Sojalecithine: wat zijn de voordelen, wat zijn de risico’s?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Sojalecithine is afgeleid van sojabonen en is een ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in voedingsmiddelen, geneesmiddelen en voedingssupplementen. Het bevat verschillende bestanddelen met eigenschappen die lecithine zijn medicinale en dieetdeugden geven, voor gebruik in de farmaceutische, voedingsmiddelen- en cosmeticasector. Hoewel lecithine in meerdere opzichten heilzaam is voor het lichaam, kan het ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is sojalecithine?

De term lecithine komt van het Griekse woord lekithos, wat eierdooier betekent. Lecithine werd voor het eerst geïsoleerd uit eidooier in 1846 door Theodore Nicolas Gobley (1811-1876). Lecithine is een lipidensubstantie die niet alleen in eigeel voorkomt, maar ook in de hersenen. Deze stof is ook aanwezig in plantaardig voedsel, met name pinda-, zonnebloem- en sojaolie.

Sojalecithine wordt gewonnen uit de olie van sojabonen, een peulgewas. Dit bijproduct van sojaolie wordt verkregen door de sojaboon koud te persen en te decanteren. Door de bonen te persen ontstaat er een vloeistof die een mengsel is van olie en lecithine, en door ze te decanteren worden ze gescheiden.

Sojalecithine is dus een olieachtige substantie (van nature lipide). Het is een bijna reukloze viskeuze vloeistof met een gele kleur. Naast de vloeibare vorm kan het echter op verschillende manieren gebruikt worden, onder andere als poeder, tablet of capsule. Je kunt sojalecithine dus in al deze verschillende vormen kopen. Sojalecithine is zowel verkrijgbaar uit sojabonen als uit commerciële bronnen.

quelques morceaux de nourriture posés sur une surface blanche

Waar is sojalecithine uit opgebouwd?

Lecithine bestaat voornamelijk uit stoffen die betrokken zijn bij het verbeteren van de hersenfunctie en de voeding van hersencellen en is rijk aan :

fosfolipiden

Fosfolipiden zijn een combinatie van vetzuren (palmitinezuur en oliezuur), fosfaten en glycerol. Deze lipiden voorzien het lichaam van meervoudig onverzadigde vetzuren, die essentiële voedingsstoffen zijn. Ze zijn een belangrijk bestanddeel van de membranen waaruit alle hersencellen zijn opgebouwd. De fosfolipiden, basisbestanddelen van celmembranen, nemen ongeveer een kwart van het gewicht van de hersenen voor hun rekening en spelen dus een essentiële rol in het geheugenproces. Ze houden de doorlaatbaarheid en vloeibaarheid van celmembranen in stand, terwijl ze hun plasticiteit behouden. Ze werken in op tijdelijke geheugenproblemen.

choline

Choline, een hoofdbestanddeel van celmembranen, wordt door cholinerge neuronen gebruikt voor de synthese van een neuromediator in de hersenen, met name acetylcholine, die betrokken is bij het reguleren van het geheugen en het verbeteren van de stemming. Deze neuromediator is ook essentieel voor de overdracht van zenuwboodschappen.

Choline is betrokken bij de goede werking van het zenuwstelsel, het hart en vele andere organen (hersenen en lever). Door bij te dragen aan het goed functioneren van de lever, helpt choline bij het elimineren van giftige stoffen die daar aanwezig zijn en bij het ontgiften van dit orgaan. Het verlaagt ook het vetgehalte in het bloed en is betrokken bij verschillende processen in het lichaam, waaronder DNA-synthese, lipidentransport en metabolisme. Het helpt bij het oplossen en verbranden van vet en cholesterol en kan helpen bij het reguleren van de nier-, lever- en blaasfunctie.

inositol

Inositol, een vitaal bestanddeel van celmembranen, speelt een sleutelrol in de goede ontwikkeling en activiteit van cellen. Deze molecule is betrokken bij de vetstofwisseling in de lever en de synthese van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline. Het verhoogt het goede cholesterol (HDL) en helpt het slechte cholesterol (LDL) te verlagen.

Sojalecithine bevat ook vitamine E, een krachtige antioxidant die beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die veroudering versnellen. Het is ook een lipidenverlager, die helpt de lipiden die in het bloed circuleren te verminderen.

La lécithine de soja est issue des fèves de soja
Sojalecithine wordt gewonnen uit sojabonen.
PromoBestseller No. 1 Sojalecithin für die Tierernährung

Wat zijn de eigenschappen van sojalecithine?

In het lichaam werkt sojalecithine als een natuurlijke emulgator. Het lost vetten in het bloed op, vooral cholesterol. Het trekt cholesterol weg van de slagaderwanden en voorkomt zo de afzetting van vetten in de slagaders.

Sojalecithine is actief in het controleren van het cholesterolgehalte in het bloed. Met een hypoglykemisch effect verlaagt het je cholesterol en verbetert het de verhouding tussen goede en slechte cholesterol. Op deze manier beschermt het het lichaam tegen hypercholesterolaemie en cardiovasculaire complicaties. Gunstig voor hart en bloedvaten

Sojalecithine is een uitstekende antioxidant. Het beschermt het celmembraan tegen oxidatie veroorzaakt door vrije radicalen, die schadelijk kunnen zijn voor de bloedvaten. Door deze antioxiderende werking voorkomt het dat vrije radicalen klontering van bloedcellen veroorzaken. Deze klonteringen kunnen een stolsel vormen dat de bloedvaten blokkeert en een hartaanval veroorzaakt.

Sojalecithine wordt gekenmerkt door zijn fosfolipide eigenschappen, die de cellen en weefsels beschermen waarin het zuurstoftransport verbetert. Dit beschermende effect verbetert ook de celfunctie.

Sojalecithine heeft uitstekende eigenschappen om de hersenen te stimuleren en in te werken op tijdelijke geheugenproblemen dankzij de verschillende bestanddelen, in het bijzonder het hoge fosfolipidegehalte.

Het is een belangrijk hulpmiddel tegen stress en vermoeidheid, want sojalecithine heeft een essentiële werking op de membranen van zenuwcellen, vooral tijdens bijvoorbeeld examenperiodes. Het voorziet de hersenen van allerlei essentiële voedingsstoffen die betrokken zijn bij een gezonde hersenfunctie. Op deze manier zijn de hersenen verzekerd van een psycho-nervosaal evenwicht.

Wat zijn de verschillende toepassingen van sojalecithine?

Sojalecithine wordt gebruikt als additief in de voedingsindustrie, vooral in bewerkte voedingsmiddelen, waar het vetten helpt binden met water. Het wordt daarom gebruikt als emulgator in voedingsmiddelen en bereidingen om de cohesie tussen water en vet te behouden. Dit stabiliserende middel voorkomt dat ze zich vermengen met andere stoffen.

De emulgerende werking van sojalecithine zorgt ervoor dat water en vet zich niet scheiden in voedingsmiddelen. Het wordt gebruikt in margarine, chocolade en chocoladeproducten, babyvoeding, crèmes en ijs. In chocolade vergemakkelijkt het de binding van melk en suiker aan de chocoladeboter. Het kan worden gebruikt om voedsel te binden of de homogeniteit van ingrediënten te verbeteren, maar het verlengt ook de houdbaarheid van producten. Als emulgator maakt het vloeistoffen dikker, waardoor ze een aangename textuur krijgen.

In de farmaceutische industrie wordt lecithine vanwege zijn eigenschappen gebruikt om medicijnen en voedingssupplementen te maken. Het komt voor in verschillende vormen en kan oraal of uitwendig gebruikt worden.

In cosmetica zit het in bodymilks, beschermende babyverzorgingsproducten, foundations en crèmes.

Sojalecithine wordt gebruikt in de gastronomie. In poedervorm wordt het gebruikt om over gerechten, ontbijtgranen, kwark, yoghurt, soepen, salades te strooien of gemengd in zuivel- of natvoer.

La lécithine de soja facilite la fixation du lait et du sucre au beurre de chocolat
Sojalecithine helpt melk en suiker te binden aan chocoladeboter.

Wat zijn de voordelen van sojalecithine?

Voor de hersenen

De hersenen zijn grotendeels betrokken bij het proces van onthouden en leren, via neurotransmitters en verbindingen tussen synapsen. Sojalecithine is gunstig voor de hersenen omdat het een stof bevat die choline heet en bijdraagt aan de synthese van acetylcholine. Deze neurotransmitter speelt een essentiële rol in de overdracht van zenuwsignalen door neuronen.

De consumptie van sojalecithine kan daarom een toename van de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen bevorderen, een voortdurende uitwisseling van zenuwimpulsen tussen de hersenen en de cellen van het menselijk lichaam. Acetylcholine is betrokken bij het concentratievermogen. Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor het opslaan en ophalen van geheugen en de efficiëntie van zenuwsignalen in veel gebieden van de hersenen.

Sojalecithine, dat betrokken is bij de synthese van deze neurotransmitter, helpt bij het verbeteren van het vasthouden van het geheugen en het leervermogen. Daarbij verbetert het de zenuwgeleiding en verhoogt het de hersenactiviteit, wat leidt tot een beter welzijn en gezondere hersenen. Het voorziet de hersenen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te functioneren. Het stimuleert de ontwikkeling van de hersenen en verbetert de cognitieve functies.

Door het geheugen te helpen verbeteren, helpt sojalecithine ook de symptomen van dementie te voorkomen en kan het mensen met neurologische aandoeningen of de ziekte van Alzheimer helpen. Het beschermt ook tegen leeftijdgerelateerde geheugenproblemen.

Daarnaast stimuleert sojalecithine, door bestanddelen zoals fosfolipiden en vitamine E, het geheugen en is het gunstig voor studenten en scholieren bij de voorbereiding op examens.

La mémoire pourrait être améliorée
Het geheugen kan worden verbeterd

Op hart en bloedvaten

Sojalecithine heeft gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem. Het beschermt het hart en de slagaders en reguleert het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed. De meervoudig onverzadigde vetzuren en linolzuren die het bevat, binden zich aan het bloed om slechte cholesterol te elimineren.

Sojalecithine vergemakkelijkt in feite de vertering van vetten uit de voeding en zorgt ervoor dat ze gemakkelijker door het lichaam worden getransporteerd, waardoor de ophoping van cholesterol in de slagaders wordt beperkt. Het is daarom goed voor de gezondheid van het hart.

Hartaandoeningen worden veroorzaakt door een ophoping van vetafzettingen in de wanden van de slagaders, die vervolgens geleidelijk verharden. Deze vetafzettingen (voornamelijk slechte cholesterol) verstoppen de slagaders en aders, wat leidt tot de vorming van plaques of een pathologie die de slagaders aantast (atherosclerose). Lecithine helpt de vaatwanden soepel te houden en de atheroomafzettingen (cholesterolrijke vetafzettingen) die atherosclerose veroorzaken, te voorkomen.

Lecithine helpt ook om het cholesterolgehalte in het bloed te normaliseren en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het helpt het cholesterolgehalte in het lichaam op peil te houden door het totale cholesterolgehalte en het “slechte” cholesterolgehalte (LDL of Low Density Lipoprotein) te verlagen en het “goede” cholesterolgehalte (HDL of High Density Lipoprotein) te verhogen.

Sojalecithine wordt gebruikt om het herstel na een beroerte te bevorderen en bij de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen.

Voor de bloedsomloop

Sojalecithine verbetert de bloedsomloop door zijn emulgerende werking, die de in de bloedvaten aanwezige cholesterol verwijdert. Het verwijdert overtollig vet uit de bloedsomloop door overtollige vetten af te breken die zich in het lichaam ophopen, waaronder cholesterol en triglyceriden. Het smelt deze vetten en vergemakkelijkt de bloedstroom door de vorming van bloedstolsels in de slagaders te voorkomen, en helpt zo hartaanvallen, aantasting van de bloedvaten en pathologieën van de bloedsomloop te voorkomen.

Op de huid

Sojalecithine, verkrijgbaar in vloeibare vorm, is een integraal onderdeel van huidverzorgingsproducten. Het wordt gebruikt om de ingrediënten in cosmetische producten te emulgeren om hun consistentie te verbeteren, met een zeer zijdezacht gevoel en een formulering die wordt gekenmerkt door een vloeibare textuur. Daardoor biedt uitwendig gebruik enorme voordelen voor de gezondheid van de huid. Je kunt sojalecithine ook in andere formaten gebruiken (korrels, tabletten, enz.) om de gezondheid van de huid te verbeteren.

Sojalecithine verzacht de huid en maakt haar glad. Het verzacht de huid door zijn verzachtende werking. Dit bestanddeel bevordert de hydratatie van de huid. Het beschermt de huid en helpt uitdroging voorkomen. Het is een krachtige antioxidant die de effecten van vrije radicalen op de huid helpt voorkomen.

Sojalecithine helpt ook de zichtbare tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels, te verminderen. Het vitamine E-gehalte bevordert de vernieuwing van dode huidcellen en de vorming van nieuwe huidcellen. Het vertraagt de vroegtijdige veroudering van de huid. Daardoor ziet de huid er gladder, stralender en jonger uit. Het gezicht is stralend en ziet er jonger uit dankzij de collageenstimulatie die het bevordert.

La lécithine de soja rend le peau plus lisse
Sojalecithine maakt de huid gladder

Voor de lever

Sojalecithine speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de lever. Het :

  • regelt het vetmetabolisme in de lever ;
  • breekt vetten af en emulgeert ze
  • voorkomt overmatige vetafzettingen in de lever;
  • versterkt de levercellen en maakt de celmembranen stevig en bijzonder resistent tegen de infiltratie van toxines die de levercellen kunnen vernietigen.

Op deze manier beschermt sojalecithine de lever tegen bepaalde beschadigingen en pathologieën, terwijl de gezondheid van dit orgaan behouden blijft. Het helpt levercirrose voorkomen door de ontsteking van levercellen te verminderen.

Het draagt ook bij aan de goede werking van de lever en helpt de leverfuncties te ondersteunen.

Andere voordelen van sojalecithine

Sojalecithine :

  • verbetert de immuunfunctie door de immuniteit te stimuleren, het verbetert de activiteit van de cellen die betrokken zijn bij de werking van het immuunsysteem. Deze cellen helpen bij het elimineren van toxines en vreemde lichamen die schade en ziekte kunnen veroorzaken;
  • vermindert het risico op de vorming van galstenen en het ontstaan van galblaasaandoeningen door de grootte van galstenen te verminderen en ze te helpen oplossen;
  • verbetert de stemming door de werking van het stresshormoon cortisol te blokkeren. Het vermindert ook het mentale stressniveau.

Wat zijn de risico’s van de consumptie van sojalecithine?

Risico’s van genetisch gemodificeerde sojalecithine

Volledig natuurlijke sojalecithine, afkomstig van gewassen die vrij zijn van genetisch gemodificeerde zaden, glutenvrij en lactosevrij, is een plantaardig bestanddeel dat enorme heilzame effecten heeft voor het lichaam. Het is daarom niet giftig en veilig voor menselijke consumptie.

Wanneer het echter gewonnen wordt uit genetisch gemodificeerde sojabonen of blootgesteld wordt aan pesticiden, is het niet zonder risico’s of meer of minder schadelijke effecten.

Chemische behandeling of de aanwezigheid van pesticiden, chemische oplosmiddelen of herbicideresiduen kunnen schadelijk zijn en ziekten of hormonale verstoringen veroorzaken. Sojalecithine kan giftig zijn voor het lichaam, vooral als het afkomstig is van genetisch gemodificeerde sojabonen.

De lecithine die geëxtraheerd wordt uit deze GMO sojabonen kan hoofdpijn, allergieën, erectiestoornissen en duizeligheid veroorzaken. Genetisch gemodificeerde lecithine kan daarom ongeschikt zijn voor consumptie en schadelijk voor de gezondheid. Het kan een slechte insulineregulatie, vroegtijdige veroudering en onvruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Om deze risico’s van genetisch gemodificeerde organismen te minimaliseren, moet je de etiketten controleren en lecithine uit GMO soja vermijden.

Attention aux fèves de soja OGM !
Pas op voor GGO sojabonen!

De risico’s van overmatige consumptie

Een matige consumptie van sojalecithine is goed voor het lichaam en veroorzaakt geen grote fysiologische problemen. Het is geen gevaar voor de gezondheid wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Overmatige consumptie kan echter wel gezondheidsschade veroorzaken. Gebrek aan matiging in de consumptie van sojalecithine wordt in verband gebracht met verschillende bijwerkingen.

Overmatige consumptie van sojalecithine of langdurige overdosering kan leiden tot :

  • Maagdarmstoornissen: het consumeren van grote hoeveelheden sojalecithine kan lichte stoornissen veroorzaken zoals misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, buikzwaarte, diarree en andere onaangename spijsverterings- en darmsymptomen.
  • Hormonale stoornissen: sojalecithine kan schadelijke effecten hebben op de schildklieren en de hormonen die ze produceren. Het kan ook leiden tot een daling van het testosterongehalte.
  • Lagere bloeddruk: bij sommige mensen leidt overmatige consumptie van sojalecithine tot een abnormaal lage bloeddruk. Tekenen van lage bloeddruk zijn flauwvallen, verhoogde ademhalingsfrequentie, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, verwarring, wazig zicht en flauwvallen.

Risico’s verbonden aan een allergie voor sojalecithine

Soja is een allergeen voedsel. Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen ook allergisch zijn voor het bijproduct van soja, sojalecithine. Als je allergisch bent voor sojalecithine, kun je bepaalde symptomen vertonen na het eten van bepaalde producten of voedingssupplementen die sojalecithine bevatten, zelfs in kleine hoeveelheden.

Deze allergische reacties kunnen de vorm aannemen van huidreacties, netelroos, jeuk, spijsverteringsproblemen of ademhalingsproblemen. Er kunnen zich ernstigere allergische reacties voordoen, die onmiddellijke medische hulp vereisen.

Deze verergerde allergische reactie, bekend als anafylactische shock, is levensbedreigend. De waarschuwingssignalen kunnen zijn: tintelingen, niezen, overmatig zweten, misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden en oedeem van het gezicht en de lippen. Het oedeem kan ook de keel en het strottenhoofd aantasten of zelfs algemeen worden. Ernstige, mogelijk fatale allergische reacties treden later op, gekenmerkt door tachycardie, waarbij het hart sneller klopt, bleekheid van de huid, soms met een astma-aanval of ademhalingsmoeilijkheden gekenmerkt door piepende ademhaling. Het bewustzijn kan worden aangetast, met bewustzijnsverlies of zelfs coma.

PromoBestseller No. 1 Sojalecithin für die Tierernährung

Video samenvatting: