Nieuwjaar: ons advies om goed te beginnen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het jaar 2023 is net begonnen en het is tijd om deze nieuwe cyclus te beginnen met het verankeren van goede, duurzame gewoonten die je hebt besloten op de lange termijn vol te houden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We hebben het niet over goede voornemens met onbereikbare doelen, maar eerder over adviezen en kleine veranderingen die je in je dagelijkse leven kunt aanbrengen om je gewoonten te verbeteren en beetje bij beetje naar gezonder gedrag te evolueren!

Dus laten we ons opmaken voor een nieuw, gezonder jaar, een jaar dat je nieuwe impulsen zal geven om je welzijn te verbeteren.

Spring in de keuken!

Wat als je het excuus “ik heb geen tijd” inruilt voor een reorganisatie van je prioriteiten?

Je gezondheid als prioriteit beschouwen betekent dat elke dag tijd in de keuken doorbrengen de kern van je verandering wordt.

Het is geen kwestie van een geweldige kok worden, maar van 15 minuten nemen om een eenvoudige, makkelijke maaltijd te bereiden die alleen de voedingsmiddelen bevat die jij besloten hebt erin te doen.

Het gezonde gevolg voor jou: vaarwel verborgen vetten en verborgen suikers, om nog maar te zwijgen van toegevoegd zout!

Word meester over wat je je lichaam geeft.

Heb je geen ideeën? Kijk eens op internet en op sites met makkelijke recepten. Vraag de mensen om je heen wat ze meestal koken, want dit zal je verlangens en creativiteit stimuleren.

Een paar tips:

  • Gebruik specerijen en kruiden om je gerechten op smaak te brengen. Dit maakt ze smakelijker en vermindert je zoutinname.
  • Varieer met bereidingswijzen, bijvoorbeeld voor één gerecht zoals groenten: gestoomd, in de pan gebakken, gepureerd, gepureerd, in een quiche of taart, in de oven, etc. Zoveel lekkere recepten.

Handige boodschappentips

Waar kun je het beste winkelen?

Hypermarkten en supermarkten? Buurtwinkels? Markten? Hard discountwinkels? Biologische winkels? Er zijn zoveel plaatsen waar we boodschappen kunnen doen. Hoe kies je?

Ik raad je aan om je verkooppunten te diversifiëren op basis van je budget en voorkeuren.

Je kunt bijvoorbeeld je eerste levensbehoeften kopen in discountwinkels (waar de kwaliteit van verse producten lager is, maar dit heeft geen invloed op huishoudelijke producten) en vervolgens je verse producten kopen in een supermarkt of op een plek met producten van hogere kwaliteit.

conseils pour faire ses courses

Probeer verschillende plaatsen uit, varieer het plezier zodat je niet vervalt in een winkelroutine waarbij je steeds hetzelfde voedsel koopt en je je smaakpapillen niet stimuleert en geen nieuwe smaken uitprobeert.

Door smaakverveling heb je geen zin om te koken, geniet je niet van je maaltijden en eet je snel, zonder er aandacht aan te besteden.

Loop rond in de schappen, neem de tijd om de producten te bekijken, wees nieuwsgierig.

De boodschappenlijst

Dit is een essentieel hulpmiddel om je voorraden te beheren en je aan je budget te houden.

Je kunt maaltijden en menu’s plannen voor de komende dagen en alle ingrediënten noteren die je nodig hebt.

Een paar tips:

  • Hoe beter je georganiseerd bent, hoe makkelijker het is om je eraan te houden.
  • Vergeet niet de seizoensgebondenheid van groenten en fruit te respecteren voor een betere kwaliteit en een beter budget.

Wanneer moet ik boodschappen doen?

Vermijd een tijdstip waarop je honger hebt, anders koop je uiteindelijk eten dat je niet nodig hebt omdat je om de verkeerde redenen koopt.

Probeer naar de winkel te gaan wanneer het niet te druk is om de stress die het kan veroorzaken te verminderen. Natuurlijk hangt dit af van je beschikbaarheid.

Het is mogelijk om boodschappen te doen via de auto, maar dit verhoogt het risico dat je vervalt in eentonigheid.

Varieer met je methoden!

Luister naar de behoeften van je lichaam

Dit jaar heb je besloten om te luisteren naar de behoeften van je lichaam, want dat blijft de beste indicator waar je naar kunt verwijzen. Je hebt geen applicaties of ingewikkelde berekeningen nodig, je hebt alles wat je nodig hebt om je behoeften te respecteren.

Hoeveelheidsbeheer

Wat is een betere indicator voor hoeveel je op je bord moet leggen dan je hongergevoel? Vertrouw op je gevoel: weinig honger = kleine hoeveelheid, gemiddelde honger = gemiddelde hoeveelheid en veel honger = grotere hoeveelheid.

Het is eenvoudig en zeer effectief.

ecouter les besoins du corps

Je kunt erop vertrouwen dat je lichaam je laat weten wanneer je moet eten door je hongergevoel.

Stap af van je standaardhoeveelheden, verander je borden.

Etenstijden

Moeten we een strikt ritme volgen? Op vaste tijden eten? Helemaal niet!

Luister naar je honger, wanneer die opkomt en pas je maaltijden daarop aan.

Het is beter om de maaltijden te spreiden zodat je echt honger hebt en zoveel mogelijk kunt genieten.

Wat als ik nooit honger heb?

Daar zijn twee mogelijke redenen voor:

  • De eerste is dat je misschien te veel eet, waardoor je lichaam nooit de tijd heeft om zich hongerig te voelen.
  • De tweede hypothese is dat je misschien je energiestofwisseling moet verhogen door meer te bewegen, waardoor je je weer hongerig zou kunnen voelen.

Gun jezelf de tijd

Het is belangrijk om te beseffen dat elke verandering tijd kost.

Een toverstaf die alles verandert bestaat alleen in het universum van Harry Potter! Je zult nooit blijvende veranderingen in je gedrag kunnen aanbrengen als je haast hebt en wilt dat dingen snel gebeuren.

Hetzelfde geldt voor gewichtsverlies. Snel gewichtsverlies zal nooit stabiliseren na verloop van tijd omdat het alleen te wijten is aan ontbering.

Als je moet afvallen, moet je dat geleidelijk doen, door je eetgewoonten grondig te veranderen en met de hulp van een voedingsdeskundige.

Ik wens je het allerbeste voor 2023 en dat het in het teken mag staan van je successen en prestaties.

Wees trots op wat je al bereikt hebt! Genot, vriendelijkheid en zelfrespect zijn de sleutels.