Hoeveel calorieën zitten er in een kipfilet?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Kipfilet is eiwitrijk en vetarm vlees. Het is een ingrediënt in veel gerechten vanwege de snelle bereiding en delicate smaak. Dit caloriearme product bevat veel mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Laten we eens kijken hoeveel calorieën kipfilet bevat.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat kipfilet?

100 gram rauwe kipfilet levert het lichaam slechts 98 Kcal. Het is dus een caloriearm product.

calorie blanc de poulet

Kipfilet wordt beschouwd als mager vlees. De caloriewaarde van het bereide gerecht verandert door de warmtebehandeling. 100 gram gekookte kipfilet levert 98 kcal, terwijl gebakken kipfilet 134 kcal waard is. 100 gram gebakken kipfilet zonder paneerlaag is 239 kcal waard. Gepaneerd is dezelfde hoeveelheid 268 kcal waard. Let daarom goed op de bereidingswijze en kies een bereidingswijze die minder schadelijk is voor gewichtsverlies.

Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte van kipfilet

De hoeveelheid eiwit in 100g kipfilet is 21,5g en de hoeveelheid vet is 1,3g. Kipfilet past perfect in de principes van een verteerbaar dieet, omdat het na bereiding de darmen niet irriteert. Wit vlees zonder vel is ideaal voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, omdat het slechts 58 mg cholesterol per 100 gram bevat. Het is de moeite waard om het te vergelijken met rundvlees, dat tot 90 mg cholesterol bevat.

Tabel met voedingswaarden voor kipfilet

VoedingsstoffenKipfilet: inhoud per 100 gram
Koolhydraten0 g
-waarvan suikers0 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels0 g
Eiwit31 g
Vet3,57 g
-Waarvan cholesterol85 mg
-waarvan verzadigde vetzuren1,01 g
Kalium256 mg
Natrium74 mg water
Water65,3 g

Hoeveel weegt een gemiddelde kipfilet?

Een gemiddelde kipfilet weegt 205 g en levert ongeveer 200 kcal. Daarom is het een populaire keuze voor afslankers.

Gehalte aan mineralen en vitamines

Kipfilet is een goede bron van mineralen en vitaminen. Een halve filet bevat :

 • 385 mg kalium
 • 33 mg magnesium
 • 0,4 mg ijzer
 • 0,49 mg zink
 • 0,1 mg koper
 • 0,1 mg mangaan;
 • 0,09 mg thiamine (vitamine B1);
 • 0,153 mg riboflavine (vitamine B2);
 • 12,44 mg niacine (vitamine B3);
 • 0,55 mg pyridoxine (vitamine B6);
 • 0,4 mg cobalamine (vitamine B12).

Kipfilet is een goede bron van B-vitamines, die essentieel zijn voor een goede werking van het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Door het eten van kipfilet vullen we ook mineralen aan zoals ijzer, magnesium, selenium en zink.

Een gemiddelde borstfilet van 200 g dekt 85% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6 en 85% van de behoefte aan selenium van een gemiddelde volwassene.

Word je dik van kipfilet?

Vanwege de voedingswaarde en het gemak van consumptie is kipfilet een van de voedingsmiddelen die over het algemeen wordt aanbevolen voor sporters en mensen die willen afvallen. Het voedingsprofiel laat zien dat kipfilet een vetarme eiwitbron is. Het is ook een koolhydraatvrij product. Ongeveer 90% van de calorieën zijn afkomstig van eiwitten, terwijl 10% wordt geleverd door vet. Regelmatige consumptie van eiwitrijk voedsel wordt in verband gebracht met gewichtsverlies.

Levensmiddelenadditieven en verontreinigingen

In Frankrijk is het verboden om antibiotica te gebruiken in de pluimveehouderij, behalve als het nodig is om een dierziekte te behandelen. Er is echter bezorgdheid over de hoeveelheid antibiotica die bij de behandeling wordt gebruikt en in het vlees terechtkomt.

Antibioticatherapie wordt uitgevoerd onder strenge veterinaire controle en het vlees moet een bepaalde periode wachten voordat het op tafel komt. Dit is de tijd waarna de concentratie van de werkzame stof geen schadelijke bijwerkingen meer heeft op het menselijk lichaam. Maar het is niet 100% zeker dat het vlees dat te koop is een onschadelijke dosis antibiotica bevat. Om veiligheidsredenen moeten producten met een kwaliteitscertificaat worden gekozen.

Uit gegevens van het Europees Geneesmiddelenbureau blijkt dat antibiotica in Europa twee keer zo vaak worden gebruikt om dieren te behandelen als mensen. Tussen 2011 en 2014 is het gebruik in de landbouw met 23% gestegen.

De exacte voedingswaarde en inhoud van de afzonderlijke ingrediënten in het bereide gerecht hangen af van de toevoegingen die tijdens het koken zijn gebruikt (gedroogd fruit, boter, room). Om de calorische waarde van het gerecht niet te verhogen, kun je kruiden en specerijen toevoegen.

Voordelen van kipfilet

Het lijdt geen twijfel dat kipfilets vanwege hun voedingsstoffengehalte en lage caloriegehalte vaak worden gebruikt in maaltijden. Door kipfilet te eten, voorzie je je lichaam van licht verteerbare eiwitten en een kleine hoeveelheid vet. Een van de voordelen is ook de relatief lage prijs.