Zomergroenten zitten vol kleur, vitaminen, vezels… en heel weinig calorieën!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Kleurrijk, vol zonneschijn, rijk aan water, mineralen (fosfor, magnesium, kalium…), vitaminen (C, caroteen, bètacaroteen…) en vezels…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ze moeten met mate gegeten worden, vooral omdat hun effecten op de gezondheid bijzonder effectief zijn bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten.

Het zijn ook geweldige natuurlijke preparaten om te bruinen en een echte aanwinst om af te slanken!

Dit zijn zonnegroenten zoals tomaten, courgettes, komkommers en aubergines, maar ook radijs, artisjokken, venkel, sperziebonen, knoflook en uien.

Ze voegen een vleugje kleur toe aan ons bord en geven ons een hele nieuwe reeks smaken!

Dus pak je mandjes!

Wat zijn het en wat zijn hun gezondheidsvoordelen?

Hydratatie, vitaminen, mineralen, vezels (goed voor een regelmatige spijsvertering).

Tomaten

Rijk aan water (95%) en laag in calorieën (20 kcal per 100g). Rijk aan mineralen en sporenelementen, helpt bij het elimineren van gifstoffen.

Bevat vitamine C (19 mg/100 g), E (0,38 mg/100 g) en A (623 mg/100 g) met antioxiderende kracht, en het hoge gehalte aan lycopeen (carotenoïde) maakt het een groente bij uitstek in de strijd tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Het stimuleert de aanmaak van melanine, waardoor de huid wordt voorbereid op een gezonde bruine kleur.

Als je tomaten als voorgerecht eet, stimuleert de zuurgraad de afscheiding van spijsverteringssappen, waardoor ze makkelijker te verteren zijn.

Paprika

Stimuleert de darmtransit dankzij het hoge vezelgehalte (2g/100g) en het lage energiegehalte van 21 kcal/100g. Het vitamine C-gehalte (126 mg/100 g) dekt 75% van de dagelijkse behoefte met slechts 50 g van de groente.

Paprika’s, vooral rode paprika’s, bevatten grote hoeveelheden pigmenten zoals caroteen (provitamine A), dat bruining vergemakkelijkt en celveroudering en tumorvorming tegengaat, en flavonoïden (vitamine P), die de werking van vitamine C en de tonus van de haarvaten verhogen, waardoor de bloedsomloop verbetert.

aliments à calorie négative

Courgette tegen hoge bloeddruk

Courgettes bevatten weinig calorieën en veel water (95%) en een grote hoeveelheid mineralen: veel kalium (230 mg), waarvan bekend is dat het helpt tegen hoge bloeddruk, evenals fosfor, magnesium (anti-stress) en calcium. De antioxiderende eigenschappen van de vitamines C, B3 en provitamine A helpen tegen een hoog cholesterolgehalte en verminderen de incidentie van kanker en staar. Provitamine A verbetert ook het nachtzicht.

Een hoog gehalte aan zachte cellulosevezels (1,5 g/100 g in plaats van 0,5 g voor een kleine groente) die de darmtransit vergemakkelijken en gebruikt worden om maagzweren en gastritis te genezen.

Aubergine tegen cholesterol!

Het bevat weinig calorieën en is rijk aan magnesium, zink en kalium (260 mg/100), waardoor het een sterk vochtafdrijvend effect heeft. Aubergine is een essentieel bestanddeel van het Kretenzische dieet, erkend als effectief in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Sommige van zijn bestanddelen beperken de aanmaak van slechte cholesterol.

Komkommer, de kampioen in mineralen!

Komkommers bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan water (96%), waardoor ze een dorstlessend voedingsmiddel zijn in de zomer. Door zijn rijkdom aan mineralen zoals kalium (150 mg/100 g), fosfor (23 mg/100 g) en calcium (19 mg/100 g) werkt komkommer zeer vochtafdrijvend en depuratief. Het is ook rijk aan vezels, wat de darmtransit vergemakkelijkt.

Het pepsinegehalte maakt het licht verteerbaar. Het bevat ook een groot aantal B-vitamines en de huid bevat provitamine A en E, die huidveroudering helpen vertragen.

Artisjok

Artisjok bevat weinig calorieën en zit boordevol koper, essentieel voor hemoglobine-synthese en collageenproductie. Het is ook een aanzienlijke bron van vitamine B9, dat een gezonde foetale ontwikkeling bevordert, en vitamine K, dat osteoporose voorkomt.

Artisjokken zitten ook boordevol ijzer om je energie te verhogen, magnesium om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen en mangaan, dat essentieel is voor de botvorming en het ‘goede’ cholesterol bevordert. Artisjokken zijn antioxidanten dankzij de verschillende fenolverbindingen en worden aanbevolen om bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

Bonen

Ze bevatten tal van antioxidanten die het lichaam helpen hart- en vaatziekten en kanker te bestrijden. Ze bevorderen ook een goede gezondheid van de botten dankzij het magnesium en calcium dat ze bevatten. Ze bevatten ook een groot aantal sporenelementen, waaronder mangaan, zink, koper en fluoride.

Haricot vert

Venkel

Venkel is rijk aan magnesium, dat helpt om de bloeddruk te verlagen; ijzer, dat ideaal is om vermoeidheid tegen te gaan; en calcium, dat helpt om je botten gezond te houden dankzij een hoge concentratie vitamine C. Gestoofd levert het antioxidanten van vitamine E en versterkt het je immuunsysteem met vitamine B9.

Als eetlustopwekker helpt venkel je om een dieet te volgen dat rijk is aan antioxidanten, omdat de kracht van venkel groter is dan die van andere kruiden zoals rozemarijn, basilicum of oregano.

Tot slot bestrijdt het, dankzij zijn vochtafdrijvende eigenschappen, darmkrampen en hoge bloeddruk. Het kalmeert astma, voorkomt aerofagie en is een uitstekend ontspanningsmiddel.

Knoflook en ui beschermen tegen vrije radicalen!

Ze hebben het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle planten en zijn een uitstekende bron van selenium, een mineraal dat essentieel is voor het opbouwen van een effectief schild tegen vrije radicalen, vooral die in de huid ontstaan door blootstelling aan de zon.

Uien leveren 0,5 μg/100 g en verse knoflook 14 μg, bijna 25% van de aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen.

Knoflook bevat een recordhoeveelheid vitamine C (31,2 mg/100 g), evenals vitamine B6 (1,2 mg/100 g), die het lichaam helpt giftige stoffen te bestrijden en de reactie op stress verbetert.

Bewaren

Al deze groenten zijn een week houdbaar in je groentelade!

Rauw of gekookt?

In de zomer hebben we zin in versheid en eten we meer rauwe groenten, maar pas op dat je je spijsverteringsstelsel niet vermoeit! Wissel rauwe en gekookte groenten af.

Luister naar je lichaam en als je darmen gevoelig zijn of je moe bent, geef dan de voorkeur aan gekookte groenten (gekookt in een salade, gebakken in de pan, gestoomd, enz.)

Wees voorzichtig als je een kwetsbare darm of een sterk ontstekingsbevorderende aandoening hebt:

Aardappelen, tomaten, paprika’s en aubergines behoren tot de Salinaceae-familie van groenten, die neurotoxische alkanoïden bevatten die migraine kunnen veroorzaken en de spier- en gewrichtsfunctie kunnen aantasten door ontstekingen te verhogen.

Als je kwetsbare darmen hebt en/of een ontstekingsaandoening (artrose, fibromyalgie, enz.), zorg er dan voor dat je de schil en zaden van deze groenten verwijdert.

Hoeveel moet ik eten om gezond te blijven?

Zoveel als je wilt!

Wissel gekookt en rauw af en voeg een vleugje kleur (minstens 3) toe aan je bord!

Ze leveren weinig calorieën maar zijn een schat aan vitaminen en mineralen, dus eet ze bij elke maaltijd.

Ze zijn de perfecte bondgenoot bij het afslanken, want ze zijn rijk aan water en vezels, die je gehydrateerd houden en je sneller een vol gevoel geven dankzij hun grote maagvolume.

Kortom: zomergroenten eet je met mate, rauw of gekookt, en je voegt kleur en vitaminen toe aan je bord zoveel je maar wilt!