Gewichtstoename, een verergerende factor bij endometriose

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Endometriose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid en woekering van endometriumweefsel (weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt) buiten de baarmoederholte. De klinische verschijnselen zijn gevarieerd.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het breidt zich meestal uit naar de cul-de-sac van Douglas of de eierstokken en kan ovariële hypertrofie veroorzaken. Het kan zich ook uitstrekken naar afgelegen plaatsen (long-ombilicus). Endometriose wordt zelden aangetroffen na de menopauze.

Overgewicht van het gynoïde type (“de beroemde ‘zadeltassen'”) is vaak de klinische indicator van een teveel aan oestrogenen (oestrogeen: vrouwelijk geslachtshormoon of boodschapper), een erkende risicofactor voor endometriose.

De triade van “gynoïde morfotype, gewichtstoename en hyperoestrogenisme” is de perfecte cocktail voor endometriose.

En dan is er nog het inflammatoire of “vurige”, hypertoxische (overmaat aan additieven, pesticiden, zware metalen, enz.) en geraffineerde dieet (tekort aan micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen), dat verantwoordelijk is voor het verergeren van endometriose.

De eerste hefboom is ingrijpen via de voeding om gewichtsverlies te stimuleren en de oestrogeenbelasting te verminderen.

Overgewicht : overtollig vetweefsel (lichaamsvet) bevordert de *perifere aromatisering van androgenen in oestrogenen en bijgevolg overtollige oestrogenen (*perifere aromatisering is de omzetting door het aromatase enzym in vetweefsel van androgenen (mannelijke hormonen) in oestrogenen (vrouwelijke hormonen)).

Vezels of prebiotica verhogen

Waarom zou je dit doen?

 • Helpt bij het elimineren van oestrogenen;
 • Kapitaal voor de microbiota of darmflora: vezels zijn de ‘voorraadkast’ van colonocyten (die in het slijmvlies van de dikke darm). Als de colonocyten een tekort aan vezels hebben (inuline, FOS, enz.), vallen ze het slijm aan dat een beschermende rol speelt voor je darm en worden ze ook autofaag. Charmant, nietwaar?
 • Vergemakkelijken de transit;
 • De postprandiale glykemiepiek verminderen;
 • Het risico op darmkanker verminderen;
 • Bijdragen aan gewichtsverlies.

Het is belangrijk om een balans te hebben tussen oplosbare en onoplosbare vezels.

Hoe doe je dit?

 • Kies voor biologische volkoren of halfvolledige zetmeelrijke voedingsmiddelen. Ik raad je aan om ze in bulk te kopen (biologisch), die ook niet hyperglycemisch zijn. Peulvruchten: minstens 3 keer per week;
 • Eet bij elke maaltijd biologische groenten van het seizoen. (vers of diepvries) ;
 • 1 groene groente per dag (chlorofyl is een uitstekend darmontsmettingsmiddel/je kunt regelmatig groene sapjes maken met een sapcentrifuge: darmschimmels hebben een hekel aan chlorofyl!
 • 1 gekleurde groente /Dag ;
 • 2 tot 3 stuks biologisch seizoensfruit per dag (bij voorkeur ’s ochtends en rond 16.00 tot 17.00 uur);
 • Eet 1 tot 2 porties oliehoudend fruit per dag (bij het ontbijt en rond 16.00 tot 17.00 uur);
 • Zeewier.
redecouvrir les légumes

Meer kruisbloemige groenten: 3 keer per week.

Let op: de lever heeft 3 routes voor de eliminatie van oestrogeen: 2 toxische routes: 16αOH (zeer toxisch: kankerverwekkend) en 4αOH en 1 niet-toxische route: 2αOH. Ter informatie: er bestaat een test (bijvoorbeeld aangeboden door het Barbier laboratorium) om te bepalen of de lever via de toxische of niet-toxische oestrogene route elimineert: urinaire meting van 2/16 OH OESTRONE.

Broccoli bevat ook DIM (Diindolylmethaan), dat de inductie van de 2-OH-route bevordert, een niet-toxische hepatische eliminatieroute voor oestrogeen. Suppletie met DIM in microvoeding zal van groot belang zijn in de context van het hyperoestrogenisme dat inherent is aan endometriose.

Alle kruisbloemigen (broccoli, bloemkool, Chinese kool, boerenkool, rode kool, sluitkool, radijs, spruitjes, koolraap, enz.), die deelnemen aan fase 2 van de leverontgifting dankzij twee voedingsstoffen: indool-3-carbinol en sulforafaan (zeer overvloedig aanwezig in broccoli en spruitjes), helpen bij de eliminatie van kankerverwekkende stoffen.

Verhoog je inname van fytohormonen: lignanen en isoflavonen

Biologisch gouden lijnzaad: 1 tot 2 eetlepels per dag. Lijnzaad bevat fytohormonen, lignanen genaamd, die de perifere aromatisering van androgenen tot oestrogenen helpen vertragen. De lignanen worden door de gezonde darmflora gemetaboliseerd tot enterolactonen (dwingend), de actieve moleculen. Als ik aan dysbiose lijd, worden de lignanen dus niet gemetaboliseerd. Vraag bij een vermoeden van dysbiose vooral advies aan een behandelaar die gespecialiseerd is in fytomicronutritie (arts, diëtist of Heilpraktiker). Suppletie met lignanen via micronutriëntatie is zeer nuttig om de aromatisering van androgenen in oestrogenen te remmen.

Isoflavonen (tenzij er therapeutische contra-indicaties zijn), hop, soja, enz. Ze hebben een concurrerend effect op oestrogeenreceptoren. Isoflavonen hebben een veel zwakker oestrogene werking dan oestrogenen, daarom zijn ze zo nuttig.

Waarschuwing: elke aanvulling (micronutritie, fytotherapie, gemmotherapie) moet worden uitgevoerd door een gezondheidsdeskundige die gespecialiseerd is in micronutritie, fytotherapie of gemmotherapie.

graines de lin

Verhoog Omega 3 en zorg voor de juiste keuze van lipiden

Oestrogenen binden zich aan een nucleaire receptor (een stoel op het membraan van de celkern) en oestrogene activiteit is het gevolg. Maar oestrogeen bindt zich ook aan een vetzuur dat in de cel aanwezig is: oestrogeen wordt veresterd.

Als oestrogeen veresterd (gebonden) is aan een verzadigd vetzuur (bijv. palmitinezuur): dan is de oestrogene activiteit hoog.

Als oestrogeen veresterd is met een meervoudig onverzadigd vetzuur (bv. omega 3): zal de oestrogene activiteit zwakker zijn.

Het is duidelijk dat de oestrogene impregnatie sterk afhankelijk is van het vetzuurgehalte van de cel.

Aanbeveling: elke dag!

Rollen: ontstekingsremmend; essentieel voor alle slijmvliezen, inclusief het baarmoederslijmvlies; bevochtigers van celmembranen; bevochtigers van bloed; cardiovasculaire preventie en insulineresistentie; emotioneel; geheugen.

In welke voedingsmiddelen?

 • Dierlijke bronnen: vette en halfvette vis (DHA/EPA): 2 tot 3 keer per week. Vanwege de zware metalen, geef de voorkeur aan kleine vissen zoals sardines, ansjovis, sprot, haring, makreel, paling en zalmforel. Kies voor grote vleesetende vissen bijvoorbeeld Schotse zalm en witte tonijn, maar eet ze af en toe. Krillolie /Schaaldieren/ Sommige schelpdieren.
 • Plantaardige bron (α-linoleenzuur): Biologisch lijnzaad, chiazaad. Lijnzaadolie, eerste koudgeperste camelinaolie, amandelen, zeewier. Eieren rijk aan Omega 3 (Bleu Blanc Coeur bijvoorbeeld): het hangt allemaal af van het dieet van het gevogelte. Om actief te worden, moet α-linoleenzuur door desaturase-enzymen en metabole cofactoren (Mg, B9, Zn, enz.) worden omgezet in DHA en EPA. Maar als ik een tekort heb aan de verschillende cofactoren die nodig zijn voor deze omzetting… dan laat ik je raden!

Wat kan ik doen?

Je moet vette vis eten: 2 tot 3 keer per week, 1 tot 2 handenvol oliehoudend fruit per dag (bijvoorbeeld bij het ontbijt en als tussendoortje tussen 16 en 17 uur), plantaardige oliën rijk aan Omega 3 om te kruiden. Als eerstelijnsbehandeling wordt een kuur van 2 maanden met DHA/EPA (Omega 3 van dierlijke oorsprong) in een therapeutische dosis aanbevolen. Wat is hiervoor de reden? Het is klinisch vastgesteld dat het ongeveer 2 maanden duurt voordat Omega 3 door de celmembranen dringt. Maar je moet zeker zijn van de kwaliteit van het voedingssupplement door te controleren: Pufanox-label (Epax-certificering, Milieukeur Vriend van de Zee).

Zorg er vervolgens voor dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt.

 • Transvetzuren zijn schadelijk voor mijn gezondheid (+48% toename van het risico op endometriose): industriële producten, gefrituurd voedsel, koken op hoge temperatuur en zuivelvetten;
 • Palmitinezuur wordt in verband gebracht met een risico van 52%: palmolie en dierlijke vetten.

Wat kun je verwachten van deze verschillende aanbevelingen?

 • Minder pijn;
 • Minder gebruik van ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen;
 • Een ontstekingsremmend dieet vermindert de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen die betrokken zijn bij de proliferatie en migratie van endometriumcellen;
 • Hormoonmodulatie (via dieet, micronutritie, fytotherapie, gemmotherapie).

Gezondheid is een proces van bewustwording

Dc Inthavong