Seignalet dieet: de complete Franstalige gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het Seignalet dieet, dat in 1985 werd ontwikkeld door Dr. Jean Seignalet, is geen dieet in de strikte zin van het woord, maar eerder een reeks voedingsrichtlijnen die vergelijkbaar zijn met de mediterrane of Paleo diëten. Het uitgangspunt van dit dieet is dat moderne voeding genetisch verschilt van voorouderlijke voeding en dat het menselijk maag-darmkanaal geen tijd heeft gehad om zich aan deze veranderingen aan te passen. Dr. Seignalet geloofde ook dat koken op hoge temperatuur de eiwitstructuur van voedsel kan veranderen, wat kan leiden tot auto-immuniteit en veranderingen in de maagdarmflora.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dr. Seignalet geloofde dat deze gewijzigde eiwitten mogelijk niet volledig verteerd worden, waardoor de bacteriële flora zou kunnen veranderen van een fermentatieflora (fysiologisch gewenst) in een putrefactieflora (fysiologisch niet gewenst). Bacteriën die inwerken op verrotte eiwitten, creëren giftige bijproducten die tal van onevenwichtigheden kunnen veroorzaken en tot ziekten kunnen leiden. De voedingsfilosofie bestaat uit het eten van ongewijzigd voedsel dat volledig kan worden verteerd en geassimileerd, of op de juiste manier door het lichaam kan worden gebruikt.

Een paar woorden over de uitvinder van het Seignalet-dieet

Jean Seignalet was een Franse arts en bioloog. Hij was voornamelijk werkzaam in de geneeskunde in de jaren 80 en 90 en leidde de transplantatieafdeling in het ziekenhuis van Montpellier, waarvan hij ongetwijfeld een pionier was. Tot op de dag van vandaag wordt zijn naam geassocieerd met veel prestige en wordt hij gerespecteerd in alle medische kringen, zowel conventioneel als holistisch. Zijn grote nieuwsgierigheid en intelligentie brachten hem tot de ontdekking van het beroemde HLA gen-systeem, naast andere bijdragen aan de medische kennis. Vanaf het begin was hij zeer geïnteresseerd in de behandeling van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis door middel van voeding.

Zijn meest briljante bijdrage was het onderzoek naar dieetbehandelingen voor chronische ziekten zoals kanker en auto-immuunziekten. Zijn boek “Voeding, het derde medicijn” zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle patiënten die lijden aan chronische ziekten. Dr. Seignalet heeft meer dan 3000 patiënten behandeld, met verschillende gradaties van ernst (van astma tot uitgezaaide kanker).

Na jaren van observatie ontwikkelde Dr. Jean Seignalet dit dieet, dat als hoofddoel heeft het darmslijmvlies te herstellen dat te doorlaatbaar is geworden als gevolg van genetische factoren (enzymen) en omgevingsfactoren (microben, geneesmiddelen, gluten, enz.). Deze verhoogde doorlaatbaarheid van de dunne darm wordt door sommige onderzoekers gezien als een van de oorzaken van bepaalde auto-immuunziekten. Iedereen die lijdt aan degeneratieve of chronische ontstekingsziekten kan dit dieet volgen om zijn algemene gezondheidstoestand te verbeteren.

Hij ontwikkelde zijn voorouderlijk dieet door zijn eigen onderzoek te combineren met het werk van andere auteurs zoals Kouzmine. Hij definieert zijn dieet als het ideale dieet voor de mens en alle principes worden goed uitgelegd in zijn boek. In zijn boek L’Alimentation ou la Troisième Médecine vertelt hij over de resultaten die hij bij zijn patiënten heeft gezien, resultaten die geen enkel wetenschappelijk tijdschrift heeft willen publiceren. Zijn werk op het gebied van voeding en gezondheid werd nooit erkend door de wetenschappelijke gemeenschap en hij hield vol dat hij met het hypotoxische dieet geen ziekten wilde genezen, maar eerder het ontstaan ervan wilde helpen voorkomen en het herstelproces wilde ondersteunen.

Deze controversiële figuur stierf in 2003 en liet een gemeenschap van enthousiaste volgelingen van zijn dieet achter die er elke dag naar leven. Hoewel zijn specifieke aanbevelingen nooit zijn gevalideerd door zijn collega’s, resoneert Seignalet’s werk tegen een achtergrond van groeiende dieetproblemen (zoals de verspreiding van obesitas in ontwikkelde landen) met het idee dat we tot op zekere hoogte de beste helpers van onze eigen gezondheid kunnen zijn.

poires régime seignalet

De voordelen van het Seignalet-dieet

Het was Dr. Jean Seignalet die voor het eerst het idee opperde van een derde medicijn in de vorm van voeding, na de conventionele en alternatieve geneeskunde. Dit hypotoxische dieet, dat veel lijkt op het paleo-dieet, zou gunstige effecten hebben op een groot aantal auto-immuunziekten, waaronder polyartritis, reuma, multiple sclerose, reuma, coeliakie, enz. Dit oude dieet bestrijdt ook kanker, migraine, manische depressie, diabetes type 2, zenuwinzinkingen, psoriasis, urticaria en astma. Dit dieet is vrij restrictief en vereist een strenge selectie van voedingsmiddelen en de naleving van bepaalde basisregels. Het Seignalet dieet helpt je ook gewicht te verliezen op dezelfde manier als afslankcapsules of krachtige vetverbranders, maar op een meer traditionele manier.

De Franse chirurg en immunologisch onderzoeker Jean Seignalet heeft zijn professionele leven gewijd aan het onderzoeken van de verbanden tussen de menselijke levensstijl en gezondheid, waarbij hij zich vooral richtte op voeding. Zijn werk was controversieel binnen de wetenschappelijke gemeenschap, maar hij vestigde niettemin de aandacht op de belangrijke vraag hoe we de actoren van ons eigen welzijn kunnen zijn.

Seignalet presenteerde de resultaten van voedingsverandering bij ongeveer honderd patiënten. Daarvan reageerden er 91 positief op het programma. Sommigen van hen werden door de conventionele geneeskunde als ongeneeslijk beschouwd, wat veel patiënten hoop kan geven. Volgens de auteur hielden de patiënten die met voeding werden behandeld zich strikt aan het hypotoxische dieet en waren de effecten na een periode van enkele maanden tot enkele jaren merkbaar.

Seignalet raadt niet aan om dit systeem toe te passen als vervanging voor een medische behandeling. Integendeel, het gaat om het aannemen van een levensstijl om de ziekte te voorkomen of de tolerantie van de patiënt voor zeer zware behandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie, te verbeteren. Seignalet benadrukt dat het dieet de ziekte niet geneest: het induceert hooguit remissie.

Basisprincipes van het Seignalet dieet

Het basisidee achter het door Jean Seignalet voorgestelde dieet is dat bepaalde moderne voedingsmiddelen zijn aangepast en anders zijn dan de voedingsmiddelen die de vroege mens at. Het spijsverteringsstelsel van de moderne mens is echter niet aangepast aan deze veranderingen.

Deze verandering van voedsel is het resultaat van genetische mutatie veroorzaakt door landbouw, in het geval van bepaalde granen, of door koken op hoge temperaturen, wat de eiwitstructuur verandert. Hierdoor worden de eiwitten die we eten mogelijk niet volledig verteerd, waardoor het evenwicht van de darmflora verandert. Fermenterende bacteriën worden vervangen door schadelijke bacteriën, waardoor gifstoffen ontstaan waarvan de absorptie het evenwicht in het lichaam verstoort.

Deze verandering kan leiden tot de eliminatie van bepaalde heilzame principes, de ophoping van gifstoffen of de stimulatie van het immuunsysteem door schadelijke eiwitten, zoals het geval is bij auto-immuunziekten. De filosofie van het dieet is om ongemodificeerd voedsel te eten dat volledig opneembaar is. Het dieet van Seignalet bevordert de uitsluiting van granen, op enkele uitzonderingen na, de uitsluiting van zuivelproducten, de voorkeursconsumptie van rauwe producten (meer dan 70% van het dieet moet rauw zijn), het gebruik van oliën van eerste persing, de voorrang die wordt gegeven aan biologische producten en de frequente consumptie van probiotica.

Méthode d'agriculture moderne
De landbouwmethoden zijn sterk geëvolueerd

De plaats van granen in het dieet van Seignalet

Het dieet van Seignalet sluit ‘moderne’ granen uit: tarwe, rogge, gerst, kamut, spelt en zelfs maïs. Alle granen die door genetische modificatie of selectie zijn verkregen, zijn moeilijk te verteren, vooral de granen die gluten bevatten, die intolerantie kunnen veroorzaken. Rijst, boekweit en quinoa zijn echter wel aanvaardbaar.

Moderne granen zijn verboden, omdat ze gemuteerd zijn als gevolg van landbouwselectie. Moderne tarwe heeft 21 tot 23 chromosomen, terwijl “voorouderlijke” tarwe er maar 7 had. Deze wijziging beïnvloedt de eiwitstructuur, die als een gifstof kan werken omdat het niet volledig verteerd wordt. Deze gifstoffen werken ook in de darm, waardoor de darmflora verandert en er een pathogene flora ontstaat die de darmwand aantast en nog meer gifstoffen aanmaakt.

Tarwe is om bovenstaande redenen gevaarlijk. Voedingsmiddelen die tarwe bevatten moeten daarom worden geëlimineerd. Maïs is gevaarlijk om dezelfde redenen als tarwe: de oorspronkelijke plant was een halve meter hoog, terwijl de moderne plant 3 meter hoog is. Gerst, rogge en haver moeten worden uitgesloten, omdat ze van dezelfde familie zijn als tarwe. Rijst wordt geaccepteerd. Het is in zijn prehistorische wilde vorm gebleven en klinische ervaring bewijst dat het zelden schadelijk is, zelfs als het gekookt is. Boekweit wordt zeer goed verdragen door patiënten en is toegestaan. Sesam is ook erg goed.

Seignalet heeft geen duidelijke mening over Afrikaanse granen (gierst, sorghum, enz.) en andere (amarant, quinoa, enz.). Ze zijn waarschijnlijk onschadelijk, omdat ze nooit intensief zijn geteeld. Recente studies tonen echter aan dat gierst waarschijnlijk ook een gemuteerde graansoort is en daarom moet worden uitgesloten. Het is mogelijk om meel te gebruiken van geaccepteerde voedingsmiddelen zoals boekweit, quinoa, soja, kikkererwten, rijst en banaan. Tarwe- en maïszetmeel zijn toegestaan, omdat ze geen eiwit in hun gezuiverde vorm bevatten.

De plaats van zuivelproducten in het dieet van Seignalet

Koemelk is een zeer voedzame voeding … voor een kalf in de groei. Mensen kunnen alleen de melk van hun soort verteren, en alleen tijdens de lactatieperiode. Het belangrijkste eiwit in melk, caseïne, is voor mensen moeilijk volledig te verteren, wat voor veel spijsverteringsproblemen zorgt. Dit dieet sluit melk van dierlijke oorsprong (koe, geit, ooi, merrie) en hun derivaten (boter, room, kaas, ijs) uit. Deze producten bevatten allergieverwekkende eiwitten en veel groeihormonen. Veel volwassenen produceren geen lactase, een essentieel enzym voor de spijsvertering.

Zuivelproducten (koe, schaap, geit, enz.) en zuivelproducten (boter, kaas, room, yoghurt, enz.) zijn verboden. Dit zal niet leiden tot een calciumtekort, omdat de andere voedingsmiddelen in het dieet al rijk zijn aan calcium en het lichaam calcium zal absorberen volgens zijn behoeften. Sojamelk en yoghurt zijn goede vervangers voor traditionele zuivelproducten. Er is ook andere plantaardige melk verkrijgbaar: amandelmelk, hazelnootmelk, rijstmelk, enz.

Lait de vache, prohibé dans le régime Seignalet
Koemelk is verboden in het Seignalet-dieet

De plaats van dierlijke eiwitten in het Seignalet dieet

Bij voorkeur eet men rauw vlees (carpaccio, steak tartare, enz.) of slechts een beetje. Rauwe vleesproducten zijn toegestaan (parmaham, worstjes, salami, enz.), terwijl gekookte producten verboden zijn (gekookte ham, enz.). Echte foie gras (ganzenlever) is toegestaan, omdat het vet ervan bekend staat als gezond. Gewone paté is dat niet, omdat het meestal melk en bloem bevat.

Voor vlees en eieren geldt: hoe minder gekookt, hoe beter. Gekookte vis is echter minder gevaarlijk dan gekookt vlees. Vis kan worden gestoomd of op lage temperatuur worden gekookt. Schelpdieren zijn toegestaan en worden zelfs aangeraden om rauw te eten. Eieren mogen alleen gepocheerd worden. Gekookte eieren zijn verboden.

De plaats van fruit in de Seignalet-methode

Alle groenten en fruit zijn toegestaan (en aanbevolen). Ze moeten in grote hoeveelheden worden gegeten. Peulvruchten zijn toegestaan als groene groenten. Bij wijze van uitzondering mogen ze in een snelkookpan worden gekookt. De consumptie van gedroogd fruit wordt aangemoedigd. Dr. Seignalet raadt aan om veel vijgen, dadels, amandelen, walnoten, hazelnoten en olijven te eten. Ze moeten echter rauw worden gegeten, nooit gegrild.

Oliën

Het dieet sluit heetgeperste of gekookte oliën uit. Industriële processen voor de productie van oliën en margarines met behulp van oplosmiddelen, raffinage, bleken en ontgeuren denatureren de vetzuren. Geef voorrang aan koudgeperste oliën uit biologische landbouw. Wij geven de voorkeur aan koolzaad-, walnoot- en hazelnootolie en eten regelmatig kleine vette vissen (sardines, ansjovis, makreel, enz.) vanwege hun hoge gehalte aan omega-3 vetzuren (EPA en DHA).

Seignalet raadt olijfolie aan omdat het enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat. Hij raadt ook walnoot-, soja- en canolaolie aan, omdat deze alfa-linoleenzuur leveren. Teunisbloemolie en borageolie worden ook aanbevolen, omdat ze bèta-linoleenzuur leveren. Alle oliën zijn goed als ze van de eerste persing afkomstig zijn. Geraffineerde oliën zijn dus uit den boze.

Andere voedingsmiddelen

Seignalet raadt aan honing en stuifmeel te eten. Chocolade moet donker en biologisch zijn en gemaakt met bruine suiker of andere natuurlijke zoetstoffen (agave, ahornsiroop, honing). Witte suiker moet je schrappen en vervangen door bruine suiker, die veel rijker is aan mineralen en vitaminen.

Kraanwater en mineraalwater leveren sporenelementen en mineralen. Dranken die rijk zijn aan witte suiker, zoals frisdrank en commerciële sappen, zijn uit den boze. Bier is uitgesloten, omdat het gersteiwitten bevat. Koffie en thee worden in redelijke hoeveelheden getolereerd. De consumptie van Achicoria wordt aanbevolen. Alle alcoholische dranken zijn toegestaan in gematigde hoeveelheden, behalve bier, dat is uitgesloten.

Zout, peper, azijn, citroen, knoflook, peterselie, mosterd en kerrie zijn toegestaan. Het is raadzaam om de zoutconsumptie te beperken en geraffineerd zout te vermijden. Kies in plaats daarvan voor volkorenzout zoals Maldonzout en Himalayazout.

Sel de l'Himalaya
Kies bij voorkeur Himalayazout.

Kook- en bereidingsmethoden volgens het Seignalet-dieet

De Seignalet-methode sluit producten uit die worden gekookt bij een temperatuur boven 110°C. Koken bij hoge temperaturen denatureert het voedsel en de voedingsstoffen. Vitaminen, antioxidanten en essentiële vetzuren worden moeilijk opneembaar of zelfs giftig als ze op hoge temperaturen worden gekookt. Stomen of zachtjes koken verdienen de voorkeur.

Koken moet zoveel mogelijk vermeden worden. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rauw voedsel te eten. Meer dan 70% van het voedsel moet rauw zijn. Als koken noodzakelijk of onvermijdelijk is, mag de temperatuur niet hoger zijn dan 110°C. Voedsel wordt bij voorkeur gestoomd. Boven deze temperatuur (en vooral boven 200°C) ontstaan veel mutagenen, Maillard moleculen en isomeren. Deze veranderen in giftige stoffen als ze eenmaal in het lichaam zijn.

Het is raadzaam om een vitamine- en mineralensupplement te nemen. Supplementen met vitaminen, mineralen en sporenelementen maken integraal deel uit van het voedingsprogramma van Dr. Seignalet. Het is toegestaan om voedsel heel licht te bakken, sudderen, stomen of dehydrateren, omdat al deze methoden geen hoge temperaturen bereiken. Frituren op meer dan 200ºC wordt niet aanbevolen, evenmin als bakken, dat zelfs 280ºC kan bereiken. Als het Seignalet-dieet strikt wordt gevolgd, moet gerookt voedsel met mate worden gegeten vanwege het kankerverwekkende effect op de maag.

Aanvullende maatregelen voor het Seignalet-dieet

Tijdens de Seignalet-methode wordt sterk afgeraden om te roken. Regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen. Het is ook raadzaam om probiotische producten te nemen om de darmflora te reguleren.

Hoe cellulitis behandelen met het hypotoxische dieet van Dr. Seignalet

Cellulitis is het gevolg van de schadelijke werking van toxines. We moeten dus een manier vinden om te voorkomen dat giftige stoffen in het lichaam worden vastgehouden. Het lichaam reinigt zichzelf door regelmatig giftige stoffen uit te scheiden via de nieren, de ontlasting en de huid. Het verhogen van de hoeveelheid urine, het voorkomen van constipatie en het activeren van transpiratie zijn allemaal gunstige acties voor het elimineren van gifstoffen.

Vers fruit en groenten zijn rijk aan voedingsstoffen en zijn de belangrijkste componenten van een lichaamsreinigingskuur. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten veel vezels. Om de voordelen van het Seignalet-dieet ten volle te benutten, moet je vochtafdrijvende kruiden zoals asperges, paardenbloemen, artisjokken, kool, sla, prei, citroen, sinaasappel en grapefruit gebruiken. Vermijd gerookt en gezouten vlees, dat vaak additieven bevat die de waterretentiecapaciteit van cellen aanzienlijk verhogen. Consumeer zo weinig mogelijk zout en drink minstens 8 glazen water per dag, te beginnen met een lege maag in de ochtend. Drink ook elke dag een kopje paardenbloem thee.

Paardenbloem bevat elementen die de lever beter in staat stellen om afvalstoffen en gifstoffen af te breken en die de nieren helpen om water uit het bloed te verwijderen. Paardenbloembladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of worden bereid als spinazie. Hetzelfde geldt voor brandnetels. Drink groene thee en breng je darmflora in balans met therapeutische probiotica. Lichaamsbeweging is cruciaal voor de preventie en behandeling van cellulitis, omdat het de spieren versterkt en de stofwisseling en zuurstofuitwisseling verbetert.

Pissenlit
Paardenbloem heeft enkele weinig bekende deugden

Het boek van Jacqueline Lagacé over het Seignalet-dieet

Jarenlang leed Jacqueline Lagacé aan slopende artritis in haar handen, ruggengraat en knieën. De conventionele geneeskunde bracht geen verlichting en Lagacé, een medisch onderzoeker, ging op zoek naar alternatieven.

Dit onderzoek naar het Seignalet-dieet leidde haar naar het werk van Dr. Jean Seignalet, een expert in voedingstherapie, die gerichte voeding gebruikte om patiënten te behandelen die leden aan chronische ontstekingsziekten. Zijn aanpak werd het hypotoxische dieet genoemd en hij behaalde hiermee een succespercentage van 80%. Door zijn dieet te volgen, ervaarde Lagacé binnen tien dagen verlichting van de pijn in zijn handen en kon hij zijn handen binnen 16 maanden weer gebruiken. De pijn in haar rug en knieën was sterk verminderd.

In Comment j’ai vaincu la douleur et l’inflammation chronique par l’alimentation onderzoekt Lagacé hoe ons lichaam in oorlog is met ons moderne westerse dieet. Ze neemt de wetenschap van de behandeling van ontstekingsziekten met voedingstherapie onder de loep en legt uit waarom het eten van tarwe, zuivelproducten en dierlijke eiwitten die op hoge temperaturen zijn gekookt het evenwicht van de darmflora verstoort en de groei van ziekteverwekkende bacteriën stimuleert. Aan de hand van recente wetenschappelijke onderzoeken die laten zien hoe en waarom deze voedingsmiddelen mogelijk ontstekingsbevorderend zijn, is How I Overcame Chronic Pain and Inflammation Through Diet het begin van verlichting.

Voor meer informatie over het plantaardige dieet, zie dit artikel: https: //checkfood-nl.com/regime/regime-legume/