17 onvermoede deugden van wakame, een zeewier als geen ander

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zeewier is al heel lang een hoofdvoedsel in Japan, een van de oudste levende culturen ter wereld. Wakame, een bruin of donkergroen zeewier dat vaak in de Japanse keuken wordt gebruikt, heeft een zoute, zilte smaak met een lichte zoetheid. Meestal wordt dit zeewier gebruikt in recepten zoals misosoep of zeewiersalade. Zoals veel zeewieren voegt wakame een heerlijke noot toe aan een verscheidenheid aan gerechten, maar recentelijk heeft het aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Wakame is rijk aan een aantal vitaminen en mineralen. Het geeft een geweldige voedingsboost terwijl het het cardiovasculaire systeem ondersteunt, de hormoonbalans onderhoudt, de botten versterkt, de bloedsomloop verbetert en een gezonde huid bevordert.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Samenstelling

Wakame komt uit de koude wateren voor de kust van Japan, China en Korea. Het is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, vitamine B2 en mangaan. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn therapeutische en genezende voordelen, met de kracht om de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen, het energieniveau te verhogen en het lichaam te voorzien van omega-3 vetzuren.

100 gram rauwe wakame bevat ongeveer 45 calorieën, 1 gram vet, 9 gram koolhydraten, 1 gram suiker en 3 gram proteïne. Het bevat 196 microgram foliumzuur, 0,2 milligram vitamine B2, 1,6 milligram vitamine B3, 360 internationale eenheden vitamine A, 5,3 microgram vitamine K en 0,7 milligram vitamine B5. Wakame bevat ook 3 milligram vitamine C, 1 milligram vitamine E en 0,1 milligram vitamine B1 per 100 gram.

De plant is zeer rijk aan mineralen. Honderd gram van deze alg bevat 1,4 milligram mangaan, 872 milligram natrium, 107 milligram magnesium, 150 milligram calcium en 0,3 milligram koper. Het bevat ook 2,2 milligram ijzer, 80 milligram fosfor en 0,4 milligram zink.

Dit zijn de 17 onvermoede deugden van wakame.

Salade de wakamé
Wakame salade, een zeewier met weinig bekende deugden

De voordelen van wakame

#1 Een gunstig effect op de spijsvertering

Wakame is een gezonde bron van vezels, essentieel voor het behoud van de spijsvertering. Vezels zorgen ervoor dat het lichaam regelmatig kan poepen en voorkomen ziektes zoals diarree. Wakame helpt het maagdarmkanaal vrij te houden van ziekten. De regelmatige beweging van de darm zorgt ervoor dat het lichaam voedingsstoffen efficiënt kan opnemen en vetten en complexe koolhydraten in voedsel gemakkelijker kan afbreken. Wakame bevat weinig natrium en heeft diuretische eigenschappen, waardoor het overmatig vasthouden van water in het lichaam wordt aangepakt. Dit vasthouden van water is de belangrijkste oorzaak van een opgeblazen gevoel.

#2 Hormonen in balans brengen

Wakame levert mangaan, ijzer en calcium, drie mineralen die hormonen op natuurlijke wijze helpen balanceren. Mangaan en calcium helpen PMS symptomen te verbeteren. Uit een onderzoek gepubliceerd in hetAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology bleek zelfs dat vrouwen met een lager mangaangehalte in hun bloed meer pijn en stemmingsgerelateerde symptomen hadden tijdens PMS en menstruatie. Omdat mangaan helpt hormonen te reguleren en antioxidantwerking heeft, kan wakame ook werken als een behandeling voor natuurlijke onvruchtbaarheid.

#3 Verbetert de vetverbranding

Een Japans onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Hokkaido, suggereert dat de fucoxanthine in wakame de vetverbranding in vetcellen bevordert. Volgens het onderzoek bestrijdt fucoxanthine vet op twee manieren: het bevordert de werking van eiwitten die vetoxidatie veroorzaken en is te vinden in het soort vet dat organen omgeeft. Fucoxanthine bevordert ook de productie van DHA in de lever, wat helpt om het slechte of LDL-cholesterol te verlagen. Fucoxanthine verminderde ook het gewicht van wit buikvetweefsel bij knaagdieren, waardoor het een van de beste vetverbrandende voedingsmiddelen is.

#4 Verbeterde cognitieve vaardigheden

Wakame is zeer rijk aan voedingsstoffen. De vitaminen, mineralen en goede vetzuren ondersteunen niet alleen gezonde lichaamsfuncties, maar zijn ook zeer effectief voor het behoud van gezonde hersenen. Onderzoeken wijzen uit dat mensen die regelmatig wakame eten alerter zijn en meer hersenactiviteit hebben dan mensen die het niet eten. Mensen die wakame eten zijn in staat om tot op hoge leeftijd een gezond geheugen en een gezonde hersenfunctie te behouden zonder last te krijgen van geheugenverlies.

Mémoire d'éléphant
Dit zeewier kan je het geheugen van een olifant teruggeven.

#5 Versterkt botten

Honderd gram wakame levert 15% van de dagelijkse calciumbehoefte, wat essentieel is om osteopenie of osteoporose te voorkomen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium helpen de botgroei te vergroten en botherstel te versnellen. Calciumtekorten komen gemakkelijk voor, omdat dit mineraal wordt uitgescheiden via de darmen, nieren en huid.

Osteoporose komt vaak voor bij het ouder worden. Het is een verlies van botweefsel dat begint bij vrouwen in de menopauze en bij mannen rond de leeftijd van 55 jaar. Daarom is het zo belangrijk om voldoende calcium in je dieet te hebben.

#6 Een plant goed voor zwangerschap

Foliumzuur, of vitamine B9, is een essentiële vitamine die voorkomt in wakame. Het is nodig om DNA te kopiëren en te synthetiseren, nieuwe cellen te produceren en de zenuw- en immuunfunctie te ondersteunen. Foliumzuur staat bekend als een van de meest essentiële vitamines voor een gezonde, vitale zwangerschap.

Voor zwangere vrouwen is een tekort aan foliumzuur bijzonder riskant, omdat het kan leiden tot neurale buisdefecten zoals spina bifida, anencefalie, misvormde ledematen en hartcomplicaties. Omdat foliumzuur nodig is voor het kopiëren van DNA en de opbouw van nieuwe cellen, is het essentieel dat zwangere vrouwen voldoende voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan deze vitamine, zoals wakame, om het risico op ontwikkelingsproblemen bij de baby te verkleinen.

#7 Vermindert hoge bloeddruk

Verschillende onderzoeken hebben onderzocht of wakame op natuurlijke wijze hoge bloeddruk kan voorkomen. Eén zo’n onderzoek, gepubliceerd in deAnnals of Nutrition and Metabolism, toonde aan dat behandeling met wakame de systolische bloeddruk van spontaan hypertensieve ratten aanzienlijk verlaagde. Een ander onderzoek, uitgevoerd in Japan, bevestigde dat wakame via de voeding een gunstig effect kan hebben op hypertensie.

Een interessant onderzoek over dit onderwerp werd uitgevoerd in 2011 en onderzocht of zeewier de bloeddruk bij kinderen kan beïnvloeden. Gezonde Japanse kleuters tussen de 3 en 6 jaar oud maten hun bloeddruk en hartslag voor en na een periode van drie dagen waarin ze zeewier innamen. Van 223 jongens en 194 meisjes werden bloeddrukmetingen, volledige voedingsgegevens en door de ouders opgegeven lengte en gewicht verkregen.

De onderzoekers ontdekten dat meisjes met een hogere zeewierconsumptie een significant lagere systolische bloeddruk hadden. De resultaten suggereren dat zeewierconsumptie negatief gerelateerd was aan de diastolische bloeddruk bij jongens en de systolische bloeddruk bij meisjes, wat erop wijst dat zeewier gunstige effecten zou kunnen hebben op de bloeddruk bij kinderen.

#8 Verlaging van het cholesterolgehalte

Het fucoxanthine in wakame dient nog een ander doel: het stimuleert de lever om DHA te produceren, wat helpt om de hoeveelheid schadelijke cholesterol in het lichaam te verminderen. Daardoor is het een uitstekend cholesterolverlagend voedingsmiddel.

Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition bleek dat gedroogd wakame poeder de activiteiten van enzymen die betrokken zijn bij de vetzuurstofwisseling in de lever van ratten veranderde. Ratten die een dieet kregen met wakampoeder hadden lagere triacylglycerolwaarden, wat suggereert dat wakame nuttig is als voeding om hyperlipidemie te voorkomen. Hyperlipidemie betekent dat er te veel lipiden of vetten in het bloed zitten. Dit leidt tot hoge niveaus van cholesterol en triglyceriden, wat kan leiden tot de ontwikkeling van vetafzettingen in de slagaders en gevaarlijke verstoppingen.

#9 Een hart-gezonde plant

Wakame staat erom bekend dat het helpt bij cholesterol- en hartproblemen. Het remt de aanmaak en ophoping van vetten. Het stimuleert ook de lever om meer DHA te produceren, wat eigenlijk een goede manier is om de hoeveelheid cholesterol in het lichaam te verlagen. Slecht cholesterol is verantwoordelijk voor hartaandoeningen en verstopte slagaders. Het eten van dit zeewier kan dus verschillende soorten hartaandoeningen helpen voorkomen, zoals beroertes en aanvallen. Vanwege het hoge ijzergehalte is wakame ideaal om de bloedsomloop te bevorderen. De verhoogde bloedsomloop door het hoge ijzergehalte helpt energie te geven, de gezondheid van je huid te verbeteren en het genezingsproces van je lichaam te versnellen.

#10 Een goede bron van ijzer

Het ijzer in wakame verhoogt de productie van rode bloedcellen en helpt bij de enzymatische stofwisselingsprocessen die het lichaam uitvoert om eiwitten te verteren en voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. IJzertekort is het meest voorkomende voedingstekort ter wereld en wordt in verband gebracht met vertraagde ontwikkeling, verminderd gedrag, verminderde intellectuele prestaties en verminderde weerstand tegen infecties. Overmatige ijzersuppletie kan echter leiden tot ijzeroverbelasting en moet worden vermeden, dus de veiligste en zuiverste manier om voldoende ijzer per dag binnen te krijgen is door het te houden bij ijzerrijke voedingsmiddelen zoals wakame.

Palourdes cuites
Net als een ander zeevruchtproduct, mosselen (15 mg ijzer per 100 g), is wakame rijk aan ijzer.

#11 Een voedingsmiddel rijk aan omega-3 vetzuren

Wakame is een goede bron van omega-3. Dit is een essentieel vetzuur dat niet door het menselijk lichaam kan worden aangemaakt, maar wel nodig is voor een normaal metabolisme. Omega-3 kan worden gebruikt om cholesterol te verlagen, depressie te bestrijden, angst te verminderen, diabetes tegen te gaan, ontstekingen te verminderen, artritis te verlichten en een gezonde huid te bevorderen. Studies hebben aangetoond dat ze gewichtsverlies kunnen ondersteunen, kunnen helpen bij de zwangerschap, het herstel van sporters kunnen bevorderen en dikker haar en dikkere nagels kunnen stimuleren. Vanwege de overmatige consumptie van omega-6 vetzuren in de westerse wereld, is het belangrijk om de omega-3 die het lichaam nodig heeft op te nemen in de voeding.

#12 Anti-verouderingseigenschappen

Veroudering is een natuurlijk proces en kan niet volledig worden gestopt. Het is echter wel mogelijk om het aanzienlijk te vertragen. Wakame is een uitstekende bron van antioxidanten, met name vitamine C, dat het lichaam gebruikt om collageen aan te maken, dat de huid gezond en elastisch houdt en de effecten van vrije radicalen vermindert.

# 13 Behandeling van bloedarmoede

Er bestaat een misvatting dat planten relatief slechte bronnen van ijzer en koper zijn. Wakame is een zeegroente die 0,028 mg koper en 0,28 mg ijzer levert per portie van slechts 10 gram. Dit maakt de plant uitzonderlijk goed voor mensen die lijden aan een ijzertekort en voor wie de conventionele geneeskunde een lange weg heeft afgelegd in de behandeling van dit tekort. Het nemen van ijzerinjecties kan pijnlijk zijn en is niet voor iedereen geschikt. Wakame smaakt daarentegen voortreffelijk. Het kan worden toegevoegd aan salades, soepen en bijgerechten om de inname van koper en ijzer te verhogen. Dit helpt ziektes zoals bloedarmoede te voorkomen en is veilig om een optimaal energieniveau te behouden.

#14 Wakame: een zeewier met ontstekingsremmende effecten

Van wakame is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en brandend maagzuur kan verminderen. De meeste gezondheidsproblemen zijn het gevolg van ontstekingen in het lichaam en wakame helpt ontstekingen op de huid en in de gewrichten te kalmeren en wordt ook gebruikt om koorts te behandelen. Het helpt osteoporose, artritis en gewrichtspijn voorkomen.

Moins de brûlures d'estomac
Het verminderen van brandend maagzuur is een van de voordelen van wakame.

#15 Wakame, een zeewier dat de immuunfunctie stimuleert

De eerste onderzoeken naar wakame en de immuunfunctie werden uitgevoerd in vitro, wat betekent in het laboratorium, in plaats van op menselijke proefpersonen. Volgens Dr. Michael Greger, auteur van de bestseller How Not to Die, toonden deze onderzoeken aan dat wakame het replicatiepotentieel van T-lymfocyten, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, kan verviervoudigen.

Zulke positieve resultaten leidden tot verdere tests van de effecten van wakame bij echte mensen. In één onderzoek gaven onderzoekers 15 mensen die aan verschillende herpesinfecties leden, variërend van orale herpes tot waterpokken, ongeveer twee gram pure wakame in poedervorm per dag (ongeveer een kwart kopje zeewiersalade). De resultaten waren indrukwekkend: bij elke proefpersoon verbeterden de symptomen of verdwenen ze zelfs.

#16 Diabetes omkeren

Een belangrijk bestanddeel van wakame, fucoxanthine, heeft een antidiabetische werking. Een onderzoek uit 2009 in Japan onderzocht de anti-obesitas en anti-diabetische effecten van wakame lipiden rijk aan fucoxanthine op obese muizen. Toen wakame werd toegevoegd aan een vetrijk dieet, verminderde het lichaamsgewicht aanzienlijk.

Vóór de behandeling met wakame vertoonden de muizen tekenen van hyperglykemie, hyperinsulinemie en hyperleptinemie, maar de toevoeging van wakame aan het dieet normaliseerde deze omstandigheden. De onderzoekers concludeerden dat wakame het vermogen heeft om diabetes, aanverwante aandoeningen en obesitas te voorkomen door de insulineresistentie veroorzaakt door een vetrijk dieet om te keren.

#17 Verminderd risico op borstkanker

Er is een klein aantal onderzoeken dat wijst op een verband tussen zeewier en een verminderd risico op borstkanker. In de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt zeewier gebruikt om tumoren te behandelen. Mensen die regelmatig zeewier eten, vooral in Japan, hebben een significant lager percentage borstkanker. In 2013 onderzochten onderzoekers van de University of California de impact van de introductie van wakame in het dieet van Amerikaanse postmenopauzale vrouwen. Vijftien gezonde postmenopauzale vrouwen werden gerekruteerd voor het drie maanden durende klinische onderzoek. Vijf van de vrouwen hadden geen voorgeschiedenis van borstkanker (zij dienden als controlegroep) en 10 vrouwen hadden borstkanker overleefd.

De consumptie van zeewier verlaagde de concentraties van urokinase-type plasminogeen activator receptoren (uPAR), een eiwit dat op verschillende fysiologische plaatsen aanwezig is en waarvan de concentratie over het algemeen hoger is bij postmenopauzale vrouwen. Het is bekend dat de concentratie van uPAR invloed heeft op signalering aan het celoppervlak, adhesie en communicatie tussen groeifactoren, en op de reactiviteit in borstweefsel. Onderzoekers denken dat het vermogen van wakame om deze receptoren te verlagen een verklaring kan zijn voor de lagere incidentie van borstkanker en mortaliteit bij vrouwen na de menopauze in Japan.

Een ander interessant onderzoek, gepubliceerd in 2004, suggereert dat het fucoxanthine in wakame zou kunnen werken als een chemopreventieve en chemotherapeutische verbinding in dikke darm kankercellen. Er bestaat geen twijfel over dat de wetenschap deze ongelooflijke voordelen van wakame ondersteunt en dat er verdere onderzoeken worden gedaan om de effectiviteit ervan als kankerbehandeling of als preventieve maatregel te evalueren.

Réduit les risques de cancer du sein
Zeewier zou het risico op borstkanker verminderen

Mogelijke bijwerkingen van wakame

Hoewel wakame een voedzaam voedingsmiddel is met een flinke handvol gezondheidsvoordelen, bevat het wel een behoorlijke hoeveelheid natrium (872 milligram per 1 ons wakame). Mensen met een hoge bloeddruk moeten daarom hun inname van wakame in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze niet te veel natrium op een dag binnenkrijgen, want natrium werkt kalium tegen om de bloeddruk te verhogen.

Hoe moet wakame worden gebruikt en gekookt?

Wakame is gedroogd of vers verkrijgbaar. Je kunt het bewaren in de koelkast of met zeezout. Het is ook te vinden in verzegelde verpakkingen waarin het gedroogd en bros is, vergelijkbaar met nori (het zeewier dat wordt gebruikt om sushi te rollen). Als je gedehydrateerde wakame hebt, begin dan met het in kleine stukjes te snijden, omdat het uitzet nadat het opnieuw is gehydrateerd. Om gekochte wakame te rehydrateren, week je het ongeveer 30 minuten in water of tot het zacht is. Daarna kan het worden toegevoegd aan soepen, chips en salades. Het water dat gebruikt wordt om wakame te rehydrateren is ook rijk aan voedingsstoffen, dus het kan gebruikt worden als basis voor soep. Wakame is een veelzijdig zeewier dat aan veel recepten kan worden toegevoegd.

Gekochte wakame kan worden toegevoegd aan een roerbakgerecht met sobanoedels, vis, champignons, daikon en andere groenten. Je kunt de wakame ook rehydrateren en sesamzaadjes, chilipoeder, gember en suiker toevoegen om een eenvoudig en heerlijk Japans recept te maken. Je kunt wakame ook mengen met komkommers, sesamolie, rijstwijnazijn en sesamzaad om een wakame salade te maken. Je kunt ook boekweitnoedels, wakame, garnalen en avocado combineren voor een voedzame maaltijd. Je kunt de wakame rehydrateren en watermisopasta, kleine blokjes tofu, dashi, geraspte kool en wortels toevoegen. Je kunt ook wakame salade en daikon snavels in nori vellen rollen om wakame sushi te maken.

Wakamé en soupe
Wakame soep, een van de vele manieren om ervan te genieten

Wakame is een puur natuurwonder! Van wakame pasta tot zeewier thee, deze zeeschat is een bron van voedingsstoffen in elke vorm, rijk aan proteïne en calcium, met tal van ontstekingsremmende en helende eigenschappen. Wakame wordt in de Oosterse geneeskunde gebruikt om het bloed te ontgiften, spijsverteringsproblemen te verlichten en de gezondheid van de voortplanting te verbeteren. Er is aangetoond dat het de grootte van tumoren en struma vermindert. Wakame wordt ook geprezen om zijn antiverouderingseigenschappen en zijn vermogen om huid en haar te revitaliseren en te hydrateren.