Sporten om af te vallen: de waarheid!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wie heeft er nog nooit een nieuwjaarsvoornemen of een voornemen van een nieuwe week gemaakt: “Dit keer ga ik sporten, ik ga me eraan houden en ik ga afvallen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Helaas, als het zo makkelijk was om ons lichaam en onze geest voor te schrijven wat we willen, dan zouden we het wel weten. Helaas is afvallen op commando alleen maar window dressing.

Als diëtist-voedingsdeskundige en schuldvrije zondagsportster wilde ik je mijn standpunt over dit onderwerp geven.

Laten we de vraag duidelijk stellen: kun je van sporten afvallen?

Het antwoord is nee. Ik zal het uitleggen.

Sporten verhoogt de energiebehoefte van je lichaam. Het is een feit: je verbrandt calorieën als je actief bent, of het nu gaat om duursport of krachtsport.

Als dit het geval is, zou het logisch zijn om af te vallen door te sporten.

Maar om af te vallen door te sporten, moet je meer doen dan alleen calorieën verbranden; je moet ook je voeding aanpassen en je eetgewoonten afstemmen op deze nieuwe energie-uitgave.

woman, running, run-1822459.jpg

Het wordt heel vaak waargenomen dat iemand die sport om af te vallen het energieverbruik compenseert door meer of rijker te eten. Het is alsof deze mensen de fysieke inspanning proberen te voorkomen (misschien uit angst voor hypoglykemie tijdens de sessie) door de geconsumeerde hoeveelheden te verhogen, of alsof een rijke, vette maaltijd een beloning wordt na de inspanning.

Ik zal je een ander voorbeeld geven om dit te illustreren: neem rokers die, wetende dat ze enkele uren niet kunnen roken (als ze bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig nemen) twee sigaretten na elkaar roken om de komende ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Onder normale omstandigheden zouden ze er maar één gerookt hebben. Het is preventief gedrag om te voorkomen dat ze zonder komen te zitten. De extra gerookte sigaret wordt uitsluitend gemotiveerd door de angst voor ontwenningsverschijnselen.

Meer eten omdat er energie is (of zal worden) verbruikt, wordt bij veel mensen waargenomen. Als je al een tijdje sport maar nog steeds niet bent afgevallen, is dit misschien de reden?

Ik stel voor dat je met een voedingsdeskundige praat over dit compensatiemechanisme dat je activeert zonder dat je het echt beseft.

Sporten en afvallen is mogelijk!

Wat je moet doen is luisteren naar en respect hebben voor je hongergevoel, dat beïnvloed zal worden door deze verandering.

Wacht tot je een hongergevoel hebt voordat je begint te eten. Dit is een goede indicator om je lichaam te vertellen dat het tijd is om te eten en dat het energie nodig heeft.

Door te proeven word je je bewust van de hoeveelheden op je bord (kauwen, bestek neerleggen, genieten van het eten), hoeveelheden die je kunt regelen/aanpassen of wijzigen wanneer je verzadiging hebt bereikt. Dankzij deze drie punten van bewustwording kun je je porties verkleinen als dat nodig is of vergroten zonder bang te zijn dat je aankomt.

Kijk uit voor het getal op de weegschaal: het is een slechte indicator!

Wist je dat spieren meer wegen dan vet?

Als je fysiek actief bent, verliest je lichaam vetmassa en wordt het vervangen door spieren.

Op de weegschaal kan het cijfer hoger zijn, ook al is je figuur slanker geworden.

Het gewicht op de weegschaal is dus misleidend!

Een goede manier om de impact van sporten op je lichaam te observeren, is om foto’s van jezelf te maken in dezelfde outfit over de maanden heen.

Op die manier kun je echt de verandering zien, zonder af te hoeven gaan op het figuur (dat je vaak een schuldgevoel kan geven).

Sporten voor je plezier is anders dan afslanken

Er is nog een punt dat ik wil aanstippen.

Sport je om af te vallen of doe je het voor je plezier zonder na te denken over de gevolgen voor je gewicht?

De reden waarom je sport heeft een directe invloed op het wel of niet afvallen.

Sporten om af te vallen betekent dat je jezelf onder druk zet om iets te bereiken door inspanning. Dit betekent dat je hoofd de controle heeft en niet je behoeften.

De hersenen houden er niet van om gecontroleerd te worden, dus zullen ze je saboteren zonder dat je het weet, omdat je actie vanaf het begin om de verkeerde redenen is gemotiveerd.

Lichaamsbeweging voor je plezier is iets heel anders.

Er gaat natuurlijk niets boven sporten om je hoofd leeg te maken, nieuwe mensen te ontmoeten, spieren op te bouwen en fitter te worden.

Sport is een bondgenoot voor je gezondheid die je strakker maakt, je dagelijks energie geeft en je nachtrust verbetert. De voordelen van sport zijn bewezen. Dus ga ervoor!

Als je besluit een fysieke activiteit te ondernemen om je lichaam en geest goed te doen, heb je gewonnen!

Zie je het verschil?

Sporten om iets te winnen, niet om iets anders te verliezen. Het is een positieve gemoedstoestand.

Beste nieuwe (of niet zo nieuwe) sporters, ik wens jullie geweldige zweetsessies, gevoelens van welzijn en prestatie, en trots op jullie fysieke inspanningen.

Zorg goed voor jezelf door aan lichaamsbeweging te doen die past bij je wensen, smaak en behoeften en die niet wordt ingegeven door een misplaatst verlangen om af te vallen.

Dus om dit artikel af te sluiten, zeg ik het nog een keer: pas op dat je sport niet verwart met afslanken!

Geef de voorkeur aan de associatie sport = plezier = welzijn.