Montignac dieet: Hoe het werkt, menu’s en beoordelingen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Michel Montignac (1944-2010) had overgewicht en begon een aantal wetenschappelijke artikelen over voeding te analyseren. Vervolgens voerde hij experimenten uit met verschillende experts en wetenschappers voordat hij boeken over gewichtsverlies publiceerde en een dieet ontwikkelde dat zijn naam draagt. Hij experimenteerde met de voedingsprincipes van zijn methode op zichzelf en verloor snel ongeveer tien kilo in 90 dagen.Wat we nu het Montignac-dieet noemen, is in feite een nieuwe benadering van eten die leidt tot een nieuwe eetgewoonte. Deze afslankmethode wordt geassocieerd met originele concepten zoals de glykemische index van voedingsmiddelen en voedselcombinaties.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De principes van het Montignac dieet

Het beperken van calorieën en de hoeveelheid geconsumeerd voedsel vormen de basis van veel diëten. In tegenstelling tot deze diëten is het Montignac dieet niet gebaseerd op het beperken van de hoeveelheid geconsumeerd voedsel. Het is gebaseerd op de juiste selectie van voedingsmiddelen of op de scheiding van voedingsmiddelen en op het concept van de glykemische index of het uitsluiten van voedingsmiddelen met een hoge glykemische index (GI).

Michel Montignac, concepteur du régime Montignac
Michel Montignac is de bedenker van het dieet dat zijn naam draagt.

Het Montignac-dieet is een voedingssysteem dat een verandering in eetgewoonten voorstelt met het oog op gewichtsverlies en het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Om dit te bereiken promoot Montignac voedingsprincipes gebaseerd op een evenwichtige voeding en een selectie van voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen. Dit zijn voornamelijk voedingsmiddelen die metabolische reacties kunnen opwekken die gewichtstoename tegengaan. Deze selectie is ook gebaseerd op de glykemische index van voedingsmiddelen.

Het Montignac-dieet is een gedissocieerd dieet, wat betekent dat suikers (koolhydraten) en vetten (lipiden) niet mogen worden gecombineerd in dezelfde maaltijd. Het is daarom verboden om bepaalde soorten voedingsmiddelen in dezelfde maaltijd te combineren. Vetten en koolhydraten moeten apart worden gegeten en voedingsmiddelen met een hoge glykemische index moeten worden vermeden.

Volgens Montignac dragen voedingsmiddelen met een hoge glycemische index bij aan de productie van insuline. Deze overmatige afscheiding van insuline, gekoppeld aan de suikerspiegel, is verantwoordelijk voor vetopslag en obesitas.

Daarom kun je als je wilt afvallen het beste koolhydraten eten met een glykemische index van minder dan 50 en maaltijden met eiwitten, vetten en koolhydraten met een lage glykemische index. Voedingsmiddelen met een hoge glykemische index moeten worden vermeden.

Hoe werkt het Montignac dieet?

Het verhogen van het glucoseniveau in het bloed stimuleert de productie van insuline. Voor Montignac wordt dit hormoon verantwoordelijk geacht voor overgewicht. Om gewichtsverlies te bereiken, moet het insulineniveau worden verlaagd. Om dit te bereiken moet je voedingsmiddelen eten die de bloedsuikerspiegel niet verhogen, waardoor de insulineproductie afneemt.

Dit betekent dat je voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, die een hoge insulinesecretie veroorzaken, moet vermijden. In het Montignac-dieet worden bepaalde voedingsmiddelen geselecteerd, met name voedingsmiddelen met een lage glykemische index. Eiwitten, die je gedurende langere tijd vol houden, waardoor het gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen, hebben ook de voorkeur, net als voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetten, die het slechte cholesterol (LDL) verlagen en het goede cholesterol (HDL) verhogen. Vezels, die helpen om een verzadigd gevoel te behouden, worden ook aanbevolen in dit dieet.

Als onderdeel van het Montignac dieet zijn bepaalde voedingsmiddelen toegestaan, terwijl andere minder worden aanbevolen. Andere voedingsmiddelen moeten zoveel mogelijk worden geëlimineerd.

De Montignac Methode bestaat uit twee fasen

Fase 1

De eerste fase is gericht op gewichtsverlies. Deze wordt volgehouden totdat het gewenste gewichtsverlies is bereikt. Om dit te bereiken wordt de patiënt tijdens deze fase aangemoedigd om :

 • toegestane voedingsmiddelen te eten, met name voedingsmiddelen met een glykemische index van 50 of minder;
 • hyperglykemische voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met een hoge glykemische index en geconcentreerde suikers (met uitzondering van fructose) te elimineren;
 • voedingsmiddelen in de juiste combinaties eten;
Consignes di régime Montignac
In fase 1 van het Montignac dieet moet je de verkeerde combinaties vermijden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om geen dierlijke eiwitten (vlees) te eten met zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals aardappelen) of peulvruchten.

Fase 2

Fase 2 moet je de rest van je leven volgen om je gewenste gewicht te behouden. Het doel is om de resultaten van de eerste fase te consolideren. Om dit te doen, moeten de principes van fase 1 worden gerespecteerd. Je moet voedingsmiddelen of koolhydraten blijven selecteren op basis van hun glykemische index en suikers en voedingsmiddelen met een hoge glykemische index vermijden. Voedingscombinaties zijn niet langer verplicht.

Een typische dag op het Montignac dieet

Typische dag fase 1

BROEKJES

 • jam zonder suiker ;
 • volkoren brood ;
 • Warme drank: cafeïnevrije, suikervrije thee of koffie.

LUNCH

 • rauwkost met olijfolie ;
 • vlees of vis ;
 • groene groenten ;
 • yoghurt (soja).

SAMENSTELLING

 • Fruit en zuivel (een glas magere melk).

LUNCH

 • Rauwe groenten of groentesoep (geen zetmeel) ;
 • paddenstoelenomelet ;
 • groene salade ;
 • 0% fromage frais.

Typische dag fase 2

BROEKJES

 • Fruit ;
 • volkoren brood ;
 • pure kaas.

LUNCH

 • Gekookte groenten ;
 • vlees of vis ;
 • dessert: fruit of zuivelproduct

DINNER

 • Bord rauwkost ;
 • Bord pasta met tomatensaus;
 • fruit.

De voordelen van het Montignac dieet

 • Met het Montignac dieet kun je over een relatief lange periode afvallen zonder extreme beperkingen of te veel ontberingen.
 • Het Montignac dieet is gemakkelijk te volgen en is compatibel met een sociaal leven, omdat je de gerechten en desserts kunt eten die in restaurants worden geserveerd.
 • De inname van vezel- en eiwitrijk voedsel zorgt snel voor een verzadigd gevoel en regelmatig gewichtsverlies.
 • De dissociatie van voedsel draagt bij aan een betere spijsvertering en bevordert een gevoel van spijsverteringscomfort.
 • Het Montignac-dieet beschermt het cardiovasculaire systeem en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van diabetes verminderen bij gezonde mensen.
 • Er zijn geen beperkingen wat betreft de toegestane hoeveelheid voedsel of het tellen van calorieën. Je kunt dus naar hartenlust eten. Je hebt geen effectieve eetlustremmer nodig. Er zijn geen voedingscategorieën om uit te sluiten, alleen de glykemische index van voedingsmiddelen.
 • Je kunt zoveel eten als je wilt, zolang je maar de juiste voedingsmiddelen kiest en voor de juiste combinaties kiest.

Minpunten van het Montignac dieet

 • De eerste fase van het dieet is vrij restrictief, met voedingsmiddelen die worden uitgesloten en voedingscombinaties die worden verboden.
 • Er is een risico op een verhoogd cholesterolgehalte, vooral door de hoge consumptie van fructose, en een gevoel van vermoeidheid door de sterke vermindering van de koolhydraatconsumptie.
 • Het Montignac dieet vereist een basiskennis van de verschillende voedselcategorieën om de juiste voedselcombinaties te maken en slechte voedselcombinaties te vermijden.

De effectiviteit van het Montignac dieet

Bij het Montignac dieet worden voedingsmiddelen gekozen op basis van hun glykemische index. Dit afslankdieet bestaat uit het eten van voedingsmiddelen met een lage glykemische index om vetverlies te bevorderen. Door deze voedingsmiddelen te eten kun je snel afvallen. Door de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen met een lage glycemische index, bevordert het Montignac dieet gewichtsverlies zonder dat er afslankproducten nodig zijn.

Dit dieet draagt ook bij aan gewichtsverlies doordat het helpt om de verzadiging langdurig te behouden dankzij het gehalte aan eiwitten en voedingsvezels. Volgens de auteur kun je er snel en blijvend mee afvallen zonder calorieën te tellen. Het gemiddelde gewichtsverlies is 4 tot 5 kg per maand, met variaties afhankelijk van het individu.

Objectif perte de poids
Fase 1 van het Montignac dieet is gericht op het bereiken van een doel voor gewichtsverlies. Fase 2 stelt je in staat om het gewicht dat je bent kwijtgeraakt te behouden;

Duur van het Montignac dieet

Het Montignac dieet begint met een eerste fase gericht op gewichtsverlies zonder vetverbranders. Deze fase stelt je in staat om specifieke kilo’s lichaamsmassa te verliezen volgens je vooraf gestelde doelen. Deze eerste fase kan een tot enkele maanden duren totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Ze eindigt wanneer je je ideale of gewenste gewicht hebt bereikt. Dan komt de tweede fase, die levenslang is. Deze tweede fase, die tot doel heeft je gewicht te stabiliseren, moet je de rest van je leven blijven doen.

Speciale menu’s en recepten voor het Montignac dieet

Voorbeeld van een 4-daags menu (fase 1)

OchtendMiddagAvond
Dag 1Fruit Volkorenbrood Suikervrije jam Lichte koffie, 0% yoghurtGrote salade met tonijn, olijven, tomaten, chocolade, water of theeGroente (gekookte artisjok) + vet (olijfolie, fruit, drank)
Dag 2 Fruit Sojayoghurt Volkorenbrood Confituur zonder suiker, Drank (thee)Prei + azijn + olie, Kaasomelet Groene salade 0% yoghurtDrank (water)Spaghetti Montignac lage GI met tomatencoulisDrinken (kruidenthee)
Dag 3Fruit 0% yoghurtVeel havervlokken Sojamelk Suikervrij Drinken (kruidenthee)Groentesalade met olijfolie, Dun plakje kip Verse rauwmelkse kaas die uitlekt, Fructose Drank (thee)Gesneden witte vis (kabeljauw)Basmatirijst
Dag 4 Fruit, volkorengranen, volkorenbrood, 0% fromage frais, cafeïnevrije koffie of lichte thee.Rauwe groenten met olijfolie, Vis+groenten, salade en kaas, water zonder koolzuur.Groentesoep (zonder zetmeel) met een klontje boter Eieren met groene salade Gewone yoghurt

Voorbeeldmenu: 3 dagen fase 2

OchtendLunchs Avonds
Dag 1 Fruit
Volkorenbrood + suikervrije jam
Magere margarine
Cafeïnevrije koffie
Magere melk
Avocado met olijfolie en dressing
Rundersteak met sperziebonen
Room
Drinken; water
Groentesoep
Omelet met champignons
Groene salade
0% fromage frais
Drinken: water
Dag 2Fruitgranen Volkorenbrood Lichte theeGroenten, Gevogelte, Kaas ChocoladeKip(soep) + groenten Gebakken vis, Yoghurt, Drank
Dag 3Fruit, Havervlokken en noten Cafeïnevrije koffieRauwe groenten met olijvenvinaigrette Dierlijke eiwitten Gestoomde broccoli, KaasGroenten (geen zetmeel) Vis, groene salade 0% fromage frais, drinken
Du thé comme boisson dans le régime Montignac
In het Montignac-dieet wordt thee gebruikt als drank, samen met water zonder koolzuur.

Meningen van professionals in de gezondheidszorg over het Montignac dieet

Voor professionals in de gezondheidszorg hebben de beweringen over het Montignac dieet geen wetenschappelijke basis en worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Er is geen wetenschappelijke evaluatie die het effect van dieetscheiding of het verbod op het combineren van koolhydraten en vetten op gewichtsverlies bevestigt. Dieetdissociatie is daarom niet essentieel voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen.

Om te weten hoe je moet afvallen, is het niet nodig om een dieetscheiding te maken. Het gewichtsverlies dat optreedt kan het gevolg zijn van een lage calorie-inname, die het gevolg kan zijn van het elimineren van bepaalde koolhydraten uit het dieet. Dit dieet kan leiden tot een lage inname van koolhydraten, maar ook van vitaminen en mineralen, door het elimineren van bepaalde vruchten en groenten met een hoge glykemische index. Dit kan leiden tot een onevenwichtige voeding. Gezondheidsprofessionals vinden ook dat de rol van sport bij gewichtsverlies en gewichtsbehoud niet wordt benadrukt in dit dieet, en zelfs wordt onderschat of verwaarloosd.

Meningen van consumenten

Sommige internetgebruikers waarderen het Montignac-dieet, dat ze als effectief beschouwen, waarbij ze wijzen op het cumulatieve gewichtsverlies na slechts een paar weken. Anderen daarentegen uiten een zekere teleurstelling omdat ze er niet in zijn geslaagd om gewicht te verliezen door de principes van dit dieet te volgen. Sommige consumenten wijzen op de moeilijkheden die het volgen van dit dieet met zich meebrengt.

Dit dieet vereist namelijk een rudimentaire kennis van het onderscheid tussen voedselcategorieën en kennis van welke voedingsmiddelen moeten worden geëlimineerd of een hoge of lage glykemische index hebben. Deze constante verwijzing naar de classificatie van voedingsmiddelen op basis van hun glykemische index is voor sommige consumenten een beetje vervelend.

Om de Montignac Methode onder de knie te krijgen, kan het nodig zijn om boeken van Michel Montignac aan te schaffen. Daarom vinden sommige consumenten dit dieet een beetje duur, want naast het kopen van de boeken moet je een betaald abonnement nemen om toegang te krijgen tot recepten, advies en coaching.