Angst voor gebrek doet gewicht toenemen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

(Te veel) eten uit angst om niet genoeg te hebben (in je kastjes of in je maag) is het thema van dit artikel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het is een angst die ik in bijna al mijn werk met patiënten tegenkom. Als diëtist en voedingsdeskundige wilde ik je een paar tips geven over hoe je jezelf van deze angst kunt bevrijden.

Het plannen van een fysieke inspanning, beginnen met een dieet of niet kunnen roken: dit zijn slechts enkele redenen om de angst om iets te missen te voelen.

Kijk eens hoe deze angst wordt geïllustreerd: in 2008, met het rookverbod in openbare gelegenheden, gaf een derde van de rokers toe twee sigaretten achter elkaar te roken voordat ze een periode zonder tabak tegemoet gingen.

Het is precies hetzelfde als mensen die voedsel inslaan voordat ze op dieet gaan: zondag geniet ik ervan en maandag begin ik te minderen!

Het is een geval van te veel eten uit angst dat het voedsel dat je lekker vindt opraakt en je tegen je zin in aankomt.

De angst om zonder te komen te zitten kan je inspanningen om af te vallen doen ontsporen!

Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat alleen al de gedachte aan sporten voldoende is om de voedselconsumptie te verhogen. Het verband tussen “sporten en eten” is vastgesteld door de auteurs van deze studie, die mensen waarschuwen om fysiek actief te zijn en goed op te letten wat ze eten. Een van de oorzaken van mislukte pogingen om af te vallen zou wel eens kunnen liggen in de overconsumptie van voedsel door mensen die hun behoeften overschatten voordat ze zich fysiek inspannen, uit angst om geen kracht meer te hebben!

Zoals je kunt zien, zal sporten om af te vallen terwijl je meer eet uit angst dat je te weinig kracht hebt, ervoor zorgen dat je aankomt.

Dit is precies wat we zien bij lijners die zich op hun laatste cheat meal storten voordat ze op dieet gaan of rokers die zich op hun laatste sigaret storten voordat ze op een niet-rokers trein stappen = uit angst om zonder te zitten.

grossir

Angst om iets te missen = een staat van hypercontrole

De angst om iets te missen is voortdurend aanwezig bij ‘lijners’.

Het uit zich in de angst om honger te hebben, de angst om toe te geven aan hunkeren naar toegestaan voedsel, de angst om verboden voedsel te missen en de angst dat voedsel verdwijnt.

Deze angsten hebben voorrang op de sensaties van verzadiging en volheid. De persoon eet niet langer volgens deze sensaties, maar om zichzelf gerust te stellen. Als gevolg daarvan verliezen ze het vermogen om hun verzadigingsdrempels correct waar te nemen en overeten ze zonder hongergevoel. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

Veel beperkte eters vinden het heel moeilijk om voedsel op hun bord te laten liggen, ook al weten ze dat ze geen honger meer hebben.

Als ze verboden voedsel eten, gedragen ze zich alsof ze het voor de laatste keer eten. Door dit gedrag kunnen ze niet afvallen.

Pas op voor de vicieuze cirkel die door diëten in gang wordt gezet: frustratie – hunkering – schuldgevoel. Diëters breken voortdurend af en eten (te veel) uit angst, frustratie, ergernis, enz.

In sommige gevallen kan de angst voor honger de kenmerken aannemen van een fobische toestand die kan leiden tot paniekaanvallen. In dit geval moet je je laten begeleiden door een gezondheidsprofessional die naar je luistert en je geruststelt, om je te helpen jezelf van deze angst te bevrijden.

De regels die iemand zichzelf oplegt (hypergecontroleerd eten) leiden tot veel negatieve emoties: angst om honger te lijden, angst om iets te missen, frustratie, schuldgevoel, enz.

Mensen beslissen niet langer intuïtief om te eten, maar volgens zelfopgelegde rechten of verboden.

De hersenen zijn losgekoppeld van het lichaam. Maar dit kan maar zo lang duren, want als de hersenen beperkt zijn, breken ze uiteindelijk altijd, zelfs als ze het maanden of jaren kunnen ‘volhouden’.

Angst voor gebrek maakt dik!

Iemand die bijvoorbeeld tussen de maaltijden door niet eet, is bang voor honger en eet te veel tijdens de maaltijd om ervoor te zorgen dat de honger niet voortijdig terugkeert.

Iemand die zijn consumptie van gebak beperkt, eet bijna altijd te veel als hij zichzelf dat toestaat. Alsof ze de verloren tijd moeten inhalen en ze eten alsof het de laatste keer is.

Des te meer reden om aan te komen en zich slecht te voelen over haar lichaam.

Wanneer de voedselsensaties volledig verdwijnen, moet de persoon ze vervangen door gedachten of ingebeelde sensaties. Ze hebben niet langer een hongergevoel, maar denken dat ze moeten eten (“het is tijd om te eten”, “ik heb al een x aantal keren niet gegeten dus nu is het tijd”, “ik kan niet verspillen wat er nog over is”, enz.)

Op dezelfde manier voelen ze zich niet vol, maar denken en controleren ze dat ze genoeg hebben gegeten (“Ik heb genoeg gehad”, “Ik heb mijn bord gewogen dus ik kan niet meer eten”, “Als ik nog meer eet, is het te veel”, enz.)

Eten wordt een stressvolle activiteit die verhindert dat voedsel zijn primaire functie uitvoert = leven. Mensen die last hebben van de angst om te weinig te eten, komen aan of hebben herhaaldelijk last van het jojo-effect.

Angst voor gebrek – Oefening om jezelf ervan te bevrijden

Om jezelf te bevrijden van de angst om iets tekort te komen, nodig ik je uit om deze oefening te doen.

Noteer gedurende enkele dagen (ongeveer 3/4 dagen) hoe vaak je de angst voor tekorten hebt gevoeld = hoe vaak je meer hebt gegeten uit angst om honger te lijden, angst voor hypoglykemie, angst om later niet genoeg te hebben, angst om weg te gooien, enz.

Hoe doe je dat? Schrijf het op + schrijf op welk voedsel het is + zeg een mantrazin tegen jezelf zoals: “Ik kan later altijd meer kopen als ik dat wil/nodig heb” of “Ik bevrijd mezelf van de regels van evenwichtig eten” of “Ik ben niet meer bang”.

+ Haal 3 keer diep adem en probeer niet toe te geven aan je angst.

Doe deze oefening een aantal keer, afwisselend op dagen dat je denkt/merkt dat je de angst mist en op dagen dat je er helemaal niet aan denkt.

Observeer je vooruitgang en aarzel niet om met een zorgverlener te praten voor hulp.