Hoeveel calorieën zitten er in butternut?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Pompoen, ook wel doubeurre genoemd, kan kleur toevoegen aan je bord en je dieet verrijken met een unieke smaak en veel mineralen. Pompoen is een van de groenten met een laag vet-, cholesterol- en natriumgehalte. Je kunt zowel het voedingsrijke vruchtvlees van de flespompoen als de magnesiumrijke zaden eten zonder je zorgen te maken over calorieën. Hoeveel calorieën bevat een flespompoen?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Calorieën in butternut: 45 Kcal per 100 g

Net als de populairste pompoenen bevat butternutpompoen weinig calorieën. 100 gram van deze groente bevat slechts 45 calorieën. Het kan dus in grote porties worden gegeten zonder gewichtstoename te veroorzaken. Een grote flespompoen van 650 g levert 293 Kcal, terwijl een kleine courgette 180 g weegt en slechts 45 Kcal bevat.

calorie butternut

Butternut: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

. De calorieën van flespompoen zijn afkomstig van 8% eiwit, 91% koolhydraten en 2% vet.

Tabel met voedingswaarden van muskaatpompoen

Voedingsstoffeninhoud butternut per 100 gram
Koolhydraten11,7 g
-waarvan suikers2,2 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels2 g
Eiwit1 g
Vet0,1 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,021 g
Kalium352 mg
Natrium4 mg water
Water86,4 g

Hoeveel weegt een gemiddelde flespompoen?

Een middelgrote flespompoen weegt 520 g en levert ongeveer 234 calorieën (kcal). Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een middelgrote flespompoen (520 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van 4,5 appels, 3 glazen cola, 2 plakjes kaas, 2 sneetjes brood, 1,5 glas melk of 12 theelepels suiker.

Om deze hoeveelheid calorieën (234 kcal) te verbranden, moet je bijvoorbeeld minstens 33 minuten fietsen, 28 minuten zwemmen of 24 minuten hardlopen.

Mineralen en vitaminen in muskaatpompoen

Pompoen is samen met pompoen een soort winterpompoen. De vitamines die het sterkst aanwezig zijn in deze pompoensoorten zijn vitamine A en vitamine C. Een portie van 100 gram butternut bevat 67% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Butternutpompoen levert ook aanzienlijke hoeveelheden mangaan, magnesium en kalium. Eén portie bevat ongeveer 12-14% van de dagelijks benodigde hoeveelheid van elk van deze mineralen.

Pompoen bevat ook aanzienlijke hoeveelheden van verschillende B-vitamines en nuttige sporenelementen zoals koper, zink, tryptofaan en omega-3 vetzuren. Butternut bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B6 en E. Eén portie levert ongeveer een tiende van de dagelijkse behoefte aan deze twee vitamines.

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van muskaatpompoen is het hoge gehalte aan voedingsvezels. Vezels bieden, net als vitaminen, geen calorische voordelen voor het lichaam, maar dienen eerder als reinigingsmechanisme voor het spijsverteringskanaal.

Gezondheidsvoordelen van muskaatpompoen

De belangrijke voordelen van flespompoen zijn vooral te vinden in de antioxidanten zoals carotenoïden, die vrij zeldzaam kunnen zijn in ander fruit en groenten. Vitamine A is een belangrijke antioxidant, maar het is niet de enige die aanwezig is in butternut. Polyfenolische verbindingen zoals cryptoxanthine-B, alfa- en bètacaroteen en luteïne zijn ook aanwezig.

Van polyfenolische verbindingen is bekend dat ze bloedvaten verwijden om de bloedsomloop te bevorderen. Ze hebben ook gunstige effecten op de hartfunctie. Ze spelen ook een ontstekingsremmende rol voor de huid. Carotenoïden geven butternutpompoen zijn oranje kleur. Ze kunnen kanker helpen voorkomen en het gezichtsvermogen en de hartfunctie verbeteren.

De rijkste butternutpompoengerechten zijn salades, gepureerde soepen en gestoomde gerechten. De voordelen van flespompoen kunnen echter afnemen door koken. Dit komt omdat het de neiging heeft om veel van de heilzame vitaminen die het bevat af te breken. Butternut bevat weinig vet, natrium en calorieën, waardoor het een goede vervanger is voor minder gezonde ingrediënten. Butternut wordt ook wereldwijd gebruikt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Maakt butternut dik?

Butternutpompoen, ook wel pindapompoen genoemd, is ten onrechte gedemoniseerd vanwege zijn zoete smaak, waardoor we het zouden associëren met suikerrijk voedsel. In werkelijkheid, zoals we in de loop van onze studie zullen zien, is deze pompoen een groente met buitengewone eigenschappen die niet in ons dieet mag ontbreken, zelfs niet als we op dieet zijn.

Specialisten hebben de eigenschappen van butternut onderzocht, maar we hebben nog steeds geen antwoord op de vraag die velen zich stellen: maakt butternut dik? Het antwoord is nee, butternutpompoen bevat weinig calorieën. Bedenk maar eens dat 100 g van deze groente slechts 45 calorieën bevat.

Maar let op! Er is een deel van deze groente waar veel mensen dol op zijn: de zaden, die vet zijn en veel calorieën bevatten. Het is beter om niet te overdrijven, ook al zijn kleine doses goed voor je! Ze bevatten 450 calorieën per 100 gram.

Recept: Gegratineerde pompoen