Acupunctuur om af te vallen: hoe werkt het?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Acupunctuur om af te slanken is een populair idee onder liefhebbers van deze vorm van therapie. Maar hoe pak je het aan? Of is het een vals goed idee of pure oplichterij? In de volgende regels zal ik deze vraag voor je onderzoeken, met alle aandacht voor detail die een wetenschappelijke benadering vereist.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Acupunctuur is een therapeutisch systeem dat is afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde. Het is gebaseerd op een energetische visie op de mens en heeft als doel de vitale energie (chi) van het lichaam in evenwicht te brengen als onderdeel van de behandeling van de patiënt. Deze behandeling omvat de manipulatie en implantatie van fijne steriele naalden op specifieke punten op het lichaam, bekend als acupunctuurpunten. Deze Chinese praktijk wordt gebruikt om een reeks aandoeningen van het lichaam (spijsverteringsstoornissen, migraine, hypertensie ….) en de psyche (depressie, stress….) te behandelen. Het kan ook worden gebruikt om verslavingen (roken) en pijn te behandelen.

Tegenwoordig wordt acupunctuur gebruikt om een verscheidenheid aan kwalen te behandelen, maar ook om gewichtsverliesdoelen te bereiken. Het wordt dus gebruikt om af te vallen. Het kan daarom een gunstig alternatief zijn voor mensen die willen afvallen, met zijn voordelen, maar ook met zijn beperkingen.

Acupunctuur voor gewichtsverlies: voor wie? Voor welke doeleinden?

Het principe van acupunctuur is om de energiestroom in het lichaam te herstellen met behulp van naalden die op specifieke plaatsen in het lichaam worden geïmplanteerd. Het is gunstig voor gewichtsverlies, vooral omdat bepaalde energieblokkades kunnen leiden tot gewichtstoename. Acupunctuur kan daarom nuttig zijn voor mensen die willen afvallen maar geconfronteerd worden met een energieblokkade die kan leiden tot disfunctie in bepaalde organen of vetophoping.

séance d'acupuncture
Acupunctuur is nuttig voor mensen die willen afvallen; vandaar het succes van acupunctuur voor gewichtsverlies.

Voor mensen met een zoetekauw die het moeilijk vinden om hun honger te stillen, is acupunctuur een nuttige manier om hun honger te stillen. Het is ook bedoeld voor dwangmatige eters of mensen met stress die aankomen. Stress kan de oorzaak zijn van extra kilo’s.

Naast mensen die onder stress staan, kunnen ook andere mensen die om verschillende redenen te maken hebben met gewichtstoename een beroep doen op acupunctuur. Dit zijn mensen die voortdurend snoepen of eten om stress te verlichten. Voor hen kalmeert en troost voedsel. In deze omstandigheden is gewichtsverlies moeilijk voor mensen met het profiel van een dwangmatige knabbelaar. Acupunctuur is ook zeer geschikt voor mensen die last hebben van vochtophoping of voedselverslaving.

Acupunctuur kan worden gebruikt om mensen te helpen gewicht te verliezen om :

 • energieproblemen op te lossen
 • honger beter onder controle te houden
 • de eetlust te reguleren
 • factoren te behandelen die gewichtstoename kunnen veroorzaken;
 • stress te verminderen.

Kenmerken van acupunctuur voor gewichtsverlies

Yin en Yan zijn twee van de belangrijkste principes van acupunctuur, en aandoeningen ontstaan door een teveel aan Yin of Yan of een onevenwicht tussen deze twee krachten. Het inbrengen van naalden in verschillende energiepunten op het lichaam heeft tot doel het teveel aan Yan of Yin te herstellen. Dit therapeutisch gebruik van naalden stimuleert de acupunctuurpunten, waardoor de energie wordt versterkt, blokkades worden opgeheven en de twee krachten weer in evenwicht worden gebracht. Deze stimulatie heeft een effectief effect op de oorzaak van het probleem, op de punten die verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename. Het helpt het lichaam goed te functioneren.

Acupunctuur werkt van binnen naar buiten, omdat alle problemen in het lichaam liggen. Om de gezondheid te herstellen, brengt het de twee krachten in het lichaam weer in evenwicht en helpt het de stromen te herstellen zodat de energie ongehinderd kan circuleren. Het doel is om de energieën van het lichaam te laten stromen om de diepste problemen te elimineren, in het bijzonder problemen van overgewicht, omdat gewichtstoename het resultaat is van een onbalans in de energiestromen.

Een disbalans tussen deze twee energieën is verantwoordelijk voor de problemen. Een belemmering in de circulatie van energie, een blokkade of een verstoord energetisch evenwicht kan de oorzaak zijn van gewichtstoename.

Acupunctuur is erop gericht om de problemen die gepaard gaan met gewichtstoename bij de bron aan te pakken. Het therapeutisch gebruik van naalden is gericht op het deblokkeren van de energieblokkades die verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename, met als doel het probleem bij de bron weg te nemen. Met andere woorden, acupunctuur helpt mensen gewicht te verliezen door specifieke punten op het lichaam te stimuleren om de energiestromen weer in balans te brengen, zodat alle vitale organen goed functioneren.

Acupuncture à la jambe
Acupunctuur behandelt de problemen die gepaard gaan met overgewicht door de bron ervan aan te pakken.

Voordelen

Acupunctuur werkt als een natuurlijke eetlustremmer

Acupunctuur werkt als een effectieve eetlustremmer en is een waardevolle bondgenoot bij het afvallen. Het helpt om het hongergevoel onder controle te houden, zodat je minder aankomt en gewicht verliest. Door de energiestromen in balans te brengen en de orgaanfunctie te verbeteren, brengt acupunctuur troost en helpt het de eetlust te verminderen, met een invloed op de lichaamsmassa. Door energiepunten te stimuleren, wordt een signaal naar de hypothalamus gestuurd om een gevoel van verzadiging en welzijn op te wekken.

Acupunctuur verbetert de stofwisseling

Acupunctuur reguleert de stofwisseling door de spijsvertering, insuline en hormonen te helpen reguleren. Wanneer er een storing is in de verschillende spijsverteringsorganen, wordt het metabolisme beïnvloed en is de kans groot dat het traag wordt. Dit voorkomt dat het lichaam veel energie verbruikt om vet te verbranden. Door het stimuleren van specifieke punten helpt acupunctuur de energiestroom te verbeteren en daarmee het vermogen van het lichaam om vet te verbranden.

Dit activeert stofwisselingsprocessen in het lichaam, waardoor lichaamsvet sneller wordt verwerkt en gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Dit effect op de stofwisseling bevordert de spijsvertering en vermindert de vetopslag. Stimulatie van de punten helpt om het zenuwstelsel te ontspannen en in balans te brengen, waardoor de spijsvertering gemakkelijker en effectiever wordt.

Acupunctuur vermindert de eetlust

Ghreline is een hormoon dat wordt beschouwd als een hongerhormoon. In feite is het een hormoon dat de honger stimuleert en de eetlust vermindert. Door acupunctuurpunten te stimuleren, kan het ghrelineniveau in het lichaam worden gereguleerd en verlaagd.

Het effect van acupunctuur kan daarom het ghrelineniveau verlagen, met significante effecten op de eetlust. Als de honger gereguleerd wordt, is het gemakkelijk om gewicht te verliezen, omdat de proefpersoon minder vraatzuchtig is en redelijke hoeveelheden voedsel eet. Acupunctuur zal mensen met een zoetekauw dus in staat stellen hun hongergevoel beter onder controle te houden.

Acupunctuur helpt ook om de eetlust te verminderen door de afgifte van endorfine op te wekken wanneer punten op het lichaam worden gestimuleerd. Dit hormoon helpt de eetlust te verminderen en de stemming te verbeteren.

Acupunctuur vermindert stress

Om te helpen bij gewichtsverlies, vermindert acupunctuur de factoren die vaak geassocieerd worden met gewichtstoename, in het bijzonder stress, angst en zorgen. Stress en angst veroorzaken een onbalans in energie en interne stromen. Acupunctuur werkt in op deze factoren, die het interne evenwicht verstoren. In feite hebben mensen onder stress, vooral mensen met een laag moreel, de neiging om meer te eten, met een reeks kleine hapjes (knabbelen) gedurende de dag, en een voorkeur voor vet/zoet voedsel.

Angstige mensen hebben de neiging om te eten zonder honger. Acupunctuur bestrijdt stress en wekt een staat van ontspanning op die hongergerelateerde problemen helpt oplossen. Het helpt de patiënt om overeten (vet/zoet) te vermijden, terwijl het de drang om te snacken wegneemt. Het vermindert ook de angst die tot overeten leidt.

Acupunctuur helpt emotie-gerelateerd eten te verminderen

Sommige mensen eten zonder honger als reactie op een emotie of afhankelijk van hun emotionele toestand. Gewichtstoename kanbijvoorbeeldvolgen op een emotionele schok. Acupunctuur kan worden gebruikt om emoties weer in balans te brengen om emotioneel eten te elimineren en gewichtsverlies te bevorderen. Specifiek zal stimulatie van de energiepunten de afgifte van serotonine bevorderen, wat helpt om de eetlust te verminderen en emotioneel eten te beperken.

Acupunctuur verbetert de bloedcirculatie en helpt cellulitis te verminderen

Het therapeutisch gebruik van naalden bevordert de goede circulatie van energie in het lichaam, waardoor de organen goed kunnen functioneren. Het helpt ook om het zenuwstelsel in balans te brengen, wat resulteert in een betere bloedcirculatie en een betere afvoer van cellulitis. Het helpt ook om het vasthouden van water te behandelen.

Acupunctuur vermindert pijn

Acupunctuur wordt gebruikt om pijn te behandelen. Het vermindert pijnen en pijn in het lichaam, evenals ontstekingen, die ook verband houden met pijn. Dit voordeel stelt de patiënt in staat om in beweging te blijven en om regelmatige sportactiviteiten te hervatten die hij of zij niet kon doen vanwege de pijn. Door de pijn te verlichten, maakt acupunctuur het mogelijk om te sporten als onderdeel van een programma om af te vallen.

Acupunctuur vereist geen gebruik van medicijnen

Acupunctuur wordt gekenmerkt door het inbrengen van naalden in het lichaam als onderdeel van de behandeling van aandoeningen en gewichtsverlies. Het is niet nodig om medicijnen te gebruiken.Deze Chinese therapeutische praktijk vermijdt de min of meer schadelijke bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen die bedoeld zijn om het lichaamsgewicht te verminderen. De naalden worden geïmplanteerd zonder bijwerkingen en zijn pijnloos.

Aiguilles employées en acupuncture
Acupunctuur vereist geen toediening van medicijnen. Bovendien zijn de naalden pijnloos en hebben ze geen bijwerkingen.

Beperkingen

De voordelen van acupunctuur bij gewichtsverlies zijn beperkt

Gewichtstoename kan verschillende oorzakenhebben , waaronder eetlust. In dit geval heeft acupunctuur een significante impact en is het een geschikte oplossing. Het biedt effectieve hulp voor mensen die moeite hebben hun hongergevoel onder controle te houden. Wanneer gewichtstoename echter te maken heeft met andere oorzaken die geen verband houden met eetlust, in het bijzonder medische oorzaken, lijkt acupunctuurbeperkt. Het kan echter wel inwerken op stress om mensen te helpen die te maken hebben met gewichtstoename die geen verband houdt met oorzaken zoals eetlust.

Acupunctuur alleen kan geen significant gewichtsverlies veroorzaken

De resultaten zijn beperkt wanneer acupunctuur wordt gebruikt als enige middel om gewicht te verliezen. Met andere woorden, acupunctuur alleen kan niet leiden tot gewichtsverlies. Het is mogelijk om acupunctuur te gebruiken om gewicht te verliezen als het wordt gecombineerd met een gezonde levensstijl, een evenwichtig en gevarieerd dieet en sport.

Acupunctuur voor afslanken vereist meerdere sessies met een variërend budget

Een enkele sessie in een acupunctuurkliniek is niet genoeg om significant gewichtsverlies te bereiken. Er zijn meerdere sessies nodig, wat suggereert dat de resultaten niet langdurig zijn en dat de behandeling langdurig moet zijn. Je moet de sessies herhalen om de resultaten blijvend te maken. Het minimum aantal aanbevolen sessies is 10, met een gemiddelde van 2 sessies per week gedurende 2 tot 3 maanden. De prijs van een sessie ligt niet altijd binnen ieders bereik, dus sessies gewijd aan gewichtsverlies vereisen een meer of minder duur budget.

Personne pratiquant le sport
Acupunctuur voor gewichtsverlies is zeer succesvol in combinatie met sport en een gezond dieet.

Waar en hoe vindt een sessie acupunctuur voor gewichtsverlies plaats?

Locatie

Acupunctuur voor gewichtsverlies vereist dat de sessies plaatsvinden in een acupunctuurkliniek of -praktijk. Deze Chinese medische praktijk wordt uitgevoerd door een gecertificeerde acupunctuurarts of acupuncturist.

Energetische beoordeling

Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist een reeks vragen stellen om een individuele diagnose of energiebalans vast te stellen. Om dit te doen, stelt hij of zij vragenover de gezondheidstoestand van de patiënt, levensstijl, eetgewoonten, fysieke activiteiten en persoonlijke en professionele situatie. Ze nemen ook de tijd om de vragen van de patiënt te beantwoorden en hem of haar gerust te stellen. Om deze beoordeling uit te voeren, die het mogelijk maakt eenspecifiek behandelplan op te stellen, manipuleertde behandelaar het lichaam en neemt hij Chinese pulsen op. Op deze manier worden strategische punten geïdentificeerd om een behandeling op maat van elk geval te starten.

Het gebruik van naalden

In een rustige ruimte ligt de patiënt opeen tafel bedekt met wegwerppapier en draagt hij ondergoed. De acupuncturist begint de sessie met het plaatsen van dunne, steriele naalden op specifieke punten op het lichaam. De naalden worden op het huidoppervlak geplaatst op elk energiepunt dat cruciaal is voor gewichtsverlies.

Duur en aantal sessies

De duur van een sessie of de tijd die nodig is omde naalden aan te brengen varieert afhankelijk van de toestand van de patiënt. Gemiddeld duurt een sessie ongeveer dertig minuten.

Het aantal sessies varieert van onderwerp tot onderwerp en afhankelijk van het geval dat behandeld moet worden als onderdeel van een consultatie om af te vallen. Voor gewichtsverlies hangt het aantal sessies af van een reeks factoren die van persoon tot persoon verschillen.

Het gewicht is een parameter waarmee rekening moet worden gehouden, net als het aantal kilo’s dat moet worden verloren. Afhankelijk van de motivatie en het reactievermogen van de patiënt kan de acupuncturist ook rekening houden met het aantal benodigde sessies. Patiënten moeten er echter rekening mee houden dat de behandeling ongeveer 2 tot 3 maanden duurt, met twee sessies per week.

acupuncteur agréé
Acupunctuur voor afslanken kan in 2 tot 3 maanden worden uitgevoerd door een acupuncturist of geregistreerd acupuncturist.

Hoe bevordert acupunctuur gewichtsverlies?

Door energieën in balans te brengen

Aangezien gewichtstoename wordt veroorzaakt door een onevenwicht in de energie, is acupunctuur erop gericht de energiekrachten in evenwicht te brengen en de juiste circulatie van energie in het lichaam aan te moedigen. Voor maximale effectiviteit zal de acupuncturist een behandelplan opstellen door naalden te implanteren op specifieke punten op de huid. Het doel van de naalden is om bepaalde strategische punten in het lichaam te stimuleren. De punten die moeten worden behandeld voor gewichtsverlies zijn specifiek voor elk individu en hangen af van de oorzaak van de gewichtstoename. Het therapeutische gebruik van naalden heeft als doel om de spanningen in het lichaam weer in balans te brengen en een staat van ontspanning te creëren, die belangrijk zijn bij het afslankproces.

Door de eetlust te reguleren en de stofwisseling te bevorderen

Needling richt zich over het algemeen op de acupunctuurpunten die de eetlust reguleren. Het doel is om de eetlust te reguleren en tegelijkertijd de factoren die honger en gewichtstoename veroorzaken te verminderen. Deze factoren zijn onder andere stress, angst en hormonale problemen. Acupunctuur richt zich daarom op het reguleren van de eetlust door rekening te houden met de psychologische en fysiologische aspecten van gewichtsverlies. Afhankelijk van de behandeldoelen als onderdeel van het afslankproces, worden naalden in andere gebieden geïmplanteerdom de stofwisseling te activeren of de spijsvertering te bevorderen.

Bevorderen van een goede orgaanfunctie

De acupuncturist implanteert naalden op specifieke punten. Nadat de oorzaak van de gewichtstoename is vastgesteld aan de hand van een energiebeoordeling of een individuele diagnose, is de juiste locatie van de energiepunten erg belangrijk voor het succes van de behandeling voor gewichtsverlies. Zodra de specifieke locatie van de punten is bepaald, plaatst de acupuncturist de naalden om de energieblokkades op te heffen.

Het plaatsen van de naalden op de juiste plekken bevordert de circulatie van energie in het lichaam, waardoor alle organen goed gaan functioneren. Een goede orgaanfunctie is belangrijk als het gaat om het bereiken van doelen voor gewichtsverlies. Het verbeteren van de werking van de spijsverteringsorganen bevordert bijvoorbeeld de spijsvertering en de vetafvoer. Het stimuleren van de nieren zal helpen om minder water vast te houden.

Dus als de energiepunten worden gestimuleerd en de organen helpen om goed te functioneren, kan acupunctuur je helpen om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Acupunctuur voor gewichtsverlies: specifieke punten om te behandelen

Verschillende acupunctuurpunten bevinden zich in verschillende delen van het lichaam. Bij acupunctuur voor gewichtsverlies worden naalden in deze energiepunten geïmplanteerd, die verband houden met de eetlust. Er zijn verschillende punten die kunnenwordengestimuleerd om af te vallen. Volgens het principe van acupunctuur reguleren deze punten de eetlust.

Verschillende punten in het oor helpen de eetlust en het hongergevoel onder controle te houden enverbeteren de spijsvertering. Het oor is een gebied waar veel energiepunten die verband houden met eetlust geconcentreerd zijn. Deze punten worden gestimuleerd door de acupuncturist om gewichtsverlies te bevorderen. Het stimuleren van deze punten helpt onder andere om :

 • de eetlust en honger onder controle te houden of het hongergevoel en de eetlust te verminderen;
 • de eetlustremmende werking te vergroten
 • de spijsvertering te verbeteren.

Er is een acupunctuurtechniek die bekend staat als auriculotherapie, of ooracupunctuur, die ook de eetlust reguleert. Deze afslanktechniek richt naalden op het oor, in het bijzonder de oorschelp, om je te helpen kilo’s te verliezen. Naast naalden kunnen ook magneten of oorkrammen worden gebruikt.

Afhankelijk van de oorzaken van de gewichtstoename wordt de voorkeur gegeven aanbepaalde delen van het lichaam. De naalden worden inde energiepunten geplaatst waar de oorzaak van de gewichtstoename zich bevindt.

 • Mond: voor mensen die dwangmatig eten, zonder het te beseffen, of die een grote eetlust hebben.
 • Maag: voor mensen die de neiging hebben om dwangmatig te snacken, vaak na de maaltijd.
 • Longen: voor mensen die verslaafd zijn aan bepaalde voedingsmiddelen.
 • Milt: om suiker gerelateerde onevenwichtigheden op te lossen.
 • Nieren: voor mensen die last hebben van vochtophoping.
Acupuncture de l'oreille
Ooracupunctuur helpt om de eetlust te reguleren.

Mijn mening

Acupunctuur is een Chinese therapeutische praktijk die kan werken op de hongercontrole en mensen met een zoetekauw kan helpen die moeite hebben om zichzelf onder controle te houden of hun honger te stillen. Het stimuleert bepaalde delen van het lichaamom de honger te reguleren of te onderdrukken. Op deze manier kan het helpen en de inspanningen ondersteunen van mensen die willen afvallen. Op zichzelf is het echter niet genoeg om af te vallen. Het moet wordengecombineerd met een gezond, evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een goede hygiëne.

Acupunctuur kan je helpen om duurzaam en effectief kilo’s te verliezen in combinatie met een vermageringsdieet en lichaamsbeweging. Acupunctuur kan dus bijdragen aan gewichtsverlies en is een nuttige aanvulling op elk afslankprogramma.