Gojibessen: 15 redenen om er meteen mee te beginnen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Goji of Gojibessen is de commerciële naam voor de gewone en Chinese lyciet. De vrucht is een kleine, langwerpige rode bes met een delicaat zoete, lichtzure smaak. Er zijn minstens 3 soorten gojibessen:

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

 • Lyciumchinense: te vinden op de meeste Chinese markten, is rijk aan voedingsstoffen maar erg bitter en daarom niet erg aangenaam.
 • Lyciumtibéticum zou uitgevonden zijn voor marketingdoeleinden.
 • Lyciumbarbarum bevat 4 zeldzame polysachariden. De eigenschappen zijn superieur aan die van andere lyciums.

De naam goji werd voor het eerst gebruikt in 1975 door een Noord-Amerikaanse etnobotanist, Bradley Dobos. Het komt oorspronkelijk uit en wordt voornamelijk geproduceerd in de autonome regio Ningxia in China. De kleine provincie Ningxia wordt ook wel de gojibessenhoofdstad van de wereld genoemd, omdat het de beste gojibessen in grote hoeveelheden produceert. De bodem is rijk aan minerale zouten, het speciale klimaat en de rivieren zijn ideaal voor het irrigeren van de gojibessengewassen.

#1 Gojibessen, geheugenversterkers

Baies de Goji Diet-Food - Goji Berries

Gojibessen verbeteren de cognitieve vermogens. Ze bevorderen de concentratie en zijn de ideale oplossing voor kinderen die onstabiel zijn, van wie de geest afdwaalt of die last hebben van spanningstekorten. Daarom worden gojibessen aanbevolen voor kinderen die aan autisme lijden, ook al geneest goji alleen de aandoening niet. De consumptie van goji is ook goed voor de genezing van de ziekte van Alzheimer.

Goji #2, een onmiskenbare bondgenoot tegen neurologische aandoeningen

Goji wordt sterk aanbevolen bij de ziekte van Parkinson. Er zijn gevallen bekend waarbij dankzij goji de spectaculaire tremoren, symptomen van deze schrijnende ziekte, aanzienlijk zijn verminderd. Multiple sclerose, deze slopende ziekte, kan heel goed behandeld worden met natuurlijke producten, magnesiumchloride en organisch silicium toegediend als supplement. Goji is ook goed om de negatieve evolutie van de ziekte te vertragen.

#3 Een bloedzuiveraar?

Goji reguleert het cholesterolgehalte en de bloedsomloop. Het verbetert de zuurstoftoevoer naar het bloed, geneest bloedarmoede en verhoogt het hemoglobinegehalte binnen een paar maanden. In combinatie met een aangepast dieet voorkomt Goji een hoge bloeddruk. De consumptie van Goji helpt het cholesterolgehalte binnen een paar maanden te normaliseren. Cardiovasculaire ongelukken kunnen ook worden voorkomen door het eten van deze vrucht. Het gevoel van pinnen en naalden in de benen, spataderen en zware benen zal geleidelijk afnemen met de inname van goji. De polysachariden van goji reguleren ook de bloedsuikerspiegel. Goji is daarom de oplossing voor diabetes.

#4 Vergemakkelijkt de darmtransit?

Goji heeft positieve effecten op de spijsvertering, de maag en de dikke darm. Goji alkaliseert het lichaam. Het is de oplossing voor spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, winderigheid, kolieken en een vieze adem. Gojibessen helpen ook bij constipatie. Het is een goed idee om gojibessen te combineren met psyllium blond, dat helpt om afvalstoffen uit de dikke darm te verwijderen.

#5 Een bondgenoot voor de ogen

Goji voedt de ogen omdat de carotenoïden een positief effect hebben op de gezichtsscherpte, wat al duizenden jaren bekend is in de traditionele Tibetaanse geneeskunde. Het beschermt ook tegen macula (netvliesdegeneratie) en cataract (vertroebeling van de kristallijne lens).

Un alliée pour vos yeux
Gojibessen zijn een waardevolle bondgenoot voor je ogen

#6 Eet gojibessen om onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen te verhelpen

Gojibessen zijn een erkende oplossing voor onvruchtbaarheid bij beide geslachten. Vooral voor mannen, wiens vruchtbaarheid momenteel wordt bedreigd door pesticiden. De polysacchariden van Goji beschermen de testiculaire cellen en verhogen de kwantiteit en kwaliteit van sperma. Het helpt ook bij pijnlijke menstruaties en de menopauze. Gojibessen worden aanbevolen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, omdat ze de intellectuele ontwikkeling van het kind bevorderen.

#7 Stimuleert en versterkt het immuunsysteem

Het eten van Goji bessen kan de immuunfunctie helpen versterken. In een onderzoek verbeterde het nuttigen van 100 ml gojibessensapconcentraat per dag gedurende 30 dagen de immuunfunctie. Meer specifiek stimuleerde het lymfocyten, de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen. Onderzoekers geloven dat Goji-bessen het immuunsysteem kunnen helpen stimuleren door het verhogen van de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen.

Het staat bekend als een immuunregulator. Daardoor voorkomt het allergieën. Het wordt ook aanbevolen voor mononucleose, de urinewegen en de nieren. Als je een vergrote prostaat hebt, kan het eten van Goji helpen om de nachtelijke mengsels te spreiden. In het geval van nierfalen is Goji de oplossing voor het verkrijgen van een verbetering binnen een paar maanden.

#8 Goji-bessen om leveraandoeningen te verlichten

De antioxidanten in gojibessen regenereren beschadigde levercellen, waardoor goji een waardevol hulpmiddel is bij levercirrose. Het is ook geïndiceerd tegen leverkanker. Maar deze voordelen moeten door verschillende onderzoeken worden bevestigd.

#9 Het eten van gojibessen kan helpen bij gewichtsverlies

Dankzij hun lage glycemische index en hoge vezelgehalte kunnen gojibessen je helpen gewicht te verliezen. De glycemische indexwaarde van een voedingsmiddel geeft aan welk effect het heeft op je bloedsuikerspiegel zodra je het eet. Voedingsmiddelen met een lage glykemische index geven suiker langzamer af aan de bloedsomloop. Als gevolg daarvan geven ze je een voller gevoel en verminderen ze hun trek.

Gojibessen kunnen helpen bij gewichtsverlies door de stofwisselingssnelheid te verhogen. In een onderzoek kregen mannen en vrouwen met overgewicht 120 ml geconcentreerd gojibessensap. Hun vermogen om calorieën te verbranden was een uur na inname van de drank 10% groter dan dat van degenen die de drank niet hadden genuttigd. Bovendien was de tailleomtrek van deelnemers die 14 dagen lang gojibessensap hadden gedronken gemiddeld 4,7 cm kleiner dan bij de controlegroep. Deze onderzoeken zijn echter klein en er moet meer onderzoek worden gedaan om vast te stellen of het drinken van gojibessensap zeker leidt tot gewichtsverlies.

#10 Toename van antioxidantspiegels in het lichaam

In één onderzoek stegen antioxidant markers met meer dan 8% bij 50 gezonde volwassenen die 120 ml geconcentreerd gojibessensap per dag dronken, vergeleken met degenen die dat niet deden.

Uit een onderzoek onder gezonde, oudere mannen en vrouwen bleek dat het dagelijks drinken van gojibessen gedurende 90 dagen de antioxidantspiegels van zeaxanthine met meer dan 25% verhoogde en de totale antioxidantcapaciteit met meer dan 50%. Dit is goed nieuws, want antioxidanten die via de voeding worden geconsumeerd, worden belangrijk geacht voor de gezondheid en de bescherming tegen chronische ziekten.

#11 Bestrijding van vroegtijdige veroudering

Antioxidanten zoals die in Goji-bessen kunnen helpen veroudering tegen te gaan door te voorkomen dat vrije radicalen collageen in de huid beschadigen. Sommige kleine onderzoeken hebben ook aangetoond dat Goji bessen extract het verouderingsproces in cellen kan helpen vertragen. Een onderzoek bij muizen toonde aan dat gojibessenextract glycatie remt, een proces dat de huid veroudert.

Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan dat gojibessenextract de DNA-synthese in bepaalde cellen stimuleert, waardoor ze worden beschermd tegen veroudering als gevolg van DNA-schade. Het eten van een breed scala aan antioxidantrijke voedingsmiddelen kan helpen beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Deze voorlopige resultaten zijn veelbelovend, maar onderzoek bij mensen is nodig. Van gojibessenextract is aangetoond dat het beschermt tegen celschade in dierstudies. Het kan beschermen tegen vroegtijdige veroudering, maar er is meer onderzoek nodig om dit bij mensen te bevestigen.

Jeune femme allongée dans l'herbe
Blijf jong en bestrijd vroegtijdige veroudering

#12 Meer energie en welzijn dankzij gojibessen

Geconcentreerd extract van gojibessen is in verband gebracht met een betere lichamelijke gezondheid, met als belangrijkste voordelen meer energie en welzijn. In een onderzoek pasten muizen die gojibessenextract toegediend kregen zich sneller aan bepaalde oefeningen aan. Goji-bessen verbeteren de prestaties en het herstel na inspanningstests. Volgens verschillende onderzoekers kunnen gojibessen de aanmaak van spier- en leverglycogeen verbeteren, een vorm van glucoseopslag die je helpt je fysieke activiteit vol te houden. Het eten van deze bessen helpt ook om ureumstikstof uit het bloed te verwijderen, een afvalproduct dat je lichaam produceert na intensieve inspanning.

Vergelijkbare resultaten zijn gevonden bij mannen. In een gecontroleerde studie namen 34 gezonde mannen en vrouwen 14 dagen lang 120 ml geconcentreerd sap van gojibessen. Ze meldden meer energie, betere fysieke prestaties, een betere slaapkwaliteit en minder vermoeidheid. Ze meldden ook dat ze zich gelukkiger voelden dan voorheen. Regelmatige consumptie van gojibessenextract kan het energieniveau, de fysieke prestaties en het algehele gevoel van welzijn verbeteren.

In 2008 voerde een bedrijf dat gojibessen in de vorm van voedingssupplementen op de markt brengt twee klinische onderzoeken uit in de Verenigde Staten om de deugden van de plant aan te tonen. Het bedrijf vroeg zijn onderzoekers om een voorstudie uit te voeren met 34 gezonde mensen. Het onderzoek toonde aan dat na twee weken consumptie van een half kopje (120 ml), goji-sap het algemene welzijn van de 34 deelnemers verbeterde, in termen van slaapkwaliteit, energieniveaus en zelfs stemming.

Aangezien de deelnemers eerdere goji-consumenten waren, waren ze in staat om het verschil te zien tussen de smaak van het goji-sap en die van de placebo. Dit ontkracht de geldigheid van het1e onderzoek, dat blind zou moeten zijn. Ook het kleine aantal deelnemers, de subjectiviteit van de vragenlijst en de korte duur van dit onderzoek waren argumenten om het in twijfel te trekken.

Om de situatie recht te zetten, voerden dezelfde onderzoekers in 2009 een tweede proef uit met 50 gezonde volwassenen. Zij dronken 30 dagen lang 120 ml Goji-sap per dag. Ook dit onderzoek toonde een verbetering van het welzijn aan, evenals een verlaging van het cholesterolgehalte (LDL) en een verhoging van het gehalte aan goed cholesterol (HDL) in het lichaam van de 50 deelnemers.

#13 Hulp in de strijd tegen astma

Een onderzoek dat in 1989 in China werd uitgevoerd onder 35 herstellende astmapatiënten toonde aan dat goji kan helpen bij de bestrijding van astma. Het onderzoek duurde 10 weken, waarin de patiënten een afkooksel namen dat gemaakt was van 7 planten, waaronder gojibessen. Dit afkooksel is een traditionele remedie met de naam “Versterkende Nieren”. Aan het einde van de 10 weken werd bij de patiënten een vermindering van de luchtwegobstructie vastgesteld.

#14 Voedsel met hoge voedingswaarde

Gojibessen bevatten een groot aantal krachtige antioxidanten, waaronder carotenoïden, lycopeen, luteïne en polysachariden. Er zit bijna net zoveel vitamine C in deze bessen als in verse citrusvruchten (sinaasappels, citroenen). Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels, twee voedingsstoffen die je kunnen helpen om honger en trek te voorkomen. Gojibessen zijn ook rijk aan mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van organen, het beschermen van cellen en het optimaliseren van de stofwisseling. Dit zijn onder andere koper, ijzer, selenium en zink.

Oranges et vitamine C
Gojibessen zijn rijk aan vitamine C, net als sinaasappels.

Het gehalte aan voedingsstoffen van gojibessen varieert aanzienlijk, afhankelijk van het type, de versheid en de manier waarop ze verwerkt zijn. Als richtlijn, 1/4 kop of 85 gram gedroogde Goji bessen bevat ongeveer :

 • Calorieën: 70
 • Suiker: 12 gram (g)
 • Eiwit: 9 g
 • Vezels: 6 g
 • Vitamine A: 150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Koper: 84% van ADH
 • Selenium: 75% van ADH
 • Vitamine B2 (riboflavine): 63% van ADH
 • IJzer: 42% van ADH
 • Vitamine C: 27% van ADH
 • Kalium: 21% van ADH
 • Zink: 15% van ADH
 • Thiamine: 9% van ADH

#15 Vermoedelijke anti-kanker activiteit

Baies de Goji Diet-Food - Goji Berries

Goji-bes extract is in verband gebracht met kankerwerende activiteit in dierlijke en menselijke studies. In vitro studies hebben aangetoond dat gojibessen extract de groei van kankercellen remt, voorkomt dat ze zich verspreiden en ze zelfs vernietigt. Een onderzoek op ratten toonde aan dat een regelmatig dieet van gojibessen tumoren remde. Frambozen, aardbeien en bosbessen bieden dezelfde voordelen.

De mogelijk remmende effecten van gojibessen zijn waarschijnlijk te danken aan hun vermogen om het niveau van antioxidanten te verhogen en het niveau van ontstekingsbevorderende cytokinen te verlagen 8 in het bloed. Uit een onderzoek onder 79 mensen met kanker in een vergevorderd stadium bleek dat degenen die immuuntherapie kregen plus geconcentreerd goji-extract 25% meer kankerregressie hadden dan degenen die alleen immuuntherapie kregen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de meeste van deze onderzoeken alleen gebruik maakten van geëxtraheerde en geconcentreerde delen van de bessen, en niet alleen van Goji-bessen.

In 1994 onderzochten Chinese onderzoekers 75 mensen met verschillende vormen van kanker in een vergevorderd stadium. Aan het eind van deze studie merkten de onderzoekers op dat de combinatie van een gezuiverd sap van de gojibes met een immunotherapiebehandeling genaamd LAK-lymfocyten gunstig was voor deze mensen. Dit resultaat betekent echter niet dat gojibessen effectief zijn bij de behandeling van deze vormen van kanker. Het enige wat we kunnen zeggen is dat ze kunnen helpen bij de kankerbestrijding.

Waarschuwingen, advies voor consumptie en mogelijke bijwerkingen

Als de deugden van Goji je hebben overtuigd en je wilt er zo snel mogelijk mee beginnen, bedenk dan dat Goji geen drogisterijmiddel is, maar een voedingsmiddel. Het werkt niet zo snel in op een specifiek orgaan als een farmaceutische specialiteit waarvan de primaire functie het bestrijden van een ziekte is. De positieve effecten van Goji op de gezondheid zijn echter zichtbaar op de lange termijn.

Goji kan worden genomen om het lichaam op peil te houden, gewicht te verliezen, een aandoening te overwinnen, enz. In elk geval is een geschikte dosering nodig. Om bijvoorbeeld een aandoening te voorkomen, is de gemiddelde dosering ongeveer dertig Gojibessen per dag. Deze dosering moet echter worden aangepast aan het gewicht en de gezondheidstoestand van de persoon die het inneemt. In geval van ziekte kan de preventieve dosis dagelijks verdubbeld of verdrievoudigd worden.

Er zijn echter enkele bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Er zijn zeer zeldzame gevallen van misselijkheid, ernstige buikpijn, hoofdpijn en constipatie. Deze effecten kunnen worden verklaard door een versnelde afvoer van gifstoffen. Om deze bijwerkingen te voorkomen, is het aan te raden om regelmatig fruit te eten en water te drinken.