Buikvet verliezen: 6 tips om dagelijks toe te passen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel meer dan een kwestie van esthetiek, beantwoordt het verliezen van buikvet ook aan een verlangen/behoefte om gezond te zijn.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een tailleomtrek van 80 cm voor een vrouw en 94 cm voor een man is de minimumdrempel voor abdominale obesitas. In zo’n situatie heeft het slachtoffer het niet alleen moeilijk om het gewicht van andermans blikken te dragen, maar staat hij of zij ook bloot aan een dozijn chronische en stofwisselingsziekten.

Het ergste van alles is dat de beperkingen die gepaard gaan met de aanwezigheid van buikvet de vetopslag verder stimuleren. Dus hoe kom je er gemakkelijk vanaf? Succesvol buikvet verliezen is het resultaat van individuele inspanningen op dagelijkse basis.

Je hoeft geen drastische diëten te volgen; het enige wat je hoeft te doen is een gezonde levensstijl aan te nemen. Denk eraan dat grote fysieke inspanningen minder belangrijk zijn dan een goed dieet als het gaat om buikvet verliezen. Om je doel te bereiken, moet je deze tips dagelijks toepassen om een platte buik te garanderen.

Verander je eetgewoonten

Is het nodig om te wennen aan een zoutarm dieet?

Het lichaam heeft tussen de 5 en 8 g zout, oftewel ongeveer 3 g natrium per dag, nodig om goed te functioneren. Maar omdat voedsel al een grote hoeveelheid natrium bevat, kan deze dagelijkse drempel gemakkelijk worden bereikt of zelfs overschreden.

Als je effectief wilt afvallen, moet je je zoutinname verminderen tot 2 g per dag.

Natrium kan echter je spijsvertering verstoren, water vasthouden in de weefsels en vervolgens vet opslaan in de buikstreek. Dus als je de gewoonte hebt om te veel zout te eten, zul je nooit kunnen afvallen.

Beperk je dagelijkse zoutinname dus tot 2g. Als je af en toe zonder kunt, is dat nog beter. Als je het moeilijk vindt om geen zout toe te voegen aan tafel, gebruik dan dieetzout, ook bekend als vervangingszout of nepzout. Nepzout bevat smaakversterkers in plaats van natriumchloride, maar het is niet aan te raden om het te gebruiken met voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium.

Waarom vet eten om af te vallen?

Bij zowel mannen als vrouwen stimuleert een hoog insulineniveau de ophoping van buikvet. En goede vetten houden de insulinespiegel laag. Bovendien, als je voedingsmiddelen eet die goede cholesterol bevatten, verdwijnt het hongergevoel en kun je trek zonder enige beperking vermijden.

Om van overtollig buikvet af te komen, introduceer je voedingsmiddelen met goede vetten in je dagelijkse dieet, zoals avocado’s, noten, olijfolie en kokosolie. Vette vis, vooral makreel, sardines, zalm, haring en tonijn, draagt enorm bij aan de vetverbranding en vermindert snel lichaamsvet.

Hoe regel je het ontbijt?

Als je ’s ochtends sport, doe dit dan op een lege maag en eet daarna een koolhydraatrijk ontbijt. Je maaltijd vervangt de koolhydraten die je tijdens je activiteiten elimineert. Het voorziet ook je lever en spieren van de hoeveelheid suiker die ze nodig hebben voor de dag. Dit proces van verbranding en herstel is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Aan de andere kant, als je ’s ochtends niet fysiek actief bent, moet je het eten van een koolhydratenontbijt absoluut vermijden. Eet in plaats daarvan proteïne, gebakken vis, biefstuk, gebakken ei, etc. Maar het beste is om af en toe zonder deze eerste maaltijd van de dag te doen. Als je 2 of 3 keer per week niet ontbijt, laat je de vetverbrandingsfase in de ochtend de vrije loop. En je zult je doel van een platte buik sneller bereiken.

Maar je moet ook moeite doen om tot de middag niets te eten, zelfs niet die kleine trekjes. Maak je in dit geval geen zorgen over je spierspanning, je lichaam zal je vetreserves gebruiken als energiebron.

Hoe krijg je de balans tussen calorieën binnen en calorieën buiten?

Het principe is eenvoudig: het lichaam haalt zijn energie uit de suikers en vetten in de voeding. Vervolgens elimineert het de calorieën die verkregen zijn tijdens de verbrandingsfasen. Je moet dus de calorieën die je binnenkrijgt in balans brengen met de calorieën die je verbrandt om snel buikvet te verliezen. Hoe doe je dit?

Breng de verbruikte calorieën in balans met de verbrande calorieën

Ten eerste moet je je ervan bewust zijn dat de hoeveelheid calorieën die je op een dag verbruikt bij elkaar optelt. Dus als je lichaam 600 kcal uit één maaltijd haalt, haalt het hetzelfde uit 200 kcal verspreid over drie maaltijden. De hoeveelheid calorieën die je gedurende de dag verbrandt zal daarom in beide gevallen hetzelfde zijn. In feite zal het herhaaldelijk eten van energierijk voedsel je niet helpen om af te vallen. Je moet je echt bewust zijn van de hoeveelheid calorieën in je dieet.

Als je lichaam suiker vrijgeeft, stopt de vetverbranding en omgekeerd. Er zijn een paar trucjes die je kunt gebruiken om de balans tussen deze twee fasen te controleren en zo buikvet te verminderen. Als je ’s nachts minstens 7 uur slaapt, zal je lichaam ’s ochtends overschakelen op de vetverbrandingsmodus. Dit proces mag niet worden vertraagd door de consumptie van glucose, dat vooral voorkomt in suikerhoudende ontbijtgranen en bewerkte koolhydraten zoals gebak, snoep, koolzuurhoudende dranken, pasta, brood, rijst, enz.

Bewerkt voedsel kan ook verborgen suikers bevatten en vet toevoegen aan de buik. Als je honger hebt, kies dan vetverbrandend voedsel zoals appels en citroenen. Kies voor de hoofdmaaltijden van de dag voedsel dat rijk is aan vezels en micronutriënten, vooral fruit, groene groenten en noten. Thuisgemaakte maaltijden zijn vooral aan te raden als je snel buikvet wilt verliezen.

Les je dorst met afslankdrankjes

Waarom zou je jezelf frisdranken ontzeggen?

Het koolzuurgas in koolzuurhoudende dranken verhoogt de hoeveelheid ghreline, het spijsverteringshormoon dat de eetlust stimuleert. Het is dus duidelijk dat bruisend water en frisdrank je niet helpen om buikvet te verliezen.

Behalve dat het ghreline activeert, brengt het ook suiker in de alvleesklier. Overmatige insulineproductie is het gevolg en de vetopslag neemt toe. Frisdrank en obesitas gaan hand in hand. Dus als je buikvet wilt verliezen, drink dan helemaal geen koolzuurhoudende dranken.

Hoe helpt citroenwater bij het afvallen?

Pers een citroen met de witte schil uit in een keukenmachine. Giet het sap vervolgens in 1,5 liter of 2 liter warm water. De witte schil van de citroen bevat een oplosbare vezel genaamd pectine, die de opname van vetten en suikers in het lichaam vertraagt.

Je citroenwater zal ook je eetlust remmen. Als je voor elke hoofdmaaltijd een halve liter drinkt, zul je snel een vol gevoel hebben. Je kunt er ook voor kiezen om je citroenwater de hele dag door te drinken, zodat je vrijwillig je gebruikelijke trek weigert.

Welke vetverbrandende sappen helpen om snel een platte buik te krijgen?

Als je minder dol bent op citroenwater, kun je zwarte koffie drinken om je te helpen afvallen. De cafeïne in deze drank heeft een lipolytische werking, wat betekent dat het vet dat zich op verschillende plaatsen in het lichaam heeft opgehoopt, kan verwijderen. Zwarte koffie zorgt kort na consumptie voor een lichaamstemperatuur die de vetverbranding bevordert.

Citroenwater, koffie, groene thee en gembersap zijn allemaal vetverbrandende dranken.

Groene thee is een ander alternatief als je een natuurlijke afslankdrank wilt drinken. Ten eerste heeft het een kalmerend effect dankzij de antioxiderende eigenschappen. Stress verminderen is al een zekere manier om buikvet te verliezen. Maar dit drankje wordt vooral beschouwd als een effectieve vetverbrander dankzij de polyfenolen, die tot 200 calorieën per dag kunnen verbranden, bovenop de calorieën die door het normale verbrandingsproces worden geëlimineerd.

Er is ook gembersap, dat een beetje pittig is maar zeer effectief voor het afslanken van de buik. Doe een dun plakje gember in water en kook het ongeveer 4 minuten. Je kunt ook een gember-ananas of gember-citroen infusie maken om het vetverbrandende effect te versterken.

Oefeningen om buikvet te verminderen

Hoe helpt intervaltraining je buikvet te verliezen?

Lichaamsbeweging is slechts goed voor 20% van je buikvetverlies. Maar in combinatie met een goed dieet en een gezonde levensstijl kunnen ze de verwijdering van buikvet versnellen.

Je moet echter wel weten hoe je het op de juiste manier aanpakt en vermijden dat je van het begin tot het einde van een sessie hetzelfde tempo en dezelfde intensiteit van inspanning aanhoudt. Deze slechte gewoonte verbrandt 7 keer minder calorieën dan gesplitste oefeningen. Het idee is om fases van intense activiteit af te wisselen met herstelfases. Dit principe stimuleert de opbouw van spiermassa en de afvoer van vet. Het helpt je dus om snel buikvet te verliezen.

Waarom moet ik me concentreren op buikspieren, hoelahoepen en beenextensies?

Sit-ups en leg extensions zijn oefeningen die de buikspieren direct aanpakken. Ze zijn daarom effectiever dan elke andere workout om overtollig vet uit de omgeving te verwijderen.

Het gebruik van de hoelahoep als split workout zal je ook helpen om een platte, stevige buik te behouden of te krijgen. Door de hoepel rond uw middel te draaien trekt u uw buik samen, waardoor uw buik en dijen op natuurlijke wijze slanker worden. De hoelahoep is vooral interessant voor vrouwen die een slanker figuur willen, maar mannen kunnen het ook proberen om in vorm te blijven.

Waarom zijn cardio, hardlopen, fietsen en wandelen minder effectief om buikvet te verliezen?

Als sommige mensen klagen dat ze er niet in zijn geslaagd om af te vallen met cardio, is dat heel begrijpelijk. Cardio, waaronder hardlopen, wandelen en fietsen, helpt je zeker om calorieën te verbranden.

Aan de andere kant verlaagt dit soort beweging het niveau van het vetverbrandende hormoon testosteron. Het veroorzaakt ook een massale productie van het anti-stresshormoon cortisol, een fenomeen dat de ophoping van vet in de buik verder stimuleert.

Mannen en vrouwen kunnen buikvet verliezen met een paar eenvoudige handelingen en behandelingen

Massage om buikvet te verliezen

Stapsgewijze zelfmassage

Eerst en vooral is het belangrijk om te onthouden dat je je buik dagelijks kunt masseren (bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan). Maak met de palm van je hand cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Ga hier een minuut mee door terwijl je stevige druk uitoefent op de buik.

Massage helpt je afvallen

Masseer beide kanten van de heupen, dit keer met je handen open, en richt de beweging op de onderbuik. Dit moet heel langzaam gebeuren, met slechts 3 series van dezelfde beweging. Ook deze sessie duurt 1 minuut. De derde fase van de buikmassage bestaat uit het naar beneden drukken van de hand van de zonnevlecht naar de navel. Je moet dezelfde beweging ook 1 minuut herhalen.

Knijpen en rollen of palperen en rollen

Als je deze stappen een beetje ingewikkeld vindt, kun je gewoon de knijp- en roltechniek of palperen en rollen toepassen gedurende 5 minuten per dag. Hierbij wordt de cellulitis vastgeknepen en naar boven gerold. Deze massage stimuleert vetcellen om vet af te scheiden en bevordert de veneuze en lymfatische circulatie.

Massage met een afslankproduct

Voer je buikmassage uit met een natuurlijk, organisch afslankproduct. Je kunt het beste crèmes en oliën op basis van lavendel of citroen gebruiken als je sneller buikvet wilt verliezen.

Je kunt ook je eigen massagecrème maken met essentiële oliën. Voeg in dat geval een druppel essentiële olie van scharlei, tropische basilicum en citroen toe aan je bodylotion. Om met deze essentiële oliën de textuur van je gebruikelijke massageolie te krijgen, meng je ze gewoon met arganolie.

Een weldadig dagelijks gebaar

Als je eenmaal hebt besloten om met deze dagelijkse buikmassage te beginnen, stop dan niet halverwege om het jojo-effect te voorkomen. Je moet er echt 5 minuten per dag voor uittrekken. Als je meer tijd hebt, kan het geen kwaad om ’s ochtends en ’s avonds een buikmassage te doen. Naast het kwijtraken van die extra kilo’s, zal het ook je spijsvertering helpen en een opgeblazen gevoel beperken.

Koud water om de buik te verstevigen?

Kies koud water voor je ochtenddouche. Je lichaam zal automatisch interne warmte produceren om de kou aan te kunnen. Het gebruikt dus het vet in je buik om op te warmen, waardoor het vetverbrandingsproces op gang komt.

Maak er een gewoonte van om koud water te gebruiken aan het einde van je douche. Je moet alleen het buikvet aanpakken. Het effect van de douchestralen stimuleert de productie van testosteron, dat verantwoordelijk is voor de vetverbranding. Dus als je deze koudwatertechniek elke ochtend gebruikt, zul je snel de vruchten plukken van je inspanningen.

Als je tegen een koud bad kunt, is het nog veel effectiever. Maar je moet het in minder dan 5 minuten nemen om kougerelateerde ziektes te voorkomen. Of je nu een man of een vrouw bent, buikvet aanpakken met koud water is altijd een effectief trucje.

Ontspan van tijd tot tijd

Waarom moet je jezelf ontspanningspauzes gunnen?

Met de hectiek van alledag is het moeilijk om een moment te vinden om te ontspannen. Maar je moet moeite doen om deze ontspanningsmomenten op te zoeken om stress te verlichten. Deze negatieve emotie stimuleert de productie van het anti-stresshormoon cortisol, dat de ophoping van vet bevordert, vooral in de buikstreek.

Neem af en toe een ontspannende pauze

Als je doel om buikvet te verliezen je na aan het hart ligt, zoek dan manieren om het te bereiken. Neem op je werk ontspannende pauzes door een rustige activiteit te doen die je leuk vindt. Of doe gewoon een dutje als dat kan.

Ontspan thuis door te kijken naar een minder trieste, spannende film, een soort entertainment waar je hardop om moet lachen. Als je een andere hobby hebt waarmee je volledig kunt ontsnappen en die niet beperkend is, trek dan een klein deel van je dag uit voor deze activiteit.

Hoe kan ik afvallen met ademhalings- en meditatieoefeningen?

Heb je ooit gehoord dat je kunt afvallen door te ademen? Er is geen reden om daaraan te twijfelen – het is volledig effectief. Het draait allemaal om een diepe ademhaling, bestaande uit in- en uitademen. Deze zogenaamde buikademhaling is zowel ontspanning als fysieke inspanning. Als je het 5 minuten per dag doet en de oefening 10 keer herhaalt, zul je snel gewicht verliezen. Hoe doe je deze ademhalingsoefeningen?

Ademen op je rug

Ga liggen met je onderrug tegen de vloer. Adem diep in terwijl je je buik opblaast en adem dan gedurende 5 seconden langzaam uit, waarbij je je buik naar binnen probeert te trekken. Herhaal deze adembeweging ongeveer 5 minuten.

Staande ademhaling

Als je liever staand vanuit je buik ademt, moet je de juiste houding voor je lichaam en ledematen kiezen. Beweeg één been naar voren en breng je lichaamsgewicht erop over. Adem langzaam in en til tegelijkertijd je armen op, houd ze in deze positie tot het einde van een overdreven, langzame, samentrekkende uitademing. Herhaal de ademhalingsoefening gedurende 5 minuten.

Zittend ademen

Je kunt de buikademhaling ook zittend doen. Kies in dit geval een stoel zonder rugleuning. Houd je rug recht en volg hetzelfde principe als bij de andere twee oefeningen: je ademt in door je buik op te blazen en ademt uit door je buik in te trekken. Tussen twee ademhalingen kun je je buik ontspannen en dan de oefening hervatten.

De voordelen van meditatie

Meditatie helpt om stress te verlichten en je in harmonie met jezelf te houden. Het geeft je een grote innerlijke rust, wat helpt om hoge cortisolniveaus te vermijden. Net als de ademhalingsoefening neemt het maar een paar minuten van je tijd in beslag en geeft het goede resultaten.

Het eerste wat je moet doen is je geest focussen als je gaat mediteren. Als dit je eerste ervaring is, kun je het beste naar een centrum gaan waar je dan een oefening krijgt om thuis te doen. Sessies onder begeleiding van een gong zijn effectiever om je in diepe concentratie te brengen. Het geluid van dit instrument vergemakkelijkt de overgang naar de meditatieve fases.

Als het je lukt om elke dag thuis te mediteren, zul je een blijvend gevoel van welzijn ervaren. Je meditatiesessies werken als een psychologische rem op je onvrijwillige gewichtstoename. Dus hoe doe je een ontspannende sessie thuis? De houding is eenvoudig: ga zitten met je benen gekruist, rug recht en je handen op je knieën. Doe dit op een heel rustige plek en dompel jezelf onder in een wereld van vertrouwen. Blijf 15 tot 30 minuten in deze houding en adem op de juiste manier.

Meditatie helpt om stress te verlichten

Slaap genoeg voor een platte buik

Verlies je calorieën door te slapen?

Het menselijk brein verbrandt ongeveer veertig calorieën per uur tijdens de slaap. Hoe minder je slaapt, hoe meer buikvet je krijgt. Dus als je snel buikvet wilt verliezen, maak er dan een gewoonte van om ’s avonds vroeg te eten en ook vroeg te slapen. Probeer minstens 7 uur te slapen en je zult na enkele weken resultaat zien.

Waarom leidt goed slapen tot vetverbranding?

Als je 6 tot 8 uur niets eet, dat is de tijd die je in bed doorbrengt, zal je lichaam daarna meer vet verbranden. We raden je aan om na 20.00 uur te stoppen met eten en tussen 20.00 en 21.00 uur te gaan slapen.

Je lichaam zal meer energie verbruiken als je wakker wordt, op voorwaarde dat je ’s nachts voldoende hebt geslapen. Dit fenomeen moet vrij kunnen plaatsvinden en je lichaam zal een deel van je buikvet elimineren, naast de calorieën die op natuurlijke wijze worden verbrand tijdens de slaap.

Als je een probleem hebt met slapeloosheid, moet je daar iets aan doen als je buikvet wilt verliezen. Slaaptekort en buikvet verliezen gaan niet samen.