Afvallen en vermageren door vasten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Lukt het je niet om gewicht en buikvet te verliezen ondanks lange uren lichaamsbeweging en een streng dieet? Misschien moet je intermittent fasting proberen. Volgens veel wetenschappelijk onderzoek is deze methode effectief. Bovendien zou het de algemene gezondheid verbeteren. Je moet alleen bepaalde voorwaarden in acht nemen om te voorkomen dat je ziek wordt of je conditie verslechtert. Ontdek hieronder alles wat je moet weten over deze nieuwe trendy manier van afvallen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten bestaat uit het inlassen van een periode waarin je geen vaste stoffen opneemt in je dag. Dit leidt ertoe dat het lichaam de energie die het nodig heeft om te functioneren haalt uit opgeslagen vet, met name in de maagstreek. Met andere woorden, deze praktijk heeft een vetverbrandend effect. Er zijn verschillende intermittent fasting methodes. Maak je keuze op basis van je voorkeuren en je schema.

Jeûne perte de poids
Vasten is het onthouden van voedsel om het lichaam aan te moedigen vet te gebruiken.

5 : 2 dieet

Je eet 5 dagen per week normaal en vast de andere 2 dagen. Het is belangrijk om de dagen waarop je niets eet te spreiden om je gezondheid te behouden. Je moet er ook voor zorgen dat je goed gehydrateerd bent, of zelfs meer dan normaal. Je mag thee of koffie drinken tijdens de vastenperiode.

Vasten 1 dag in 2

Je eet de 3 essentiële maaltijden in gematigde hoeveelheden op een dag en je vast de volgende dag. Vermijd snacken zoveel mogelijk om ervoor te zorgen dat de methode effectief en snel is. Het is ook essentieel om veel water te drinken, vooral tijdens de vastenperiode.

Vasten

Dit is waarschijnlijk de populairste methode van allemaal. Het bestaat uit 8 uur normaal eten en de daaropvolgende 16 uur vasten, zonder echter te stoppen om te hydrateren.

Met andere woorden, je slaat een maaltijd over. Je bent vrij om de tijden te kiezen op basis van je dagelijkse schema. Het is alleen belangrijk dat de tijden vast zijn. Dit is belangrijk voor je gezondheid.

Gedeeltelijk vasten

Je eet de ene dag normaal en neemt de volgende dag slechts een kwart van je dagelijkse calorie-inname. Deze methode wordt vooral aanbevolen voor mensen met gezondheidsproblemen die het zich niet kunnen veroorloven om een maaltijd over te slaan.

Net als bij eerdere diëten is het altijd belangrijk om veel water te drinken, minstens 2 liter op de dagen dat je dieet wordt beperkt.

Wat moet ik doen voor intermittent fasting?

Het is van vitaal belang om je goed voor te bereiden, zowel mentaal als fysiek, voordat je begint met intermittent fasting. Op die manier loop je niet het risico je gezondheid te schaden of snel op te geven. Hoe pak je het aan?

Raadpleeg een arts

Intermittent fasting is zeker een effectieve manier om snel gewicht en buikvet te verliezen, of je nu een man of een vrouw bent. Maar het wordt nog steeds sterk aangeraden om een arts te raadplegen en je medisch te laten onderzoeken voordat je deze levensstijl aanneemt.

Net als diëten kan deze praktijk gevaarlijk zijn als je aan bepaalde ziektes zoals diabetes lijdt of als je zwanger bent.

Bepaal waarom je eet

Eet alleen als je honger hebt. De 3 maaltijden per dag voorzien normaal gesproken in je behoeften op dit gebied. Het kan echter zijn dat je halverwege de dag de drang voelt om verschillende keren te knabbelen.

Wat zijn de redenen hiervoor? Het kan zijn dat je je verveelt, verdrietig of gestrest bent, dat je je verplicht voelt om een voorraadje aan te leggen of dat je een emotionele leegte wilt vullen. Er zijn veel redenen voor, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om je gewoonten te analyseren en erachter te komen wat ze zijn.

De nodige stappen ondernemen

Als je eenmaal weet waarom je buiten de maaltijden om eet, kun je de nodige stappen ondernemen om je consumptie te beperken en het tempo erin te houden. Je kunt bijvoorbeeld iets interessants gaan doen om niet te veel aan eten te denken.

Het zou ook een goed idee zijn om een specialist te raadplegen of aan yoga te doen om je te helpen je impulsen onder controle te houden en te voorkomen dat je te veel eet, zelfs onder de slechtste emotionele omstandigheden. Het is ook belangrijk om vooroordelen over het inslaan van voedsel voor het geval dat van je af te schudden, om stress tijdens het vasten of overeten zonder te vasten te voorkomen.

Jeûne perte de poids
Yoga helpt je om verleidingen te weerstaan tijdens het vasten

Voorzorgsmaatregelen bij intermittent fasting voor gewichtsverlies

Veel mensen hebben al getuigd van de effectiviteit van intermittent fasting om gewicht en buikvet te verliezen. Dit hangt echter vooral af van je lichaam. Je moet ook een paar regels volgen om snel resultaten te zien en ervoor te zorgen dat ze blijvend zijn.

Verander je gewoontes geleidelijk

Plotseling je gewoontes veranderen kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het kan je ook mentaal van streek maken. Het is dus het beste om klein te beginnen. Neem bijvoorbeeld vasten, waarbij de vastenperiode loopt van 20.00 uur ’s avonds tot 12.00 uur de volgende dag.

Je zou kunnen beginnen met het ontbijt 1 uur uit te stellen of het avondeten te vervroegen. Het proces kan tijd kosten, maar het is de enige manier om ervoor te zorgen dat je de levensstijl op de lange termijn kunt volhouden.

Drink veel water

Het is essentieel dat gifstoffen in de weefsels en metabolische afvalstoffen worden afgevoerd om je gezondheid te behouden en effectief af te vallen. Daarom raden we je sterk aan om goed gehydrateerd te blijven, ongeacht je gezondheidstoestand.

Je lichaam heeft des te meer water nodig om zijn functies uit te voeren als je niet eet. Daarom moet je tijdens het vasten minstens 2 liter water per dag drinken.

Maar let op!

Het kan zijn dat je geen dorst hebt tijdens het vasten. Dat is normaal, maar je moet jezelf absoluut dwingen om regelmatig, of bijna regelmatig, kleine slokjes te drinken.

Je kunt het zelfs aan het begin timen en bijvoorbeeld elke 15 minuten 2 of 3 slokjes nemen. Het is waarschijnlijk dat je vaak naar het toilet moet. Dat hoort bij het proces en hoeft je niet te ontmoedigen.

Wat voor water moet ik drinken om af te vallen?

Het is over het algemeen aan te raden om te kiezen voor gedestilleerd of gemineraliseerd water als je wilt afvallen of je buik wilt vermageren. Vergeet niet te filteren als je kraanwater kiest. Je kunt ook een paar druppels afslankende essentiële olie toevoegen als je het te flauw vindt.

Dit maakt de methode nog sneller. Je kunt ook een beetje smaak toevoegen, bijvoorbeeld met gember of citroen. Kortom, vermijd suikerhoudende, alcoholische of koolzuurhoudende dranken.

Overdrijf niet tijdens normale eetperiodes

Veel mensen hebben de neiging om hun inname te verhogen tijdens de normale eetperiode om te ‘compenseren’ voor het vasten. De methode verliest in dit geval alle betekenis.

Het kan er zelfs toe leiden dat je meer aankomt. Je lichaam heeft immers elke dag een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om goed te functioneren. Overtollige calorieën worden dan omgezet in vet, waardoor je aankomt. Eet normaal om snel gewicht te verliezen.

Eet alle soorten voedsel

Of je nu een man of een vrouw bent, er zijn geen dieetbeperkingen als je kiest voor intermittent fasting om af te vallen. Je mag alles eten (zelfs toetjes) en het is zelfs aan te raden om je menu’s zoveel mogelijk te variëren om jezelf te vermaken.

Jeûne perte de poids
Menu’s moeten goed gediversifieerd zijn

Het is gewoon een kwestie van de juiste balans vinden en de consumptie van bepaalde soorten maaltijden beperken, vooral die welke als ‘junkfood’ worden geclassificeerd, zoals kebab of hamburgers. Eet ook minder vet en suiker. Het doel is dat je je niet gefrustreerd voelt door je nieuwe levensstijl.

Is intermittent fasting effectief om af te vallen volgens professionals?

Volgens specialisten kan intermittent fasting je helpen om af te vallen. Het primaire doel is echter om je levensstijl te verbeteren voor een betere gezondheid, en afvallen is slechts een van de vele voordelen. Het proces kan daarom lang duren. Je zou het snel kunnen opgeven als afvallen je enige doel is.

Aan de andere kant kan intermittent fasting in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen. Je kunt last krijgen van stress, vermoeidheid, tekorten of dwangmatig eten als je lichaam de levensstijl niet aankan. Daarom is het belangrijk om regelmatig een medische controle te ondergaan om te zien of het geschikt voor je is.

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

Ten eerste vermindert intermittent fasting het risico op het ontwikkelen van kanker of hart- en vaatziekten aanzienlijk. Er wordt ook verondersteld dat het een gezonde werking van het immuunsysteem bevordert. Studies hebben ook aangetoond dat deze levensstijl de frequentie van allergieën, reuma en astma vermindert.

Deze praktijk leert je ook om beter naar je lichaam te luisteren. Na verloop van tijd leer je onderscheid te maken tussen echte honger en andere gevoelens die ervoor kunnen zorgen dat je wilt eten, zoals stress, vermoeidheid, verdriet of verveling. Je eet dus alleen als je het nodig hebt. Het is effectief om gewicht te verliezen of je gewicht te stabiliseren.

Intermittent fasting bevordert ook de eliminatie van gifstoffen, vet en andere schadelijke stoffen uit de cellen, omdat het lichaam vet aanvalt om de energie te verkrijgen die het nodig heeft om goed te functioneren wanneer je niet eet.

Een van de grootste voordelen van intermittent fasting is dat het stressvrij is en langdurig kan worden volgehouden. Er zijn geen dieetbeperkingen en het proces verloopt geleidelijk. Je jaagt je lichaam dus niet op. Studies hebben aangetoond dat deze levensstijl je een helderdere, dynamischere teint geeft. Tot slot wordt er ook gezegd dat het de intellectuele prestaties verhoogt.

Wat zijn de beperkingen van intermittent fasting?

Je hebt veel zelfbeheersing en vastberadenheid nodig om te voorkomen dat je trek krijgt tijdens het vasten of te veel eet als je wel eet. Veel mannen en vrouwen vinden het moeilijk om zonder voedsel te moeten en geven het pas na een paar dagen op.

Aan de andere kant is deze levensstijl niet voor iedereen geschikt. Het stelt sommige mensen bloot aan meer of minder ernstige gezondheidsproblemen. Zoals eerder vermeld, wordt het bijvoorbeeld niet aanbevolen voor ouderen, mensen met hypoglykemie, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Intermittent fasting of dieet?

Het hangt allemaal af van je motivatie en de redenen voor je gewichtstoename. Je kunt het beste een arts raadplegen om erachter te komen welke methode voor jou het beste is. Het is echter belangrijk om te weten dat diëten geen oplossing is voor de lange termijn.

Dit programma brengt een groot risico op frustratie, stress of tekorten met zich mee, omdat de voedingsmiddelen die je mag eten beperkt zijn en het aantal calorieën ook.

Jeûne perte de poids
Of het nu gaat om intermittent fasting of een ander afslankprogramma, het sleutelwoord is balans.

Intermittent fasting of sport?

Een zittende levensstijl bevordert gewichtstoename. De meningen zijn echter verdeeld over de effectiviteit van sport op de lange termijn in de strijd tegen overgewicht. Blijkbaar is het risico groot dat de kilo’s er snel weer aan komen zodra je stopt.

Dus, intermittent fasting of sporten om af te vallen en buikvet te verliezen? Je kunt het allebei doen, zonder te overdrijven. Je moet er alleen voor zorgen dat je het tempo altijd kunt volhouden. Ongeveer dertig minuten per dag zou bijvoorbeeld redelijk zijn. Vraag professioneel advies om het juiste programma voor jou te vinden.

Conclusie

Intermittent fasting heeft veel voordelen voor het lichaam, niet in de laatste plaats gewichtsverlies. Het proces kan lang duren, maar het veroorzaakt zelden problemen zoals frustratie of dwangmatig eten. Er zijn geen dieetbeperkingen, maar je moet wel de voorkeur geven aan gezonde voeding zoals fruit en groenten.

Limoenen, appels, groene thee en gember zijn bijvoorbeeld effectiever. Je kunt ook een beroep doen op voedingssupplementen zoals PhenQ, een van de beste natuurlijke vetverbranders die momenteel op de markt zijn. Het is echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen om je gezondheid te beschermen.