Wat ik vond van de diëten door Clélia d’Angelo

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Pas op, dit artikel zal je ogen openen voor de realiteit van diëten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Als diëtist en voedingsdeskundige moet ik eerlijk tegen je zijn: diëten zorgen er niet voor dat je afvalt, ze hebben zelfs de ongelukkige neiging om het tegenovergestelde te doen: ze zorgen ervoor dat je aankomt!

De waarheid is moeilijk te geloven, dat geef ik toe, want de dieetindustrie is winstgevend en lucratief, met afslanken als het modieuze schoonheidscriterium.

Wil je jezelf bevrijden van diëten? Een einde maken aan het jojo-effect? Gewicht verliezen zonder jezelf te ontnemen? Vrede vinden met je bord en je eten? Ik nodig je uit om verder te lezen.

Diëten zorgen ervoor dat je aankomt

Dit is wat diëten doen met degenen die ze volgen…

Overtuigingen over eten

Wat mensen dik maakt, is de overtuiging dat je slank wordt van bepaald voedsel! Van voedingsmiddelen die als “gezond” worden beschouwd en weinig calorieën bevatten, zoals groenten en fruit, val je niet meer af dan van voedingsmiddelen die als “slecht” worden beschouwd en veel calorieën bevatten, zoals pizza’s, hamburgers, gebak, enz.

Wat als ik je zou vertellen dat het je uitgebalanceerde dieet is dat je dik maakt, niet een stuk pizza? Hoe is dit mogelijk? Heel eenvoudig, je komt aan door meer te eten dan je nodig hebt voor energie. Als je te veel groenten eet, te veel quinoa of te veel nul procent yoghurt, kom je aan, terwijl als je de juiste hoeveelheid pizza eet, de hoeveelheid die overeenkomt met je honger, je niet aankomt en waarschijnlijk afvalt.

Het is allemaal een kwestie van hoeveelheid, die wordt bepaald door de intensiteit van je honger en je verzadiging…

Angst om zonder te komen zitten

Kun je niet genoeg op je bord laten liggen? Moet je de laatste hap opeten, zelfs als het niet lukt? Bang om honger te lijden? Om hypoglykemisch te worden?

Dit is een van de centrale problemen van mensen die lijden aan overeten.

Het is omdat je je dieet onder controle hebt: de calorieën, het categoriseren van voedingsmiddelen (goed vs. slecht), wat je je wel en niet kunt veroorloven om te eten waardoor je bang bent om iets te missen, enz. dat je aankomt.

Als je bang bent om iets te missen, heb je de neiging om te veel te eten en te eten zonder honger te hebben.

Diëten voedt deze angsten, waardoor we aankomen of het jojo-effect ervaren.

régime

Eten zonder plezier maar met schuldgevoel

Wanneer je op dieet gaat, volg je een lijst met voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten, een lage glykemische index hebben of de verdienste hebben dat ze de darmtransit versnellen.

Als je deze regels volgt, vergeet je jezelf. Het is onnatuurlijk om in een beperkende gemoedstoestand te verkeren, omdat je dan gaat verlangen naar plezierige voedingsmiddelen die je in grote hoeveelheden gaat eten, met schuldgevoel, zonder honger en zonder einde.

De sleutel tot afvallen is het respecteren van de werkelijke behoeften van je lichaam, de vraag naar energie, het gevoel en de behoeften.

Het is mogelijk om af te vallen zonder dieet

Dit is wat er gebeurt als je stopt met diëten…

Als je meer van mijn artikelen wilt lezen:

Jezelf bevrijden van controle

Als je stopt met diëten, besluit je dat je geen controle meer hebt over je voeding.

Loskomen van controle betekent dat je jezelf bevrijdt van je angsten en je laat leiden door je verlangen, behoeften en verlangens.

Afvallen doe je door je eetwensen te respecteren en tegelijkertijd te genieten van wat je eet om er zoveel mogelijk plezier uit te halen en je verzadiging te respecteren.

Dat ik het over hunkeren naar eten heb, betekent niet dat je de hele tijd zin hebt in pizza’s, friet, hamburgers of gebak.

Je lichaam is fantastisch als je het zijn gang laat gaan, het heeft elke dag andere verlangens en heeft alle verschillende voedselgroepen nodig.

Misschien heb je trek in een sappige appel, een gebakken groente gekruid met een specerij die je lekker vindt, iets fris en kleurrijks. Vertrouw op jezelf, je lichaam is op zoek naar balans en heeft alle voedingsmiddelen nodig die het kan krijgen om dat te bereiken.

Luister naar je lichaam en het zal je alle informatie geven die je nodig hebt om gezond te zijn en te genieten van alle voedingsmiddelen, en dan bedoel ik ook alle voedingsmiddelen.

Luister naar je gevoel

De kern van wat ik je nu uitleg ligt in deze paragraaf. Er is maar één manier om uit de controle van het diëten, je angst om aan te komen, je emotionele verlangen om te eten enzovoort te komen: maak opnieuw contact met jezelf.

Heb je honger? Kun je de mate van honger die je voelt herkennen? Kun je verzadiging herkennen en respecteren?

En natuurlijk, kun je eten zonder iets anders te doen? Door je volledig bewust te zijn van je bord en het eten dat je in je mond stopt?

Zo zie je maar: door naar je eetgevoelens te luisteren en ze te respecteren, kun je duurzaam afvallen en een gezond gewicht bereiken.

Diëten: wat zijn dat?

De term “dieet” werd oorspronkelijk gebruikt in ziekenhuizen.

Iemand met een ziekte of aandoening krijgt een dieet. Iemand met de ziekte van Crohn krijgt een specifiek dieet, net als een diabetespatiënt, iemand die aan ondervoeding lijdt of iemand met hart- en vaatziekten.

Heb jij een ziekte? Als het antwoord nee is, dan heb je geen dieet nodig, maar moet je weer in contact komen met jezelf!

Je vraagt je misschien af waarom het geloof in het wonderdieet als remedie voor al je kwalen blijft bestaan en gepromoot wordt.

Waarom worden we voortdurend geplaagd door allerlei diëten?

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al zei, is het een financiële meevaller die gevoed wordt door mode, beroemdheden en beïnvloeders op sociale netwerken. Al deze mensen verdienen geld aan je als je op dieet gaat. Het is triest, maar verbaast het je?

Om meer te weten te komen