Havermoutdieet: de complete Franstalige gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De strijd tegen de extra kilo’s is een echte strijd die mannen en vrouwen onvermoeibaar aangaan, zelfs tot op het punt dat ze medicijnen nemen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Het is echter mogelijk om een natuurlijk dieet te volgen op basis van gezonde producten. Havervlokken, dat ontbijt dat zo populair is bij jong en oud, zijn een bondgenoot in afslanken waarvan we de doeltreffendheid niet kennen! Ontdek mijn complete gids voor het havermoutdieet.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zijn havervlokken?

Havervlokken zijn een graansoort die verkregen wordt uit haverzaad via een specifiek droog- en maalproces.

régime flocon d'avoine
Havervlokken worden voornamelijk gebruikt als ontbijtgranen.

Het is het hoofdvoedsel voor het ontbijt in de meeste Engelssprekende landen zoals Engeland en de Verenigde Staten, maar het is ook populair bij Germaanse en Franstalige mensen.

Haver is een tarwesoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Ooit werd het alleen in de geneeskunde gebruikt. Pas veel later begonnen mensen het als voedsel te gebruiken.

Ongeveer 2000 jaar geleden werd haver geëxporteerd naar Oost- en Noord-Europa. Pas in het begin van de 17e eeuw ontdekte Noord-Amerika het bestaan ervan, omdat het lokale klimaat zeer bevorderlijk was voor de teelt.

In Canada was haver rond 1910 een van de meest verbouwde granen, omdat de lokale bevolking het gebruikte om hun paarden te voeden.

Sinds het begin van de jaren 1970 is de consumptie van havervlokken steeds populairder geworden, vooral dankzij campagnes om mensen bewust te maken van de voordelen van deze graansoort voor de menselijke gezondheid.

Voedingswaarde van havervlokken

Havervlokken bevatten geen gluten. Het is echter rijk aan voedingsvezels die bekend staan als bèta-glucaan, bekend om zijn vermogen om het slechte cholesterolgehalte in het lichaam te reguleren.

Het eten van 81g havervlokken levert 7,5g vezels. Voor een man is de dagelijkse voedingswaarde van dit element ongeveer 40 g, terwijl het voor vrouwen ongeveer 25 g is.

Wat betreft mineralen, vitaminen en antioxidanten behoren havervlokken tot de granen die het rijkst zijn aan voedingsstoffen en sporenelementen. 100 g havervlokken bevat :

 • 51% van de dagelijkse thiamine-inname ;
 • 8% riboflavine ;
 • 5% niacine ;
 • 6% vitamine B6;
 • 14% foliumzuur ;
 • 13% pantotheenzuur;
 • 26% ijzer ;
 • 44% magnesium
 • 52% fosfor ;
 • 12% kalium ;
 • 26% zink ;
 • 31% koper.

Gezondheidsvoordelen van havervlokken

Havervlokken eten is heel goed voor je gezondheid. Het heeft veel deugden waarvan we ons nog lang niet bewust zijn!

Cholesterol regulator

Havervlokken hebben cholesterolverlagende eigenschappen, met andere woorden, ze helpen het niveau van slecht cholesterol (LDL-cholesterol) te verlagen.

Beta-glucaan heeft het vermogen om galzouten uit de darm te herabsorberen, waardoor de productie van cholesterol in de lever wordt verminderd.

Deze graansoort helpt daarom het risico op hart- en vaatziekten te verminderen door de aderen te ontstoppen.

Honger regulator

Havervlokken bevatten weinig calorieën en zijn zeer rijk aan langzame suikers. Deze worden geleidelijk verteerd in het lichaam, waardoor het verzadigingsgevoel over langere periodes wordt verlengd.

Het zijn niet alleen ochtendgranen, maar ook glutenvrije koekjes op basis van havervlokken. Dit zijn echte eetlustremmers, met een lage calorie-inname voor een volledig verzadigd gevoel.

Bloeddrukregelaar

Hoewel exacte onderzoeken naar de relatie tussen het eten van havervlokken en de bloeddruk nog niet afgerond zijn, is gebleken dat mensen die regelmatig deze ontbijtgranen eten een stabielere bloeddruk hebben.

régime flocon d'avoine
Er is vastgesteld dat het eten van havervlokken helpt om de bloeddruk te reguleren.

Ook mensen die zwaarlijvig zijn of bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken en havervlokken in hun dieet opnemen, zien hun bloeddruk dalen totdat deze stabiliseert.

Beperkt de insulineproductie

Havervlokken verminderen ook de afscheiding van insuline aanzienlijk. Dit komt omdat het de snelheid vermindert waarmee koolhydraten in de darm worden opgenomen. Daardoor is er geen risico dat je bloedsuikerspiegel stijgt en heeft je lichaam veel minder insuline nodig.

Voor mensen met diabetes type 2 wordt het eten van granen zoals havervlokken sterk aanbevolen door artsen.

Revitaliserend voor de huid

De vele elementen in havervlokken, zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium, geven ze hydraterende en herstellende eigenschappen voor de huid. Veel farmaceutische laboratoria gebruiken het tegenwoordig zelfs als ingrediënt in cosmetische producten.

Het hoge vitamine E-gehalte biedt ook antioxiderende voordelen voor de huidcellen.

Andere voordelen

Naast deze deugden helpen havervlokken ook om het zenuwstelsel in balans te brengen dankzij de B-vitaminen in hun samenstelling.

Het helpt ook de botten te versterken. Het calcium in havervlokken bevordert de mineralisatie van de botten, waardoor ze gezonder en vitaler worden.

Tot slot helpt de regelmatige consumptie van havervlokken de lever normaal te functioneren. De lecithineproductie wordt gestimuleerd en gifstoffen worden effectiever door het lichaam afgevoerd.

Havervlokken voor gewichtsverlies

Het is mogelijk om af te vallen door havervlokken te eten. Er is zelfs een speciaal dieet om extra kilo’s kwijt te raken door regelmatig haver te eten.

De voordelen van het havermoutdieet

Als je zo natuurlijk mogelijk wilt afvallen, is het havermoutdieet een gezonde en effectieve oplossing die veel artsen en voedingsdeskundigen aanbevelen.

Dit graan is een zeer caloriearm voedingsmiddel, dus je kunt zoveel eten als je wilt zonder het risico te lopen om extra aan te komen.

Het is ook zeer rijk aan thiamine, een actief ingrediënt dat koolhydraten kan omzetten in energie. Dit helpt je om snel gewicht te verliezen door overtollig vet dat in je lichaam is opgeslagen te elimineren.

Hoe werkt het dieet?

Het dieet bestaat uit het vervangen van je voeding door voornamelijk havermout voor een bepaalde periode. Het dieetplan is over het algemeen verdeeld in de volgende drie fasen:

 • De eerste fase: tijdens de eerste fase is het raadzaam om tijdens de drie maaltijden van de dag alleen havermout in poedervorm te eten in de vorm van pap of koekjes. Dit zal je lichaam “dwingen” om te wennen aan het eten van haver. Deze fase duurt ongeveer 1 week;
 • De tweede fase: deze bestaat uit het eten van voornamelijk havervlokken tijdens de twee maaltijden, maar varieer de recepten met groenten of fruit. De derde maaltijd bevat alleen gezonde, vetarme voedingsmiddelen;
 • De derde fase: hierbij keer je terug naar een normaal voedingspatroon (gezond en evenwichtig), maar reserveer je één dag in de week om alleen haver te eten. Je kunt smaakstoffen en fruit toevoegen om de smaak te variëren.
régime flocon d'avoine
Het “havervlokken dieet” bestaat uit het vervangen van de hoofdvoeding door havervlokken.

Zijn er ongewenste effecten verbonden aan het havermoutdieet?

Als het havermoutdieet in redelijke en niet te grote hoeveelheden wordt gevolgd, is het zeer heilzaam en veilig voor het lichaam.

Overdaad is echter slecht. Een dieet dat op de lange termijn te drastisch is, brengt het lichaam om een aantal redenen aanzienlijke schade toe.

Ten eerste levert dit dieet heel weinig energie. Het is dus onmogelijk voor het lichaam om op de lange termijn goed te functioneren als je te lang alleen maar havervlokken eet. Ze voelen zich extreem moe, misselijk en duizelig.

Ten tweede kan een te sterke beperking van het dieet tot haver leiden tot het risico op nierstenen, osteoporose en problemen om op lange termijn op gewicht te blijven. Hoewel havervlokken rijk zijn aan vitaminen en mineralen, vormen ze op zichzelf geen complete voeding.

Tot slot kan het hoge vezelgehalte een probleem zijn bij het volgen van een dieet. Vezels hebben laxerende eigenschappen die je kunnen dwingen om op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats naar het toilet te gaan.

Tips om havervlokken goed te eten

Als je wilt beginnen met een dieet op basis van havervlokken, maar niet weet hoe je dat moet aanpakken, volgen hier een paar tips over hoe je deze graansoort op de juiste manier kunt eten, zodat je niet snel op de smaak uitgekeken raakt.

Koud eten

Havervlokken kun je het beste koud eten in plaats van warm. Hoewel onze reflex vaak is om de cornflakes in een kom met warme melk te gieten, is het aan te raden om het pas te eten als het is afgekoeld. Sommige mensen raden zelfs aan om de cornflakes de avond van tevoren te mengen en pas ’s ochtends te eten.

Dit verlaagt de glykemische waarde, maar je hebt wel sneller een vol gevoel.

Drink met melk of koffie

Hoewel koemelk meestal wordt gebruikt bij het ontbijt om onze ontbijtgranen te mixen, waarom probeer je geen plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk? Op die manier neemt je lichaam de eiwitten efficiënter op en vermijd je dierlijk vet.

Voor koffiedrinkers: havervlokken mengen heel goed met je favoriete drankje. Koffie varieert niet alleen van smaak, maar heeft ook een vochtafdrijvende werking die je helptmeer vet af te voeren.

Kies siropen in plaats van suiker

Als je je cornflakes te flauw vindt, voeg dan wat zoetigheid toe. Vermijd suiker en kies in plaats daarvan voor agavesiroop of honing. Deze verhogen je bloedsuikerspiegel niet.

Voeg fruit toe

Gehakt fruit is een uitstekend ingrediënt om je melk-havermoutmengsel lekkerder te maken. Of het nu een banaan, appel, peer of ander seizoensfruit is, het is een echte bonus qua voedingsstoffen en vitaminen.

Een paar recepten om je dieet te variëren

Er zijn veel manieren om de manier waarop je haver eet te variëren, naast de traditionele havervlokken gemengd met melk in de ochtend. Hier zijn enkele eenvoudige, praktische recepten.

régime flocon d'avoine
Om eentonigheid te voorkomen, kunnen havervlokken op verschillende manieren worden gekookt.

Havermout koekjes

In principe gebruik je hetzelfde recept als voor je traditionele koekjes, maar je gebruikt alleen haverpoeder en havervlokken. In plaats van traditionele suiker gebruik je kokossuiker voor een volledig glutenvrij recept.

Het haverpoeder dient als vervanging voor meel. Meng het vervolgens met de havervlokken, poeder, ei, kokossuiker en bakpoeder om balletjes te maken.

Je kunt chocoladesnippers of geraspte kokos toevoegen om je 100% glutenvrije koekjes extra smaak te geven.

Haverwater

Om deze beroemde substantie te maken, die ook ideaal is om af te slanken, neem je een kopje havervlokken, wat essentiële olie om het mengsel op smaak te brengen of een kaneelstokje, en 2 liter water.

Doe alles in een blender en voeg honing toe om de drank te zoeten. Zodra het mengsel glad is, zeef je het door een zeef om alle overgebleven havervlokken te verwijderen en heb je het beroemde haverwater dat je de hele dag kunt drinken.

Conclusie

Het havermoutdieet is een effectief natuurlijk afslankprogramma dankzij het hoge vezelgehalte en de afwezigheid van gluten. Vanaf nu hoef je geen dure farmaceutische producten meer te kopen die niet altijd gezond zijn voor het lichaam. Hoewel dit een risicovrij en goedkoop dieet is, is het belangrijk om altijd een gezonde levensstijl te volgen met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.