Alles wat je moet weten over groene groenten en hun voordelen voor gezondheid en afslanken!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Niet alle groene groenten zijn groen van kleur:artisjok, asperge, wortel, selderij, rode biet, andijvie, sperziebonen, sla, raap, pompoen, prei, erwten, kool (rode kool, boerenkool, bloemkool, spruitjes, enz.), broccoli, paprika, komkommer, venkel, courgette, ui, champignon, snijbiet, spinazie, palmhart, bamboescheut, enz.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ze worden ingedeeld op basis van het deel waar ze van geoogst worden:

 • Bladgroenten, waaronder rode kool en sla,
 • Stengelgroenten, waaronder asperges en venkel,
 • Bloeiende groenten, waaronder artisjokken en broccoli,
 • vruchtgroenten, waaronder aubergines en komkommers,
 • en wortelgroenten, zoals uien en koolraap.

Wat zijn hun voedings- en gezondheidsvoordelen?

Ze bevatten tal van mineralen en sporenelementen die het lichaam helpen goed te functioneren.
In het bijzonder vult het eten van groene groenten je met magnesium, dat een uitstekend anti-stressmiddel is, vermoeidheid vermindert en stemmingsstoornissen helpt bestrijden.
Er is ook calcium, dat het samentrekken van spieren en zenuwtransmissie regelt, en ijzer, dat verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport in de cellen.

Groene groenten bevatten ook grote hoeveelheden vitaminen zoals:

 • vitamine A, die het immuunsysteem stimuleert en zorgt voor de vernieuwing van huidcellen en slijmvliezen. Het speelt ook een essentiële rol in de goede werking van het gezichtsvermogen.
 • vitamine C, die de opname van ijzer bevordert en het immuunsysteem versterkt.
 • Vitamine B6, die antilichamen en hemoglobine aanmaakt.
 • Vitamine B9, die een belangrijke rol speelt bij de vorming van rode bloedcellen.

Het hoge gehalte aan antioxidanten in groene groenten helpt de veroudering van cellen te vertragen.
Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Broccoli is bijvoorbeeld rijk aan flavonoïden die het immuunsysteem helpen versterken, terwijl uien het risico op bloedstolsels helpen verminderen.

Hoe kies ik mijn groene groenten en welke zijn in welk seizoen beschikbaar?

Het is het beste om groene groenten te kiezen die in het seizoen zijn en voldoende rijp,gekocht op de markt of bij een groenteboer.

Je kunt ook het beste kiezen voor biologische of duurzame producten, om de resten van bestrijdingsmiddelen in de schil van groenten te vermijden. Geef de voorkeur aan korte distributiekanalen , die het transport en de opslagtijd verkorten.

Idealiter worden ze zo snel mogelijk gegeten.

Als groenten te lang na aankoop worden gegeten, verliezen ze veel van hun vitaminen en voedingswaarde.

Waarom zijn ze goed om af te slanken?

Door hun lage caloriegehalte zijn ze een uitstekende bondgenoot voor gezondheid en afslanken, naast hun vele gezondheidsvoordelen (vitaminen, mineralen, water, vezels ….).

Door ze elke dag te eten, in verschillende variëteiten, vind je in elke variëteit enkele zeer interessante voedingsvoordelen en kun je wat kleur op je bord brengen!
Ze zijn ook rijk aan water en vezels, waarvan je 30 g per dag zou moeten innemen voor een goede gezondheid.
Vezels vergroten het volume van de maagbolus en helpen je om je sneller vol te voelen en zorgen voor een goede darmtransit.

Bovendien helpen vezels ook om de bloedsuikerspiegel en vetten onder controle te houden door de absorptie ervan in de darm te verminderen en de opslag ervan te beperken.
Een voorbeeld: als je vetrijk voedsel eet (pizza, enz.) met een vrij hoge glykemische index, heeft het toevoegen van vezels aan het menu (een groene salade, bijvoorbeeld) een gunstig effect op de manier waarop vet wordt opgeslagen.

Situaties waarin de consumptie moet worden beperkt of in plaats daarvan voor bepaalde groenten moet worden gekozen

Medische contra-indicaties voor :

 • Mensen met gastro-oesofageale refluxziekte, die voorzichtig moeten zijn met het volume van hun voedselkom, dus groenten in kleine hoeveelheden eten (100-150g per maaltijd), liever in stukjes dan in soep bijvoorbeeld.
 • Mensen die hun kaliuminname onder controle moeten houden, moeten hun consumptie van groene groenten beperken en ze koken, waarbij ze het kookwater twee keer verversen, om het kaliumgehalte zoveel mogelijk te verlagen.
 • Mensen met stollingsstoornissen of die antistollingsmiddelen gebruiken, moeten hun inname van vitamine K-rijke groene groenten beperken tot één portie per dag.
  – Groenten met een hoog vitamine K-gehalte: kool, spruitjes, spinazie, boerenkool, koolraap.
  – Groenten met een gemiddeld vitamine K-gehalte: asperges, avocado, broccoli, wortel, selderij, bloemkool, rode kool, komkommer, waterkers, andijvie, sperziebonen, olie (canola, olijf, soja), sla (Boston, ijsberg, romaine), verse peterselie, prei, groene erwten, tomaat.

Beperk de hoeveelheden en pas de bereidingswijze aan om spijsverteringsproblemen te voorkomen:

 • Moeilijke spijsvertering voor sommige mensen, zoals mensen met diverticula, prikkelbare darm syndroom, enz.
 • Voor al deze mensen geldt: pas vooral op met het eten van te veel rauwe groenten, want die zijn moeilijker te verteren en kunnen maagirritatie veroorzaken.
  Het ideaal is om rauw en gekookt voedsel af te wisselen.
  Koken brengt ook zijn eigen voordelen en smaken met zich mee: door te stomen blijven de meeste vitaminen en mineralen behouden.
 • Als je moe bent en/of vooral ’s avonds, wanneer je spijsvertering traag is, kies dan voor gekookte groenten.

Voor groenten met harde vezels, zoals kool, kun je een snufje natriumbicarbonaat aan het kookwater toevoegen om de spijsvertering te bevorderen.

Dus zet je mandjes maar klaar, groene groenten kun je zoveel eten als je wilt en op verschillende manieren bereiden: rauw, gekookt, in een salade, gestoomd, gegratineerd, in een pie…. Wees creatief!