Hoeveel calorieën zitten er in een stokbrood?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het stokbrood is een van de gastronomische symbolen van Frankrijk, en Parijs in het bijzonder. Ieder van ons heeft wel een beeld of foto van een Fransman die over straat loopt met een stokbrood onder zijn arm! Het is niet verwonderlijk dat het op de lijst van traditionele producten van de Franse gastronomie staat en dat het alleen al 80% van het brood is dat in heel Frankrijk wordt verkocht. De reputatie van dit brood heeft zich echter buiten de landsgrenzen verspreid en het is nu verkrijgbaar in supermarkten over de hele wereld. Maar de vraag blijft: hoeveel calorieën bevat een stokbrood?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Calorieën in een stokbrood: 270 Kcal

Er zitten 270 calorieën in 100 gram stokbrood. 100 gram stokbrood met knoflook levert 272 kcal. Een half stokbrood met granen levert 316 kcal. Een volkoren stokbrood levert 255 kcals. Een stukje van 2,5 cm weegt ongeveer 40 g, wat betekent dat het 108 calorieën bevat. Een middelgroot stokbrood (150 g) bevat ongeveer 405 calorieën (kcals).

calorie baquette

Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de calorieën in een middelgroot stokbrood (150 g) vergelijkbaar zijn met de calorieën in bijvoorbeeld 8,5 appels, 5,5 glazen cola, 4,5 plakjes kaas, 4 sneetjes brood, 3,5 glazen melk en 24 theelepels suiker.

Om deze calorieën (465 kcal) kwijt te raken, moet je minstens 66 minuten fietsen, 55 minuten zwemmen of 47 minuten joggen. De calorieën in een stokbrood zijn afkomstig van eiwitten (14%), koolhydraten (67%) en vet (19%).

Stel je nu een sandwich voor. Wat zit er op een snee stokbrood? De meest voorkomende suggesties zijn: mayonaise, boter, kaas, vleeswaren, ei- of vispasta en groentedecoraties. Dit betekent dat een klein broodje enkele honderden calorieën kan bevatten.

Hoeveel proteïne, koolhydraten en vet bevat een stokbrood?

Stokbrood bevat 10,86g eiwit per 100g. Een middelgroot stokbrood (150g) bevat ongeveer 16,3g eiwit. Stokbrood bevat 52,04g koolhydraten per 100g. Een middelgroot stokbrood (150 g) bevat ongeveer 78,1 g koolhydraten. Een middelgroot stokbrood weegt ongeveer 150g. Stokbrood bevat 2g vezels per 100g.

Tabel met voedingswaarden voor stokbrood

Voedingsstoffenstokbrood: inhoud per 100 gram
Koolhydraten56,6 g
-waarvan suikers3 g
-waarvan zetmeel51,8 g
-waarvan voedingsvezels1,9 g
Eiwit9,43 g
Vet1,5 g
-waarvan cholesterol0.1 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,2 g
Kalium158 mg kalium
Natrium681 mg
Water27 g
Alcohol0 mg

Wat is het gemiddelde gewicht van een zak brood?

Een middelgroot stokbrood (150g) bevat ongeveer 3g vezels. Dit komt overeen met ongeveer 10% van de dagelijkse behoefte van een volwassene.

Wat is het vitaminegehalte?

Een stokbrood bevat de volgende waarden:

 • 0,427 mg citamine B1 (thiamine);
 • 0,37 mg vitamine B2 (riboflavine);
 • 5,38 mg vitamine B3 (niacine);
 • 0,2 mg vitamine C (ascorbinezuur);
 • en 0,19 mg vitamine E.

Mineraalgehalte van stokbrood

Baguettes zijn een bron van selenium en zink. Selenium helpt bij het behoud van gezond haar en gezonde nagels. Het draagt bij aan de goede werking van het immuunsysteem en de schildklier. Zink helpt bij het behoud van een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid. Het gunstige effect wordt bereikt wanneer ongeveer de helft van het product per dag wordt geconsumeerd. Vergeet niet dat een evenwichtige voeding en een actieve levensstijl erg belangrijk zijn voor je welzijn en gezondheid.

Welke levensmiddelenadditieven zitten er in een gewoon stokbrood?

In Frankrijk is het stokbrood een product dat geleidelijk aan meer en meer geïndustrialiseerd is, waardoor de intrinsieke kwaliteit verminderd is en het steeds minder lekker wordt. Bakkerijen maken stokbroden met goedkoop meel en halfautomatische methodes. Hierdoor lijken baguettes uit de bakkerij steeds meer op het diepvriesbrood dat in de supermarkt wordt verkocht. Ook in Frankrijk mogen baguettes volgens de wet tot 14 additieven bevatten. Deze additieven zijn onder andere :

 • Azijnzuur en zouten daarvan (E260, E261, E262, E263);
 • Melkzuur en zouten daarvan (E270, E325, E326, E327);
 • Ascorbinezuur en zouten daarvan;
 • Esters (E300, E301, E302, E304);
 • Lecithine (E322);
 • Mono- en diglyceriden van vetzuren (E471).

Maakt brood dik?

Tarwebloem, water, gist en zout zijn de paar eenvoudige basisingrediënten voor het maken van stokbrood, dat vanuit voedingsoogpunt echt een compleet voedingsmiddel is. Het bevat koolhydraten, eiwitten en vezels in verschillende percentages, evenals B-vitamines, calcium, ijzer en fosfor.

Dit zijn allemaal belangrijke elementen voor onze gezondheid en hun aanwezigheid moet altijd dagelijks gegarandeerd zijn. Het zou dus een vergissing zijn om dit soort voedsel volledig uit je dieet te bannen. Het is niet het stokbrood zelf dat je dik maakt.

Er zijn andere aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals het soort stokbrood dat je kiest, de hoeveelheid ingrediënten waarmee het wordt ingenomen en de manier waarop het wordt gecombineerd met andere voedingsmiddelen. Kortom, stokbrood is niet dikmakend. Zoals alle voedingsmiddelen moet je ze gewoon kennen, de beste kiezen, er de voorkeur aan geven in bepaalde omstandigheden en vooral de juiste voedingscombinaties leren.