De rol van vetten in ons lichaam

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Waarom is er slecht vet? En waarom wordt goed vet nu aanbevolen in onze voeding? Wat zijn goede en slechte vetten? En vooral, waar is het goed voor?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een beetje geschiedenis

Na de laatste wereldoorlog en zijn ontberingen volgde een periode van welkome voedselovervloed. Het voedsel in Frankrijk werd aanzienlijk rijker. Wie gebukt ging onder ontberingen, kon het eindelijk goedmaken met borden vol rood vlees, kaas, room, vleeswaren, zoetigheden, enz.

Dit dieet, indien gevolgd door een plattelandsbevolking wiens werk vaak fysiek buiten en in weer en wind was, kon de brandstof leveren die nodig was om die lange, uitputtende dagen te doorstaan.

Tegenwoordig zijn de meeste van onze activiteiten zittend. Auto’s, vervoer, kantoor, tv en tablets zijn het lot van de meeste actieve stadsbewoners.

Te veel dierlijk vet, te veel suiker en een zittende levensstijl zijn de oorzaken van overgewicht en vooral hart- en vaatziekten.

Ons lichaam is geprogrammeerd om overtollig vet en suikers op te slaan in de vorm van vet, meestal op onze heupen en dijen als we vrouwen zijn, op onze buikspieren als we mannen zijn en rond onze organen als we mannen zijn. Het is dit laatste element dat, naast puur esthetische overwegingen, onze gezondheid in gevaar brengt.

Vet, lipiden, zijn essentieel voor ons lichaam.

Het heeft een aantal functies: vet, beter bekend als vetweefsel, is een essentiële energiereserve. Eeuwen geleden werd deze reserve gebruikt om hongersnood en de kou van strenge winters te bestrijden, en tegenwoordig wordt het onder andere gebruikt om onze favoriete sport te beoefenen. We putten uit de suiker in onze spieren en daarna snel uit onze vetreserves om een langdurige inspanning vol te houden, ook al is die maar matig. (Goed om te weten, nietwaar?)

Het beschermt de vitale organen. Het houdt onze celmembranen, aderen en slagaders soepel, evenals onze huid en ons haar. Het synthetiseert essentiële hormonen zoals leptine (het verzadigingshormoon, jawel!), geslachtshormonen, uitwisselingen tussen onze neuronen en vitamine A, D, E en K. Het is een essentieel onderdeel van onze hersenen, die een vetweefsel zijn.

beurre

Hoe kunnen we het verschil zien tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetten?

Ten eerste is het enige slechte een teveel.

Laten we beginnen met cholesterol

Cholesterol is essentieel voor ons lichaam. Het zorgt voor een vorm van stijfheid die essentieel is voor onze cellen. Het is betrokken bij de synthese van onze geslachtshormonen. Het is verantwoordelijk voor de productie van gal en de synthese van vitamine D. Maar te veel cholesterol betekent te veel stijfheid en een risico op hart- en vaatziekten.

We maken 75% ervan zelf aan. Men zegt dat het endogeen is. Slechts 25% van de cholesterol komt uit voedsel. Maar we kunnen deze 25% beïnvloeden door onze consumptie van dierlijke vetten te beperken: kaas, vleeswaren, vet vlees, boter, eieren.

Er moet worden opgemerkt dat verse boter, die rijk is aan vitamine A, een goed voedingsmiddel is om met mate te eten, maar het moet niet worden gekookt. Het verliest zijn vitamine en vetzuren, die door koken worden omgezet en schadelijk worden voor onze gezondheid.

Om een duidelijker beeld te krijgen van onze biologische analyses

Er is “goed” cholesterol (op onze analyses staat HDL). Dit is het cholesterol dat overtollig vet uit onze cellen opruimt en naar de lever brengt voor eliminatie.

En er is slecht cholesterol (bekend als LDL), dat van onze darmen, waar ons voedsel wordt opgenomen, naar onze cellen gaat. Daarom is de verhouding tussen deze twee zo belangrijk. En een te hoog niveau van LDL vergeleken met HDL laat zien dat het lichaam niet langer in staat is om overtollig cholesterol af te voeren.

En hoe zit het met andere vetten?

Vet is vooral een verzameling vetzuren. En er zijn heel veel verschillende.

Ze worden ingedeeld in 3 categorieën:

Verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren .

Hoe meer verzadigd, hoe stijver en dus gevaarlijker in overmaat.

Verzadigde vetzuren, zoals palmolie, kokosolie en dierlijke vetten, zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze vast zijn bij kamertemperatuur (boter, vet in ham, palmolie in Nutella, etc.).

Sinds de ontdekking van de essentiële rol van onverzadigde vetzuren zijn de aanbevelingen voor vetconsumptie veranderd en wordt ons nu geadviseerd om er meer van te consumeren dan voorheen.

De nieuwe aanbevelingen dateren uit 2010, dus ze zijn vrij recent.

Dit is het beroemde mediterrane of Kretenzische dieet, dat ook rijk is aan fruit, groenten en granen.

Er zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, maar de twee grote sterren zijn de meervoudig onverzadigde omega 3 en omega 6. Deze staan bekend als essentiële vetzuren. Deze staan bekend als essentiële vetzuren omdat ons lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Ze komen alleen voor in voeding.

Ze beschermen tegen een teveel aan cholesterol, zijn ontstekingsremmend, zorgen voor de soepelheid van onze membranen en spelen een rol bij onze immuniteit en wondgenezing.

saumon

Waar vinden we deze essentiële vetzuren?

Omega 6zit in plantaardige oliën zoals zonnebloem, maïs, druivenpit, pinda en walnoot. In maïs, tarwekiemen en walnoten. Maar we hebben zelden een tekort aan deze vetzuren, omdat onze gebruikelijke voeding over het algemeen deze inname dekt.

Het zijn de omega-3 die we kunnen gebruiken om ons voedingsevenwicht te verbeteren. Omega 3 komt voornamelijk voor in lijnzaad-, walnoot- en koolzaadolie. Vlas- en chiazaden. En in vette vis.

We krijgen er vaak niet genoeg van binnen omdat we niet gewend zijn om haring, zalm, sardines of makreel te eten.

Het ideaal is om minstens één keer per dag koolzaad- of walnootolie afwisselend met olijfolie te eten (olijfolie is beter bestand tegen zachtjes koken dan koolzaad- of walnootolie, die je moet gebruiken om te kruiden), af en toe kleine vlas- of chiazaadjes en 3 keer per week vette vis.

Natuurlijk moeten deze goede gewoonten worden gecombineerd met de consumptie van fruit en groenten, mager vlees en lichte zuivelproducten zoals gewone yoghurt en fromage frais van dierlijke of plantaardige oorsprong.

Tot slot

Vet is essentieel voor een goede gezondheid. Zoals altijd is het de overdaad die we moeten vermijden en moeten we de bron van ons voedsel zorgvuldig kiezen.

Om het overtollige vet dat in ons lichaam is opgeslagen kwijt te raken, moeten we regelmatig bewegen. Ons lichaam onttrekt vet aan zijn reserves na 40 minuten zelfs maar matige lichaamsbeweging.