Hoe kan ik mijn heupen kwijtraken?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Bij overgewicht is de heup een van de gebieden die het meest te lijden hebben onder vetophoping. Deze love handles kunnen ontsierend zijn en een echte lastpost. Als je er zonder operatie vanaf wilt, heb ik een complete gids samengesteld voor het afslanken van je heupen door middel van sport en dieet.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hebben zowel mannen als vrouwen last van dit probleem?

Het vet dat zich ophoopt rond de heupen wordt meestal love handles genoemd. Deze bobbels gaan vaak gepaard met cellulitis en in meer of mindere mate vasthouden van water. Ze ontstaan bij overgewicht. Vrouwen hebben het meest last van love handles. Waarom gebeurt dit? De verklaring is puur hormonaal. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, stimuleert de ophoping van vet in het lichaam van vrouwen, vooral rond de heupen en billen. Hoewel deze gebieden van nature ontwikkeld zijn bij normale vrouwen, hebben ze de neiging om gemakkelijk vet op te hopen bij overgewicht.

Comment perdre des hanches ?
Bij overgewicht is de heup een van de gebieden die het meest getroffen worden door vetophoping.

Toch zijn er gevallen waarin mannen last hebben van love handles, ook al komt dit minder vaak voor dan bij vrouwen. Omdat hun lichaam van nature geen oestrogeen produceert, stapelen mannen minder vet op dan vrouwen bij dezelfde hoeveelheid voedsel die ze eten. Als ze overgewicht hebben, stapelt het vet zich bij mannen het gemakkelijkst op in de buik.

Wat veroorzaakt love handles?

De belangrijkste oorzaak van love handles is overgewicht. Andere factoren, zoals de vorm van het lichaam, kunnen echter ook bijdragen aan deze vetophoping. Er is zelfs vastgesteld dat love handles gemakkelijker verschijnen bij mensen met een van nature meer ontwikkeld bekken.

Bredere heupen en de gemakkelijke ontwikkeling van cellulitis versnellen de ophoping van vet in het bekkengebied. Een slecht dieet leidt ook tot het verschijnen van love handles. Als je de gewoonte hebt om te vet, te suikerrijk of te bewerkt voedsel te eten, zal je lichaam meer vet ophopen, dat zich vroeg of laat op je heupen, billen en buik zal nestelen.

Een zittende levensstijl is ook een oorzaak van het verschijnen van love handles. Het ontbreken van regelmatige fysieke activiteit leidt tot een ophoping van vet in het lichaam. De energie-uitgaven zijn veel lager dan de ingenomen calorieën, wat leidt tot opslag in de vorm van vet. Tot slot versnellen leeftijdgerelateerde hormonale veranderingen de ophoping van vet rond de heupen. Iemand van in de vijftig zal meer heupvet krijgen dan iemand van in de twintig. De basale stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt, waardoor spiermassa smelt en vetopslag wordt aangemoedigd.

Welke sporten moet je kiezen om gewicht op je heupen te verliezen?

Het belangrijkste is dat je in beweging komt om calorieën te verbranden. Er zijn veel verschillende sporten die je helpen om het vet rond je heupen te laten smelten. Cardio-oefeningen behoren tot de meest effectieve om af te vallen. Kies voor touwtje springen, hardlopen, fietsen en zwemmen om gewicht rond je heupen te verliezen.

Comment perdre des hanches ?
Het belangrijkste is dat je in beweging komt om calorieën te verbranden.

Deze oefeningen onderhouden je hele lichaam door al het overtollige vet aan te pakken. Het belangrijkste is om ze elke dag te doen, minstens 30 minuten per dag, waarbij je de intensiteit geleidelijk verhoogt naarmate je aan de inspanning went. Kies ook voor split workouts om de calorieverbranding te optimaliseren. Dit houdt in dat je een oefening een tijdje op hoge intensiteit doet, en daarna op lage of gemiddelde intensiteit voordat je weer op hoge intensiteit begint.

Krachttraining wordt ook aanbevolen om het vet rond je heupen te laten smelten. Er zijn talloze oefeningen gericht op dit gebied waarmee je snel je doelen kunt bereiken. In het volgende gedeelte vertel ik je over de beste oefeningen die je kunt doen.

Wat zijn de beste oefeningen om heupen te verliezen?

Ontdek 6 oefeningen die je in de sportschool of thuis kunt doen om snel en effectief af te vallen.

Squats

Als het gaat om het opbouwen van spieren of het afslanken van je heupen, billen, dijen en benen, zijn squats een must. Het is een favoriete oefening om de spieren in deze gebieden te trainen. Het voordeel is dat je de oefening kunt uitvoeren zonder apparatuur en met alleen je lichaamsgewicht. Om een squat correct uit te voeren, sta je met je voeten iets verder uit elkaar dan schouderbreedte. Houd je rug recht en begin te zakken door je knieën te buigen. Je gewicht moet op je hielen rusten, niet op je tenen. Stop pas als je dijen parallel aan de vloer zijn. Kom dan weer omhoog en doe meer herhalingen.

Squat
Squats om je heupen slanker te maken

Zijwaartse lunges

Dit is een variatie op de lunges aan de voorkant. Het werkt op de buitenste dijen en heupen. Om zijwaartse lunges uit te voeren, sta je met je voeten wijder uit elkaar dan je heupen. Met je bovenlichaam en hoofd naar voren gericht, neem je een grote stap naar één kant en hurk je naar beneden. Laat jezelf zakken tot de dij van het been dat de grote stap nam parallel is aan de grond. Houd de positie een of twee seconden vast en breng de voet dan terug naar de beginpositie. Doe hetzelfde met de andere voet.

Fentes latérales
Zijwaartse lunges

De opstap

De step-up traint de spieren van de billen, dijen en heupen. Voor deze oefening heb je een klein, stabiel, hoog oppervlak nodig waarop je je voeten kunt plaatsen om de beroemde stappen uit te voeren. Een traptrede kan volstaan. Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Plaats je rechtervoet op de steun en ondersteun jezelf alsof je de trap opgaat. Hef je linkerknie op terwijl je omhoog gaat en kom dan terug naar de beginpositie. Herhaal de beweging met je andere voet, enzovoort. Om de moeilijkheidsgraad te verhogen, houd je gewichten in elke hand of twee flessen water.

Step up
Stap omhoog om je heupen slanker te maken

Liggende oblique tuck

De liggende oblique sit-up is een uitstekende oefening om je heupen te versterken en slanker te maken. Het gaat vooral om de laterale buikspieren. Om de oefening uit te voeren, ga je op je zij liggen op een yogamat. Ondersteun jezelf met de elleboog en de voet van de zij die naar de vloer gericht is, en zorg ervoor dat je bekken de vloer niet raakt. Om je te helpen stabiliseren kun je je andere hand voor je buik leggen. Til vervolgens je bovenbeen zo hoog mogelijk op. Houd de positie een paar seconden vast voordat je weer naar beneden komt. Houd je buikspieren strak tijdens de hele oefening. Zo kun je de bewegingen goed uitvoeren en haal je het meeste uit je schuine spieren. Het bekken moet stabiel blijven.

Rugpersen

Met rugpersen kun je gewicht verliezen rond de heupen enje rug, billen en dijenslanker maken. Deze oefening vereist een goede ondersteuning. Ga hiervoor op je rug liggen. Buig je benen en spreid je voeten iets. Til langzaam je billen van de vloer totdat je rug, borst en dijen perfect op één lijn liggen. Pak je buikspieren zo stevig mogelijk vast en houd de positie een paar seconden vast. Keer terug naar de beginpositie en herhaal. Voor een nog hogere moeilijkheidsgraad plaats je een weerstandsband om je knieën.

Comment perdre des hanches ?
Rugtraining helpt je gewicht te verliezen rond de heupen en je rug, billen en dijen slanker te maken.

Gezond eten: het geheim om je heupen af te slanken?

Als je heupen wilt verliezen, is lichaamsbeweging alleen niet genoeg. Om overtuigende resultaten te bereiken, moet je nieuwe eetgewoonten aannemen, maar zonder op een drastisch dieet te gaan. Het belangrijkste is om gezond en voldoende te eten. Vermijd overdaad en onthoud dat je om af te vallen meer moet uitgeven dan je verdient. Om je hierbij te helpen, eet :

 • Meer groenten: vooral vezelrijke groenten zoals artisjokken, prei, selderij, paardenbloem, kool, bloemkool, broccoli, spruitjes, paprika’s en aubergines;
 • Zoveel fruit als je wilt: ananas, papaja, rood fruit, sinaasappels, grapefruit, appels, druiven, citroenen, heel in sap of in een smoothie;
 • Eiwitrijk voedsel: vooral mager vlees, vetvrije ham, wit vlees, kip of vis in folie, gestoomd of gegrild, maar met weinig of geen toegevoegd vet;
 • Magere, suikervrije zuivelproducten en fromage frais.

Houd je daarentegen aan de inname van :

 • Cake en gebak;
 • Zoete lekkernijen;
 • Zetmeelrijk voedsel en brood;
 • Gerechten met te veel zout;
 • Bewerkt voedsel;
 • Frisdrank;
 • Alcohol en wijn.

Andere tips om snel heupen te verliezen

Er zijn andere eenvoudige tips en trucs die je kunt volgen om je te helpen snel af te vallen. Hier zijn er een paar die je kunt toepassen om je doelen te bereiken.

Wees elke dag actiever

Lichaamsbeweging is essentieel om af te vallen en je heupen slanker te maken. Het is niet alleen een kwestie van sporten, maar alles wat je dagelijks doet betekent een aanzienlijke inspanning. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, loop of fiets naar kantoor als je werkplek niet te ver van huis is. Sta regelmatig op van je stoel en loop rond of rek je uit. Ga tuinieren, doe boodschappen, maak het huis regelmatig schoon… Je verbrandt calorieën terwijl je je klusjes doet.

Verbeter de kwaliteit van je slaap

Slaap speelt een cruciale rol bij gewichtsverlies. Door beter te slapen laat je de stress los die je overdag hebt opgebouwd, waardoor je stofwisseling efficiënter calorieën kan verbranden. Bovendien leidt stress tot mentale en fysieke vermoeidheid, wat je aanmoedigt om minder te bewegen en vet of suikerrijk voedsel te eten. Vergeet niet te genieten om stress te verlichten en minstens 8 uur slaap per nacht te krijgen.

Masseer je heupen

Er zijn verschillende massagetechnieken met olie om je te helpen snel en natuurlijk heupen te verliezen. De palpate and roll techniek is een van de meest effectieve. De massage verbetert niet alleen de bloedcirculatie, maar verstevigt ook de huid en verwijdert opgeslagen vet. Je kunt jezelf een oliemassage geven. Instructies zijn te vinden op internet. Om er echter zeker van te zijn dat je bewegingen correct zijn, kun je naar een schoonheidssalon of gespecialiseerd centrum gaan.

Comment perdre des hanches ?
Er zijn verschillende oliemassagetechnieken om snel en natuurlijk heupen te verliezen.

Drink groene thee

Tot slot, als je snel gewicht van je heupen wilt verliezen, raad ik je aan om groene thee zonder suiker te drinken. Groene thee staat bekend om zijn vochtafdrijvende en afslankende eigenschappen. Op deze manier kun je je algehele gewichtsverlies optimaliseren en gifstoffen uit je lichaam verwijderen.