Hoe maak je glutenvrij brood?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zelf glutenvrij brood maken? Ja, dat kan. Gluten, een stof die in veel voedingsmiddelen zit, waaronder brood, pasta en meel, kan allergieën veroorzaken. Sommige mensen zijn zelfs allergisch zonder het te weten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om vrijwillig geen gluten meer te eten. Sommigen doen dat om af te vallen. Anderen zijn intolerant. En er zijn mensen die de trend volgen.

In alle gevallen is glutenvrij eten een gewoonte die goed is voor je gezondheid. Maar wat is gluten eigenlijk? En hoe maak je zelf glutenvrij brood? Volg de gids.

Wat is gluten?

Gluten is de kleverige substantie die deeg gemaakt van meel van granen zoals tarwe, rogge, spelt, haver, gerst en kamut zijn stroperige consistentie geeft. Het maakt meelproducten elastisch.

faire du pain sans gluten
Gluten is de stof die bloem zijn kleverige uiterlijk geeft wanneer het in contact komt met water.

Het is duidelijk aanwezig in de consumentenwereld. Pasta en granen zijn bijvoorbeeld zeer gecommercialiseerde producten gemaakt van dit eiwit. In de loop van decennia en eeuwen is het menselijk lichaam minder tolerant geworden voor gluten.

Massale tarweteelt en steeds veranderende landbouwpraktijken hebben geleid tot veranderingen in de structuur van gluten. Daardoor kunnen menselijke enzymen dit eiwit niet meer goed verteren. Tegenwoordig is iedereen intolerant, maar in verschillende mate.

Temeer omdat granen tal van grote transformaties ondergaan voordat ze ons lichaam bereiken. Tarwe, gerst, rogge en haver zijn de belangrijkste voedingsmiddelen. Ze zijn verrijkt met gluten.

Een groeiend aantal consumenten vermijdt gluten om redenen van intolerantie of persoonlijke keuze. Geen gluten eten helpt ook om af te vallen.

Opgemerkt moet worden dat het vermijden van gluten op zich niet verantwoordelijk is voor gewichtsverlies. In feite zijn het de voedingsmiddelen die gluten bevatten die over het algemeen veel calorieën bevatten: brood, pasta, bloemige gerechten. Door glutenvrij te gaan eten, kies je automatisch voor gezondere producten.

Glutenvrije voeding

Een glutenvrij dieet vereist dat je voedingsmiddelen kiest die vrij zijn van dit eiwit. Dit betekent dat zuivelproducten, bijgerechten, noten en spreads zoals pindakaas of pistachenoten, onbewerkt, vers of rauw vlees, sauzen en kruiden, groenten en fruit, en niet te vergeten het beroemde glutenvrije brood, voortaan deel uitmaken van je dagelijkse menu.

Glutenvrij brood gemaakt met glutenvrij meel

Vraag je je af hoe je glutenvrij brood maakt? Tarwemeel is niet het enige beschikbare meel. Er zijn andere interessante meelsoorten die je kunt gebruiken om je brood te maken:

 • Rijstmeel ;
 • Boekweitmeel
 • Maïsmeel
 • Lupinemeel;
 • Druivenpitmeel ;
 • Hennepbloem ;
 • Kastanjemeel ;
 • Kokosmeel ;
 • Biologisch tijgernotenmeel ;
 • Linzenbloem ;
 • Kikkererwtenmeel ;
 • Gierstmeel ;
 • Cassave/Tapiocameel.

Glutenvrij brood recept

Bereidingswijze

 • Bereidingstijd: 30 min ;
 • Kooktijd: 35 min;
 • Rusttijd: 1 u 30 min;
 • Aantal personen: 5.

Ingrediënten

 • 400 g speciaal brood glutenvrij meel mix ;
 • 100 g glutenvrij meel (50 g boekweitmeel en 50 g halfvolkorenrijstmeel) ;
 • 400 ml warm water ;
 • 5 g zout ;
 • een zakje glutenvrij bakkersgist;
 • een theelepel guarpitmeel.

Bereiding

Giet om te beginnen de droge bakkersgist in een glas met een beetje warm water. Laat na het mengen ongeveer tien minuten staan om de gist te laten werken. Giet vervolgens het broodmeelmengsel en het glutenvrije meel in een grote kom.

faire du pain sans gluten
Glutenvrij brood krijg je door glutenvrij meel te gebruiken.

Meng en voeg naast de gist het resterende lauwwarme water toe. Breng op smaak met zout. Meng het deeg in een keukenmachine of met de hand met een houten lepel. Wanneer het glad is, dek je de kom af en plaats je hem in de op 50°C voorverwarmde en uitgeschakelde oven. Wacht anderhalf uur.

Verwarm de oven voor op 240°C. Vorm tegelijkertijd het brood naar wens. Voordat je het in de oven plaatst, bereid je de bakvorm voor en bekleed je deze met bakpapier om te voorkomen dat het deeg vastplakt. Kies een cakevorm of broodvorm als je die hebt. Plaats je brood 35 minuten in de oven op 220°C.

Plaats een bak met kokend water onder het brood voordat je de oven sluit.

Eenmaal gaar, hoef je alleen nog maar te wachten tot het is afgekoeld en genieten maar!

Voor andere, nog interessantere recepten raad ik je aan om een aantal interessante mengsels van gewone melen te ontdekken:

 • Glutenvrij wit en bruin rijstmeel: voor broodjes en hamburgerbroodjes;
 • Amandel- en kokosmeel;
 • Bonenmeel en andere glutenvrije ingrediënten.

Tips om thuis brood te maken

Bij deze bereiding is het je waarschijnlijk opgevallen dat er verschillende soorten meel worden gebruikt in het recept. Dat is de eerste tip voor het maken van glutenvrij brood: zorg voor de juiste meelcombinaties. Hier zijn er nog een paar om je verder te helpen:

De vorm

Omdat je weet dat glutenvrij deeg minder elastisch is, moet je het, als je geen ervaring hebt, voor het bakken in een oven plaatsen. Beboter en bestrooi de vorm voordat je het deeg erin doet.

Eén keer rijzen

In tegenstelling tot andere zelfgemaakte broden hoeft glutenvrij brood maar één keer te rijzen. Zodra de gist zijn werk heeft gedaan, heeft het geen zin om nog langer te wachten.

De verhouding water/meel

Er is één regel die bakkers nooit hebben veranderd: de hoeveelheid water moet in verhouding staan tot de hoeveelheid bloem: 250 g bloem/250 g water.

Warm water

Wek de gist liever in lauw water dan in koud of te warm water. Zo zullen de enzymen beter werken.

Ciderazijn

Dit is een techniek die weinig mensen kennen, hoewel hij effectief is. Het houdt in dat je een eetlepel appelazijn toevoegt om het deeg op te laten zwellen. De gist wordt meer wakker door deze lichte zuurgraad die aan het water wordt toegevoegd. Als je besluit om deze optionele methode te gebruiken, vergeet dan niet om het water een beetje te verminderen.

Zaden

Meng je bloem met een eetlepel lijnzaad, weegbree of guarpitmeel. Dit maakt je glutenvrije brood luchtiger.

Verschillende meelsoorten

Aarzel niet om verschillende glutenvrije meelsoorten te mengen. Je zult verschillende, pittigere smaken ontdekken. Natuurlijk kun je ook voor één meel kiezen. Deze tip geeft je een verscheidenheid aan smaken als je vaak brood maakt.

faire du pain sans gluten
Gebruik verschillende glutenvrije meelsoorten om de smaak van je glutenvrije brood te verbeteren

Verhoog het rijzen

Om het deeg goed te laten rijzen met de gist, is het belangrijk om het een vochtige atmosfeer te geven. Daarom laten sommige bakkers hun deeg rijzen in een grote plastic zak in de badkamer.

Heet water in de oven

Bij het bereiden van het recept dat ik hierboven heb voorgesteld, is het je misschien opgevallen dat er een kom met water onder de bakplaat staat. Deze kom is er om stoom te creëren terwijl je brood bakt. Dit vocht helpt je deeg elastischer te worden en geeft je korst een knapperigheid die een professionele bakker waardig is.

Ontvormen

Ontvormen als een pro! Houd je brood knapperig en ontvorm het zodra het uit de oven komt – het vocht van het kokende water kan de korst zacht maken als het niet ontsnapt.

Hoe maak ik een speciale glutenvrije meelmix voor brood?

Het mengen van meel wordt steeds populairder in de keuken. Het is zelfs zo dat de smaken verschillen naargelang het meel dat je samen gebruikt. Ik heb een aantal interessante combinaties gevonden voor betere glutenvrije broden, voor 500g bloem.

De eenvoudigste mix

 • 250 g halfvolledig rijstmeel ;
 • 150 g boekweitmeel ;
 • 100 g aardappel- of maïszetmeel.

Universele mix met lage glycemische index

 • 200 g amarantmeel ;
 • 200 g kikkererwtenmeel ;
 • 100 g lupinemeel.

Speciaal hartig recept

 • 200 g halfvolledig rijstmeel ;
 • 150 g teff- of gierstmeel ;
 • 100 g kikkererwten- of linzenmeel;
 • 100 g aardappel- of maïszetmeel.

Speciaal dessertmengsel

 • 150 g lupinemeel ;
 • 150 g boekweitmeel ;
 • 100 g kokosmeel (maximaal 20% van de mix) ;
 • 100 g amandelpoeder.

Glutenvrije gist

Dit type gist staat algemeen bekend als ‘bakpoeder’. Het wordt meestal gebruikt door banketbakkers. Er is echter meer dan één alternatief om gluten in gist te vermijden. Je kunt het vervangen door een ander ingrediënt dat hetzelfde effect heeft.

Natriumbicarbonaat

Vervang de gist door natriumbicarbonaat. Voor een cake is een halve theelepel genoeg. Om de geur tijdens het eten te maskeren, voeg je een halve theelepel van een zuur ingrediënt toe: appelazijn of citroensap.

Opgeklopt eiwit

Gebruik eiwitten om je deeg te beluchten en het er gezwollen uit te laten zien. Ze zullen zachtheid toevoegen aan je glutenvrije brood. Om te voorkomen dat luchtbellen naar de oppervlakte stijgen, kun je ze blokkeren met een dikker mengsel zoals suiker.

Glutenvrije bakkersgist

Deze gist maakt je brood smakelijk en mooi om naar te kijken. Het zal niet uit elkaar vallen wanneer je het bakt, de rijzingsfase wordt verkort en de smaak van je bloemmengsel wordt versterkt. Je kruim zal zacht zijn en je brood zal ook makkelijker te bewaren zijn.

faire du pain sans gluten
Kies voor glutenvrije bakkersgist

Aanbevelingen

Bakkersgist mag niet in contact komen met zout. Het risico bestaat dat het niet geactiveerd wordt. Vermijd hoge temperaturen tijdens het rijzen, omdat de gist dan kan afsterven.

Het is erg belangrijk om het brooddeeg ongeveer 60 minuten te laten rusten op een vochtige, warme plek om het succesvol te laten rijzen.

Hoe moet glutenvrij brood worden bewaard?

Brood vers houden is essentieel. Het is van vitaal belang voor het succes van je brood.

Wikkel je brood in

Als de atmosfeer vochtig of te droog is, riskeer je alle smaak van je brood te verliezen. Laat het dus niet in de open lucht liggen. Bewaar het in een papieren zak of een schone katoenen doek.

Houd het ongesneden

Houd je brood heel zodat de korst het kruim kan blijven beschermen tegen te snel uitdrogen.

Vries het in

Je kunt je brood, in een paar stukken gesneden, in de vriezer bewaren. Je hoeft het er alleen maar een uur voor het eten uit te halen.

Bewaar het met een appel

Deze grootmoeders methode is welbekend. Laat het brood in een luchtdichte doos met een suikerklontje en een appel of aardappel. Het brood zal veel langer vers blijven.

Houd het op de juiste temperatuur

Je brood blijft langer goed als je het bewaart op een plek waar de temperatuur tussen 14°C en 18°C ligt.

Zet het in de oven

Als je merkt dat je brood zacht of zelfs erg droog is geworden, is dit een van de meest effectieve oplossingen. Bevochtig de korst voordat je het een paar minuten in de oven zet op 150°C om het weer knapperig te maken.

Het glutenvrije dieet

Gluten zijn verantwoordelijk voor bepaalde intoleranties:

 • tarweallergie ;
 • Coeliakie: een permanente intolerantie voor gluten;
 • Glutengevoeligheid: buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel of onregelmatige transit.

Bij een bewezen intolerantie voor gluten is het beter om het zonder te doen. Maar je hoeft het niet zonder essentiële voedingsmiddelen zoals brood te stellen. Naast het maken van je eigen glutenvrije brood, kun je ook voedselvervangers gebruiken om de eiwitten te leveren die je lichaam nodig heeft.

Intolerante mensen kunnen :

 • rijst ;
 • maïs ;
 • boekweit ;
 • soja
 • eieren ;
 • kastanjes ;
 • polenta ;
 • aardappelen ;
 • zuivelproducten ;
 • groenten ;
 • vis en schaaldieren ;
 • fruit ;
 • zaden ;
 • maniok ;
 • quinoa;
 • gierst.

Wees je ervan bewust dat sommige producten, zoals chips of kaas, gluten kunnen bevatten. Daarom is het essentieel om systematisch de etiketten te lezen voordat je een product koopt.

Een voordeel of een nadeel?

Als je het eten van gluten vermijdt, kun je :

 • Beter verteren: je krijgt een platte buik en minder pijntjes;
 • Meer energie en vitaliteit: je lichaam zal minder vermoeid zijn;
 • Een mooiere huid hebben: je teint zal stralender zijn.

Zonder gluten riskeert je lichaam echter tekenen van tekorten te vertonen, waarvan de gevolgen desastreus kunnen zijn. Normaal gesproken volgen alleen de echte intoleranten dit dieet. Je zult dus veel meer aandacht aan je dieet moeten besteden dan anderen als je zonder gaat.

faire du pain sans gluten
Kies voor een gezond, evenwichtig dieet als je glutenvrij brood eet

Je lichaam heeft alleen baat bij het vermijden van gluten als je dieet evenwichtig is. Anders riskeer je gezondheidsproblemen.

Het is ook belangrijk om te weten dat gluten niet de hoofdoorzaak zijn van gewichtstoename. Het glutenvrije dieet kan je vegetarisch maken, wat je gezondheid kan verbeteren.

De waarheid is dat veel mensen denken dat glutenvrij eten een vermageringsdieet betekent. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. Van wat ik heb gezien, gaat het om een gezond lichaam en het vermijden van eiwitten die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn.

Hoewel de voorbereiding veel mensen kan afschrikken, kunnen de beschreven voordelen een motiverende factor zijn voor degenen die hun gezondheid willen behouden.