Hoeveel calorieën zitten er in een croissant?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Je zit aan de goed ingerichte ontbijttafel. Er is vers geperst sinaasappelsap, verse broodjes van de bakker en warme, knapperige croissants. Terwijl je met smaak in je croissant bijt, heb je al een slecht geweten. Hoe zit het met de calorieën in de croissant? Je weet zelf dat de calorieën in croissants zeker niet tot je vrienden behoren als het op afvallen aankomt. Maar betekent dat dat je succes bij het afvallen op het spel staat? Lees hieronder meer over het caloriegehalte van croissants.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevat een croissant?

100 gram croissants leveren tussen de 300 en 406 kcal. Als je bedenkt dat een smeuïge brioche ongeveer 50 gram weegt, zullen de verbruikte calorieën tussen de 150 en 200 kcal liggen.

calorie croissant

Een chocoladecroissant heeft 416 calorieën voor 100 gram croissant. Een roombotercroissant heeft 406 calorieën voor 100 gram croissant. 100 gram jamcroissant levert 307 calorieën (kcal), wat gelijk staat aan 1284,49 kilojoules (kJ).

Een croissant met kaas levert 500 calorieën. Een croissant met kaas en ham levert 530 calorieën. Een croissant met nougatvulling levert 520 calorieën. Een croissant met chocoladevulling bevat 525 calorieën. Een croissant met marsepeinvulling bevat 510 calorieën. Een croissant met pretzelvulling bevat 440 calorieën. De calorie-informatie heeft altijd betrekking op 100 gram gebak.

De botercroissant is gemaakt met 90% boter, daarom is de zoete smaak zo overtuigend. Over het algemeen is de botercroissant een echte caloriebom, want hij bevat veel suiker en vet. De croissant heeft een zachte, vlokkige consistentie, zodat hij bijna smelt op de tong. Het kan worden gegeten als tussendoortje of als ontbijt.

Als het om croissants gaat, is het moeilijk om het juiste aantal calorieën te vinden, omdat elke bakker zijn eigen recept voor zijn product heeft.

Voedingssamenstelling van een croissant

Voor 100 gram croissant zit er ongeveer :

  • 42 gram koolhydraten
  • 25 gram vet;
  • 9 gram eiwit.

Rekening houdend met het gemiddelde gewicht van een enkele brioche, is de inname respectievelijk 18, 11 en 3 gram. De calorieën in een croissant zijn afkomstig van 8% eiwit, 45% koolhydraten en 47% vet.

Niet te vergeten in dit voedingsprofiel zijn vezels, goed voor iets minder dan 5 gram per 100g product, evenals mineralen en vitamine A, B9 en E. Er zijn ook elementen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium.

Voedingswaarden van een croissant

VoedingsstoffenCroissant: inhoud per 100 gram
Koolhydraten45,8 g
-waarvan suikers11,3 g
– zetmeel0 g
-voedingsvezels2,6 g
Eiwit8,2 g
Vet21 g
-waarvan cholesterol67 mg
-waarvan verzadigde vetzuren11,7
Kalium118 mg
Natrium384 mg
Water23,2 g

Hoeveel weegt een gemiddelde croissant?

Een croissant van gemiddelde grootte weegt 55 g en levert ongeveer 223 calorieën (kcal).

Om de werkelijke hoeveelheid calorieën in een croissant te visualiseren, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een croissant van gemiddelde grootte (55 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van bijvoorbeeld 4 appels, 2 plakjes kaas, 2 sneetjes brood, 1,5 glas melk of 11,5 theelepels suiker.

Om deze calorieën (223 kcal) kwijt te raken, moet je bijvoorbeeld minstens 32 minuten fietsen, 26 minuten zwemmen of 22 minuten hardlopen.

Levensmiddelenadditieven in croissants

Een onderzoek heeft aangetoond dat Weens gebak zoals croissants vol zitten met additieven en hulpstoffen. De meest voorkomende in croissants zijn :

  • Ascorbinezuur (E300);
  • Sojalecithine (E322);
  • Glycerolmonostearaat (E471);
  • Citroenzuur (E330);
  • Calcium propionaat (E280, E281, E282).

Kom je aan van croissants eten?

Van croissants kun je heel snel aankomen. Ze verhogen de caloriebalans enorm met slechts één ontbijt. Dus als je ongeveer 4 croissants eet en er jam op smeert, kom je al snel op meer dan 1000 calorieën.

Een croissant is een uitstekend alternatief, vooral voor mensen die moeilijk aankomen. Vooral gevulde croissants zijn een grote hulp. Een croissant is dus echt niet geschikt om af te vallen. Dit komt door het hoge gehalte aan koolhydraten en vet.

Een caloriearm dieet is dus niet mogelijk met croissants. Als je wilt zondigen, moet je er van tevoren rekening mee houden dat je voor een croissant met aardbeienjam ongeveer 70 minuten moet joggen.