Yoghurt dieet: de complete Franstalige gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het eten van yoghurt wordt al jaren geassocieerd met een goede gezondheid. Het romige zuivelproduct is al heel lang een hoofdbestanddeel van mediterrane, Indiase en Franse diëten. Volgens Mireille Guilliano, schrijfster van de bestseller French Women Do not Get Fat, is yoghurt zelfs een van de Franse geheimen voor gewichtsbeheersing. Het yoghurtdieet kan de darmflora in de maag helpen herstellen en het lichaam verlossen van bepaalde spijsverteringsproblemen. Het kan de huidconditie verbeteren, botten versterken, de opname van vitaminen en mineralen versnellen en helpen om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Hier lees je hoe dit veelgeprezen dieet werkt.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Oorsprong van het yoghurt dieet

Het yoghurt dieet is een voedingsprogramma gecreëerd door holistisch voedingsdeskundige Ana Luque. Volgens haar boek The Yogurt Diet, zegt ze dat dit dieet nuttig kan zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in gewichtsverlies. In tegenstelling tot andere diëten om af te vallen, richt het yoghurtdieet van Luque zich niet op calorierestrictie. In plaats daarvan worden mensen aangemoedigd om zich te richten op portiecontrole door porties te kiezen die niet groter zijn dan de grootte van hun handpalm.

In een interview in The Gloss legt Luque uit dat het dieet vereist dat mensen drie tot vier keer per dag vier tot vijf ons yoghurt met levende probiotische bacteriën eten, naast andere gezonde voedingsmiddelen. Probiotica zijn een soort bacteriën die de spijsvertering kunnen verbeteren en het immuunsysteem kunnen stimuleren, wat leidt tot algehele verbeteringen in de algemene gezondheid. Het tijdschrift Healthy New Age meldt dat het Yoghurt dieet niet alleen gewichtsverlies bevordert, maar ook is ontworpen om voedselkeuzes te maken die de spijsvertering optimaliseren, wat kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen en het behandelen en voorkomen van bepaalde chronische ziekten.

In zijn boek benadrukt Luque het belang om drie of vier keer per dag yoghurt in het dieet op te nemen als ontbijt, lunch, avondeten, dessert of tussendoortje. Diëters moeten het ook opnemen in hun dagelijkse voeding: Creative Bioscience merkt op dat, voor optimale resultaten, diëters worden aangemoedigd om voedingsmiddelen te elimineren die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken, zoals gepasteuriseerde melk, azijn, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

Les aliments pouvant entraîner une inflammation sont déconseillés dans le régime yaourt
Voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken worden niet aanbevolen op het yoghurt dieet.

Yoghurt en gewichtsverlies

Veel voedingsdeskundigen beweren dat yoghurt de ultieme manier is om honger te stillen. Yoghurt is het perfecte voedingsmiddel omdat het rijk is aan calcium. Het bevat koolhydraten, eiwitten en vetten, die je allemaal nodig hebt bij elke maaltijd. In haar boek zegt Guiliano dat de meeste Franse vrouwen één of twee yoghurtjes per dag eten, bij het ontbijt of na een inspannende avond. Gezondheidsprofessionals pleiten al lang voor zuivelproducten en andere calciumrijke voedingsmiddelen om botten en tanden sterk te houden en osteoporose te voorkomen. En de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het eten van magere zuivelproducten ook gewichtsverlies kan bevorderen.

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity in april 2005 onderzocht volwassenen met obesitas die hun inname met 500 calorieën per dag verminderden terwijl ze dagelijks drie porties magere yoghurt aten. Uit het onderzoek bleek dat ze aanzienlijke hoeveelheden vet verloren, vooral rond de taille, terwijl ze vetvrij spierweefsel behielden. De groep mensen die drie porties yoghurt per dag at, verloor 22% meer gewicht, 61% meer lichaamsvet en 81% meer buikvet dan een controlegroep die slechts één portie yoghurt per dag at.

Michael Zemel, auteur van de studie, suggereert dat het eten van zuivelproducten en het binnenkrijgen van voldoende calcium de botdichtheid en spiermassa in stand houdt terwijl het vetverlies toeneemt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle yoghurts gelijk zijn. Sommige bevatten vet- en suikergehaltes die de voordelen van gewichtsverlies teniet kunnen doen. Een kopje vetvrije yoghurt bevat 100 calorieën, 300 milligram calcium, 10 gram eiwit en geen vet. Sommige varianten zitten echter vol met suiker, vet en kunstmatige ingrediënten. Om de meest voedzame yoghurt te kiezen, moet je het etiket lezen en letten op het vet-, suiker- en caloriegehalte per portie. De site TopMincir biedt ook interessante informatie over onderwerpen die met voeding te maken hebben.

De gezondheidsvoordelen van yoghurt

Yoghurt is een uitstekende bron van calcium, proteïne en B-vitamines, maar de gezondheidsvoordelen gaan volgens deskundigen veel verder dan deze aspecten. Het is een geweldig voedingsmiddel dat het immuunsysteem en de algehele gezondheid helpt,” legt Miriam Nelson, Ph.D., een onderzoeker aan Tufts University, uit. Het eten van yoghurt met levende culturen voegt ‘goede’ bacteriën toe aan het darmkanaal en bevordert een gezonde omgeving om ‘slechte’ bacteriën te helpen bestrijden. Mensen die antibiotica slikken, kunnen baat hebben bij het eten van gefermenteerd voedsel zoals yoghurt. Acidophilus melk, kefir, miso en tamari zijn andere voorbeelden van probiotisch voedsel dat helpt om gezonde bacteriën toe te voegen. Om hun voordelen te verkrijgen, moeten deze voedingsmiddelen regelmatig worden gegeten.

De levende culturen die worden gebruikt om yoghurt te maken, helpen lactose (melksuiker) af te breken en maken het makkelijker verteerbaar, zelfs voor mensen die gevoelig zijn voor lactose. Wie op zoek is naar meer sojaproducten in zijn dieet, vindt een gemakkelijke oplossing met sojayoghurt. Het is vrijwel vetvrij en bevat veel proteïne, wat volgens onderzoek kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Sojayoghurt bevat echter minder calcium, proteïne en B-vitamines dan yoghurt gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk.

Bienfaits du yogourt
De voordelen van yoghurt zijn talrijk

Hoe kan ik yoghurt in mijn dieet verwerken?

Een van de makkelijkste en gezondste manieren om yoghurt te eten, als voedzaam tussendoortje of mini-maaltijd, is door wat gesneden vers fruit in gewone yoghurt te doen of een beetje honing en tarwekiemen toe te voegen. Yoghurt kan als ontbijt worden gegeten, met fruit en/of ontbijtgranen, of als beleg op pannenkoeken of wafels. Gemengd met vers fruit en ijs wordt het een smoothie, een snel en draagbaar ontbijt of tussendoortje.

Bevroren yoghurt of een bevroren bakje yoghurt is alles wat je nodig hebt. Je krijgt de helft van de calorieën van premium ijs en geen vet. Yoghurt is ook een veelzijdig ingrediënt voor recepten variërend van voorgerechten tot desserts. Als er in recepten room of mayonaise wordt gebruikt, kan gewone magere yoghurt gemakkelijk enkele of alle ingrediënten met een hoger vetgehalte vervangen. Sommige experts raden aan om yoghurt te gebruiken in koude gerechten zoals koude soepen, saladedressings, dipsauzen of als romig dessert.

Omdat yoghurt wordt afgebroken wanneer het wordt verhit, is het iets lastiger om het in warme gerechten te gebruiken. Maar het kan wel: meng een beetje maïzena door de yoghurt en roer het aan het einde van de bereidingstijd door het hete gerecht. Yoghurt wordt vaak gebruikt om het vetgehalte van gebakken producten te verminderen. Yoghurt is een uitstekende vervanger voor olie of boter in gebak en muffins, omdat het vocht, volume en smaak toevoegt zonder vet of calorieën toe te voegen.

Dankzij het zuurgehalte van yoghurt werkt het ook goed in een marinade om vlees malser te maken. Yoghurt is bederfelijk, dus controleer de datum op de verpakking. Een ongeopende verpakking is ongeveer 10 dagen houdbaar.

Kenmerken van het yoghurt dieet

Het yoghurt dieet maakt afvallen gemakkelijk. Het is lekker en kost niet veel geld. Het bestrijdt effectief buikvet, helpt je meer vitaminen en mineralen uit voedsel op te nemen en bevat veel bacteriën die het spijsverteringskanaal nodig heeft. Het maakt het lichaam gezonder en laat spieren sneller herstellen na trainingen. Tot slot bevat het veel eiwitten, calcium en vitamine D.

Daarnaast kunnen mensen die het yoghurtdieet volgen hun voedingsstatus verbeteren door mogelijk hun vetinname te verminderen, hun eiwitinname te verhogen en belangrijke vitaminen en mineralen aan hun dieet toe te voegen die anders misschien ontbreken. Deze verbeteringen kunnen leiden tot minder diabetes type II, hartaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom en andere chronische ziekten.

Degenen die hun inname van probiotische bacteriën verhogen terwijl ze het yoghurtdieet volgen, kunnen ook verbeteringen opmerken in de gezondheid van hun botten. Een betere balans van de darmflora kan namelijk leiden tot een hogere snelheid van calciumabsorptie en -transport naar de botten, wat helpt om het aantal gevallen van osteoporose en breuken na een val te verminderen.

Het mag echter niet langdurig worden ingenomen zonder een arts te raadplegen. Het is niet bedoeld voor mensen met een intolerantie voor zuivelproducten of een allergische reactie op lactose. De te gebruiken yoghurt mag niet veel suiker of andere ongezonde ingrediënten bevatten. Het is daarom aan te raden om altijd yoghurt zonder toegevoegde suiker te gebruiken. Overmatige consumptie van kruiden, snoep, gefrituurd voedsel, vette producten, enz. moet worden vermeden. Je kunt wel fruit of groenten toevoegen aan het yoghurtdieet als je erg hongerig bent. Je kunt ook het groentedieet en al zijn voordelen ontdekken.

De basis van het yoghurt dieet

De basis van het yoghurtdieet is gebaseerd op het feit dat veel voorkomende chronische ziekten zoals het prikkelbare darmsyndroom, diabetes type 2, hartaandoeningen en obesitas grotendeels worden veroorzaakt door slechte voeding. Ze gelooft dat een onvoldoende inname van voedingsstoffen en goede bacteriën, evenals een teveel aan calorieën, meer bijdragen aan deze chronische ziekten. Volgens de experts geeft het eten van drie porties yoghurt per dag het lichaam de voedingsstoffen en goede bacteriën die het nodig heeft om af te vallen en slank te blijven.

Yoghurt voorziet het lichaam van calcium, eiwitten, vitaminen en probiotica, bacteriën die goed zijn voor het lichaam. Probiotica helpen de werking van bacteriën die van nature in het lichaam aanwezig zijn te versterken en kunnen helpen schadelijke bacteriën af te weren. Ze helpen ook om het spijsverteringsstelsel in goede conditie te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van drie porties yoghurt aan het dagelijkse dieet vet- en gewichtsverlies kan stimuleren. Sommige yoghurtdiëten richten zich op het eten van alleen yoghurt en het schrappen van alle andere voedingsmiddelen. Het Luque dieet raadt aan om drie porties yoghurt toe te voegen aan een caloriearm dieet.

De eerste stap is het elimineren van alle voedingsmiddelen die schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Hieronder vallen bewerkte voedingsmiddelen, suiker en geraffineerde koolhydraten. Vervang deze voedingsmiddelen door volle granen, fruit, groenten en natuurlijk yoghurt. Geef de voorkeur aan yoghurt van volle melk, die weinig vet en eenvoudig is. Yoghurt met toegevoegde suiker en smaak moet zoveel mogelijk worden vermeden. Eet 3 tot 4 keer per dag een portie yoghurt van 4 tot 5 gram, voor of na de maaltijd, of als tussendoortje. Door yoghurt te combineren met een gezonde levensstijl krijg je de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om snel af te vallen.

Eviter les yaourts aux saveurs ajoutées
Vermijd yoghurt met toegevoegde smaakstoffen

De wetenschappelijke basis van het yoghurt dieet

Een van de belangrijkste lessen van het yoghurt dieet om blijvend gewichtsverlies te bereiken is om meer te leren eten in plaats van minder. Veel patiënten denken dat ze zichzelf letterlijk moeten uithongeren om af te vallen(intermittent fasting, gebruik van meer of minder effectieve eetlustremmers). Dit is helemaal niet waar! In feite kan het verlagen van de calorie-inname alleen leiden tot gewichtsverlies in de eerste paar weken. Het is niet alleen de hoeveelheid voedsel waar je op moet letten, maar ook de kwaliteit.

Onderzoekers van de Universiteit van Knoxville hebben ontdekt dat calcium een directe invloed heeft op gewichtsverlies. Van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, met name zuivelproducten, is aangetoond dat ze de afbraak van lichaamsvet verhogen en de stofwisseling op peil houden tijdens een dieet. Een hoog calciumgehalte helpt het lichaam ook om jonger te worden door sterke botten op te bouwen. Dit onderzoek suggereert dat het eten van drie porties zuivelproducten per dag de beste manier is om er het meeste uit te halen.

Het verhogen van de calciuminname kan ook het buikvet verminderen. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op de bijeenkomst van de Obesity Society in 2007 toonde een significante vermindering van buikvet na calciumsuppletie. Tijdens de zeven weken durende studie aten de deelnemers elke dag 3 tot 4 porties zuivelproducten. De gegevens toonden aan dat een trainingsprogramma in combinatie met een caloriearm dieet en een verhoogde consumptie van zuivelproducten het metabolisme voldoende veranderde om de hoeveelheid verbrand lichaamsvet te beïnvloeden.

Eiwitrijke voeding is ook goed voor gewichtsverlies. Het lichaam heeft veel eiwitten nodig om zich de hele dag vol te voelen, zodat het de inname van suikers kan beperken. Eiwit voorziet het lichaam ook van de energie die het nodig heeft om veel calorieën te verbranden. Dat is de logica achter de beste vetverbranders. Het eten van calcium- en eiwitrijke voeding is daarom de beste cocktail om af te vallen. Van de combinatie van deze twee groepen voedingsstoffen is klinisch bewezen dat ze de stofwisseling verhogen en de spijsvertering en darmgezondheid verbeteren.

Een voedselgroep die grote hoeveelheden van beide groepen voedingsstoffen bevat, zijn zuivelproducten. Veel zuivelproducten bevatten echter te veel vet en calorieën, waardoor ze een slechte keuze zijn voor lijners. Yoghurt is de uitzondering op de regel. Het is een vetarm voedingsmiddel dat calcium en eiwitten bevat. Het biedt alle voordelen van zuivelproducten zonder het toegevoegde vet of de calorieën.

Soorten yoghurt die je kunt gebruiken voor het yoghurtdieet

Griekse yoghurt is een uitstekend alternatief voor gewone yoghurt vanwege het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte. Griekse yoghurt bevat tot twee keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt, en vanwege de natuurlijke dikke en romige textuur. Er worden geen verdikkingsmiddelen zoals gelatine toegevoegd, waardoor het een bevredigend natuurlijk tussendoortje is. Griekse yoghurt kan worden gebruikt als vervanging voor zure room in saladedressings en de meeste bakrecepten, waardoor de hoeveelheid vet in recepten wordt verminderd en het lichaam van extra voedingsstoffen wordt voorzien.

Mensen die een hekel hebben aan gewone yoghurt kunnen het dieet volgen door vers fruit aan yoghurt toe te voegen. Het toevoegen van vers fruit zoals perziken, aardbeien en bosbessen zorgt voor extra voedingsstoffen en maakt de yoghurt op natuurlijke wijze zoeter. Vermijd echter het kopen van yoghurt met toegevoegde zoetstoffen, omdat deze over het algemeen veel suiker bevatten, wat de gezondheidsvoordelen van de yoghurt zelf vermindert.

Om je budget niet te overschrijden, kun je het beste je eigen yoghurt maken. Yoghurt maken is relatief eenvoudig en ligt binnen ieders bereik. Alle ingrediënten zijn te vinden in supermarkten en recepten zijn er in overvloed op internet. Als je het yoghurtdieet volgt door drie porties yoghurt aan je dagelijkse maaltijden toe te voegen, kun je gewichtsverlies stimuleren en chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en maag- en darmziekten helpen voorkomen. Yoghurt zit niet alleen vol eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten, maar bevat ook een grote hoeveelheid probiotische bacteriën, die essentieel zijn voor een goede spijsvertering en een optimale gezondheid.

Yaourts nature
Gewone yoghurt, heel eenvoudig

Begeleidende maatregelen voor het yoghurt dieet

Het yoghurtdieet is geen wonderrecept. Om effectief te zijn. Het moet gepaard gaan met een aantal veranderingen in de levensstijl van de patiënt. Ze moeten een regelmatige bewegingsroutine in hun dagelijkse routine introduceren. Gewichtsverlies zal gemakkelijker worden en het lichaam zal goed functioneren. Ze zullen niet alleen in staat zijn om gewicht te verliezen, maar ze zullen ook in staat zijn om hun lichaam te helpen zich te verdedigen tegen de chronische ziekten die de samenleving teisteren.

Het is essentieel dat de patiënt rijk en uitgebalanceerd voedsel eet, zonder overdaad. Het is geen kwestie van flauw eten, maar van smakelijke gerechten waarvan de vitaminen en voedingsstoffen de stofwisseling stimuleren en de verbranding van opgehoopt vet verhogen. Natuurlijk moet je schadelijke producten zoals frisdrank en hamburgers beperken of zelfs helemaal uit je dieet schrappen, voedingsmiddelen die enorme hoeveelheden calorieën bevatten maar zeer weinig voedingsstoffen van goede kwaliteit.

In een tijd waarin obesitas een wereldwijde pandemie is geworden, is het yoghurtdieet een echte uitkomst. Het yoghurtdieet is eenvoudig en gemakkelijk te implementeren en bestaat uit het toevoegen van drie tot vier porties yoghurt van 150 gram aan een rijk, uitgebalanceerd dieet. In tegenstelling tot andere diëten die een enorme druk leggen op degenen die willen afvallen, kun je met het yoghurtdieet ongewenste kilo’s kwijtraken terwijl je geniet. Omdat mensen die willen afvallen worden ontmoedigd door hun trek, is het yoghurtdieet een ware revolutie. Afvallen wordt een genot met dit dieet, dat zowel effectief als gemakkelijk te volgen is.

Ontdek het yoghurt dieet op video: