Gedissocieerd dieet: hoe het werkt, menu’s en advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De Amerikaanse arts William Howard Hay (1866-1940) bedacht een dieet dat zijn naam draagt (het Hay-dieet). Deze afslankmethode staat ook bekend als het gedissocieerde dieet. Het is een methode om gewicht te verliezen. De uitvoering van dit vermageringsdieet is gebaseerd op de naleving van een aantal principes en een goed aangepast menu. Zoals alle diëten heeft het Dr. Hay dieet zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De principes van het afslankdieet

In tegenstelling tot sommige afslankdiëten, die een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten aanbevelen, beveelt het gedissocieerde dieet één enkele categorie voedingsmiddelen aan voor elke maaltijd of dag. Het is gebaseerd op het principe dat het combineren van verschillende voedselcategorieën in één maaltijd waarschijnlijk leidt tot gewichtstoename.

Het Hay dieet werd bedacht door de Amerikaan William Howard Hay.

Met andere woorden, de verkeerde combinatie van voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtstoename. Het overbelast het spijsverteringsstelsel, dat deze verschillende voedselgroepen niet gemakkelijk kan assimileren.

Om deze ongelukkige gevolgen te voorkomen, raden de bedenkers van het gedissocieerde dieet aan om voedingsmiddelen te eten zonder ze te mengen, door slechts één voedselgroep per maaltijd te eten. Voor hen optimaliseert het onderscheid maken tussen de verschillende voedselgroepen en het apart eten ervan het gewichtsverlies. Het is het eten van geïsoleerde voedingsmiddelen dat je helpt gewicht te verliezen, zelfs als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

Het gescheiden dieet is gebaseerd op de consumptie van één voedselgroep per maaltijd of in de loop van één dag. Bij elke maaltijd wordt de voorkeur gegeven aan één voedselcategorie. Dit dieet is dus gebaseerd op een gedissocieerd dieet, met de consumptie van één voedselgroep per maaltijd of per dag. Het eten van dezelfde voedselgroep bij elke maaltijd of op dagelijkse basis helpt je om af te vallen of slanker te worden.

Er zijn verschillende varianten van het gedissocieerde dieet. Deze omvatten het Shelton dieet, het Antoine dieet, het Montignac dieet en het gedissocieerde Scandinavische dieet.

Hoe werkt het gedissocieerde dieet?

Om erachter te komen hoe je kunt afvallen met het gedissocieerde dieet, is het belangrijk om de verschillende voedselcategorieën te kennen en de juiste combinaties te maken. De voedselcategorieën omvatten :

 • koolhydraten (pasta, brood, rijst, aardappelen, enz.) ;
 • dierlijke eiwitten (wit vlees, vis, enz.), plantaardige eiwitten (noten, amandelen, erwten, enz.);
 • vetten (boter, olie, zuivelproducten, kaas, enz.);
 • fruit (citroenen, dadels, vijgen, kiwi’s, enz.);
 • groenten (komkommers, sla, spinazie, uien, wortelen, etc.).

Het gescheiden dieet bestaat uit het eten van slechts één voedselgroep tegelijk, door maaltijden te bereiden die niet tegelijkertijd eiwitten en zetmeelrijke voedingsmiddelen bevatten. Het is daarom belangrijk om voedingsmiddelen uit dezelfde categorie in dezelfde maaltijd te eten.

Tijdens dezelfde maaltijd moeten bijvoorbeeld alleen eiwitten worden gegeten, of alleen fruit. Voor een betere spijsvertering en gewichtsverlies moeten voedingsmiddelen niet gemengd worden. Tijdens dezelfde maaltijd mogen bijvoorbeeld geen eiwitten worden gecombineerd met koolhydraten en geen vetten met koolhydraten. Er zijn dus onverenigbare voedingsmiddelen die spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Alle voedingsmiddelen kunnen zoveel gegeten worden als je wilt, zonder het aantal calorieën te tellen, zolang er geen onverenigbare mengsels of combinaties zijn tijdens dezelfde maaltijd.

Implementatie

Dieetdissociatie kan worden uitgevoerd :

 • In de loop van een dag: in dit geval wordt bij elke maaltijd slechts één voedselgroep gegeten. Bijvoorbeeld fruit bij het ontbijt, eiwitten bij de lunch en koolhydraten bij het avondeten;
 • gedurende een week: hierbij wordt een week lang elke dag één voedselgroep gegeten. Dus verschillende soorten voedsel worden afgewisseld in de loop van een week.

Hoewel er wekelijks of dagelijks bij elke maaltijd één voedselgroep wordt gegeten, is het belangrijk om een interval van vier uur tussen de maaltijden in acht te nemen.

Comment réussir son régime dissocié
In een typische week op het gescheiden dieet, kun je groenten eten op dinsdag. En je zou alleen op die dag groenten moeten eten.

Een typische dag

Een typische dag op het gedissocieerde dieet is gemakkelijk te volgen. Het kan worden gekenmerkt door het eten van fruit bij het ontbijt, koolhydraten bij de lunch en groenten bij het avondeten.

Een typische dag kan in de loop van een week aan één voedselgroep worden gewijd.

 • Maandag: fruit;
 • Dinsdag: groenten;
 • Woensdag: eiwitten (vis);
 • Donderdag: koolhydraatrijke voeding (rijst);
 • Vrijdag: eiwit (vlees);
 • Zaterdag: zuivelproducten;
 • Zondag: voedingsmiddelen op basis van koolhydraten (aardappelen).

De voordelen van het gescheiden dieet

 • Het is een gemakkelijk dieet om te volgen, omdat het bestaat uit het eten van slechts één categorie voedsel per dag of tijdens een maaltijd. Je hoeft geen speciale recepten te verzinnen en geen afslankproducten zoals eetlustremmers of vetverbranders te gebruiken.
 • Het gedissocieerde dieet draagt bij aan gewichtsverlies. Door de consumptie van dezelfde groep voedingsmiddelen tijdens een maaltijd aan te raden, wordt de eetlust verminderd, met een snel verzadigingseffect. Door je te helpen minder te eten, helpt deze dieetdissociatie je ook om af te vallen.
 • Dit dieet heeft ook voordelen voor de gezondheid. Door voedselcombinaties te vermijden die de spijsvertering kunnen bemoeilijken, helpt voedseldissociatie bepaalde spijsverteringsproblemen te elimineren, met name een opgeblazen gevoel. En het gewichtsverlies dat het veroorzaakt gaat niet gepaard met gezondheidsproblemen.
 • Het is een minder beperkend dieet, dat een breed scala aan voedselkeuzes biedt zolang bepaalde voedselcombinaties worden vermeden. Er is geen strikte ontbering of het tellen van calorieën. Om af te vallen hoef je dus geen honger te hebben. Er zijn geen grenzen aan de hoeveelheid voedsel die je mag eten.

Minpunten

 • Het eten van slechts één voedselgroep per maaltijd kan leiden tot een afkeer van eten of tot verveling met het eten van slechts één soort voedsel. Na verloop van tijd kan dit dieet verwarrend zijn of moeilijk toe te passen over een langere periode.
 • Met een interval van 4 uur tussen de maaltijden kan dit dieet voor sommige mensen niet erg beperkend zijn. Deze mensen hoeven niet meer te luisteren naar hun hongersignalen, vooral niet als die te vroeg komen, voor de vastgestelde deadline. Ook kan de selectie van bepaalde voedselgroepen en beperkte combinaties van voedingsmiddelen andere soorten beperkingen vormen voor andere mensen.
 • Bovendien kan een onjuiste selectie van voedselgroepen leiden tot een onevenwichtige voeding of voedingstekorten. Op de lange termijn kan dit dieet leiden tot een verzwakking van het lichaam, ondervoeding, grote voedingstekorten of duidelijke tekorten aan micronutriënten.
 • Dieetbalans wordt niet gehandhaafd wanneer het gedissocieerde dieet wekelijks wordt toegepast met één voedselgroep gedurende de dag.

De effectiviteit van het gedissocieerd dieet

Het gedissocieerde dieet verbetert de voedselvertering en zorgt voor een uitstekende assimilatie van voedingsstoffen. Het wordt geassocieerd met een gevoel van verzadiging dat snel opkomt, maar ook met een gevoel van voedselmoeheid. In feite is het fysiologische effect van het gedissocieerde dieet, omdat er geen voedingsdiversiteit is, een snelle verzadiging, een verminderde consumptie van voedsel tijdens de maaltijd en een verhoogde mobilisatie van vetreserves.

In tegenstelling tot een normaal dieet dat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen combineert, wat het risico op vet en overtollige kilo’s verhoogt, bevordert het gedissocieerde dieet een verminderd calorieverbruik. Op deze manier helpen de gunstige effecten van een gedissocieerd dieet je om gewicht te verliezen.

Het gedissocieerde dieet is effectief om gewicht te verliezen, bijvoorbeeld een paar extra kilo’s, maar deze effectiviteit is van korte duur en kan niet leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies. In feite kan een gedissocieerd dieet niet op de lange termijn worden toegepast. Bovendien verlies je de gunstige effecten van dit dieet, in het bijzonder het aanzienlijke gewichtsverlies, wanneer je terugkeert naar een normaal dieet. De effectiviteit van het gedissocieerde dieet is daarom beperkt in de tijd. Gewichtstoename kan onvermijdelijk optreden aan het einde van het dieet.

Perte de poids induite par le régime dissocié
Het gedissocieerde dieet is van korte duur. Je kunt er een paar kilo mee verliezen. Het gewichtsverlies is niet significant vanwege de korte duur van het dieet.

Duur van het gedissocieerde dieet

Als je het gedissocieerde dieet gedurende een lange periode toepast, kan dit leiden tot voedingstekorten of gezondheidsproblemen. Daarom wordt aanbevolen om het dieet voor een korte periode of af en toe voor een paar dagen te volgen.

Speciale menu’s en recepten voor het gedissocieerde dieet

Een menu voor een dag op het losgekoppelde dieet

OchtendMiddagAvond
een dagFruit (een bord meloen of watermeloen)Groenten (een bord salade)Zuivelproducten

Een weekmenu

OchtendLunchAvond
Dag 1 Vers fruitvers fruitvers fruit
2e dag Vlees (wit of rood)vlees (wit of rood)vlees (wit of rood)
3e dag Granengranengranen
4e dag Eet zuivelproductenZuivelproductenZuivelproducten
Dag 5 Eiereneiereneieren
6e dag eet verse groene groenten (slasalade, spinazie of bloemkool)verse groene groenten (slasalade, spinazie of bloemkool)verse groene groenten (slasalade, spinazie of bloemkool)
Dag 7 vis etenvisvis
Tabel met speciale menu’s en recepten voor het losgekoppelde dieet

Meningen van gezondheidsprofessionals over het gedissocieerde dieet

Diëtisten en veel gezondheidsprofessionals zijn van mening dat het gedissocieerde dieet geen wetenschappelijke basis heeft. Bovendien worden het principe en de effectiviteit van dit dieet niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Experts betreuren het gebrek aan relevante wetenschappelijke gegevens over gewichtsverlies door een dergelijk dieet. Bij gebrek aan enige wetenschappelijke evaluatie van dit dieet, raden ze voorzichtigheid aan met betrekking tot het loskoppelen van het dieet, dat een tekort aan voedingsstoffen of mineralen en vitamines kan hebben.

Voor deze professionals vereist dit ogenschijnlijk eenvoudige dieet een zekere kennis van de samenstelling van voedingsmiddelen om ze effectief te kunnen scheiden. Anders kan er een onevenwichtige voeding ontstaan, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het ontbreken van een uitstekende voedingsinname tijdens de maaltijd.

Je hoeft geen chef-kok te zijn om een gedissocieerd dieet te volgen.

Meningen van consumenten

Terwijl sommige consumenten de positieve punten van het gescheiden dieet benadrukken, hebben anderen kritiek op de zwakke punten.

Aan de positieve kant waarderen consumenten dit verzadigende dieet, dat niet erg beperkend is. Voor hen biedt het een grote vrijheid bij het kiezen van voedingsmiddelen, met de mogelijkheid om menu’s te organiseren. Je hoeft geen trucjes te hebben of een cordon bleu kok te zijn, noch heb je de expertise van een coach nodig om het losgekoppelde dieet correct te volgen. Ze benadrukken ook de effectiviteit van dit dieet, waarmee je in korte tijd snel gewicht kunt verliezen.

Naast deze voordelen zijn er ook enkele negatieve punten die opvallen in veel andere recensies. Dit zijn voornamelijk de schadelijke effecten op de gezondheid. Dus zelfs als het je kan helpen gewicht te verliezen of spierafbraak te veroorzaken, kunnen deze effecten gepaard gaan met vermoeidheid. Op de lange termijn bestaat het risico op het ontwikkelen van een tekort dat kan leiden tot ondervoeding of bloedarmoede.

De effectiviteit van het gedissocieerde dieet is op sommige forums ook sterk bekritiseerd, omdat het gewicht niet stabiliseert. Er is een verhoogd risico op gewichtstoename wanneer je terugkeert naar een normaal dieet. Voor sommige consumenten is het gedissocieerde dieet soms moeilijk te volgen als je wordt uitgenodigd bij vrienden thuis of voor een etentje in een restaurant. Als gevolg hiervan kan het volgen van de beperkingen van dit dieet het sociale leven verstoren.