Festiviteiten en lichaamsbeeld

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

We zijn nog maar een paar dagen verwijderd van het begin van de feestdagen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Kerstmis, Oud en Nieuw, maaltijden en andere festiviteiten kunnen stress en angst veroorzaken, vooral als het gaat om je imago, je lichaam of je gewicht.

Dus hoe ga je om met dit soms moeilijke lichaamsbeeld en de feestdagen, wanneer overeten aan de orde van de dag is?

Aan de hand van deze vier thema’s wil ik een aantal manieren voorstellen waarop je de feestdagen en je lichaamsbeeld onder controle kunt krijgen.

Hoe kan ik Lichaam Positief zijn?

Ik haat mijn lichaam. Zal het me lukken om lichaamspositief te zijn?

Natuurlijk, maar niet zo gemakkelijk als wat er op sociale netwerken te zien is, want nogmaals, je ziet alleen een afbeelding die op een bepaald moment is geplaatst.

Om jezelf en je lichaam te accepteren, moet je jezelf loslaten, van jezelf houden en je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde terugwinnen.

Begin met het herwinnen van je lichaamsbeeld

We leven in een snelle maatschappij waar we zonder het te beseffen een hectisch tempo volgen vanaf het moment dat we (te vroeg) opstaan tot ’s avonds! Hoeveel mensen vergeten hun lichaam in deze snelle wereld? Vergeten ze contact te maken met zichzelf?

Met elke dag ontspanning en meditatie kun je ervaren hoe je jezelf en je lichaam kunt centreren, zodat je de verbinding niet verliest. Ademen is een uitzonderlijk hulpmiddel dat je zal helpen om in contact te blijven met jezelf. Ik dring er bij je op aan om het eens te proberen, zodat je jezelf nooit meer vergeet!

Concentreer je op je gevoel: zijn er plekken in je lichaam waar je spanning voelt? Waar? Heb je een goede dag gehad? Hoe voel je je vandaag?

Moet ik de weegschaal gebruiken tijdens de vakantie?

Als de naald je vertelt in welke stemming je vandaag bent, is het te laat. De weegschaal is een bron van stress, psychologische marteling en schuld geworden.
Is het logisch en normaal om jezelf te definiëren aan de hand van een 65? 78? 58 of 82?
Hoe zit het met je persoonlijkheid? Je kwaliteiten, je ambities, je passies?

Mijn patiënten vertellen me vaak dat de weegschaal hun bescherming is, degene die hen in staat stelt zichzelf te controleren, aan te passen, in evenwicht te brengen, te verminderen en gerust te stellen. Wat als je zou beginnen met in de spiegel te kijken? Zou je dan niet zien hoeveel kilo je bent afgevallen of aangekomen?

De weegschaal is een indicator, handig als je last hebt van eetstoornissen: slankheid of overgewicht. Als je gezondheid in gevaar is, wordt het een medisch hulpmiddel. Hij wordt ook gebruikt voor zwangere vrouwen, die ziektes kunnen ontwikkelen als ze te veel (of te weinig) aankomen tijdens de zwangerschap.

Maar hoe zit het met de rest van de tijd? Heb je een weegschaal nodig om te bevestigen dat je van maat 40 naar maat 42 bent gegaan, of andersom?
Zou je gewichtloos willen zijn? Wil je een rustigere relatie met je lichaam en eten herontdekken, met een gevoel van welzijn, lichtheid en vrij van schuldgevoelens?

Begin met jezelf te complimenteren, jezelf te verwennen en vooral: geduld en doorzettingsvermogen… !

De weegschaal tijdens de feestdagen? Naar de kast! Je hebt ze niet nodig.

Lief zijn voor je lichaam: de sleutel!

Positieve gedachten over je lichaam

Spreek woorden van liefde en vriendelijkheid tot jezelf en stop met je te identificeren met negatieve gedachten. Zeg nee tegen beledigingen, devaluatie en schuldgevoelens. Fluister complimenten naar jezelf, gericht op je lichaam en de delen die je het minst mooi vindt: “Ik hou van je”, “Je bent mooi zoals je bent”, “Je bent sexy”, etc. Door deze gedachten steeds te herhalen, zul je ze uiteindelijk echt gaan geloven en zullen ze geleidelijk wortel schieten in je (en genezen wat je mankeert).

Masseer je lichaam

Het is essentieel om je lichaam aan te raken, om het te leren kennen en vooral om het goed te laten voelen. Je kunt crèmes gebruiken, maar ik raad oliën aan, die vetter zijn en er langer over doen om in je huid te trekken, en dus langer om te masseren. Masseer jezelf met je handen, een handschoen of een ander gebruiksvoorwerp waarmee je jezelf kunt verzorgen.

Je hoeft niet voor de spiegel te staan, vooral niet als je zelfbewust bent over je uiterlijk. Je kunt je olie gewoon rustig aanbrengen na het douchen, in alle rust, gewoon bij jezelf. Het is een moment voor jezelf, met jezelf.

Mindful eten: hoeveelheden beheren tijdens de feestdagen

Proeven verbetert:

  • Aandacht besteden aan je voedselsensaties van honger, verzadiging en verzadiging. Je eet precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt, ongeacht het voedsel.
  • Stimulatie van je 5 zintuigen, vooral smaak. Je hersenen maken meer dopamine aan (het plezierhormoon), wat je een zeer aangenaam en ontspannend gevoel van welzijn geeft.
  • Spijsvertering, die begint met kauwen en doorgaat in de mond door de werking van speekselamylases (spijsverteringsenzymen). Als je beter verteert, voel je je licht, comfortabel en zoveel beter, vind je niet?

Eten proeven helpt schuldgevoelens te verminderen! Ja, want ook al heb je nog steeds controle over je dieet en vind je het moeilijk om je los te maken van het idee van goed en slecht eten, dankzij het proeven eet je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt, vermijd je overeten en profiteer je dus optimaal van de feestdagen en het smaakplezier dat je jezelf gunt.

Het eten brengt al zijn plezier in de eerste happen, daarna zul je merken dat het plezier geleidelijk afneemt. Het is wanneer je tegen jezelf zegt: “Ik heb genoeg gegeten van dit eten” dat het juiste moment is om te stoppen! Ja, dat is het… Je moet dat moment grijpen, die gedachte, en je zult zien dat je relatie met je bord zal veranderen!

Het is aan jou om de tips en adviezen uit te proberen die het beste bij jou passen, zodat je kunt genieten van de feestdagen in een geest van onbaatzuchtige vriendelijkheid.

Ik wens jullie allemaal mooie en vredige feestdagen.