Hoe raak ik mijn onderkin kwijt?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een onderkin is nooit verjongend en kan net zo hinderlijk zijn als rimpels in het gezicht. Deze vetmassa onder de kin kan zowel mannen als vrouwen treffen en verschijnt meestal vanaf het dertigste levensjaar. Als je merkt dat een onderkin je gezicht in zijn greep begint te krijgen, zijn hier de belangrijkste oplossingen die ik in deze gids voorstel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een onderkin?

Een onderkin is een ophoping van vetweefsel onder de onderkaak. Het heeft de neiging om na verloop van tijd groter te worden totdat het gezicht volledig vervaagt als het niet behandeld wordt.

Dit fenomeen kan oppervlakkig zijn als het wordt veroorzaakt door overgewicht, of diepgeworteld als de oorsprong genetisch of anderszins is. Het geeft het gezicht een indruk van veroudering en vermoeidheid. Het verschijnt meestal vanaf dertig jaar en verergert met de jaren. De schouders kunnen ook bijdragen aan dit algemene afslankende effect en daarom kan het ook belangrijk zijn om gewicht te verliezen op de schouders.

Maigrir du menton
Afvallen op de kin voor een harmonieuzer gezicht

Wat veroorzaakt een onderkin?

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een onderkin. Hier zijn de belangrijkste oorzaken.

Overgewicht

Dit is de meest voorkomende oorzaak van een onderkin. Een gebrek aan lichaamsbeweging in combinatie met een relatief aanzienlijke gewichtstoename leidt systematisch tot dit fenomeen. Gelukkig kan een opeenhoping van vet onder de kaak en rond de hals als gevolg van overgewicht vrij eenvoudig en natuurlijk worden behandeld.

Erfelijkheid

Dubbele kinnen worden van generatie op generatie doorgegeven. Sommige mensen hebben van nature aanleg voor vetopslag in dit gebied. Je hoeft geen overgewicht te hebben om een onderkin te ontwikkelen. In gevallen waar genetica de oorzaak is, is het moeilijk om het probleem te behandelen en blijft chirurgie de belangrijkste oplossing.

De leeftijdsfactor

Naarmate het lichaam ouder wordt, wordt de huid minder soepel en verliest ze elasticiteit. De huid wordt losser rond de hals en onder de kaaklijn, waardoor er ruimte ontstaat voor vet om zich daar op te hopen. Met het ouder worden kan zelfs een relatief slanke persoon een onderkin op zijn gezicht zien verschijnen.

Hormonale onbalans

Iemand die lijdt aan hormonale disbalans, vooral een disfunctie van de schildklier, is vaak vatbaar voor een onderkin. Dit gezondheidsprobleem leidt vaak tot gewichtstoename, wat resulteert in een bult onder de kin. Ontsteking van de speekselklieren ligt ook aan de basis van het verschijnsel onderkin. Zodra de ontsteking is genezen, verdwijnt het zakje echter ook.

Gezonde levensstijl

Je dagelijkse levensstijl kan de veroudering van je huid versnellen, wat kan leiden tot een verzakking van de zone onder je kin. Roken, alcohol, stress, je dieet, gebrek aan hydratatie, slechte slaapkwaliteit, de zon en vele andere factoren in je dagelijks leven beïnvloeden het ontstaan van een onderkin.

Anatomie

Tot slot kan de anatomie van je gezicht een rol spelen bij het ontstaan van een onderkin. Sommige mensen hebben een meer terugwijkende kin. Dit komt door onvoldoende botontwikkeling in de onderkaak. Het gevolg is dat de weefsels onder de kin losser zijn door het gebrek aan ophanging van de kin. Dit bevordert de ophoping van vetweefsel.

Chirurgie en medische behandeling voor een onderkin

Om van je onderkin af te komen, is chirurgie een vrij radicale maar effectieve oplossing om snel resultaat te bereiken. Als de oorzaak anatomisch, hormonaal of erfelijk is, zijn chirurgie en medische technologie de enige manier.

Chirurgie
Chirurgie om een onderkin te corrigeren

Liposuctie

Liposuctie verwijdert het overtollige vet dat de onderkin vormt. Deze procedure wordt uitgevoerd in een ziekenhuiscentrum onder plaatselijke of algehele verdoving. Met liposuctie kan tot 400 ml vet in één operatie worden verwijderd. De patiënt moet daarna 7 dagen een compressiemuts dragen om het resultaat te optimaliseren. Als het vet onmiddellijk wordt verwijderd, wordt de huid tussen 1 en 3 maanden weer soepel.

Genioplastiek

Genioplastie, ook wel mentoplastie genoemd, is een operatie om onvoldoende botontwikkeling in de kin te corrigeren. Om dit te bereiken voegt de chirurg een siliconenprothese of een botstaaftransplantaat toe, waardoor de kin iets meer naar voren komt en het onderkineffect vermindert. Liposuctie volgt vaak op deze operatie om alle vetophopingen te verwijderen.

Facelift

Een facelift is een chirurgische ingreep om overtollig huidweefsel te verwijderen dat wordt veroorzaakt door het ouder worden. Een facelift kan worden uitgevoerd aan de hals of kin, afhankelijk van de mate van verslapping. Een facelift herstelt de elasticiteit van de huid en vermindert het effect van een onderkin. Liposuctie gaat meestal samen met deze procedure voor de beste resultaten.

Cryolipolyse

Cryolipolyse is een medische procedure die is ontworpen om een deel van het vet van de onderkin te isoleren door een uitstulping af te knijpen en deze met een speciale machine te bevriezen. Hierdoor worden de vetcellen vernietigd. Deze techniek wordt aanbevolen voor mensen bij wie de huid nog goed elastisch is en die geen chirurgische ingreep nodig hebben om goed te herstellen. De resultaten zijn na ongeveer anderhalve maand zichtbaar en er is maar één sessie nodig.

Ultrageluid

Ultrageluid wordt gebruikt wanneer de huid elasticiteit verliest en het onderkineffect veroorzaakt. Deze techniek, ook bekend als HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), richt zich op het collageen in de huid, trekt het weer strak en verstevigt de spieren. Sessies kunnen pijnlijk zijn, omdat de huid van het gezicht een gevoelig gebied is. Daarom wordt er een plaatselijke verdoving gebruikt. Na het 65e levensjaar is de huid zo verslapt dat deze methode niet meer effectief is.

Radiofrequentie

Radiofrequentie is vergelijkbaar met de ultrasone techniek. Het wordt aanbevolen wanneer de huid elasticiteit verliest en stimuleert collageen om de spanning te herstellen. Voor een grotere doeltreffendheid kan radiofrequentie worden gecombineerd met andere methoden zoals cryolipolyse. Er zijn meerdere sessies nodig voordat overtuigende resultaten kunnen worden waargenomen.

Gewichtsverlies om de onderkin te verliezen

Onderkin veroorzaakt door overgewicht en slechte levensgewoonten zijn het gemakkelijkst te behandelen. Meestal hoef je alleen maar een geschikt afslankprogramma op te zetten om af te vallen van je onderkin.

Perdre du poids pour perdre le double menton
Afvallen om je onderkin te verliezen

Dus, als je je onderkin zo eenvoudig mogelijk wilt verminderen, moet je afstappen van je zittende levensstijl door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en je voedingspatroon weer in balans te brengen.

Beperk de consumptie van geraffineerde suiker, voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten en industriële producten. Verminder ook drastisch je alcoholinname en het zout in je eten. Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en omega-3.

Wat sport betreft, ga ’s ochtends vaker joggen, fietsen en wandelen. Elke activiteit die gericht is op het verwijderen van overtollig vet uit je lichaam zal helpen om je onderkin te verminderen.

Gezichtsoefeningen voor een slankere onderkin

Er is nog een effectief alternatief om je onderkin kwijt te raken. Hierbij train je de spieren van je nek en gezicht. Net als de rest van je lichaam bestaat het gebied rond je hoofd uit veel spieren. Door ze strakker te maken met gezichtsgymnastiek, maak je je huid steviger en verwijder je geleidelijk het vet dat zich onder je kin heeft opgehoopt.

Deze oefeningen zijn snel en gemakkelijk uit te voeren. Bovendien zijn ze niet vermoeiend, maar ze vereisen wel toewijding en doorzettingsvermogen. Je moet gezichtsgymnastiek doen wanneer je maar tijd hebt. Hier zijn 6 eenvoudige oefeningen.

Kinverlenging

Ga staan of zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Sluit je mond en til dan je hoofd zo hoog mogelijk op, zorg ervoor dat je het naar achteren kantelt. Breng je onderkaak naar voren totdat je spanning voelt in je nek. Om de spanning te maximaliseren breng je je onderlip over je bovenlip. Houd deze positie een paar seconden vast, ontspan dan en herhaal een paar keer.

Tennisbal

Voor deze oefening heb je een tennisbal nodig. Leg hem onder je kin en druk hem hard met je kin naar beneden. Houd de druk ongeveer 2 seconden vast en laat hem dan los zonder de bal te laten vallen. Herhaal de beweging ongeveer twintig keer achter elkaar.

Kussen

Sluit je mond en til je hoofd zo hoog mogelijk op, zorg ervoor dat je het achterover kantelt. Tuit je lippen alsof je het plafond gaat kussen. Je zou een spanning in je nek moeten voelen, net onder je kin. Houd deze positie een paar seconden vast voordat je je hoofd terugbrengt naar de normale positie. Herhaal de oefening een paar keer.

Tongknijpen

Kijk recht vooruit en open je mond. Trek dan je tong zo ver mogelijk naar buiten en probeer met het puntje de onderkant van je kin aan te raken. Je zou een spanning in je nek moeten voelen. Houd de positie ongeveer 10 seconden vast en trek dan je tong terug in je mond voordat je opnieuw begint. Herhaal de beweging een paar keer.

Je nek strekken

Ga staan of zitten met een rechte rug. Breng uw hoofd zo hoog mogelijk en kantel het naar achteren. In deze positie zou je wat spanning in je nek moeten voelen. Open dan je mond en sluit hem om je nekspieren verder aan te spannen. Herhaal de beweging ongeveer tien keer.

Kinverlenging naar de zijkant

Ga zitten of staan met een rechte rug. Draai je hoofd naar links en trek je onderkaak zo ver mogelijk naar voren. Je zou wat spanning in je nek moeten voelen. Houd deze positie ongeveer tien seconden vast voordat je de spanning in je kaak loslaat. Herhaal de beweging aan de andere kant.

Zelfmassage om je onderkin te verfijnen

Tot slot is er een even eenvoudig als effectief alternatief om je onderkin kwijt te raken. Het heet zelfmassage. Zoals je misschien al hebt geraden, bestaat deze techniek uit het masseren van je gezicht en de spieren van je nek en kin om geleidelijk het vet te verwijderen dat zich onder je kin heeft opgehoopt.

Automassage pour perdre du menton
Zelfmassage om vet onder je kin te verliezen

Handmassage

Bij deze eerste zelfmassagemethode worden alleen je handen gebruikt. Pak hiervoor de huid onder je kin vast met je duim en wijsvinger. Schuif het dan onder je kaak met een palperende-rollende beweging.

Begin hiervoor in het midden van je keel en werk omhoog tot net onder je oren. Deze beweging zal geleidelijk het vet verspreiden en tegelijkertijd de circulatie van vastzittende vloeistoffen in het gebied onder de kin en nek stimuleren.

Massage met Gua Sha

De tweede zelfmassagetechniek maakt gebruik van een accessoire genaamd de Gua Sha. Dit is een instrument, meestal gemaakt van steen (rozenkwarts of jade), dat wordt gebruikt voor lymfedrainage in het gezichtsgebied. Het laat gifstoffen los en verstevigt de huid.

De Gua Sha is momenteel een must-have schoonheidsaccessoire op sociale netwerken, en er wordt gezegd dat het vooral effectief is bij het verwijderen van dubbele kinnen en het hervormen van de gezichtsovaal. Voordat je de Gua Sha gebruikt, raad ik je aan om je huid te hydrateren met een olie naar keuze. Gebruik het holle deel van je Gua Sha om van je kin tot onder je oren te masseren. Deze beweging zal het ovaal van je gezicht een nieuwe vorm geven. Om vet onder de kin te verwijderen, gebruik je het platte, dikke deel van het accessoire en masseer je naar buiten onder de kaak. Druk niet te hard en ga langzaam te werk.