spinazie?

Spinazie is een caloriearme groente: 100 gram levert slechts 23 calorieën. Een grote handvol verse spinazie (25 g) levert 5,5 kcal. Een glas ontdooide gehakte spinazie (22 g) levert 48 kcal, terwijl een portie diepvriesspinazieblaadjes (50 g) 10 kcal levert.

calorie épinard

Spinazie: Vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte

De calorieën in spinazie zijn afkomstig van koolhydraten (2,9%), eiwitten (3,4%) en vetten (0,7%).

Tabel met voedingswaarden voor spinazie

VoedingsstoffenSpinazie: gehalte per 100 gram
Koolhydraten3,63 g
-waarvan suikers0,42 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels2,2 g
Eiwit2,86 g
Vet0,39 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,063 g
Kalium558 g
Natrium79 g
Water91,4 g
Alcohol0 g

Wat is het gemiddelde gewicht van spinazie?

Een glas verse spinazie (30 g) levert 7 kcal.

Welke vitaminen en mineralen bevat spinazie?

Spinazie bevat mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, koper en calcium. Het is ook rijk aan vitamines, vooral vitamine C en foliumzuur (vitamine B9).

Spinazie is ook een goede bron van carotenoïden, chlorofyl en luteïne. Chlorofyl is een nuttige stof vanwege zijn antioxiderende werking. Het beschermt onze cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Luteïne is ook een antioxidant. Het is een natuurlijk pigment dat in bepaalde planten zit. Het is essentieel voor de normale werking van het netvlies en wordt niet door het lichaam gesynthetiseerd. Volgens sommige onderzoeken is de supplementatie van luteïne nuttig om maculadegeneratie te voorkomen, een ziekte die vrij vaak voorkomt bij ouderen.

Alle voedingswaarde van spinazie is alleen gegarandeerd als het rauw wordt gegeten. De concentratie vitaminen en mineralen blijft goed behouden in de verse bladeren. Een rauwe spinaziesalade moet worden opgemaakt met een beetje zout, extra vierge olijfolie en citroensap. Citroensap vergemakkelijkt de opname van plantaardig ijzer.

Gekookte spinazie heeft een verlaagd gehalte aan mineralen, omdat het verspreid is in het kookwater. Het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is ook verlaagd, omdat deze vitaminen hittebestendig zijn. Een goed compromis is om de spinazie te stomen.

Bevat spinazie levensmiddelenadditieven?

Nee, spinazie bevat geen voedingsadditieven. Het wordt over het algemeen vers gegeten, enige tijd na de oogst.

Maakt spinazie dik?

Spinazie is ook een goede bron van voedingsvezels (ongeveer 2% in gewicht). Het is uitstekend voor gewichtsverlies.

Eigenschappen en voordelen van spinazie

Deze groente heeft antioxiderende eigenschappen. Spinazie is rijk aan antioxidanten zoals vitamine A, C en E, bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen neutraliseren de oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Ze gaan celveroudering tegen en verminderen het risico op kanker en hart- en vaatziekten.

Spinazie heeft ook anti-tumor eigenschappen. Spinazie is de rijkste groente aan glycoglycerolipiden, met name monogalactosyl diacylglycerol (MGDG) en sulfoquinovosyl diacylglycerol (SQDG). Dit zijn antikankermoleculen, omdat ze de replicatie van kankercellen kunnen remmen. Sommige studies hebben aangetoond dat deze groente een preventieve rol speelt tegen prostaat- en borstkanker.

Het heeft ook sterke vochtafdrijvende eigenschappen. Het overvloedige kalium in spinazie gaat de werking van natrium tegen. Het is daarom nuttig in de strijd tegen cellulitis en het vasthouden van water. Het is ook een laxeermiddel. De vezels en het water in deze groente verhogen de fecale massa in de darm, waardoor het makkelijker uit te drijven is. Het wordt daarom sterk aanbevolen bij constipatie.

Spinazie verlaagt ook de bloeddruk. Dankzij de aanzienlijke hoeveelheid nitraten in spinazie kan deze groente de bloeddruk verlagen. Het heeft ook hypoglykemische eigenschappen. Het is geschikt voor diabetici omdat het weinig koolhydraten bevat. Bovendien vertragen de vezels die het bevat de opname van suikers, waardoor plotselinge stijgingen van de bloedsuikerspiegel worden voorkomen.

Spinazie is goed voor de gezondheid van de ogen. Zeaxanthine, luteïne en bètacaroteen helpen onze ogen beschermen tegen schade veroorzaakt door zonlicht. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat deze pigmenten maculadegeneratie en staar kunnen voorkomen.

Spinazie heeft enorme voordelen voor tanden en botten. Vitamine K, calcium, fosfor en magnesium zijn essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van de structuur van botten en tanden. Spinazie bevat ook goede hoeveelheden foliumzuur, wat erg belangrijk is voor de goede ontwikkeling van de neurale buis in de foetus.

Spinazie staat erom bekend dat het door velen wordt beschouwd als een ijzerrijke groente. Het bevat inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, maar veel minder dan linzen, kikkererwten en zonnebloempitten. De hoeveelheid ijzer die je uit een portie spinazie kunt halen, wordt ook beperkt door het oxaalzuur in deze groenten. Dit zuur vormt een zout met het ijzer, waardoor het lichaam het mineraal niet kan opnemen.

Spinazie blijft daarom een uitstekend voedingsmiddel met voedingseigenschappen die nuttig zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.